Köy Fırını Yapıyoruz – 10

Fırınımız biteli çok oldu, hatta epey de bir kardeşi de oldu ama gerek Köy Fırını yazı dizisi, gerek Fırın kardeşliğinde tanıtılan fırınlar hala çok yüksek oranda aranan, okunan sayfalardan olmaya devam ediyor. Zaman zaman, yeni yapılan fırınlardan haberimiz oluyor.

Gerek bizimki, gerek kardeşlikteki fırınlar önemli bir bilgi eksikliğini doldurdu. Köy fırını yapmak için araştırma yapan Bursadan Selim Abdulkadir Gözler bey de hemen hemen ülkemizdeki tek kaynak olarak yazılarımızı bulmuş, incelemiş ve mesleki becerisini de kullanarak teknik çizimini çıkartmış.

Fırın konusundaki teknik bilginin zenginleştirilmesi maksadıyla bizimle paylaştı. Biz de kendisinin izniyle sizlerle paylaşıyoruz.

14 Comments

  1. O fırınlarda kimbilir ne ekmekler, börekler, yemekler pişiyordur değil mi? Bir gün benim de bir köy fırınım olur dilerim ki…

  2. En kısa zamanda bir köy fırınınız olmasını gönülden diliyoruz, o zaman bize de bu fırınlarda sizin güzel tariflerinizi deneme fırsatı doğar:)

  3. ben koy firini insan edip sonra yaptigi yemeklerle ilgili postu unutamiyorum, yavasca kaz pisirilmisti ya hani hep aklimda yutkunup duruyorum. Ne hikayeleri vardir aslinda keske daha cok paylasilsa! Benim burda koy firinim olamaz da belki birgun misafir olurum diyelim:)

  4. Nalan hanım, bazı emektar fırınların yerini de hiç bir şey tutmuyor. Bir yakınımın davul fırını vardı, eskiyince diğer fırına güvenmeyip yenisini almıştı:)

  5. Tapulu malımız olmayan bilgileri bizden sonraki nesillere aktarabilmek belkide en güzel miras bırakmaktır.
    Tüm güzellikleri ve güzel bilgileri paylaşanlara candan teşekkürler.
    Bu güzel fırınlarda gönlünüz kadar güzel.
    Düşünceleriniz kadar lezzetli,
    Paylaşma kadar sevgi dolu nice aşlar dilerim.
    İrfan SÖL

  6. arkadaşlar fikir jimnastiği yapıyorum fırının içine tüpgaz ile ısıtabileceğimiz bir sistem yapılabilirmi olursa nasıl olabilir

  7. sayın meyveli tepe sakinleri .fırınınız faliyete geçeli uzun zaman oldu. bayağıda kullandınız herhalde.pişirmesi, ısısı nasıl, acaba şurasını şöyle yapsaymışız diye düşündüğünüz yeri varmı? bizimle son halini paylaşırmısnız?

  8. arkadaslar bende sizin yorum ve fikirlerinize dayanarak bir fırın yapmaya karar verdim bende bir usta olarak eksiklerimin oldugunu düşünüyorum yine de bu sitede bize yardımcı olan herkese tesekkür ederim

  9. Bu tür fırınlar Bursa da bilhassada Hudanyanın köylerinde çok kullanılıyor hemen hemen her evin önünde var ve de süper göçmen ekmeğı yanı Trabzon ekmeğı pişiriyolar..fırın malzemelerınıde Bursa da Mudanyada satıldığını duydum. .. alıyorsun götürüp kuruyorsun fırın hazır

  10. merhaba size sormak istediğim birşey var büyük annemden bize yadigar bakır tepsi ve tencereler var bizde yakın zamanda fırın yapmak ve bu konuda engin tecrübelerinizden sayenizde paylaşımlarınızdan yararlanacağız ben bakır tepsi ve tencerelerden zehirlenmek durumu olduğunu duyuyorum ve çok korkuyorum bu konudada eminim kesin bilgileriniz vardır biraz bizi aydınlatırsanız çok sevinirim

    • Bakır kaplar kalaylı olduğu taktirde sorun teşkil etmezler.

      Eskiden kalaycılar gezerlerdi sokaklarda, şimdi kim, nerede bakır kapları kalaylıyor bilemiyorum 🙂

      • Selam Değerli Meyvelitepe dostları,
        Bende sizlerin yapmış olduğunuz fırınlardan esinlenerek İstanbul/Beykoz İshaklı köyümdeki hobi bahçeme,kamelyamın altına 90 cm lik taş fırın yapıyoruz arkadaşım ile,inşallah firınımın yarım kalan tavan kubbesini havalar müsade ederse bitirecegim sonra kurumasını bekleyip akabinde rodaj kısmına geçmeyi umuyorum ve gün geçtikçe heyecanım dahada artıyor.Fırınımı bitirince sizlerle fotoğrafları paylaşma zamanının biran önce gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum.
        Tekrardan buluşmak üzere şimdilik hoşçakalın..☺

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*