Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Suspansiyon Örnekleri

Yapraklar üzerindeki etkilerini görmek üzere muhtelif yayıcı/yapıştırıcılar ve akışkan kontrollü suspansiyonlar hazırlıyoruz.

Önceden büyücek bir kapta %5 M97 hidrofilik kaolin kullanarak disperse ediyoruz ve tüm yayıcı/yapıştırıcı denemelerinde aynı suspansiyonu kullanıyoruz.

Farklı özelliklerde dört yayıcı/yapıştırıcı (reçine esaslı, kitosan içerikli, yağ alkolü türevi içerikli ve organosilikon içerikli) ve içinde yayıcı/yapıştırıcı olmaksızın akışkan kontrol katkılı olmak üzere beş tüp hazırlıyoruz.

Öncelikle katkı maddelerinin suspansiyon üzerindeki yapısal etkisini görmek üzere çökeltme testi ile katkı malzemelerinin suspansiyon oluşturma ve muhafaza etme özelliğini nasıl etkilediğine bakıyoruz.

Yaklaşık 10 dakika içinde yayıcı/yapıştırıcılar suspansiyonda benzer davranış gösteriyor ve kaolinin büyük bir kısmı çökeliyor. Akışkan kontrol katkı içeren en sağdaki tüpte herhangi bir çökelme görmüyoruz.

40 dakika sonra ve 4 saat sonra da durum benzer. Akışkan kontrol katkılı malzeme kaolini çok iyi suspansiye ediyor.

Beş zeytin yaprağını iyice karıştırılmış suspansiyonlara daldırıp çıkarıyoruz ve saplarından mandal ile tutturarak bir ipte kurumaya bırakıyoruz.

Kuruduktan sonraki durumları böyle.

Yapraklara aynı büyütme oranıyla (40x) daha yakından baktığımızda reçine, kitosan ve yağ alkolü içerikli yayıcı yapıştırıcılar benzer şekilde kesintili film oluşturmuşlar. Akışkan kontrolü katkılı suspansiyon tam bir film oluşturmuş. Organosilikon içerikli yayıcı/yapıştırıcı katkısı ise iyi dağılmış fakat malzemenin çoğu akarak fazla ince ve yine kesintili bir film bırakmış.

Kitosan içerikli filmi henüz sahada kullanmadık. Fakat sebzeler için denemeye değer bir aday gibi görünüyor.

©Meyvelitepe

5 Comments

  1. “akışkan kontrollü kaolin” uygulamasını yapmak için gerekli malzemeyi nasıl tedarik edebiliriz?sizin herhangi bir ticari faaliyetiniz var mı ?aydınlatırsanız sevinirim.

    • Bizim herhangi bir ticari faaliyetimiz yok. Akışkan kontrollü kaolin suspansiyonunda kullandığımız malzeme bir tür selülözdür. Ancak piyasada küçük ambalajla perakende satılmıyor, 25kg’lık ambalajlarla satılıyor. Bu ambalaj da en az 25 ton solusyon hazırlamaya yeter. Bu yüzden gidin filan markayı alın diyemiyoruz. Büyük miktarda kaolin solusyonu hazırlama ihtiyacında olanlar ilgilenir de sorarlarsa detay bilgi veriyoruz. Bunun dışında önerdiğimiz reçine esaslı, yayıcı olmaktan çok yapıştırıcı özelliği öne çıkan bir malzemenin kullanılmasıdır.

  2. Sayın Meyvelitepe, sizlerden öyle güzel bilgiler edindim ki çok teşekkür ederim. Şu sıra küçük meyve bahçemize mikro film kaolin uygulaması yaptım. Ancak içine yapıştırıcı esaslı bir şey koymadım. Sizin akışkan kontrolü için kullandığınız selülözü öğrenebilirsem sevinirim. Yakında zeytinler için kullanmak istiyorum. Mikrofilm ve selülöz’ün parazitoidlere bir zararı varmı acaba, bu konuya dair bir bilgi bulamadım. Şimdiden çok teşekkür.

    • Speklere uygun doğru özelliklere sahip kaolin kullanırsanız inert (eylemsiz) olduğu için hiç bir böceğe de ağaca da zararı olmaz. Selülöz çok az miktarda kullanılıyor ve 25 kg’lık ambalajlarda satılıyor. Fiyatı da 10 sene önce aldığımda kilosu 7,5 euro + kdv idi. Yani küçük arazilerde ekonomik değil. Bunun yerine reçine esaslı bir yapıştırıcı kullanabilirsiniz. Araziniz büyük ise e-posta ile irtibat kurun, selülöz hakkında detay bilgi vereyim.

  3. Sayın meyvelitepe,
    Bir firma malç materyali olarak ponza taşını pumice adıyla sunmuş. Bu konuda bir araştırma ya da bir deneyiminiz var mı?

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*