Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Malzemeyi Tanıyalım -M96/M97

M96 – M97 Hidrofobik – Hidrofilik Ne fark Var?


Görünürde pek bir fark yok sanki.

 

Her iki malzeme de benzer fiziksel özelliklerde. Rafine ve kalsine edilmiş, çok ince taneli, beyaz ve parlak.

İki kaba 50’şer ml su koyuyoruz. Birer kaşık (ayrı kaşıklarla) soldakine M96, sağdakine M97 koyup karıştırıyoruz.

M97 suda tamamen disperse oldu. Buna mukabil M96 ıslanmadı bile, suyun üzerinde yüzüyor, tek bir tanecik bile suyun içine girmedi.

M96’nın mikroskobik tanecikleri normal üretim prosesine ilave olarak su itici bir madde ile kaplanmış. Bu yüzden doğrudan su ile karışması, suyun içinde taneciklerin biribirinden ayrılıp disperse olarak suspansiyon oluşturması imkansız.

Bunu sağlamanın tek yolu bir solvent kullanmak. Suyu ve M96’yı boşaltıp kabı temizliyoruz. İyice kuruluyoruz. Sonra 50 ml saf alkol koyarak işlemi tekrarlıyoruz. Bu defa malzeme mükemmel bir şekilde disperse oluyor.

Malzemenin su ile ilişkisini daha iyi görebilmek için küçük bir deneme daha yapıyoruz. Önce bir kağıt havlu parçası kullanmayı düşündük ama M96 sürülmemiş havlu suyu o kadar hızlı emiyor ki görüntüleyemedik.

Bu yüzden yine de hızlı bir su emici olan gazete kağıdı kullandık.

Solda gazete kağıdına koyduğumuz bir damla suyun ilk 10 saniye içindeki resmi. 20-25 saniyede suyun tamamı kağıt tarafından emiliyor.

Ortadaki resim, gazete kağıdına M97 sürülmüş durumda kağıda konan bir damla suyun resmi. M97, gazete kağıdının normal davranışından çok daha hızlı bir şekide suyu yayarak kağıda iletti ve ıslaklık dışında damla resimleyemedim. Bu küçük deney M97 hidrofilik kaolinin çok hızlı bir şekilde yüzey ıslanmasına sebep olduğunu göstermesi bakımından oldukça önemli. M97, kalsine olduğu için suyu emmiyor fakat yüzeyi süratle ıslanıyor.

Sağdaki ise, gazete kağıdına M96 sürülmüş durumda konan bir damla suyun resmi. Bu damlayı koyup resmini çektikten sonra uzunca bir film izledim, damla hala aynı şekilde durmaktaydı.

©Meyvelitepe

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*