Kabak Çiçeği

Biz bugünlerde sabahın ve akşamın serinliğinde bahçedeyiz. Bir süredir salatalıklar, fasulyeler, biberler, patlıcanlar hasat edilebilir hale geldiğinden sepetimizi aldığımız gibi iniyoruz sebze parkına, hatta bu zevki paylaşmak için çoğu zaman konuklarımız da yanımızda oluyor.

Hemen bütün bu sebzeler hergün ziyaret edilmek istiyor, meyvelerine kıymet verildiğini gördükçe daha bir coşuyor, bütün gece canla başla çalışıp sabaha yeniden donanıveriyorlar.

Ama kabaklar, ah kabaklar asla tek tek gelmiyor, bu yüzden dağıttıklarımızı hesaptan düşsek bile yine de kulaklarımızda kabak çiçekleri açacak durumdayız. Yakında “bahçedeki kabakları tüketmenin 50 yolu” adlı bir kitapçık bile hazırlayabiliriz ve pekala da bu 50 yoldan biri kabaklı köpek maması tarifi olabilir. Köpekler kabak yer mi demeyin, yerler hem de bayıla bayıla. Zaten konu mankenimiz de baştan çıkarıcı pozlarıyla bu gerçeği vurguluyor:

Fazla kabak tüketmenin yan etkisi, kulaklarda açan kabak çiçekleri olabiliyor, ama ne gam biz halimizden memnunuz.

Görülen o ki, mutluluk yemişi goji ise mutluluk sebzesi de kabak. Sevmem, yemem diyenleri fotoğraftaki mutlu suratı daha yakından incelemeye davet ediyoruz.

Havalar çok sıcak gittiğinden güneşin kızgın olduğu saatlerde evden burnumuzu bile çıkaramıyoruz. Bazılarımız bu saatlerde şekerleme yapmayı tercih ederken, bazılarımız da kabak işleme enstitüsüne dönüşen mutfağımızda yeni deneylere yelken açıyor.

Zamanında yakalayıp toplayamadığımız için torpil büyüklüğüne erişen kabakların köyde pide yapılarak değerlendirildiğini öğrendik, lakin kabaklar mı pidenin içine konuluyor, yoksa pideler mi bu devasa kabakların içine yerleştiriliyor çözebilmiş değiliz.

Bu yazı vesilesiyle, gönderdikleri değişik kabak tarifleriyle enstitümüze katkıda bulunan tüm dostlarımıza ve konu mankeni olmayı memnuniyetle kabul edip, poz veren sevgili köpeğimize çok teşekkür ediyoruz.

21 Comments

  1. Ahh Meyveli Tepe ahh,
    Hayal ettiğimiz yaşama bukadar yakın ama bir o kadar da uzakken, yazılarınız ve fotograflarınız ile o anları yaşıyoruz…İyiki varsınız.
    Görüşmek üzere.
    Ozi’nin Bahçesi.

  2. kulaklari kabak cicegi kupeli konu mankeni tam minciklanmalik:) bizim iki tane uzun kabak bir tane de yuvarlak kabak fidemiz var iki aile bitiremiyoruz ve aynen kabak cesitlemeleriyle her gun kabak yiyoruz, cok guldum yaziya cok iyi anliyorum derdinizi:)

  3. Sevgili Beste, kabak yetiştirenin halinden yine yetiştiren anlıyor demek. Neşeli, bol kahkahalı, afiyetli ve kaçınılmaz olarak kabaklı yaz günleri diliyorum size ve ailenize:)

  4. çok güzel çok. yüzündeki ifadeyi kabak yemem diye mızıldayan veletlere göstermek gerek mutlaka.
    hakikaten kabaklı pideyi nasıl yapıyorlar acaba.
    hepsi afiyet şifa olsun size ve misafirlerinize.

  5. Reklam olmasın adını vermeyeyim de Eskişehir-İstanbul yolu üzerinde, Pamukova yakınlarında, çok bilindik bir duraklama yerinde çok nefis kabak yemekleri yapıyorlar. Hele bir çorbası var ki mutlaka deneyin derim..
    Saygılarımla…

  6. Nalan hanım, keşke vızıldayanlara faydası olsa, her eve köpük pati imzalı bir fotoğraf göndermeye razı oluruz:)
    Kabaklı pideyi tohuma kaçmış gibi büyüyen kabakların içini temizleyip, etli kısımlarını rendeleyerek tatlı veya tuzlu pide içi hazırlayıp pişiriyorlarmış sanırım. Detaylı tarifi öğrenmedim, çünkü daha o büyüklere sıra gelmedi:)
    Teşekkürler iyi dilekler için.

  7. Çorba için o kadar yolu gidemeyebiliriz ama bu öneriden yola çıkıp pekala bir kabak çorbası icat edebiliriz belki.
    Selamlar

  8. Bizi ailecek evlat edinir misiniz? :)Bahce, kabaklar, Kopuk!
    Daha dun Kopuk gibi bir kucucuktan bahsediyorduk. Tatile gittigimiz bir otelde vardi ayni seker seyden. Acayip sevmistik ve kizimiz da oyle bir arkadas edinmeli kendisine diyorduk. Hos endiselerimiz de var saglik acisindan tuydur, kenedir derken ama iste hayal degil mi bu!
    Bayildim ben kendilerine, benim yerime sevdiriyorsa karnindan sever misiniz o kabak cicekli sevimli guzelligi…

  9. Belki acaip bir soru olacak ama balkabağının olgunlaştığı nasıl anlaşılır? Fazlasıyla iri (çapı 40 cm. kadar) bir kabağımız var ama şöyle tırnağımla kabuğuna dokunduğumda su gibi. Sert kabuklu hale gelmesini mi beklemeliyim koparmak için? Bu yıl ilk kez balkabağı yetiştiren bizler için pek makbule geçecek cevabınız:))

  10. Balkabağına bu mevsimde hiç dokunmayın. Arada bir su vermeyi de ihmal etmeyin. Ekim ayına kadar bulunduğu yerde ve bitkisi canlı olarak kalsın. Esas olgunlaşma süreci Eylül ve Ekimin ortalarına kadar devam eder.

  11. Kabak çiçeklerinden kabak çiçeği dolması yapmayı denemediyseniz şiddetle tavsiye ederim.

  12. Eh pazarda kışın oluyorlar ama yine de el yordamıyla gitmek istemedim.Şimdi netleşmiş oldu kafamda:))Çok teşekkürler. Selamlar.

  13. Köpeğin hayali de tatlı kendisi de, bizimki de sanırım cinsi nedeniyle mıncıklanmak ve sevilmek üzere özel yapım gibi bir şey. Bir hayvan sıkıştırılmaya bu kadar mı düşkün olur?
    Bekleriz buraya sizi yolunuz düşerse:)

  14. Kabaklı ekmek
    Şili’de yemiştim. Bütün ekmekler-çörekler kabaklı idi. Tadı ,hafif tatlımsı,sarı renkli ve güzeldi. Kabaklar az suda haşlanıp,biraz bekletiliyormuş. Suyu iyice akınca hamurun içine konuluyormuş. Köy fırını gibi fırınlarda pişiriliyordu. Bizdeki Trabzon ekmekleri gibi vaya küçük dürüm şeklindeydi.

  15. Merhaba Meyvelitepe
    Facebooktaki sayfanıza ve blogunuza baktım ama göremedim. Hatta ağaçlar.nette de aradım ama eksik bilgiler verilmiş. Yeşil dolmalık kabağım çok güzel gelişti yaprakları çok sağlıklı iri fakat meyveye dönüp bir parmak boyuna gelince sararıp bozuluyor bir yandan çiçek oluşup meyvaya dönmeye devam ediyor fakat büyümüyor. Yardımcı olursanız sevinirim…
    Kolay gelsin…

    Seda Tarhan

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*