Köy Fırını Yapıyoruz -8

Bu Pazar havanın epey sıcak olması, Cumartesi de bahçenin tümünde yoğun bir ilaçlama yapmış olmamızdan dolayı (ilaçlama konusundan bir sonraki yazıda söz edeceğim) biraz da fırın ile ilgilenerek, fırın takipçisi okurlarımıza yeni haberler vermek istedim.

Bu arada, sitenin istatistiklerinde köy fırını ile ilgili yazılara erişim hala %60’ın üzerinde. Bu kadarını kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.

En son fırının inşaatını tamamlayıp, yavaş yavaş ısıya alıştırmış, pide ve ekmekler yapmıştık. Oysa fırın üzerinde yapacağımız epey iş var daha. Fırının işlevselliği ile ilgili olanları bugün tamamlamayı hedefliyoruz.

Önceden temin ettiğimiz, 5cm kalınlığındaki taş yünü levhalarla fırının kubbesini kaplayıp telle bağlayarak olabildiğince sıkıyoruz.

Sonra, kaplanmış kubbe ile yan duvarlar arasında kalan boşluğu, kubbeyi de kaplayacak şekilde vermikülit ile dolduruyoruz. Bunun için 2,5 çuval vermikülit kullandık.

Böylece fırının ne alt yüzeyden, ne de kubbenin dış çeperinden ısı kaybetme imkanı kalmadı. Fırının iç ağzına bir de kapak yaptığımızda ısı sızdırmazlığı minimuma inmiş olacak.

Hala biraz zamanımız olduğundan biraz da kozmetik işlerle uğraşalım istedik ve bacayı klinker tuğla ile kapladık.

Çok mükemmel olmadı. Ama, çıta koyarak bıraktığımız derz boşluklarını derz dolgusu ile doldurup tuğlalara yapışan harçları temizlediğimizde güzel görüneceğini düşünüyoruz.

Fırın üzerinde hala yapacağımız işler var. Kubbenin üzerine sundurma şeklinde bir çatı yerleştireceğiz. Hala gaz betondan ilk yaptığımız gibi duran fırın kaidesini de tuğla ile kaplamayı düşünüyoruz. Sonra da fırsat bulursak kubbeyi içine alan ve harman tuğlasından yaptığımız yan duvarları zımparalayıp, kirlenmesini önleyecek bir malzeme ile cilalayacağız. Ama elbette, izolasyonun etkisisi ölçmek için arada bir pide partisi yapmanın da sırası geldi diye düşünüyoruz.

4 Comments

  1. Selamlar.
    Yaptiginiz seye cok imrendim gercekten.
    Biz de (hanimimla ben)yeni ev aldik ve bahcesi cok buyuk olunca ikimizin de ortak karari bir firin yapma-yaptirmaya karar verdik. Ilk once ben netten arastirma yapayim dedim ve direkt sizin sitenizi bulunca yaptirma SIKKI direkt iptal olup kendim yapma konusunda direkt kararim kesinlesti cunki o kadar anlasilir bir sekilde anlatmissiniz ki gercekten anlatim taktire sayan.
    Benim size sormak istedigim bir sey var hocam.
    Ben zemin icin zeminin daha duzgun olmasi icin butun mermer kullanmayi dusunuyorum. Acaba sizce mermerin isinmada bir problemi olabilir mi ?
    Sorumu yanitlarsaniz beni cok sevindirirsiniz.
    Simdiden cevap icin tesekkkurler
    Saygilar.

  2. Hakan bey,
    Hayırlı, uğurlu olsun. İnşallah yeni evinizde ve bahçenizde mutlu, huzurlu, ağız tadıyla oturursunuz.
    Mermerin o kadar yüksek ısıya dayanabileceğini, dayansa bile ısıyı muhafaza edebileceğini sanmam. Yurt dışında lime-stone diye plaka halinde bir tür kireç taşı kullanıyorlar ama buralarda olduğunu hiç duymadım. Siz en iyisi ateş tuğlası kullanın ve kalınlığı 5cm’den az olmasın…

  3. merhaba
    hikayelerimiz çok benziyor. biz de izmitteyiz. villadayız. güzel bir bahçemiz var. ve fırın yapmaya karar verdik. paylaşım için teşekkürler. belki fırın yapımında bize yardımcı olmak istersiniz? yakınsanız elbette.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*