Kara Çete, Ashwaganda ve Pembeler

Yine oldukça yoğun bir hafta geçirdik. Oldukça eğlenceli de olsa bir de kanatlılarla vakit geçirmek zaman bakımından biraz zorluyor.

Yeni sakinlerimizden 11 tavuk bir horoz olmak üzere 12 tanesi tam bir çete. Kara çete diyoruz onlara. Hepsi aynı cins, birlikte hareket ediyorlar ve çok uyanıklar. Çilekleri çoktan keşfettiler, girilmesi en zor yerlerde geziyorlar.

Fotoğraf makinasına bakıyor ters ters. Resmi çekip makineyi elimle kapatmasam objektife veda edecektik az daha.

Bu genelde düğmelerime musallat olurdu ama o da objektife göz dikti. Dolaşırlarken bir sakatlık olmasın diye merdivenlere oturup bekliyeyim dedim.

Hemen yakındaki bir gojiden şapkaya biraz meyve topladım. Bir iki avuç yedikten sonra beğenip beğenmeyeceklerini merak ettim.

En uyanık kara çete çıktı yine. Gojiyi kapan çilek adalarına doğru koştu. Akıllarınca beni kandırıp bir taşla iki kuş vuracaklar.

Ashwaganda’lar çiçekte,

Bazıları meyve bağlamaya başladılar. Dostumuz Hüseyin beye teşekkür ediyoruz bizi bu sihirli bitki ile tanıştırdığı için. Geçen yıl gönderdiği fideyi yaşatamamış, mevsim ilerlediği için de tohumları riske sokmamıştık. Bu yıl çok güzel gidiyorlar. Bazıları meyve bağladılar bile.

Yaprağından, meyvesinden, köküne kadar her şeyi ayrı bir şifa olan ashwaganda çok detaylı bir araştırma yazısını hakkediyor. Yetiştirme sırasında bitkinin huyunu suyunu da çözmeye çalışıyoruz. Hasat ertesinde deneyim ile birleştirerek tanıtmayı düşünüyoruz.

Kudret narları bir kenarda sessiz sedasız büyüyorlar. Sararmaları yakındır.

Kestane kozakları hızla irileşiyorlar. Bunlar Öküz Gözü aşılarımızdan.

Nashi’lerin eli kulağında. Son çok şiddetli yağmurdan sonra %10’u çatladı, ayıkladık.

Gojiler cümbüşe başladı. En büyük müşterileri tavuklar olacağa benzer.

Bu turuncu santiniler son tohum avımızdan. Bu yıl bizdeki ilk yılları. Buna rağmen çok güzeller, verimlilikleri de çok iyi.

Zeytinler, üç hafta önce, çiçek sonrası kaolin uygulamamızdan sonra üç misli büyüdüler. Tane büyüklükleri tamamlanmaya az kaldı. Yapraklardaki kaolin film kaplaması oldukça iyi ama taneler hızlı büyüdüğü için korumasız. Bu hafta taneler için tamamlama uygulaması yapacağız.

Tüm sebzelerde haftada bir, en geç on günde bir kaolin ile birlikte mantar hastalıklarına karşı potasyum birkarbonat uygulaması yapıyoruz. Formülasyonumuz da bir hayli gelişti. Mevsim sonunda detaylı olarak aktarmaya çalışacağız. Son uygulamada yer fıstıkları da kaolinden nasiplerini aldılar.

Bu yıl yeni gelen San Marzano’lar çok iyi çıktı. Çok verimliler. Bunları yerelleştirme programımıza almak şart oldu.

Pembeler tek tük kızarmaya başladı. Bunlar yaklaşık yarımşar kiloluk.

Bunlar yediyüzgram civarında görünüyorlar.

Soldaki bir kilodan fazla gibi. Merakla kızarmasını bekleyeceğiz.

10 Comments

  1. Kanatli kara cete sakinleri cok pis bakmislar ben onlardan korktum 🙂 Su an Canakkale’deyim. Buranin tavuklari pek dost, insan gorunce de kaciyorlar ama sizinkiler Amazonlar gibi bakiyor Masallah 🙂 Gagalarim, gozunun yasina da bakmam gari diyorlar. Sansarlardan dolayi mi bu bakis acep?

    Urunlere de Masallah! Bayramic tohum takasi senligine gittigimizde oradaki pazardan 5 kg domates aldik. Salca isteyesim tuttu. Bugun kayinvalidem butun gun ugrasti. Cika cika yarim kavanoz salca ya cikti, ya cikmadi 🙁 Yemelik domateslerin kimisi cok guzel, kimisi de sirf damardan ibaret :((

    Tohum, yerellestirme, bakim, bunlarin onemi ne kadar net ve acik degil mi?

  2. Tavuk kümesiniz harika özellikle kümesin tellerinin 50 cm toprak içine koymanız ve L şeklinde dışa doğru kıvırmanız zekice gelen yırtıcılara izin vermez, eğer mümkünse tavuk kümesinin yattıkları folluklarında resimlerini siteye koyarsanız çok memnun oluruz. Yaptıklarınızı ve yapacaklarınızı merakla izliyor ve örnek alıyoruz Ayrıca bu Ashwaganda’lar ..yer kirazı yani altın çilekle aynı cinslermi.? Çünkü meyva olarak benziyorlar Çorludan hayırlı ramazanlar dilerim.

  3. Bahçenize bayıldım, hele kiloluk pembeler maşallah afiyetle. Ama zeytin ve kudret narı hariç diğer meyva isimlerini ilk defa duyuyorum, onlar ithal domates çeşitlerimi acaba. Gojileri kızılcık meyvesine benzettim. Ama kara tavuk çetesi aman allah. Kolay gelsin.

  4. Tavuklariniza bayildim. O cin gibiler, en cok cektirenler olup, en cok da sevilen olurlar ne hikmetse!:) Artik ne bahcenizde ne mutfaginizda artik/ziyan olmayacak, tavuklari en cok o zaman takdir edeceksiniz.

    Kolay gelsin.

  5. Sizleri yaklasik bir ay once fark ettik. Sayenizde bircok sey ogrendik. Bilmek istedigimiz bir sey var. Gununuzun ne kadarini bahceye ayiriyorsunuz. Cevabiniz bizim icin onemli. Elli yasindan sonra butun gunumuzun bahcede gecmesini istemiyoruz. Dostlarimiza da zaman ayirmak istiyoruz. Mutlulugunuzun surmesi dilegiyle. Sidney’den sevgiler.
    I & H

  6. hahah ama cok tatlilar kara cete tavuklari bu kadar posta koyani hic gormemistim;) chicken run diye bir animasyon vardi bayilirim onu hatirlatti bana kesin sizinkilerde yakinda planlar yapacaklar dikkatli olun derim:)

  7. evet, şimdi gördüm
    australorp ve leghorn
    bunların çaprazlamasından bembeyaz yavrular elde edersiniz ilk civcivlerinde,
    hemde etçi ve yumurtacı bir hibrit oluşturmuş olursunuz…
    sağlıcakla besleyin…

    • Teşekkürler. Bizim kara tavukların cinsini bilmiyorduk. Tesbit etmeniz çok makbule geçti. Gerçekten de çok güzel hayvanlar, çok seviyoruz.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*