Bebek Sekoya Yerine Dikildi

Yaklaşık 14-15 yıl kadar önce bir arkadaşım nereden bulduysa bir sekoya fidanı hediye etmişti. Fidanı karadeniz kıyısındaki yazlık evimizin pek de büyük olmayan bahçesine dikmiştik.

Boyu bir metrenin altında olan fidan yerini sevmiş o yıl bahardan itibaren hızlı bir şekilde büyümeye başlamıştı. Fidanın büyümesi o kadar sihirli bir şeydi ki, her hafta sonu bir cetvel ile son bir haftada ne kadar büyüdüğünü ölçme alışkanlığı edinmiştim. İnanılır gibi değil ama, haftada 5,5 santim büyüyordu sekoya.

Bahçe yeterince geniş olmadığı için, fidan büyüyüp yanlara uzattığı dallar evin duvarlarına değmeye başlayınca her yıl alttan iki sıra yan dalını budadım. En alt sıra yan dallar evin çatısını geçtiği için artık budamıyorum, öyle büyüyor.

Sekoya ağacımız şimdilerde  40 cm çapında. Boyu da 20 metre civarında sanırım. Son 5-6 yıldır dibinden sürgünler veriyor. Bu sürgünleri köklendirmek için az uğraşmadım. Uygun ortamı sağlayamadığım için hemen hepsi başarısız oldu.

Nihayet 3 yıl önce bir sürgünü köklendirmeyi başardım. Köklenen sürgünü hemen bakımını yapabileceğim bir yere diktim. Fidan birinci yıl kendine kök oluşturmak için uğraştı, ikinci yıl da yan dallarını uzattı ve 40 santim kadar büyüyerek 80-90 santime ulaştı.

Sekoya fidanı ile uğraşlarım sırasında Meyvelitepe henüz bir proje halinde bile değildi. Meyvelitepe önce fikir, sonra bir proje, takiben de bir realite olarak ortaya çıkınca, tabii ilk yaptığımız şey bebek sekoya için en uygun yeri aramak oldu. Öyle bir yer olmalı ki, özgürce büyüsün, bu muhteşem ağacın büyümesini an be an izleyebileyim, evimizin penceresinden, bahçede çalışırken, yemek yerken, çay içerken her daim tüm görkemiyle karşımda olsun.


Geçen hafta sonu epeyce uğraşarak sekoya fidanımı yerinden söktüm. Kökünü zedelememek, kökü saran toprağı oynatmamak için sabrla, santim santim kazarak fidanı çıkarttım ve Meyvelitepe’ye götürerek diktim. Ertesi gün de kar yağdı. Artık gerisi beklemek.

Bahar gelip de tekrar büyüdüğünü gördüğümde çocuklar gibi sevineceğiz.

Yazlık evdeki sekoyamızdan ağaç hakkında epey bilgi sahibi olduk. Nem ve suyu seviyor. Bir kere yerini severse onu kimse durduramaz. Toprakta nem bulduğu müddetçe baharda başladığı büyümesine havalar iyice soğuyuncaya kadar devam ediyor. Ama, kazara yaz sıcaklarında toprak kurur ve nem bulamazsa duruyor ve ertesi bahara kadar tekrar sulansa bile bir daha büyümüyor. O yüzden toprağının tamamen kurumasına izin vermemek gerekiyor.

Bebek sekoyayı aldığım ağacımızla yıllar içinde özel bir iletişimimiz oluştu. Yumuşak dokulu gövdesine iki elimin avuçlarıyla dokunduğumda benimle konuşur, hoş geldin der, nasıl olduğumu sorar. Tarifsiz titreşimlerle ben de onu ne kadar sevdiğimi söylerim, o da bunu anlar, anladığını hissederim. Saçma gelebilir okuyanlara ama bana göre aynen böyle.

Bu yüzden bebek sekoya herhangi bir fidan değil, o  eski bir arkadaşım olan büyük sekoya ağacımızın bana bir armağanı, onun Meyvelitepe’deki temsilcisi. Değerini bildik ölçülerle ifade etmek mümkün değil benim için…

16 Comments

  1. Ne kadar tuhaf – ben de diğer yazınızdaki yetişkin sekoya fotoğrafını görünce “bu ağaç sarılmalık” diye düşünmüştüm!
    Annemlerin evinin orada, kaldırımın ortasından yükselen koskocaman bir ağaç vardı, her gün geçerken sarılırdım yarım yamalak da olsa. Ben evden ayrıldıktan bir süre sonra o ağaç nedense kesildi. Birileri “eve giren ışığı kesiyor” demiştir muhtemelen. Halbuki ağaçlara sarılmak muhteşem birşeydir!
    Ağaç kucaklayan birini daha görmek ne güzel 🙂

  2. İnsanın dünyada kendisi gibi düşünüp hissedenler olduğunu öğrenmesi, kendine münhasır garip bir tür olmadığını gösterdiğinden yüreğe su serpici bir etki yapıyor. Ardından ağladığımız ağaçlar da az değil, tıpkı şu sizin kaçamak okşadığınız ve “tarafımızdan hiç anlaşılamayan nedenlerle kesilen ağaçlar” gibi.
    Teşekkürler ve Sevgiler Magissa.

  3. Dostum,
    Bebek sekoyanla aranızdaki özel ve müstesna
    ilişkiniki çok iyi anlıyorum.Sana ve dostuna
    sağlık dolu yıllar dilerim.
    Saygılarımla,
    Bülent Oltu

  4. Dostum,
    Bebek sekoyanla aranızdaki özel ve müstesna
    ilişkiniki çok iyi anlıyorum.Sana ve dostuna
    sağlık dolu yıllar dilerim.
    Saygılarımla,
    Bülent Oltu

    • Hele şükür Ineternette artık sekoya fidanlari satilio boylari 30 -40cm civari.yaklasik 25 -30 tane aldim ispartaya antalyaya diktim yazlari gidip bakicam insallah hepsi tutar. Nedendir bilmem bende bu agaci dikince zevk aliom. Uzun Kadim bir agac belki ondandir.

      Agac kesme konusunda icim feryat eder.hele gunes isigi gelmio diye agac kesenler aklima gekdikce varin gerisini siz dusunun.

  5. ben de tohum ektim, şimdi 2 cm boyundalar. almak isteyenler tohumlar.net adresinden aldım ben…

  6. Ağaç seven insan hele hele sekoya yetiştiren biri görünce çok mutlu oldum . Ben Karayemiş çok yetiştirdim . İstanbulda her oturduğum apartmanda ürettim büyüttüm ektim . Meyvelerini kimse yemiyor . Oysa her derde deva bir yemiş özellikle karaciğeri yeniler .Çekirdekleri bile gömüyorum . Ağaç kesen insanları gördükçe üzülüyordum . Sekoya büyüten birini görmek çok sevindirdi beni . Şimdiki ilgim demir ağaç ve sekoya bakalım ne kadar başarılı olurum .

    • Teşekkür ederiz. Biz de mümkün olan her yerde sahil sekoyası yetiştirilmesini tavsiye ediyoruz, muhteşem bir ağaç. Yazıda sözünü ettiğimiz sürgünlerden köklendirdiğimiz fidanlar şimdilerde beşer metreyi aştılar. Karayemiş de çok güzel bir ağaç, bahçede bir fidanımız var, hızla büyüyor.

  7. 1-Daldan indol bütirik asit Hormonu ile köklendirme yapılamazmı gölge ve perlitli kunm içinde
    2-Karaçam veya sedir ağacı üzerine aşı yapılp çoğaltılamazmı.(Bazı nadir çam ağacı ibreliler selvi üzerine aşı yapılarak çoğaltılıyor. denenebilir diye düşünüyorum.

    • 1 – Evet, köklendirilebilir. Dip sürgünleri ağacın formunun erken teşekkülü için daha da iyi.
      2 – Aşı tutsa bile tavsiye etmem. Genetiği sebebiyle çok büyüyecek bir ağacın ihtiyaç duyduğu kök sistemini sağlayamayabilir.

  8. Sizi ağaçlar netten takip ediyorum.Ağaçlarınız için çok sevindim.Sekoyalarınız hayırlı olur inşah doğamıza.Elinizde sekoya fidanı varsa ücreti mukabilinde ciddi alıcıyım.

    • Teşekkürler. Şimdi bu fidanlarımız 6-7 metre boya eriştiler. Sürgünlerden yaptığımız bir kaç fidanı eşe dosta dağıttıktan sonra elimizde hiç fidan kalmadı maalesef.

  9. Sekoyalar celikte yapabilirsiniz kökünden sürgün zor tutar ama çelik yaparsan daha çok ağaç sahibi olursun bı surgunden

  10. BU SEKOYA FİDANINI NEREDEN TEMİN EDEBİLİRİM İNTRENETTE ÇOK VAR AMA GÜVENEMİYORUM

1 Trackback / Pingback

  1. Sekoya’dan Haberler | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*