Organik Bahçe – Mutlu Sonuç -1

Geçen yıl zeytinlerimizde Neemazal isimli bitkisel kökenli organik bir ilacı kullanmıştık. Karamürsel-Su çeşitinde %25, Samanlı çeşitinde de %5 zeytin sineği zararı vardı. Biraz canımız sıkılmış olmasına rağmen zehirsiz zeytin yemenin bir bedeli olarak kabullenmiştik.

Bu ilacın euro bazında fiyatının fazlasıyla artması üzerine başka araştırmalara girişmiş, dünya ne yapıyor anlamaya çalışmıştık. Günler süren araştırmalar sonucunda bulgularımızı bir mantık süzgecinden geçirerek bu yılın zararlılarla mücade stratejisini
belirlemiş ve 5 Nisanda yazdığımız “Nasıl Yapmalı – 1” yazımızda ilan etmiştik.

Buna göre zeytinin iki ana zararlısından zeytin güvesine karşı içinde Bacillus Thuringiensis isimli bakteri bulunan organik biyolojik ilacı kullanmaya karar vermiştik. Bu bakteri, kelebek tırtıllarına karşı dünyadaki tüm organik tarım uygulamalarında kullanılıyor. Çevreye, yararlı böceklere, hayvanlara, arılara, insanlara bitkilere hiç bir zararı yok. Sadece kelebek tırtıllarının hastalanmasına yol açıyor.

Zeytinde esas zararı yapan zeytin sineği için bulduğumuz silah bir hayli ilginçti. Zeytin sineğini bile öldürmeyen, canlı cansız hiç bir şeye olumsuz bir etkisi bulunmayan, porselenin hammaddesi, diş macunlarının dolgu maddesi olan kaolin kiliydi silahımız.

Kaolin kili su ile karıştırılıp ağaçlara atılınca ince bir film gibi yaprakları ve meyve tanelerini kaplıyor. Meyve sinekleri için fiziksel bir bariyer oluşturan bu film sayesinde sinekler meyvelerin kabuğunu delip yumurta bırakamıyor. Fiziksel bariyer dediysek öyle kalkan gibi bir şey değil bu film. Belli belirsiz çok ince ve gözenekli bir tabaka. Bitkilerin nefes almalarını, fotosentez yapmalarını engellemediği gibi, günlük fotosentez süresini uzatıyor. Bu sayede ağaçlar daha iyi gelişiyor, meyveler daha iri, daha lezzetli oluyor. Yapraklardaki güneş yanıklarını, meyve çatlamalarını da önlüyor.

Araştırmalara göre, kaolin kaplaması meyve sineklerinin hedeflerini bulmasını gizemli bir şekilde engelliyor, sinekleri şaşırtıyormuş.

Aslında kaolin kilinin faydaları saymakla bitmiyor. Biz bu yaz bahçemizde hepsini bir bir görüp denemiş olduk.

Kaolin kili, biyolojik ilaçlarla birlikte kullanılabiliyor. Hatta onların etki sürelerini uzatmak gibi bir özelliği de var. Bu sebeple güve tırtıllarına karşı kullandığımız Delfin isimli Bacillus Thuringiensis içeren ilacı da kaolin kili ile birlikte kullandık.

Nihayet merakla beklediğimiz sonuçları alıyoruz. Bu hafta sonu karamürsel-su çeşiti zeytinlerimizi toplamaya başladık. Dün 60 kilo kadar taneyi teker teker elden geçirdik. Bundan yarım kilo kadar zeytini ayırdık. Bu yarım kilonun da 8-10 tanesi zeytin sineği zararı, kalanı berelenme sonucu zarar idi. Kaba bir hesap yaparsak, 60 kilo karamürsel-su çeşiti zeytininde 7200 adet civarında zeytin olur. 10 adet zeytin sineği hasarlısı %0.13 gibi bir oran eder ki bu muhteşem bir değer. Zararın bu kadar az olmasında mutlaka başka faktörler de rol oynamıştır. Fakat %70 hasarın görüldüğü çok yakındaki ilaçlanmayan ağaçları kontrol ağacı olarak kabul edersek %1’in çok altındaki bu değer çok net ve tartışmasız bir sonuç. Tabii ki mutlu bir sonuç.

Şimdi gelelim diğer sorulara. Neemazal fiyatından rahatsız olmasaydık da bu araştırmayı yapmasaydık ne olacaktı? Oysa Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM), Zeytin Bahçelerinde Entegre Mücadele Teknik Talimatını defalarca kez okumuştuk. Orada kaolin kilinden hiç bahsedilmiyordu. O dökümanı hazırlayan değerli akademisyen ve uzmanlar bilmiyorlar mıydı acaba? Buna ihtimal vermek istemiyorum. Konusuyla ilgili bilimsel yayın takip etmemek gibi bir durum olurdu bu. Biliyorlardıysa neden kaolin kili kullanımı bu dökümanda hiç yer almıyordu? Aklıma gelene yine hiç ihtimal vermek istemiyorum. Belki Tagem veya bu değerli uzmanlarımız bu yazıyı haber alırlar ve bizlere tatmin edici bir açıklamada bulunurlar.

Yaz süresince Orfe Teknik ile bir kaç kez haberleştik. Sunguard markalı %95 saflıktaki kaolin kilinin ilgili organizasyonlarca tarımda kullanılan bir malzeme olarak dahi kabul edilmediği bilgisini hayretle almıştık. Oysa, yurt dışı akademik araştırmalarda ve organik tarım girdilerine sertifika veren kurumlarda kaolin kili yıllarca önce kabul görmüş, izin verilen, dahası meyve sineklerinin zararına karşı en ucuz ve en etkili yöntem olarak yerini bulmuş bir malzeme. Acaba biz onlardan çok mu ileriyiz, zehirsiz, ucuz ve etkili başka metodlarımız mı var diye düşünmeden edemiyor insan. Öyle ise niye bilmiyoruz bunları da akla gelen başka bir soru elbette.

27 Comments

  1. Sayın ismail bey, Yazınız çok güzel, tebrikler. Ben gübrelerin yaprak uygulaması için Turhan bey’le (ORFE teknik) ile görüştüm. Kaolin kilinin yapraktan gübre uygulaması için bir mani teşkil etmiyeceği söyledi.Son derece kullanışlı. Bu sene ağaçlarımda uygulayacağım.Size ve Turhan bey’e teşekkürler.
    M.Erkal / Adana
    İsmail bey size EPS ile yapılan gövde ve kök korumasını yazmıştım, okudunuzmu ? Faydalı olduğunu tahmin ediyorum.

  2. iyi var bu site ya birgun yapacagim organik tarima simdiden hazirlik. Ah orada bende olsaydim zeytinleri beraber toplasaydik bende hepsini birer birer severdim herhalde. Kolay gelsin:)

  3. merhaba,
    zeytinler cok guzel gorunuyor..elinize saglik..
    kis mevsimi yagmurlu gecen bir yerde ekim-aralik arasi balkonda (bati yonunde) yetisecek sebze, baharat, ariyorum..neler dikilebilir? bakimi nasil yapilir sizin bu konuda deneyiminiz var mi?
    Kolay gelsin,
    Selamlar

  4. Umarım çevrenizdeki zeytin üreticileri de sizden bu uygulamayı görüp yaygınlaştırırlar.
    Bu uygulamanız Türkiye zeytinciliği için kilometre taşlarından biri.
    Konuyla doğrudan ilgisi yok ama sebzelerin ve çiçeklerin önemli zararlılarından olan beyaz sinek için neemin pahalı olduğu düşünülürse aynı yöntem denenebilr mi?
    Ya da beyaz sinek için sizin bulduğunuz farklı bir yol var mı?
    Sağlıcakla

  5. Sayın İsmail Bey sizi tekrar tebrik ediyor, gayretlerinizin neticesini ve semeresini bizlerle paylaştığınız için ayrıca takdir ve minnettarlığımı ifade ediyorum. Ümit ederim ki ekmeğini zeytinden kazanan herkes sizin şu mukaddes çabalarınızdan istifade eder, hem memleket ekonomisi adına hem de daha organik zeytin tüketme adına müsbet bir adım atılır.
    Tarım sektörümüzün başına musallat olmuş zirai ilaç firmalarını da bu vesile ile insafa davet ediyor, tarımla uğraşan insanımızın ve güzel ülkemizin menfeatini önde tutmalarını rica ediyorum.
    İsmail bey zeytin üreticisi arkadaşlarımıza işin pratiğine yönelik aktarmayı düşündüğünüz konular vardır elbette… Toprak TV’nin yayınları açılır açılmaz konuyu Mehmet beye teklif edebilirim.. Tabii ki sizin onayınız olursa..
    Sağlıcakla kalın…
    ebruland.com

  6. Mustafa bey, teşekkür ederim.
    Bizim bahçede zeytin olduğu için zeytinden söz ediyoruz. Fakat kaolin kilinin her türlü meyve sineğinin hasarına karşı etkili olduğunu biliyoruz. Olabilecek her yayın şekliyle bu mücadele şeklinin bilinirliğinin arttırılması gerektiğini düşünüyoruz.

  7. Sn. Denizakvaryumu,
    Malesef çevredekiler kutusu 16 liraya zehir alıp atmayı sürdürüyorlar hala. Ne mutlu ki, çevremden olmasa bile iletişimde olduğumuz büyük bahçelerden bazıları bu yaz kaolin uyguladı. Gelen haberlere göre onlarda da sonuçlar başarılı.
    Bizde halihazırda zeytin olduğu için hep zeytin dedik. Fakat, aynı etki elma, armut vb. her türlü meyvede, meyve sineği zararına karşı aynı derecede etkili.
    Beyaz sinek bu yıl bizim için sorun olmadı. Sebzelere de kaolin uygulamıştık. Ya kaolin ya da fesleğenler sayesinde beyaz sinekle irtibatımız henüz yok 🙂

  8. Mehmet bey, sevindim.
    EPS malzemeyi malç olarak kullanımla ilgili notunuza, yazdığınız başlıkta yanıt vererek aklıma gelenleri yazmıştım. Çok özetle, EPS’in toprağın hava ve nem almasını da engellemesi, doğal ve organik malzeme olmaması sebebiyle çekincelerim var. EPS yerine kalın bir saman tabakası uygulansa, üzerine yine ince bir toprak tabakası, hatta mıcır bile dökülebilir.

  9. Sayın Meyveli tepe, Bizleri Güzel Bilgilerinizle Aydınlattığın için Size Sonsuz teşekkürler Ediyorum, Benimde Küçük Bir Organik Bahçem Var, Denemek İstiyorum
    Ben Kaolin kilini Nerede Bulabilirim Yardımcı olursanız Çok sevinirim..

  10. Neden Kaolin bilinmiyor? Fark edilmiyor sorularının birçok cevabı olabilir. Aklıma ilk birçok alanda (tıp, eğitim, tarım, hayvancılık gibi) olduğu gibi Ortadoks bakış geliyor. Zeytin özeline indirmeden genel bir yargılama ile üniversitelerimizdeki araştırma ve akademik kadroların neye göre belirlendiği hepimizce malum.

  11. Günaydın İsmail Bey Bu yazınızı epeydir bekliyordum,souçtan emindim fakat hasat sonunu bekleyelim demiştiniz gerçekten olağanüstü bir sonuç almışolmanız beni mutlandırdı.Odalar dolusu adı uzman,mühendis,müdür,daireler başkanları tarımla ilgili vede bilgili kişiler acaba Meyvelitepenin hangi yazılarını okumuşlardır bilemiyorum.”AH ÇEKMİYORUM YIKILMASIN DİYE DAĞLAR” Teşekkürler eline emeğine sağlık,sadece sizi izlemeye devam etmek değil,katılarak katkı koyarak alkışlamak istiyorum.Selamlar
    Duran BOZKURT

  12. bu akşam bir dostum bazı üreticilerin ıspanaklara soğuk etki etmesin diye antifriz attığını , fasulyeler bir gecede ,satılabilecek kadar büyüsün diye hormon verdiğini , karpuzlar için de aynı yöntemin uygulandığını,domatesler erken kızarsın diye ayçiçeklerine atılan korkunç zehirli bir kimyasalın kullanıldığını anlattı,insanların birkaç kuruş fazla gelir elde edebilmek uğruna tüketicilerin sağlığını hiçe saydığını(aslında bu bir tür cinayet girişimi değil mi)bu yüzden kanser hastalığında artış olduğunu devletimizin de bu hastalığı tedavi etmek için sağlık giderlerinde ne kadar büyük paylar ayırması gerektiğini düşünüyorum da sizin çabalarınızın ne kadar önemli olduğunu anlıyorum ve ben de sitenizdeki bilgilerinizden çok şey öğreniyorum,sağolun…

  13. Malesef sözünü ettiğiniz şeyleri yapıyorlar. İnsanlarımız da bunları alıp tüketiyor. Fakat ilginç olan bir başka şey de tüketicinin yaklaşımı. Tüketici çok da önem vermiyor böyle şeylere. Bize bir şey olmaz diye düşünüyorlar. Ya da yıkarız geçer diyorlar. Tüketici titiz, takipçi ve talepkar olsa bazı şeyler daha hızlı değişir diye düşünüyorum.

  14. Duran bey teşekkür ederiz. Sınırları zorlamadan, mevcut mekanizmaları, anlayışları sarsmadan sanırım hiç bir şey olmuyor.
    Bunun için de her şeyden önce daha bilinçli tüketici talebine, sizin gibi girişimcilere, bir de bizim gibi yarı deli üreticilere ihtiyaç var 🙂

  15. sayın meyvelitepe,kaolini hangi oranda ve hangi sıklıkta atmalıyız suda tamamen çözülüyormu ?
    başka hangi hastalıklar için kullanabiliriz bu konuda ulaşabileceğimiz kaynak varmı? hangi yazınızda okuduğumu bulamadığım haziran böceği için bir bakteri den bahsetmiştiniz.sonucu neoldu.buna nasıl ulaşabiliriz?
    saygılarımla

  16. İhsan bey,
    Kaolin kilini ilk uygulamada çiçek taç yapraklarının dökümünde 100 litreye 5 kilo kaolin karıştırarak atıyoruz. Karışıma doğal reçine esaslı yayıcı yapıştırıcı da kullandığınız taktirde çok sert yağmur olmadıkça yıkanmaz. İkinci ve sonraki uygulamalar 100 litreye 2.5 kilo kaolin kili şeklinde olmalı. Bu karışıma ayrıca istediğiniz ve gerekli olan biyolojik ilacı da karıştırabilirsiniz. Kaolin suda çözünmez. Bu yüzden uygulama esnasında iyi karıştırılıyor olmalıdır.
    Kaolin kili, meyve sineği zararlılarının meyveye yumurta bırakmalarını engeller. Diğer zararlılar için de azaltıcı mânada yararlıdır.

  17. Merhaba,
    Kaolin kilini bir yabancı kitap okurken gördüm. Surround diye bir marka ile amerika’da üretiliyormuş. Türkiye’de ne var diye arayınca Sunguard diye bir ürün gördüm. Sizin de kullandığınızı görüp, olumlu sonuç aldığınızı okuyunca gelecek yıl kirazlarımda denemeye karar verdim. Ancak bir sorum var: Ürünleri pazarlarken, nasıl temizleyeceğiz? Bu konuda bir öneriniz var mı?
    Teşekkürler…

  18. İsmail bey, benim anlamadıgım bu kaolin kili bildiğimiz toprak degilmi? Topragın sinekle ne alakası var? Yaprak ve üründe film tabaka oluşturur diyorsunuz, bir defa her meyveye her zeytine sıkabilmek mümkünmü? Bana mantıklı gelmiyor, lütfen bana 2009 da yazdıgınız yazinızdan bu yana geçen süredeki tecrübenizi anlatınız…o yıl belki sinek yoktu yada azdi yada attığiniz diğer bir ilacin tesiri oldu nasil anlayacaksıniz? Bana hiç mantıklı gelmiyor, kaolin kili topragının faydası varsa o zaman Hatay, urfa , antepteki üreticiler bir şey atmamasi lazim, çöl topragı toz şeklinde yağıyor… icerik bildiğin toprak…ne faydası olacak mantıgı yok…anlamak istiyorum.

    • Asaf bey, 2009 yılından bu yana bu konuda yazdıklarımıza tesadüf etmemişsiniz anlaşılan.

      Blogdaki menüden Organik Bahçecilik bölmüme girin. Burada Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi bölümüne gidin ve orada aşağıda listelediğim yazıları okuyun. Yabancı diliniz varsa o yazılarda referans verilen bilimsel araştırmaları da okuyun.
      ——————————————–
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Giriş
      Kaolin – Kaolin ile Tanışmamız
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi
      Kaolin – M96 (Hidrofobik), M97 (Hidrofilik) formülasyonlar ve patent konuları
      Kaolin – Tamam ama Bir Değeri Var mı?
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Fotosentez
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Güneş yanıkları
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 1
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 2
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 3
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 4
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 5
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 6
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 7
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 8
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 9
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 10
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 11
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Hastalıklar
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Kış Kullanımı
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Diğer Kullanımlar
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Malzemeyi Tanıyalım
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Malzemeyi Tanıyalım -M96/M97
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Malzemeyi Tanıyalım
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Suspansiyon Yöntemleri
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Suspansiyon Örnekleri
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Suspansiyon Hazırlama
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Uygulama
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Uygulama 2
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Piyasada Bulunabilir Malzemeler
      Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Hasat Sorunlarından Kaçınmak
      ——————————
      2017 yılında yazdığımız bu yazının Kaolin ile ilgili bölümünü de okumanızda fayda var.

      O kadar yazının üzerine yorumunuza da kısaca cevap vereyim. Hayır, Kaolin toprak değil, bir mineraldir. Bütün bu uygulamalarda bahsedip, kısaca kaolin dediğimiz malzeme de maden ocaklarından çıktığı şekliyle elde edilen ham kaolin değildir. Bilimsel yayınlarda işlevleri açıkça belirtilen kaolin, yıkanarak içindeki kum ayıklanıp saf hale getirilmiş, 1100 C derecede pişirilerek yapısı ve optik özellikleri değiştirilmiş, ortalama tanecik boyutu 1 mikronun altına indirilmiş kaolindir.

      Evet, 2009 yılından bu güne 9 yıl geçmiş. Kaolin genel olarak meyve sinekleri, özel olarak da zeytin sineğine karşı, doğru malzeme ve doğru zamanlama ile uygulandığında her türlü zehirli önleme göre çok daha etkili bir malzeme olduğunu defalarca kere yaşayarak gördük.

  19. Çok teşekkürler, kaolin tek başına da ise yarar mi acaba ve karışımın ölçeği var mı?domates için kullanacağım

  20. Merhaba,
    Karaburun bölgesinde erkence (hurma) ağaçlarında mantarların (Phoma oleae) etkisiyle, hurma zeytini elde edilmektedir. Delfin EM’nin erkence ağaçlarına uygulanması, hurma oluşumunu olumsuz ekileyebilir mi veya deneyimleriniz çerçevesinde kullanımını bu ağaçlarda tavsiye eder misiniz? Saygilarimla.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*