Zeytin Zamanı -1

Geçen sezon bizi sevindiren yaşlı zeytin ağaçlarımız, son bir yıl yaptığımız bakım ve iyi sulama sayesinde bu yıl hem bizi hem de Meyvelitepe’yi izleyenleri mutlu edeceğe benzer.

Meyvelitepe’de doğaya kaçmanın, doğa ile uyum sağlama düşüncesinin yine doğal bir uzantısı olarak çevrenin dengelerini olabildiğince bozmamaya çalıştık. Pek çok canlı  -ki onlar için ayrıca bir yazı yazmayı planlıyoruz- Meyvelitepe’de yaşıyorlar.


Yaşıyorlar, çünkü Meyvelitepe’yi yaşanılır bir yer olarak tutmak için özel bir gayret sarfediyoruz. Aynı şekilde Meyvelitepe’de ürettiğimiz her şeyin yaşayanlar için olmasını istiyoruz. Toprağın, suyun, havanın kirletilmesi, olabildiğince zararlıların insanlar ve başka canlılara da zarar verecek şekilde öldürülmesi kaçındığımız şeylerden oldu. Elbette, zeytin güvesinin ve sineğinin zeytinlerimizi berbat etmelerine izin veremezdik, ya da yaramaz karıncaların bir yerlerden taşıyıp getirdikleri yaprak bitlerinin meyve sürgünlerimizi kurutmalarına da razı olamazdık.

Her ne kadar uğur böceği dostlarımız ve peygamber develeri boş durmadıysa da etrafta yıllardır devam eden zehirleme kampanyalarının bir sonucu olarak sayıları çok azdı. Yaz boyunca bitki ve meyve zararlılarından kurtulmak için zehir içermeyen Neemazal isimli bitkisel bir ilaç kullandık, sürgün gelişimleri için yosundan üretilen alg hücreleri içeren organik bir gübreyi yaprak ve topraktan verdik. Kimyasal ürünlerden özellikle kaçındık. Kendi ihtiyacımıza yetecek kadar sebzeyi de aynı şeklilde yetiştirdik.

Çoğunluğu Samanlı cinsi olan yaşlı zeytinlerimiz uygun bir budama ve iyi bakım sonucu dallarını meyveleriyle donattılar. Bugün yaptığımız son kontrollerde artık bu yılın zeytin şöleninin başlamakta olduğunu sevinçle fark ettik. iyi bakım sayesinde yaz boyunca hızla büyüyen meyveler oldukça yağlanmışlar. Lezzetini geçen yıldan anımsadığımız çizik yeşil zeytin yapma zamanının gelmiş olması bizi heyecanlandırdı.

Samanlı cinsi bu bölgeye özel. İri, etli yapısı, küçük çekirdeği, çok çabuk tatlılaşabilmesi, az tuzlu ve mükemmel lezzette sofralık zeytin yapılabilmesine imkan veriyor. Tanelerin yağlanmasıyla birlikte yeşil olarak çizilen zeytinler uygun bir işlem sonucunda üç haftada tatlanıp yenebilir duruma geliyorlar. Üstelik de herkesin evde, küçük miktarlarla ve kolayca yapabileceği şekilde.

2 Comments

  1. Bu kadar uzakta olmasam hemen sipariş ederdim ben, fotoğraflarda öyle güzel görünüyor ki zeytinler…

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*