Kanatlı Sakinler

Bahçedeki kümesi nihayet tamamladık. Uzun bir zamandır uygun kaynaklı tel aradık. Civarda bol bol bulunan sansar ve tilkilere karşı küçük göz aralıklı, kalın telden yapılmış malzeme ele geçiremedik bir türlü. Sonunda yeterince kalın iki tabaka teli kaydırarak üst üste monte ettik. Ayrıca bir kat da çok küçük göz aralıklı ama daha ince bir kat tel döşemeyi de ihmal etmedik. Köydeki demircinin yaptığı profillere monte ederek işi tamamladık.

Toprağa değen kısımlar aslında 40-50 santim kadar aşağıya devam ediyor. Ayrıca toprağın altında dışa doğru L şeklinde teli büktük ki, yırtıcılar toprağı kazarak içeri girmeye kalkışırlarsa yine tel ile karşılaşsınlar.

32 tane 3-4 aylık pilicimiz var. Hepsi köy tavuğu ya da köy tavuğu ile melezlenmiş cinsler. Gelir gelmez hiç yabancılık çekmediler. Bunlar bizi çok eğlendireceğe benzer, her biri ayrı bir kişilik ve hepsi çok uyanık. Şanslıyız ki bu güne kadar hazır yem yememişler. Zaten aldığımız yerde serbest dolaşıyorlardı, güç bela yem ile kandırarak yakaladık. Bir hafta kadar yerlerine alıştıktan sonra bahçedeki çekirge ve diğer börtü böceğin üstüne salacağız. Şimdilik gözden kaçarak torpil iriliğine gelmiş kabaklar için çok iyi müşteri oldular. 60 santim uzunluğundaki bir kabağı ortadan kesip bıraktığımda 15 dakika içinde geriye ince bir kabuk bıraktılar. Bu gidişle kabakları gözden kaçırmak biraz daha sık olacak sanki 🙂 Umarım diğer sebzeleri koruyabiliriz.

Kendi tohumlarımızdan viyollere ekerek yetiştirdiğimiz 200 kadar goji fidesini poşetlere aldık. Bir ay kadar burada kalıp kök geliştirecekler. Sonra aşağı bahçedeki gojilerin devamında yerlerini alacaklar.

10 Comments

  1. Ah tamamen farkli bir dunyaya geciyorsunuz, bitkileri unutacaginiza- neredeyse- eminim!;)) Super keyifli; hele de horoz, gurk ve cibi olaylari. Yalniz, tavuklari serbest birakacaginizi anliyorum yazinizdan. Yuksel teyze bize hep; “ya bahce olacak ya tavuklar” deyip duruyor. Kontrollu bir sekilde acabilirseniz, baslarinda durarak ve gerektiginde uyararak :)), sebze bahcenizi koruyabilirsiniz. Ya da bozulma zamani gelmis sebze adalarinizi onlara birakabilirsiniz. Hem de gayet guzel gubrelerler. Ozellikle fide zamani cok riskli, ama sebzelerinizin analari irilesip topragi kapamisken bir iki sebzeye gaga atmak disinda fazla zarar vermeyebilirler. Biz her ne kadar gezici kumesler yaptiysak da her sabah-aksam serbest gezsinler istiyoruz. O yuzden de sebze adalarimizi citle cevirmek yerine, su anda araziyi ortadan ayiran bir cit yaptik ama yine de civcivler aralardan kacip kacip sebze bahcelerini buluyorlar!:) Bu kadar sevimli olmasalar yapacagimi biliyorum da…

    Cok eglenceli bir donem basliyor sizin icin. Bol fotograf rica ediyorum!:)

    • Pınar, arılardan sonra şimdi de kümes hayvanları dünyasına giriş yaptık. Neyse ki bunların çok yabancısı sayılmayız, kızımızın hayvan sevdası yüzünden apartman dairesinde epey bir civciv büyütmüşlüğümüz var:) Şimdilik piliç boyutlarında olduklarından pek salmıyoruz ortalığa, ama bir süre sonra biraz canımızı sıkan çekirgelere karşı bu minik ordudan yardım almayı düşünüyoruz, lakin dediğin gibi sebze bahçesini de korumak lazım. Başımız sıkışırsa size danışırız:)
      Bakalım neler olacak:)

  2. Yeni blog teması ve adresi hayırlı olsun Sevgili Meyvelitepe.Bu güzel blog sayesinde hepimizin cesaret kazandığı ve hayallerimizi süsleyen şeylere elbette kavuşabileceğimizi öğreniyorum her yeni yazıda.

    Yazdıysanız atlamış olabilirim diye merak ettiğim bir şeyi sormak istiyorum ne zamandır.Böyle kırsal yerde yaşamanın en güzel yanı doğayla başbaşa olabilmek evet ama fare,yılan,akrep vs hayvanlarla nasıl mücadele ediyorsunuz? Yoksa insan alışıyor mu bir süre sonra 🙂

    Sevgiler,

  3. Akrep görmedik henüz, çeşitli büyüklüklerde bir kaç yılanımız olduğunu biliyoruz, zaman zaman karşılaşıyoruz, küçük tarla fareleri kış mevsiminde biraz canımızı sıkıyor, ayrıca bol bol kertenkele, bir sürü kurbağa ve kirpi ile yüzlerce küçük orman kuşumuz var. Gece uçuşlarındaki sayısı belirsiz yarasayı saymıyorum. Ayrıca bir çift doğanın sürekli göz hapsindeyiz. Tilki giremiyor pek bahçeye ama sansar etrafta, ona yasak konamıyor.

    Sonuçta, onlar biribirleriyle mücade ettikleri için bizim bir şey yapmamıza gerek kalmıyor. Yılanlar, kertenkeleler, kurbağalar, kuşlar, kirpi ve yarasalar en önemli yardımcılarımızdan 🙂 Onları hiç bir şekilde rahatsız etmemeye çalışıyoruz.

  4. sayfa açılıp da kafesleri görür görmez gayri ihtiyari “şimdi tam oldu” dedim.
    ne keyif olacak kim bilir. taze taze yumurtaları, eğlencelikleri.
    bize de seyretmesi düşecek her zamanki gibi tebessümle, olur da biz de günün birinde becerebilir miyiz acaba diye 🙂

    • Köydekiler “bir de inek lazım oraya şimdi” diyorlar:) Yerimiz dar olmasa bu merakla kesin burnumuzu o işe de sokardık:) Gördük ki gerçek hayat bazen hayallerin bile ötesine geçebiliyor, sizde de bu heves oldukça “bir gün mutlaka”:)

  5. hayırlısı olsun dıyorum.huzurla ve saglıkla yasayın.Bırılerının hayallerını
    gerceklestırmesı ve bızımle paylasması ne guzel:Sankı bende sızınle
    yasıyorum.Her deneyımınızı dıkkatle okuyor ve zengınlesıyorum.Daha
    ne dıyeyım.Yenı blog ugur getırsın.

  6. Yeni adresinizde gule gule oturun 🙂 Bu burada ilk ziyaretim 🙂

    Tavuklar da yeni evlerinde gule gule otursun. Yalniz kayinvalideminkilerden komsu tarla sahibi sikayetci. Civcivler(40 gunluk) taze filizleri bulup yemektelermis!

    Bizim evin bocugu de onlarla kovalamaca oynamayi cok sevdi.

    • Çok teşekkürler:)

      Böcükte bu doğa sevgisi oldukça yakında siz de bir zamanlar bizim yaptığımız gibi evde civciv kovalamaya başlarsınız gibi geliyor bana, şimdiden ampüllü kutuyu hazırlayın:)

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*