Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Giriş

Bir kil türü olan kaolin uzun yıllardır pek çok endüstri kolunda kullanılıyor. Çimento, seramik, porselen, kauçuk, kablo, boya ve kağıt imalat süreçlerinin yanı sıra kozmetik ve ilaç sanayilerinde de girdi olarak kullanılan bir mineral.

Çin kili de denilen bu mineralin dünyadaki ilk kullanımı da Çinde gerçekleşmiş. Ünlü Çin porselenlerinin hammaddesi. Avrupalılar bu porselenlerin sırrını keşfetmek için az uğraşmamışlar. Nitekim, kaolinin Avrupada bilinir hale gelmesinin de sebebi bu olmuş. (bkz. Ek-1)Kaolin yatakları oluşum şekli bakımından iki farklı türde olmaktadır.

Birincil denilen oluşum şeklinde, feldispatların veya diğer aluminyum silikat içeren kayaçların çok uzun bir zaman dilimi içinde kaolenleşmesiyle oluşmaktadır.

 

 

 

 

Diğeri ise, birincil yataklardaki kaolinin yine çok uzun bir zaman diliminde su ile çukur bir yerde birikerek tortu tabakaları haline gelmesiyle oluşmaktadır. En yüksek kalitede kaolin ikincil yataklardan elde edilmektedir. Bunların en ünlüsü ABD’deki Georgia ve Brezilya yataklarıdır.

Kalite ve kullanım amacına göre çok farklı kimyasal ve fiziksel özelliklerde işlenen kaolinin dünya piyasalarında $10/ton’dan kozmetik ve ilaç sektörü için yüksek seviyede işlenmiş kalitede $1.200/ton’a kadar geniş bir yelpazade bulunabilmektedir.

Kaolinin tarımda ilk kullanımı da çok yeni değil. Kaolin, pestisit, gübre ve başka benzer malzemelerin taşıyıcısı ve seyrekleştiricisi olarak kullanımı ilk standart kullanımlardandı. Bu malzemelerle belirli bir konsantrasyon oranında karıştırılan kaolin, malzemelerin lojistik ve depolama özelliklerini çok kolaylaştırıyordu.

0,5-4 mikron arası tane boyutuna sahip kaolinin pestisit taşıyıcı olarak kullanımı, sıvılarda homojen solusyon oluşturabilmesi, püskürtülebilmesi, kolay kolay kimyasal reaksiyona girmemesi en önemli avantajlarıydı.

1993 yılında ABD kongresinin tarımda toksik pestisit kullanımının azaltılması yönündeki talebini takiben, başka bir çok kuruluşun yanısıra ARS (Agriculture Research Service – Tarım Araştırma Servisi)’a bağlı AFRS (Appalaş Meyve Araştırma İstasyonu) tarafından, toprak bilim, bitki fizyolojisi, böcek bilim, biyoloji vb. uzmanlık alanlarına sahip çok disiplinli (iligili farklı uzmanlıkları bir araya getirmesi anlamında) bir ekip ile bir dizi araştırma ve bilimsel çalışma yapıldı.

Sonucunda, kaolinin hiç pestisit kullanmadan bitkilere kaplanmak suretiyle zararlı böceklerin bitkilerden uzak tutulması, doğrudan veya dolaylı olarak bitki hastalıklarının azaltılması ve bitkilere zararlı olumsuz güneş ışınlarından korunmasından oluşan çok fonksiyonlu bir teknoloji oluşturuldu. Particle Film Technology (Parçacık Film Teknolojisi) adı verilen bu teknoloji sayesinde çok zehirli organofosfat bileşiklerine sahip pestisitlerin kullanımının çok azaltılmasının yolu açıldı.

Farklı uzmanlık alanlarına sahip onlarca uzman akademisyenin birlikte yaptıkları malzeme çalışmaları, laboratuar ve saha deneyleri sonucunda özel bir şekilde işlenerek belirli fiziksel, kimyasal ve optik özelliklere getirilerek tarımda optimum sonuçları verebilen kaolinin kullanımı bu teknolojinin en önemli çıktısı oldu.

©Meyvelitepe

4 Comments

  1. selamlar, üzüm için kaolin kullanımını denediniz mi? ilaçsız üretim yapıyorum. Etrafımda bakılmayan bağlar sebebiyle çokça hastalıkla mücadele ediyorum. özellikle mantar için deneme yapmak ve bir kaç bağda kaolin kullanmayı düşünüyorum. bir deneyiminiz varsa ve paylaşırsanız seviirim

    • Bizdeki bir kaç kök üzümde kullandık ama bizim üzümdeki kullanımımızın herhangi bir referans oluşturacağını düşünmüyoruz. Zira üzüm arazide öncelikli bitkimiz değil, çoğu zaman başka ağaçlar ve sebzelerle uğraşmaktan üzüme hiç zaman ayıramıyoruz.

      Sorunuzla ilgili şunu söyleyebilirim. Kaolinin doğrudan fungal hastalıklara etkisi sınırlı. Hedef alınan hastalık ve zararlıya yönelik başka uygulamalarla beraber kullanılması daha mantıklı olur. Kaolin, zararlıları uzaklaştırdığı için zararlıların vektör olduğu hastalıkların da azaltıldığına dair bilgiler var.

      Bu konudaki bilimsel çalışmalara müracaat etmek çok daha doğru olur.

  2. Kaolin kili zeytinde kullanılırmı
    Nerden satın alırız.
    Nasıl kullanılır
    Bilgi verirseniz çok iyi olur.
    Zirai ilaçları bırakmak istiyorum
    Teşekkür ederim.

    • Başladığınız yazı dizisini sonuna kadar okursanız sorularınızın hepsinin yanıtı var.
      Zeytinde özellikle zeytin sineğinin yumurta bırakmasını engellemede çok başarılı ve tek başına yeterli.
      Doğru özelliklere sahip kaolin markaları Piyasada Bulunabilir Malzemeler başlıklı yazıda var.
      Devamındaki uygulama ile ilgili yazılar da uygulamada yardımcı olur.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*