Goji Berry Yetiştiriyoruz

Geçen yıl goji berry diye bir meyvenin varlığından haberdar olunca bahçemizde nasıl yetiştiririz diye epey araştırma yapmıştık. Goji berry meyvesi hakkında binlerce yazı bulduk fakat yetiştiriciliği hakkında pek bilgi yok. Meyve hakkında yazılanların da çoğunluğu ya satıcı, dağıtıcı şirketlerin biraz abartılı yazıları, ya da bunları kaynak alan magazinleştirilmiş yazılar. Bunları eleyerek bulabildiğimiz ciddi kaynaklardan derlediklerimizi bir önceki yazımızda özet olarak yazmaya çalıştık.

Goji berry anavatanı Tibet, Moğolistan bölgesi olduğu için çok düşük sıcaklıklara bile dayanıklı. Kışın yapraklarını döken, çalı formunda uzun ömürlü bir ağaççık. Tohumdan ve çelikten üretilebiliyor. Toprak konusunda çok seçici değil. Hafif killi, milli, drenajlı toprakta iyi gelişiyor.

Ortada çelik olmadığı için barbarum çeşitinden biraz tohum ektik. Kış sonu yapacağımız budama ile bol çeliğimiz olacak. Onlardan da köklendirmeyi deneyeceğiz. Tohum ekmek için en iyi zaman Nisan ayı. Sera gibi bir yerde kolayca çimlenen tohumlar ilk bir-iki ay çok cılız oluyor. Ayakta kalabilenler kendini kurtarıp yaşıyor. Bu dönem gojiler için oldukça kritik. Büyümek ve güçlenmek için güneş ışıklarına çok ihtiyaç duyuyor. Fakat gereğinden fazla direk güneş ışığına maruz kalırsa hemen kavruluveriyor.

İyi bakılırsa Nisanda çimlendirilen tohumlar yavaş bir büyüme hızıyla Haziranda 15-20 santim boyuna gelebiliyorlar. Fakat gövdeleri hala çok cılız ve kendi başına ayakta duramayacak şekilde oluyor. Haziran sonundan itibaren fidelerin büyüme hızı da artıyor.

Biz boyları 20 santim olan fideleri Haziranda saksılara almış, Temmuz başında da seradan çıkarıp günde 5-6 saat güneşlenen, özellikle de sabah güneşini alan ama sert öğle güneşinden korunaklı bir yere koymuştuk. Bir kaç sulamada da EM (Etkin Mikroorganizma) kullanmıştık. Bu durumdaki gojiler birden atak yaparak inanılmaz gelişti. Boyları 50-70 santime ulaştı, yanlardan dallar çıkardı, diplerinden yeni sürgünler verdi.

Ağustos ayında bazı fidanlarda çiçek gördüğümüzde ise çok şaşırdık. Çünkü goji bitkilerinin, ekildikleri yıldan bir sonraki yıl çiçeklendiklerini ama meyve bağlamadıklarını, bir sonraki yıl ise tek tük meyve bağladıklarını biliyoruz. Bu sebeple tohumdan ekildikten üç dört ay sonra çiçek görmek hoş bir sürpriz oldu.

Bu saksıları kontrol ettiğimizde ise biraz daha şaşırdık, çünkü bitkilerin kökleri saksının deliklerinden birer, ikişer karış aşağıya inmişti. Bitkilerdeki bu mükemmel gelişimin sebebini EM’ye bağladık. Fakat bir yandan da endişelendik. Kışa kadar toprağa iyice kaynayan kökleri sökmek problem olacaktı. Bu yüzden bir karar vererek Ağustos ayında bu duruma gelmiş 25 adet saksıyı zamansız olarak kalıcı yerlerine diktik.

Hem zamansız olması hem de saksıları alırken toprağa kaynamış köklere çok zarar verdiğimiz için bu yıldan umutlu değildik. Bitkilerin yaşaması bile bizim için önemli olacaktı. Her ihtimale karşı yine bolca EM’li suyla suladık. İlk bir-iki hafta bitkiler toparlanmaya çalıştılar. Devamında, buldukları bol toprak ve yine EM sayesinde gelişmeye devam ettiler ve tekrar çiçeklendiler. Yine de bu yıl meyve görmeyi beklemiyorduk.

Sonra bir sabah gojilerin üzerinde henüz kızarmamış yeşil meyveleri görmek bu yılın en hoş sürprizlerinden biri oldu bizim için. Önce bir fidan, sonra bir diğeri, sonra da diğerleri meyve bağlamaya başladı. Meyveler önce pembe, sonra kıpkırmızı oldular. Merakla, ellerimiz titreye titreye bir kaç tane koparıp tadına baktık. Çok tatlı, sulu, değişik hoş bir aroması olan küçücük meyveler. İlerleyen haftalarda bitkiler sürekli olarak yeni çiçek açıp meyve bağladılar. Yeni meyveler biraz daha iri olmaya başladı.

Şimdilerde gojilerimiz sürekli meyve verir durumda. Bir kaç günde bir topluyoruz. Bir-iki avuç. Olsun, ne gam. Biz iki yıl sonra meyve görmeyi umud ediyorduk. Onlar bize iğne ucu kadar tohumlarını ektikten 4.5 ay sonra meyvelerini verdiler. başka ne isteriz?

Dikilme büyüklüğüne gelen 20-25 kadar saksıdaki fidanımızı da beklemeden yerlerine dikeceğiz. Saksılardaki diğer 50 fidanı da baharda inşallah.

Önümüzdeki bahar kendi tohumlarımızdan yeni fidanlar yapacağız. Kendi yetiştirdiğimiz meyvelerden aldığımız tohumlarının dışarıdan gelenlere göre hep daha iyi sonuç verdiğini tecrübe etmiştik. Ayrıca çelikleri köklendirmeye çalışacağız. Goji berry çok güzel bir meyve. Üretim bollaşsa bile çok nazik olan taze meyvelerin pazara çıkması küçük bir ihtimal. Herkesin bahçesinde üçer beşer goji olması, buradan herkesin kendi taze meyvelerini tüketmeleri çok hoş olurdu.

Bir gün bahçenizde goji yetiştirirseniz hiç bir şekilde zehirli ilaç kullanmamaya özen göstermelisiniz. Amacımız kendimizi, çocularımızı zehirlemek değil, onlara doğanın sunduğu zenginlikleri vermek olmalı. Bitkilerinizde resimdeki gibi birer koruyucunuz olursa zaten hiç bir ilaca da gereksiniminiz olmaz.

Not: Goji yemişi ile ilgili soru ve yorumlarınız
için lütfen [email protected] adresini kullanınız.

28 Comments

  1. bravo size cok iyi etmssiniz goji ‘yemisi’ diyelim yetistirmekle:) cok heyecanlandim kirmizi kirmizi gorunce. Belki taze degil ama kurusu yayginlastirilabilir:)

  2. Notunuz için çok teşekkürler, bu sayede biz de sizin güzel blogunuzu keşfetmiş olduk, sanırım artık sık sık ziyaretçiniz olacağız.
    Sevgiler…

  3. Avrupada bazı yerlerde acaiberry diye birsey satiliyor baharatcilarda. Bu da bir berry cesidi sanirim. Onu da Türkiyede cekirdekten yetistirmek mumkun mu? normal saksiya eksek cikar mi?

  4. Acai Berry de süper meyveler sınıfında. Hatta orac değeri goji berry’den de daha iyi. Sorun şu ki, acai berry bitkisi bir tür palmiye ve tropik iklimde yetişebiliyor sadece.

  5. Oktay bey teşekkür ederiz,
    Kaynak belirtmek suretiyle, anlamını, yazılı olanın içeriğini değiştirmemek, ticari olmayan, erişim kısıtlaması olmayacak şekilde yazılarımıza istediğiniz ortamda yer verebilirsiniz.
    Adresini verdiğimiz foruma baktım. Çok güzel ve değerli yazışmalar var.

  6. FİDAN ALMAK İSTERİM LÜTFEN BİLGİ VERİNİZ

  7. arkadaşlar bu meyvenin kuru veya yaş şeklinde
    pazarlaması nasıl acaba bu hususda bilgisi olan varmı?

  8. selam bu tur meyvelerın fıdesı veya tohumunu nasıl temın edebılırım

  9. gojinin fidanından almak istiyorum nasıl yardımcı olursunuz?

  10. Kalifornia’ya cevap:
    açai berry Brezilya yagmur ormanlarındaki palmiye agaclarının meyvesidir. burda yetismesi pek mümkün degil cünkü oldukca tropik bir ortamda büyüyen daha degisik bir palmiye cinsi.. ben arada amerikadan getirtiyorum o da kurutulmuş toz halinde olanından.. buraya tabletleri geldi ama nekadar güvenilir bilemiyorum. lakin 2 seneye yakındır goji berry tüketiyorum. muhteşem bir mevye.. simdilik yurtdısından, yada yurt dısına gittikce alıyorum, getirtiyorum.
    goji berry yetistiren arkadaslar acaba taze goji temini yapabiliyorlar mı asıl ben onu merak ediyorum. zaten bir avuc topluyoruz dedikleri oldukca iyi bir rakam. vucut icin cok fazla sayıya gerek yok.. ben hergün kurusundan 20 tane tüketiyorum tazesi ise daha az yeterli (suyu daha cok malum)
    selamlar

  11. ben ankaradan yazmaktayım. az biraz desemde biraz fazlaca tarlam var 5-6000 m2 kadar. buraya bu meyveden ekmek ve yetiştirmek istiyorum. bana yardımcı oluyrsanız sevinirim.
    mutlaka yardımınızı bekliyorum. başarılar.

  12. Sizden mutlaka haber bekliyorum. zira ekim-dikim zamanı ve bende bu meyveden bol miktarda dikmek ve yetiştirmek istiyorum. iyi çalışmalar dilerim.

  13. Feyzullah bey,
    Goji bahçesi kurmak güzel bir düşünce olmakla birlikte bahçe kuracak kadar fidana ihtiyaç var. Halihazırda bu kadar fidan bulmak zor. Yeni fidanlar yetiştireceğiz o zaman görüşelim.

  14. goji bery meyvesi fidanı 2 tane almak isterim ama fiatı ve fidenin büyüklüğü hakkında bilgi verebilirmisiniz

  15. kıymetli meyvelitepe sakinleri ugrasilarinizi buyuk bir zevkle takip ediyorum.bende goji berry ekmek istiyorum bu sene.biraz nette arastirma yaptimtohumla ile ilgili barbarun çesidinden satan yok.:(( var olanlari benim anladigim kadariyla Lycium chinense cesidi gorunuyor.bu cesit uygun sizin onerdiginiz cesitmidir.bilgilendirriseniz sevinirim.

  16. Goji berry hakkindaki tecrubelerinizi su anda sadece 1’er cm’lik goji berry fidelerine sahip biri olarak imrenerek okudum. Goji berry ile ilk tanismam oglum araciligi ile oldu. Bana bu yemisten almami soylediginde sadece vitamin shoplarda bulabildim. Bu arada ben ABD de yasiyorum. Buralarda kuru uzum, kuru dut gibi satiliyor. 50 gr’lik paketlerde. Fiyati da 8-9 $. Bu meyve yas halde iken cok narin oldugu icin dallarindan silkelenerek toplanmasi ve mumkun oldugu kadar el ile temas ettirilmemesi gerekiyor. Ayrica suyu ilac yerine pazarlaniyor. 5-6 lt’lik toplam miktar 100 $’a alici buluyor. Bu yemisin olum haric her derde deva oldugu soyleniyor. Kuru halde gunde 30 gr, suyuda yarim cay bardagi icmek kafi geliyor. Internette bu yemisin suyunu icerek hastaliklarindan kurtulanlarin yuzlerce insanin hikayesi var. Burada da cok yeni bir konu ve herkes bu yemisi yetistirmeye calisiyor. Ancak o kadar site arasinda sizin gibi guzel yazana rastlamadim. Ellerinize saglik. Goji berry tohumunun cesitli tipleri var. Kademe kademe kalitesi ve verimliligi hatta tadi degisiyor. En altta organic goji berry tohumu var. Daha sonra Da Ma Ye geliyor. En usttede NO-1 denilen ve yeni gelistirilen tohum yer aliyor. Aaslindan NO-1 dan elde edilen gojilerin hepsi N0-1 olmuyor, bir kismi DA-MA-YE oluyormus. Teknik kismini anlamam pek. Ancak NO-1 dan celikleme yontemi ile elde edilirse, ayni turden bir suru gojiniz olabiliyor. Bu no-1 nin baslica farklari daha cabuk meyveye yatmasi, daha bol meyve vermesi, daha iri ve tatli meyvelerinin olmasi.
    Benim asil sormak istedigim konu BU EM’ yi satin mi aliyorsunuz yoksa bazi sitelerde gordugum gibi kendiniz mi uretiyorsunuz? Eger bir tarifiniz varsa yazarsaniz sevinirim. Evinizde gule gule oturun. Saygilar…

  17. merhaba
    bende kendim yetiştirdgim 5adet goji fidesi var bunlar pet bardaga ektim ve şuan boyları 3-4 cm gibi şimdi ne yapmalıym bilmiyorum saksıya alma zamanı gelmişmidir?
    birde kaç günde bir sulamalıym? yardımcı olursanız çok sevinirim.

  18. Tohumdan saksıda yetiştirdim fideleri tarlaya aktarmak istiyorum fakat toprak seçiciliği hakkında bilginiz varmı teşekkür ederim

  19. klasik tarım yerine alternatif ürün yetiştirmeyi düşünen araştırmacı yenilikçi insanları görmek çok güzel.
    yeni ürünler yetiştirmek demek yeni risklere girmek demek, ama Goji berry sanırım bu riske değecek gibi.
    Heleki besin değeri konusunda okuduklarımız doğruysa ve bir pazarlama yalanı değilse, o takdirde gerçekten ülkemizde üretilmeyi hak eden bir bitki goji berry.
    ben Mart ayında tohumları diktim, ve şimdi 15 cm boyunda 20 adet fidem var:)
    bu sene meyve alabilecekmiyim acaba merakla bekliyorum.

  20. satın aldığım fideleri nasıl yetiştirebilrim budama yapmalımıyım ?

  21. Goji berry tohumunu veya celigini nereden satın alabilirim?

1 Trackback / Pingback

  1. Leylekler, Poyraz ve Gojilerin Sırrı | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak

Yorumlar kapatıldı.