Pestisitlere zehirsiz alternatif

Nedense ülkemize gelişi dünyaya göre biraz geciken Kaolin Parçacık Film Teknolojisinin bilinirliği, yavaş da olsa her gün biraz daha artıyor. Tarımda zehirli pestisit kullanımının azaltılmasında çok önemli bir araç olabilecek bu teknolojinin doğru speklere sahip malzemeler kullanılarak yerinde ve doğru uygulanması, çiftçinin yeterli bilgi ve deneyime kavuşması, elbette tüketicinin de bilgi sahibi olması çok önemli.

Bilhassa tüketici üzeri pırıl pırıl, görülmeyen pestisit ile kaplı sebze meyve yerine, yer yer beyaz kaolin kaplaması görünen pestisitsitsiz sebze meyveyi tercih ettiğinde çiftçinin bu konudaki çekingenliğinin de hızla kaybolacağını umuyoruz.

Hâla resmi kurumların Entegre Mücadele Talimatlarına girmemiş olması, ziraat teşkilatlarının çoğunlukla habersiz  olması elbette çok büyük eksiklik. 27676 sayılı Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin Ek-2 Bitki Koruma Maddeleri içerisinde henüz mevcut değil. Bu yönetmeliğin, biraz geriden gelmekle birlikte büyük ölçüde Avrupa regülasyonlarını kopyaladığını biliyoruz.

Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Gelişme Direktörlüğü, Organik Üretimde Teknik Tavsiye Grubu (EGTOP)’un 15 Aralık 2011 tarihli Bitki Koruma Ürünleri Final Raporunda [1]; fiziksel olarak saflaştırılmış, ısı ile su tutma özelliği yok edilmiş (kalsine edilmiş) ve ıslanabilir çok ince bir toz olacak şekilde mikronize edilmiş  alüminyum silikat (kaolin)’in tarımda kayıtlı (armut psilası, bağ yaprak piresi vb.) ve henüz kayıtlı olmayan (zeytin sineği, akdeniz meyve sineği vb.) zararlılara karşı pestisit yerine kullanılmasının, amaçlar, kriterler ve prensipler bakımından AB organik üretim regülasyonları ile uyumlu olduğunu ve izin verilen organik girdilerin bir listesi olan Annex II’ye dahil edilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.

Rapor, armut psilasının ana zararlı olduğu bölgelerde, özellikle faydalı böcek nüfüsunun henüz artmamış olduğu kış sonu/ilkbahar başı dönemlerinde kaolin uygulamasının çok faydalı olduğunu vurgulayarak, ticari kaolin ürünlerinin saflık ve kalite seviyelerinin bu ürünlerin organik girdi olarak kayıt altına alınması süreciyle garantileneceğini belirtiyor. Uygulama yapan çiftçilerin geliştirecekleri iyi pratikler ve deneyim ile kaliteden kaynaklanan olası negatif etkilerin azaltılabileceğini ilave ediyor.

Umuyoruz bizim kurumlarımız da gerek konvansiyonel tarımda, gerek organik tarımda yeni gelişmeleri hızlı takip ederek her yıl yediğimiz besinlere atılan tonlarca zehirli maddenin azaltılmasında destekleyici olurlar.

Bu yıl bahçemizde hiç zehirli girdi kullanılmamasının beşinci, bunu kaolin kullanarak kolayca yapabilmemizin de dördüncü yılı. Başından itibaren olabildiğince literatür takip ederek, yapılmış saha deneylerini ve bunlara ait bilimsel raporları okuyarak kendimiz için kullanılabilir bilgi kırıntıları oluşturmaya çalışıyoruz.

Bilinirliği yavaş yavaş  arttıkça kullanılabilir kalitede malzemeler biraz toz duman arasından da olsa artarak görünür olmaya başladı. Geçen yıl, bir endüstriyel ürün olmasına rağmen spekleri literatüre çok yakın olan AT-80 ürününü deneyerek memnun kalmıştık. İthalatçı firma olumlu yaklaşımıyla ihtiyacı anladı ve Çin’deki üreticiyle bir AR-GE süreci başlattı. Bunun sonucunda  tarım kullanımı için daha da iyileştirilmiş, ortalama tane boyutu 0,6 mikronun altına indirilen bir malzemeyi tarıma özel olarak kendi markasıyla ülkemize getirdi.

Bir çok başka üründe olduğu gibi önce analiz raporlarını istedik, sonra malzemeyi sipariş ettik ve şimdiye kadar 5-6 farklı ürünü denerken yaptığımız kontrollerden sonra bahçede armut çeşitleri ve karışık meyve fidanlarımızın bulunduğu bölümde denedik. Speklere uygunluk ve uygulama kolaylığı bakımından oldukça memnun kaldık, maliyetinin ise bu teknolojiyi kullanmakta maliyet yönünden çekingen olanları ikna edecek mertebede olduğunu gördük.

Böylece Kaokil, yeni bir malzeme olarak daha önce bahsettiklerimize ilave, oldukça uygun bir seçenek oldu.

İlgi duyanlara yardımcı olabilmesi için Parçacık Film Teknolojisi, geliştirme süreci, faydaları, bu güne kadar yapılmış laboratuvar ve saha deneyleri, zararlılar, hastalıklar, başka muhtelif kullanımları, suspansiyon hazırlarken ve uygulamada dikkat edilecekler vb. kapsayan bir döküman hazırlamak istedik. Henüz hiç bahsetmediğimiz bazı çalışmalar olmasına rağmen epey kapsamlı oldu. Yazılar yeni olmasına rağmen uzunca bir süre sitenin ön sayfalarını kaplamaması için referans bilgi olarak kullanılmak üzere “Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi” kategorisi altında eski tarihli olarak yayınladık.

[toggle title_open=”Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi” title_closed=”Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi” hide=”yes” border=”no” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”] [/toggle]

Bu yazıları hazırken literatürde çok açık olmayan bir kaç konuda ve genel olarak deneyimlerini almak üzere AFRS (Appalachian Fruit Research Station) direktörü ve Parçacık Film Teknolojisini geliştiren ekibin lideri Dr.Michael Glenn ile defalarca kere yazıştık. Zamanının büyük bölümünü kâh laboratuvarda, kâh sahada yürüttüğü araştırmalarla geçiren Dr.Glenn, bir bilim insanı hassasiyeti ile her sorumuzu yanıtladı, örnekler verdi, yöntemler önerdi. Kendisine ve ekibine ne kadar teşekkür etsek azdır.

Yazılara ana menüdeki “Organik Bahçecilik” sayfasından ulaşılabileceği gibi yukarıdaki linkten de ulaşılabilir. Bir kitapçık formundaki yazılar hakkında varsa soruları yorumlarla alabiliriz. Yanıtı yine yorum ile verebileceğimiz gibi gerektiğinde yazının kendisine de açıklayıcı eklemeler yapabiliriz. Böylelikle bir etkileşimli kitap denemesi de olmuş olur.

 

[1] Directorate-General for Agriculture and Rural Development – EGTOP Final Report On Plant Protection Products

12 Comments

  1. Kaolinin tanınmasında ve doğru spektlerin bilinmesinde yapmış olduğunuz araştırma ve yazılarınızı ne kadar takdir etsem azdır. Teşekkürler

  2. Daha yeni bahçe yapacak biri olarak, sizden öğrenecek ne çok şeyim var… Bu güzel paylaşımlarınız için çok teşekkürler, sevgiler:)

  3. sayın meyvelitepe yeni kaolin kaplama förmülünü nisanda paylaşacağınızı söylemiştiniz sezon geçecek hala bekliyoruz şimdiden teşekkürler

  4. Ellerinize sağlık. Geçen yıl kullandığınız, yağmurdan asgari etkilenen ürün bu ürün müydü? Yoksa farklı bir katkı mı kullandınız? malum 7 aydır merakla bekliyoruz..
    Selamlar…

  5. merhaba;malatyadan takipçinizim kaysıda nasıl bir uygulama tavsiye edersiniz malumunuz eğer meyve üzerinde kalıntı bırakırsa sorun olur yıkamaya dayanıklı olmayan kaysı için erken dönem uygulansa yeterli olumu bu konuda fikirleriniz nelerdir öğrenebilirmiyim

    • Yıkanmayan meyvelerde kaolini erken dönemde ve yapıştırıcı yada benzeri dayanıklılık sağlayan malzeme eklemeden kullanaiblrsiniz.

  6. Sayin meyvelitepe kao kil deneme calismasina basladik…uygulama olarak verilmek istene miktar bir seferde verilince dagilim daha heterojen oluyor.. bunu farkli iki uc gunde bir bir vererek daha homojen bir sitruktur olusuyor..

    Ne dersiniz…birde domotes cicekte iken de verilebilirmi…

    tesekkurler…selamlar…

    • Evet, domates çiçekteyken de uygulama yapılabiliyor. Domates hep çiçekte zaten 🙂

  7. Merhaba
    Geçen senelerde ismini duyduğum bir uygulama ama cesaret edemedim. Yaklaşık 50 dönüm kadar bir elma (granny smith ve fujı k-8) var. Verdiğim ilaç parası bir tarafa özellikle granny smithlerde güneş yanıklığı oluyor. Sorularım şunlar:
    –Elmada uygulanabilirliği nasıl?
    –Mütemadi kullanım sıklığımız nasıl olacak?
    –Kaolin kullandıktan sonra fungisit yada insektisit yapmamıza gerek varmı eğer varsa onları ne ara yapacağız?

    Saygılar

    • ORGANİK BAHÇECİLİK bölümünde Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi altındaki otuz küsür yazının bütününde sorularınızın bir çoğunun yanıtı var. Tamamını okuduktan sonra yanıtlanmamış sorunuz kalır ise bilebildiğimiz kadarı ile yardımcı olmaya çalışırız.

      • Merhaba hocam paylaşımlarınız benim gibi çiftçileri aydınlatıyor su tut hidrojel yapımı atıştırıp bize yapılışını paylaşırsanız çok sevinirim kuru tarımda karpuz ve kavun için bi yetiştirme umut olur emeği ne sağlık teşekkürler

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*