Köy Fırını Yapıyoruz -5

Bugün hava yağacak gibi, hatta zaman zaman atıştırıyor. Devam edip etmemekte tereddüt ediyoruz. Hedefimiz kubbeyi kapatmak. Devam etme kararı veriyoruz. Dün üç sıra tuğla döşemiştik. Harç tamamen olmasa da epey kurumuş, sertlik kazanmış.

Fırın ağzı için ölçüsüne göre demirciye lama demirden yaptırdığımız iki kavisli demiri fırın ağzına yerleştirip üzerine 10cm genişliğinde bir mukavva koyuyoruz. Mukavva ıslak harcın demirlerin arasından aşağıya düşmemesini sağlayacak. Böylece kavisli fırın ağzının tuğlalarını da döşeyip fırın duvarlarındaki tuğla sırası ile birleştirdik. Birleşim noktalarında ölçü ve şekle göre bir kaç özel tuğla kesmek gerekti. Kavisli demirin üzerine tuğlaları yerleştirirken tuğlalar arasında kalan açılı boşluklardan birkaçına özel olarak kestiğimiz tuğla parçasını kilit taşı gibi sımsıkı yerleştirdik.

Bu aşamadan sonra her sıranın eğimi biraz daha artacak, altında dayanabileceği bir şey olmayacak. Bizim köpükten portakal dilimleri güvenli görünmesine rağmen riske girmeyip aralarına nemli kum doldurduk. Kubbenin içten alacağı şekle göre sıkıştırarak yuvarlattık.

Böylece kubbenin tepesini oluşturacak sıraları çökme tehlikesi olmadan güvenle döşeyebileceğiz.

Sıraları döşemeye devam ettik. Eğim iyice arttığı için fırının dış tarafına bakan yüzeyde daha çok açılı boşluklar kalmaya başladı. Bu boşlukları sadece harç ile doldurmakla yetinmeyip özel kestiğimiz dar üçgen biçimindeki tuğlaları bu boşluklara yerleştirip lastik çekiçle hafifçe vurarak sıkıştırdık. Bu şekilde kubbeyi tamamladık. Kilit taşı vazifesi gören, bir kısmını tamamen yerine göre kestiğimiz bu taşlar için son bir kontrol yaptıktan sonra kubbeyi harçla sıvadık.

Fırın yapımını şimdilik bırakıyoruz. En zor bölüm bitti. Bir hafta kurumaya bırakacağız. Haftaya önce kubbenin içindeki kumu boşaltacağız, sonra fırın ağzında çalışacağız. Buraya fırının bacasını, barbeküyü ve dış ağzı inşa edeceğiz.

17 Comments

  1. Sitenizi yeni keşfettim. Serüveniniz çok heyecan verici ve insanın hayallerine kavuşması için çok teşvik edici. Evinizde yaşamaya başladınız mı bilmiyorum ama eğer meyvelitepe de yaşam hakkında daha çok yazı yazarsanız(günlük niteliğinde) memnun olurum. Çünkü bahçeli bir evde yaşamanın, büyük bir bahçeyle uğraşmanın insana nasıl bir gündelik hayat yarattığını çok merak ediyorum. Paylaşımlarınız için ayrıca tebrik ediyorum sizi. Sevgiyle kalın…

  2. İlginize teşekkür ederiz. Aslında henüz Meyvelitepede oturmuyoruz. Şimdilik orada yaptığımız işleri ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Ancak inşallah taşındığımız zaman Meyvelitepede olanı biteni aktarmaya çalışırız. Pek boş zamanımız kalmayacakmış gibi görünüyor, zira köydeki komşular yalnızca kışın bir iki ay bahçeyle uğraşmıyor, bunun dışında her gün koşuşturmaktalar:))
    Sevgiler…

  3. merhaba, fırın bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler.1 yıldır bende fırın yapmak istiyordum çok araştırdım.sizin site ile yeni karşılaştım.yerini hazırlamıştım.bu hafta malzelerini tedarik edip başlayacağım ben askerim bahçe ile uğraşmak hobim.
    teşekkürler.

  4. Merhaba;
    Herşeyden önce böylesine faydalı bilgi ve tecrübenizi bizlerle paylaştığınız için size teşekkür ediyorum.Epeyce zamandır teras katımda küçük bir fırın yapmayı planlıyordum ama işe nasıl başlayacağımı bilemiyordum.Bana cesaret verdiniz.Bende hemen bir fırın yapımına başlayacağım.Yanlız şu baca yapmayıda anlatırsanız çok memnun olacağım.Sabırsızlıkla bekliyorum.Çok teşekkürler.YUSUF KINALI-BURSA

  5. SELAM
    ÖNCELİKLE ÇALIŞMANIZ VE PAYLAŞIMINIZ İÇİN TEBRİKLER.
    UZUN BİR SÜRE İÇİNDE YAPMAYI PLANLADIĞIM FIRIN İLE İLGİLİ HER ŞEYİ SİTENİZDE BULDUĞUM İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER.
    YAKINDA FIRININIZA KARDEŞ GELECEK. FIRIN YAPIMI KONUSUNDA YAZINIZA EK GÖNDEREBİLECEĞİNİZ PLAN RESİM VS. BİRŞEY VAR MI. İNŞAATTAN SONRA KULLANIMINIZ SIRASINDA ŞUNU DA ŞÖYLE YAPSAYDIK DEDİĞİNİZ BİŞEY VARSA GEÇERSENİZ ÇOK SEVİNİRİM.
    İYİ GÜNLER VE İYİ FIRINLAR DİLEĞİ İLE

  6. Naci bey, teşekkür ederiz.
    Fırın imalatına başlamadan önce yazıların tümünü okumanızı tavsiye ederim. Bir kaç tane, bir ileriki aşamada, önceki aşamada yaptığımız yanlışı yazmıştık diye hatırlıyorum. Elbette fırının gerek tasarımına gerek yapımına kendi yorumunuzu katabilirsiniz. Fırın Kardeşlği sayfalarında da güzel bilgiler, farklı yorumlar var.
    Ayrıca sorunuz olursa memnuniyetle yanıtlarız.
    En kısa sürede fırınınızı kardeşliğimize bekliyoruz.
    Kolay gelsin.

  7. şu fırını bitirince haber verin en önemlisi baca ve ağzı ne olacak. Kolay gelsin

  8. YARIM SİLİNDİRİK DAHA KOLAY DEEĞİLMİ NİYE YUVARLAK YAPIYORUZ BEND E TERASA YAPACAM KARAR VEREMEDİM BU KONUDA BİLGİSİ OLAN VARMI Bana yardımcı olurmusunuz HANGİSİ İYİ PİŞİRİYOR

  9. benim numaram 0533 632 24 45 çaldırın bensizi arayım bu konuda yagrdımcı olursanız sevin,r,m bende terasıma yapacam

  10. MERHABA BEN LEVENT KARADENİZ YARIM SİLİNDİRİK Mİ YAPIYIM YOKSA YUVARLAKMI HANGİSİ İYİ PİŞİRİYOR YARDIMCI OLURMUSUJNUZTEL 0533 632 24 45

  11. ŞUNU ANLAMADIN HERKEZ FARKLI YAPIYOR FARKLI BİR MALZEME KULLANIYORMESALA VERMULİT DAHAMI İYİ TABAN İÇİN ÖBÜR VATANDAŞLAR TUZ CAM KIRIĞI FELAN KOYUYOR MADDİ AÇIDANMI TAM USTA BİR KİŞİ VARMI BU KONUDA YARDIMCI OLSUN TEL NUMARAMI YAZDIM 533 632 24 45

  12. Merhaba meyvelitepe sakinleri,öncelikle fırın çalışmanız ve bunu yayınlamanız konusunda sizi kutluyorum.Köy fırını yapımı ve fırın kardeşliği yayınlarınız çok güzel ve büyük bir eksikliği gidermiş durumda.Sizin yaptığınız fırın konusunda benimde sorularım olacak,yanıtlarsanız memnun olurum.
    1.Fırın kubbesinin altına siz vermukilit+çimento karışımını yaydınız daha sonra ateş tuğlalarını yerleştirdiniz.Vermikulit karışımının üzerine cam kırığı ve kaya tuzu da konamaz mı?
    2.Fırın kubbesinde bulunan fırın ağzının yüksekliği ve genişliği kaç santimetre?
    3.Barbekü olarak düşündüğünüz bölümün ve dış ağızın ebatlarını vermişsiniz.Bu bölümün ölçülerini şimdi nasıl buluyorsunuz?Yani şöyle olsaydı dediğiniz oldu mu?Selamlar.Ayhan Hız.Denizli.

    • Ayhan bey, teşekkürler. Sorularınızı yanıtlamaya çalışayım.

      1. Vermiküliti ısı izolasyonu için kullanmıştık. Onun üzerine ayrıca cam kırığı ve tuz konulabilir ama ne kadar anlamlı olur bilemiyorum.
      2. Fırının iç ağzı yanılmıyorsam 35cm yüksekliğindeydi.
      3. Barbekü bölümünün ölçülerinden çok memnunuz. Genişliğini elmizdeki bir krom ızgaraya göre hesap etmiştik zaten.

      Kolay gelsin.

  13. Merhaba meyveli tepe sakinleri size birkaç sorum daha olacak yardımcı olursanız sevinirim.
    1.Fırın iç yüksekliği taban çapının yarısı kadarmı,böyle bir oran varmı?
    2.Fırın iç ağzının kubbe iç yüksekliği ile,Fırın iç ağzının yüksekliği ile dış ağzın yüksekliği arasında bir oranı varmı?
    3.Sizin yaptığınızfırındaki bu ölçüleri mümkünse yazarmısınız?
    Şimdiden çok teşekkürler,iyi günler.

    • Evet, ideal olarak fırının tam bir yarı küre olabilmesi gerekiyor. Bu yüzden mümkünse kubbenin iç yüksekliği iç yarıçap kadar olmalı. Genelde imalat sırasında biraz yüksek oluyor ama olmaması için çaba sarfetmeli.

      İç ağızın yüksekliği 30-32 cm civarında olursa iyidir. Dış ağızın iç ağızla doğrudan bir oranı yok. Dış ağızı baca çekişine göre ayarlamak gerekir.

      Kolay gelsin.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*