Bahçede Gezinti – 2

13 gün önceki fotoğraflardan bahçe turuna devam edelim.

Bu yıl yeni sebze parkına sadece tatlı biberler diktik. Acılar geçen yılki sebze adalarında. Aralarında epey mesafe var. Böylelikle hiç olmazsa tatlıların tatlı kalmasını amaçlıyoruz. Çünkü, acılar içerisinde thai’ler bu yılın en az acı olanları arasında ve biber, rüzgar ile çapraz tozlaşma konusunda çok becerikli.

Sebze parkında aralarda celery (sap kereviz) de var. Bizim evde sap kerevizin çok kullanımı oluyor. Dondurarak veya kurutarak yıl boyu kullanılıyor.

Ve gojiler… Bu yıl 30 Haziranda ilk olgunlaşmış meyve salkımlarını gösterdiler. Artık her gün bir avuç goji meyvemiz var. Bu miktar gitgide artıyor, çünkü fidanların üzerleri henüz yeşil veya çiçekte meyve dolu.

Bir adada iki çeşit güvey feneri var. Resimlerin 13 günlük olmasından bu mevsimin bitkiler açısından her şeyin ne kadar baş döndürücü bir hızda olduğunu da gösteriyor. Resimdeki bitkilerin boyu dün itibarıyla ilk seviye telleri geçmiş durumda.

Güvey fenerleri bu yıl iki çeşit. Biri her zamanki goldenberry. Nisbeten küçük taneli, çok tatlı ve ananas aromalı. Diğer giant denilen iri taneli. Bunu ilk kez deniyoruz. Aralarda bir sıra iri yapraklı reyhan otları var.

Rhubarb (Türkçede uçkun, yayla muzu da deniyormuş) ilk defa deniyoruz. Yaprakları devleşti, sapları çocuk bileği kadar oldu. Çok yıllık bu bitkilerin sadece sapları yeniyor. Yaprakları toksik ve kesinlikle yenmiyor.



Kabaklar hızla irileşmekte. Aşağıdaki kabağın dünkü durumu hemen hemen iki misli.

9 Comments

  1. sayın meyvelitepe bahçenizde olup biteni takip edip deneyimlerinizi okumaya çalışıyorum bende iş yerimin ( şantiye ) bahçesinde kendimce bahçe kurdum domates ağırlıklı bir bahçem var. domateslerinizin özellikle domates ağacınızdan bilgi almayı bekliyorum.

  2. Cocukken yedigim bir sebze/meyve vardi. Sizin uckuna benzeyen. Adini tam hatirlayamiyorum. Uzun uzun saplar, saplari soyardik. Eksi bir tadi vardi ve kendine ozgu, yogun bir aromasi. Acaba uckun o mudur, merak ettim.
    Bu arada bahceniz super gorunuyor. Bereketi devamli olsun.

  3. Evin bucuru yanima gelmis, mama mama diyor oysa kabakla arasi pek iyi degil bu aralar 😛 Daha cok tadi tuzu belli olanlardan yana tercihi, gecen sene bol bol kabak yedikten sonra oyk geldi herhal 😛
    Neyse, esas diyecegim isgin degil miydi ismi rhubarblarin? Toplanirken gormustum, degisik bir de cakiya benzer aletle cikartiyorlardi yerinden, bakalim sizin hasat nasil olacak, videoya cekerseniz biz de goruruz 😉
    Bereketli hasatlar olsun!

  4. Ben de ışgın sanıyordum, daha doğrusu bir çok yerde öyle geçiyordu, ama eşim yazıyı yazarken araştırmış, gerçek adının bu olduğunu okumuş. Zaten dilimizde her otun en az üç adı var, kafa karışmayacak gibi değil:)
    Bereket dilekleri için çok teşekkürler,
    Jale

  5. Norvecten hepinize selamlar..Uckun dediginiz bitki iskandinavyada Rabarbra olarak biliniyor..Her evin bahcesinde en az bir tane var burda. Cok yillik bir bitki ve cok buyuyor..Nerdeyse bir agac gibi..Burda cocuklar saplarini sekere bandirip øyle yer..eksi bir tadi oldugu icin salatalarda limon niyetine kullanilir..Ayrica cok da guzel corbasi olur..Ben bir kac sene once tuz gølu kiyisinda olan køyumdeki bahcede diktim..orda bile oldu..Oldukca buyudugu icin ekilen yerin yakinlarinda baska bir bitkinin olmamasina dikkat ekmek lazim..ayrica yapraklar dediginiz gibi zehirli onada dikkat..

  6. Merhabalar,
    Yükseltilmiş sebze yataklarında uyguladığınız karışık(uyumlu,kardeş bitkiler)ekimdeki, yukarıda fotoğrafları da olan, bitkilerin adlarını yazmanız mümkünmü?..Çok yıl da olmuş 🙂
    Teşekkürlerimle.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*