Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Piyasada Bulunabilir Malzemeler

M97 hidrofilik kaolin formülasyonuna uygun, bu güne kadar numunesi ve analiz raporları elimize geçmiş, kullanılabilirlik deneyi yapma fırsatı bulduğumuz ve ambalajların içinden çıkacak malzemenin hep aynı efsafta ve önceden bildirilen özelliklerine uyumlu olacağından emin olduğumuz malzemelerin bir listesini çıkarmak ve bazı temel fiziksel özellikleriyle birlikte yayınlamak istedik.

 

ABD Tessenderlo grup tarafından üretilen Surround WP, ABD Georgia sedimentif yataklarından elde edilen hammadde ile rafine ve kalsine edilerek üretiliyor, tane dağılımı %90 2 mikron altı, yüksek beyazlık ve parlaklık seviyelerine sahip. ABD’de ambalajlanarak bu haliyle tüm dünyaya sevkediliyor. Parçacık Film Teknolojisi geliştirme projesinde belirlenen speklere göre ve bu projenin bir çıktısı olarak belirlenen orijinal ürün. Yapılan bilimsel araştırmaların hemen hemen tamamı bu ürün kullanılarak yapılmış. Bu yüzden aynı zamanda fiziksel, kimyasal ve optik özellikleriyle alternatif ürünlerin formülasyonlarına bir referanstır. MSDS dökümanlarında serbest yoğunluğu 288,3 kg/m3 olarak belirtilmiş. Bu değeri %4 sapma ile 300 kg/m3 olarak ölçtük. Ülkemizde pazarlayan şirket zaman zaman değişiyor.

 

 

ABD Georgia sedimentif yataklarından elde edilen hammadde yine ABD’deki büyük bir işleme tesisinde rafine ve kalsine edilerek üretiliyor. Tane dağılımı %90+ 2 mikron altı. Yüksek beyazlık ve parlaklık seviyelerine sahip. Ölçülen serbest yoğunluğu 275 kg/m3. Orfe Teknik firması tarafından büyük ambalajlarla ithal edilip Türkiye’de ambalajlanıyor ve Sunguard markasıyla satılıyor. Malzemenin teknik spekleri ve ağır metal analizi mevcut. Surround WP Engelhard’a ait iken bu ürünü ülkemize getirmekte olan Orfe Teknik, Surround’un el değiştirmesi sonrası aynı efsafta (tane dağılımı kısmen daha iyi) yine Georgia kökenli bu malzemeyi kendi markasıyla getirdiğini anlıyoruz. Bu ürünü uzun bir süre bahçemizde kullandık ve çok memnun kaldık.

 

2011 yılında piyasaya çıkan bir ürün. Kaolin konusunda uzmanlaşmış bir ithalatçı olan AVS İç ve Dış Ticaret firması, kendi markasıyla ve özel olarak ambalajlanmış bir şekilde tarıma özel bir ürün olarak ithal ediyor. Kaolinin insanlar tarafından ilk kullanıldığı yer olan, bu sebeple Çin Kili de denilen bu malzeme Çin kaynaklı hammadde ile Çin’deki üretim tesislerinde rafine ve kalsine edilip, boyutlandırıldıktan sonra, bu marka ile ülkemize özel Çin’de paketlenip ithal ediliyor. Yüksek beyazlık ve parlaklığa sahip. Tane dağılım raporu;

şeklinde. Buna göre 0,53 mikronluk ortalama tane büyüklüğüyle oldukça elverişli. Yüksek beyazlık ve parlaklık oranına sahip bu malzemenin 2 mikron altı tane dağılımı %82,35, 1 mikron altı tane dağılımı %72. Serbest yoğunluğu bizim ölçümümüze göre 344 kg/m3 geldi. Bu üründen sipariş ettik ve yılın ilk uygulamasını bu malzeme ile yaptık, oldukça iyi kalitede olduğunu gördük.

 

 

Halihazırda tarımsal maksatlı ve özellikleri Partikül Film Teknolojisi standartlarına  uygun olarak piyasada bulunabilen malzemeler bunlar.

Bunların dışında yine endüstri kullanımı olan ve formülasyonu uygun görünen başka ithal malzemeler de olduğunu biliyorum. Fiyatları ucuz olmamakla birlikte onlardan da numune elde ettikçe uygun olanlarını bildirmeye devam edeceğim.

Bize sıkça gelen sorulardan biri son yıllarda ortaya çıkan yerli kaolin markalarıyla ilgili.

Bunun için şunlar söylenebilir; tarımda kullanılan ve bugüne kadar dünyanın dört bir yanında binlerce bilimsel çalışmada referans alınan malzemenin özellikleri;

  1. Saf kaolinit minerali (dolayısıyla malzemede kaolinit dışında ne varsa ayıklanmış),
  2. 1100 C derecede pişirilerek kalsine edilmiş (dolayısıyla optik özellikleri toplam fotosentezi azaltmadan UV ve IR ışınımlarını daha fazla yansıtır duruma gelmiş olmak)
  3. Ortalama tanecik boyutunun 1 mikron altına indirilmiş olması.

Esas olan bu özelliklerdir, yerli veya ithal olması değil. Yerli üreticilerimiz bu özelliklere sahip malzemeyi üretmek üzere gereken yatırımları yapar ve bilimsel referanslara uygun olarak kalite standartlarına uyarlarsa bundan ancak memnuniyet duyulur. Fakat, halihazırda bu özelliklere uygun olan herhangi bir yerli kaolin markasına rastlamadık. Bir çoğu, topraktan çıktığı haliyle, az miktarda kaolinit, çokça feldispat, kum, alunit vs. karışık malzemeyi kuru olarak öylece öğütüp torbalıyor.

Bunun en güzel örneği ilaç sektörümüzdedir. Yerli ve Milli ilaç şirketlerimiz, bir çok ilacı dünyadaki bilimsel standartlara ve olması gereken formülüne tam uygun olarak, muadillerine göre çok daha düşük maliyetlerle, bir çoğunun lisansı da kendilerine ait olmak üzere başarıyla  üretmektedir. Aynı hassasiyeti beklemek bizim çiftçimizin de hakkıdır diye düşünüyoruz.

25 Comments

  1. Merhaba Meyvelitepe

    Kaolin ile ilgili yazılarınızı okuduktan sonra bir torba kaokil sipariş ettim ve aldım. Aldım da nerden ve nasıl ne zaman uygulayacağımı bir türlü kestiremiyorum. 200 m2 bir bahçem var. 1×2 m ebatlarında 8 adet sebze adası hazırladım. Bu arada İstanbul Büyükçekmecede oturuyorum. Havalar tam olarak ısınmadığı için özellikle geceleri kendim tohumdan yetiştirdiğim fideleri henüz bahçeye taşıyamadım.
    Aynı zamanda bahçede birçok meyve ağacı da var. Nar, yeşil can erik, kayısı, incir, elma, armut, kırmızı ve beyaz dut, vişne, üzüm, şeftali, kızılcık, ceviz, fındık. Kimisi bodur kimisi de daha henüz yeni yeni büyüyor. Bir tane de küçük fidan zeytinimiz var. Kimisi yeni yeni yapraklanıyor kimisi çoktan meyveye durdu kimisi de çiçekte.
    Hal böyle olunca kaokili nasıl ne zaman yapacağıma karar veremedim. Kimya bilgim yada bitkilerle ilgili bir eğitimim de olmadığı için tedirginim.
    Yazınızda kaokili yapıştırıcı bir malzemeyle kullandığınızı yazmışsınız. Bunun ne olduğu ve uygulama konusunda tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
    Sebze fidelerini de bahçeye diktikten sonra kaokil uygulamamı tavsiye ederseniz ne zaman ve tekrarlamam gerekirmi.
    İşlerinizde kolaylıklar dilerim.
    Seda Tarhan

    • Seda hanım,

      Kaolin uygulamasını elma, armut gibi meyvelerde çiçek taç yaprakları dökülüp meyve tutumu gerçekleştikten hemen sonra, Zeytinde taneler saçma iriliğine geldiği zaman yapabilirsiniz. İkinci, gerekirse üçüncü uygulamaları meyveler büyüdükçe yapabilirsiniz. Sebzelerde sıcakların iyice arttığı dönemde (Temmuz gibi) yapmanız yararlı olur. Sebze uygulamalarında herhangi bir yapıştırıcı kullanmadan ve yarım doz uygulama yapmanız daha iyi olur.

      Ağaçlarda yapıştırıcı olarak reçine esaslı bir yayıcı-yapıştırıcı kullanmanız yeterlidir. Organo-silikon temelli yapıştırıcı kullanmaktan kaçınmalısınız, bu tür yapıştırıcılar yüzey gerilimini fazla düşürdüğü için malzemenin yapraklardan akmasına sebep olduğu gibi yaprak stomalarının tıkanmasına da sebep olabilir. Yazılarımızda bahsettiğimiz akışkan kontrollü suspansiyon yapmaya yarıyan malzeme, kaplamanın yağmur ve rüzgar ile silinmesine karşı çok etkili olmasına rağmen maalesef makul miktarlarda piyasadan satın alabilme imkanı yok, ihtiyacınızın çok üzerinde büyük miktarlarda satıyorlar, bu yüzden reçine esaslı yapıştırıcılar işinizi fazlasıyla görür.

      • Sayin Meyvelitepe,
        Sebzelere yarim doz dediginiz miktari biraz daha aciklar misiniz?
        Yani kac litre suya ne kadar kaolin kili uygulayacagiz?
        Ben de sebzelerime (hobi amacli) yapacagim icin soruyorum.
        Tesekkur ederim.

  2. Sevgili Meyvelitepe,

    piyasadaki ürünler ile ilgili yazınızdan ve diğer yazılarınızdan yola çıkarak şu anda internet üzerinden satış yapabilen Kaokil kargo dahil 95 TL civarına denk geliyor. ancak ürün 25 kg. daha küçük seçenek yok. benim hobi amaçlı küçük bir bahçem var ve ne kadar kaolin kili tüketeceğimi de kestiremiyorum. kaokili sebzelerde ve lojmanımızda yer alan bazı zeytin ağaçlarında deneyeceğim.
    yine internette satış yapan şu ürün hakkında hiç duyum aldınız mı? güvenilir midir? bu ürün çeşitli ağırlıklarda satılıyor. cevabınız benim için önemli.
    sevgiyle kalın.

  3. Merhabalar,

    Kaolin kilini seramikçi arkadaşlar bahsederken duymuştum. Konuyu internetten araştırırken müdavimi olduğum sizin sitenizden de kaolin ile ilgili yazıları gördüm ve tesadüf ki elma ağaçlarıma dadanan zararlıları da bugün farkettim. yaprakları kıvırıp altlarına larvalarını bırakıyorlar. Bunun için kaolin yataklarından daha önce başka bir iş için topladığımız kaolinleri su ile karıştırıp ilaçlama pompası ile bir ağaçta denedik. Rengi sizdeki fotoğraflardaki gibi oluyor. Ancak ürünümüz tarımsal amaçlı bir ürün değil ve direkt yataktan aldığımız saf kaolin.

    Sorum odur ki acaba ağaçların tamamına uygulamakta bir behis var mıdır? Böyle bir bilgi sizde mevcut mu?

    • Yataktan çıktığı haliyle ham kaolin’in ağaçlarınıza uygulanması mahzurludur. Bu yazıda detaylı bilgiyi bulabilirsiniz. Ham kaolinin yarısı kumdur. Ayrıca kalsine edilmemiş olduğu için nem tutarak yapraklarda mantar hastalıklarına yol açabilir. Tane dağılımı da yüksek olasılıkla iri tanelidir. Dolayısıyla literatüründe bahsedilen faydaları sağlayabilecek efsafta olmadığı gibi zararları da olabilir.

  4. Kaolin kili ile ilgili güncel tüm sorulara verilecek cevaplarınızı bulamıyorum.

    • Henüz hazırlanıyor. Her bir sorunun yanıtı aynı zamanda, yapılmış bilimsel araştırmalarla da desteklendiği için biraz zaman alıyor.

  5. Merhaba Sayın Meyvelitepe,
    Kaolin kilinde kullanılacak olan yayıcı ve yapıştırıcılarda selüloz özlü ürünlerin daha iyi sonuçlar verdiğini belirtmişsiniz. Acaba içeriğinde Sodium Carboxy Methyl Cellulose olan ürünler bu amaçla kullanılabilir mi? Bu ürünün (aqua-wet)aniyonik olduğu ve yüzey geriliminin 37,04-73,29 olduğu belirtilmiş (https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/267041). Bu etken maddeyi kapsayan ürün küçük miktarlarda satılabiliyor. Ayrıca bu etken madde için AB (https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6211) olumlu görüş sunmuş. Yaptığınız bilgilendirmlerden çok yararlandığımı, belirtmek isterim. Böyle güzel bir blog hazırladınız için size ayrıca çok teşekkür ederim.

    • Bu malzeme, test ettiklerimden biri değil.
      Malzemenin soğuk suda çözünebilmesi ve iyonik olmaması, non-iyonik olması gerekir. İyonik olursa fitotoksite vb. etkiler yapabilir, çok iyi test edlmesi lazım.

      Bu şartlar sağlandığında viskosite testleri yapılarak optimum doz tesbit edilmeli.

  6. Merhaba,

    mevsimler artık değiştiği için sebze ve meyvelerde kaolin uygulama zamanında da değişiklik yapma ihtiyacı duymaya başladık. Fideleride artık daha erken hazırlıyoruz ve beklediğimiz gibi 2 mayısta 38 derecelere varan sıcaklıklar olmaya başladı. Gelen baskın sıcaklığa karşı şimdiden kaolin yapmanın sakıncası var mı sizce? Zeytinde çiçekler yeni yeni çıkıyor ama geçen senede sıcaklıklar mayısta fırlayınca, Muğla’da rekolte bayağı düşmüştü. Teşekkürler.

    • Zeytin çiçekte olmadığı müddetçe erken kaolin uygulaması yapabilirsiniz. Bir zararı olmaz, faydası olur.

      Fakat geçen sene olan sıcak hava dalgasıyla güney bölgelerde olan çiçek yanması konusunda bir uyarıda bulunmalıyım. Geçen sene olan, güneyden gelen ekstrem bir sıcak hava dalgasıydı. Güneşin ışıması sonucu oluşan bir sıcaklık artışı değildi.

      Kaolin kaplaması, UV ve IR ışımalarını yansıtarak yüzeylerdeki sıcaklık artmasını, ultraviyole yanıklıklarını azaltır veya engeller. Fakat, sıcak hava dalgası temas yoluyla (conductive) etki eder ve buna engel olabilecek bir şey yok maalesef.

    • Güvendiğim bir ürün değil maalesef. Zamanında detaylı bilgi talep ettiğimde olumsuz yaklaşmışlardı.

  7. Merhaba, Atasoy tarımın barrier borlu kaolini hakkında düsüncelerinizi ögrenebilirmiyi? Kalsine edildigini ve speklerinin 2 mikron altı oldugunu hatta %60ı 1 mikron altı yüzde 35i 0.5 mikron altı oldugunu belirtmiş kendi sayfalarında

    • Benim bildiğim kalsine edilmemiş bir malzeme idi. Bir defasında sormuştum, niye kalsine değil diye, zira partikül film teknolojisini referans alıyor görünüyorlardı. Hocamız öyle dedi gibi bir cevap vermişlerdi. Sonradan malzemeyi değiştirdilerse bilmiyorum. Numune görnek lazım. Bazı basit ölçüm yöntemleri var.

      edit: Tekrar baktım. Rafine edildi diyor, kalsine değil. Rafinasyon malzemeyi sadece saflaştırır. Kalsinasyon ise 1100 derecede ısıl işlemdir. Malzemenin optik özellikleri tanecik yapısını değiştirir.

  8. Kirazda kaokil kullandım. Üzerinde beyaz leke var diye bazılarına anlatamadık. Sunshield sıvı kaolin de aynı vazifeyi görür mü?

    • Tarımda kullanılacak kaolinin rafine, kalsine ve ortalama tanecik boyu 1 mikrondan küçük olması lazım. Söylediğiniz malzeme topraktan çıktığı haliyle karışık, saflaştırılmamış, kalsine edilmemiş ve ortalama tanecik boyutu muhtemelen 20-30 mikron olan bir malzeme. Yani özellikle kullanmayın dediğimiz bir şey.

  9. Merhabalar, hesabınızı uzun süredir takip ediyorum, elinize emeğinize sağlık.Deneyimlerinizi bu kadar detaylı, sistemli, bıkmadan sabırla paylaşmanız çok değerli çok teşekkürler başarılar dilerim. Zeytin ağaçlarımızda pamukçuk sorunu yaşıyoruz. Bu yok ilk kez kaolin uygulaması yapmak istiyoruz. Ama yazılarınızdan anladığım kadarıyla kaolin uygulaması zeytin meyvesi belli büyüklüğe gelince yapılıyor. Pamukçukları gidermek için kaolinden önce neemazal adı verilen organik ilacı kullanmak doğru olur mu. Mayıs ayında bunu uygulayıp 1 ay sonra kaolin yapmak uygun mudur? Şimdiden teşekkürler 🙏🏻

    • Pamucak da denilen pamuklu bit yoğun ise, neemazal yapabilirsiniz. Çok yoğun olmadığı durumda sadece basınçlı su dahi popülasyonu azaltmaya yetebilir. Bu hafta yağmur geliyormuş, yağmur dahi pamuklu biti azaltmak için iyidir. Zeytin taneleri nohut kadar olduğunda kaolin uygulaması yapabilirsiniz.

  10. Merhabalar..sizi yeni keşfettim ve tüm sorulara çok güzel yanıtlar vermişsiniz çok teşekkür ederim 🙏🏻 Benim de bir sorum olacak..Mersin/Mut ta yeni bir kayısı bahçesi yaptık..kaolin kili uygulamak istiyoruz fidanlarımıza..kayısıya da uygulanabilir mi? Fidanlarımız henüz 1 yaşında sorun olur mu? Şimdiden çok teşekkürler.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Kaolin (Kaolen) Kili - Page 35 - agaclar.net
  2. Anonim

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*