Küçük bir deney

Sebze adalarından ikisinin hakim bitkisi fasulyeler. Baharda diktiğimiz fidelerimiz Ağustos ortasına kadar fasulye verdiler ve ikici döl denilen tekrar çiçeklenme dönemi için beklemeye girdiler. Bu esnada bahçenin başka bir yerinde geç ekilmiş fasulyeler verime geçtiler. Biz de o fasulyeler beklemeye girdiğinde fasulyesiz kalmamak için sebze adalarındaki fasulyeleri söktük. Yerlerine Ağustos başında viyollere ekerek çimlendirdiğimiz fideleri diktik.

Goji fidanlarının saksılarda yarattığı mucizenin bir tesadüf ya da başka faktörlerle mi yoksa tahmin ettiğimiz üzere EM (etkin mikroorganizmalar) sebebiyle mi gerçekleştiğini anlamak için hızlı sonuç alınır bir fırsat diye düşündük.

Fasulye adalarının aralarındaki mesafe en fazla bir metre. Güneşi aynı açıdan alıyorlar. Adaların içindeki toprak harcı biribiriyle aynı. Adalardaki diğer bitkiler de aynı. Fasulyelerden başka patlıcanlar, petunyalar ve kadifeler var.

Adalardan birine diktiğimiz fidelere can suyu olarak EM’li su verdik. Diğerine ise sadece su verdik.

Aradan üç hafta geçtikten sonra sadece su verdiğimiz adadaki fasulyeler.

Sadece bir kök fasulyenin filizi kafes yüksekliğine erişip biraz geçti. Diğer kökler en fazla üstten ikinci çıtaya kadar geldiler. Ayrıca bu adaya diktiğimiz 12 kök fasulyeden 4 adedi gelişemeden kurudu. Fidelerde tek tük çiçeklenme de var fakat henüz fasulye göstermedi.

EM’li can suyu verdiğimiz fasulyeleri diktiğimiz adadaki durum ise şöyle;

Fidelerde hiç kayıp olmadı. Tamamı en üst çıtaya ulaştı ve yarımşar metre de geçti. Dahası epey çiçeğin yanısıra boyları 3-4 santimlik bir sürü fasulye de gösterdi.

Bu elbette küçük bahçemizde alelace çırpıştırılmış, topu topu üç haftada gözlem yaptığımız bir deney. Bu anlamda akademik bir çalışma sayılmaz. Fakat öteyandan, sağlıklı topraktaki yararlı mikroorganizma nüfusunun bitkiler ve köklerini doğrudan etkilediği, bu etkinin marjinal değil de radikal olduğu konusunda bizi fazlasıyla ikna etmeye yetti.

Toprakta bitkilerin ihtiyaç duyduğu birincil besin maddeleri olan azot, fosfor ve potasyum, bunların yanısıra diğer iz elmentler kalsiyum, demir, mangan, magnezyum, çinko vs. herhangi bir şekilde, tercihan organik maddelerin muhteviyatında mutlaka bulunmalı. Fakat toprakta gerekli mikroorganizmalar bulunmadığı taktirde tüm bu besinlerin bitkiler tarafından alınabilmesi de mümkün olmuyor. Yeterli besine sahip toprakta, bir mikroflora dünyası yaratan bu minik faydalı organizmaların yeterli miktarda bulunması ile besin maddelerinin parçalanıp kökler tarafından emilmesi sağlanıyor, kılcal köklerin miktarı artıyor, zararlı mikroorganizmalar baskılanıyor, bitkinin bağışıklık sistemi güçlenip daha dirençli oluyor ve sonuç olarak hızlı gelişen ve sağlıklı bitkiler elde edebiliyoruz.

Bu küçük deney, sürekli kimyasal gübre kullanılan tarımda neden her yıl bir öncekine göre daha fazla gübre kullanma ihtiyacı olduğunu da anlatıyor. Sebebi büyük ihtimal toprağı bir canlı gibi görmeyip endüstriyel bir araç gibi görmenin bir sonucu olarak topraktaki gerekli mikroorganizma varlığının sürekli azalmasıdır.

Bu konu daha çok araştırma ve deneye fazlasıyla değer diye düşünüyoruz.

Bu arada, yukarıdaki tesbitleri yaptıktan sonra EM’li can suyu vermediğimiz adaya da EM tatbik ettik. Gelişimi gözlemeye devam ediyoruz.

4 Comments

  1. Harika bir bilgi, deneme ve paylaşım… Çok çok teşekkürler meyvelitepe (sebzelitepe de aynı zamanda).

  2. Siz gerçekten harika insanlarsınız.İlham veriyorsunuz.Birçok faydalı olduğuna inandığım bilgi birikimimi paylaşmak için youtube a videolar yaptım bazen kendim de deneyler yaptım yayınladım,em ,ema ,em5,em
    bukaşi gibi terimleri zaten ağaçlar.net ten biliyorum ama aradaki farkın bu kadar büyük olacağını tahmin etmezdim.Bu konuda da video yapmaya karar verdim ne kadar çok insana ulaşırsak o kadar bilgili toplum oluruz diye düşünüyorum.Bu konuyu ise saadece ağaçlar nete giren ve sizin bloğunuzu bulanlardan başkasının bimediğini düşünüyorum.Yukarda Yusuf turan kardeşimin sorduğu gibi etkin mikroorganizmanın kısaltımışını yolda 100 kişiye sorun bilen bir kişi bile çıkacağını tahmin etmiyorum.O yüzden herkes em ema em5 ve bunun gibi terimleri ve ne işe yaradıklarını öğrenmeli,en azından video yaparsam beni izleyenler öğrenir onlarda arkadaşlarıyla paylaşır falan büyür gider diye düşünüyorum.Zaten video yaparsam bloğunuzuda tanıtıp
    buraya insanları yönlendiricem.Daha evvel zeytin konusunda size yönlendirdiğim bir çok arkadaş oldu.Tabii müsaadeniz olursa.Sağlıcakla kalın.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*