Fırın Kardeşliği – YıldızHan / Bursa

YıldızHan projesinin bir parçası olarak Fırın Kardeşliğinin yeni üyesi Bursa’dan. YıldızHan projesi diyorum çünkü, aslında o da bir şehirden kaçış hikayesi. Sahipleriyle ilk kez 26 Ekim 2009’da yazışmışız. O tarihten bu yana zaman zaman haberleşiyoruz. Uzaktan da olsa ne kadar keyifli, titiz ve ince düşünülmüş bir proje olduğunu izliyoruz. YıldızHan’ın fırın projesi de bunu çok güzel bir şekilde yansıtıyor.

Fırın projesi, sadece resimlerle geldi, fakat resimler projeyi gayet güzel anlatıyor. Bu proje, sadece bir fırın değil, fırının bulunduğu mekan, dar alanların planlanması ve kullanışlı hale getirilmesi, biribirini tamamlayan ünitelerin bir arada bulunuşu gibi sebeplerle gerçekten örnek alınacak bir proje olmuş.

Resimleri sırasıyla yayınlıyorum. Aralardaki yazılar bana ait. Bazı küçük ayrıntılara dikkat çekmeye çalışacağım.

Fırın kompeksinin inşaa edileceği alan burası. Aslında duvarların yapılmadan önceki halinin resimleri de var, ama buradan başlamak daha somut olur diye düşündüm.

Fırın kaidesinin standart bir şekilde hazırlandığını görüyoruz. Ancak soldaki eklentiye dikkat. Sağda ahşap ve naylonlardan geçici bir kulübe yapılmış.

Fırın kaidesinin solundaki eklenti tuğla duvarlarla şekil alıyor.

Eklentinin yapımına devam edilmiş.

Eklentinin de, içinde ateş yanacak bir yapı olduğu görünüyor. Dev bir bacası var.

Fırın tabanının izolasyonu yapılmış, üzerine ateş tuğlalarından taban döşenmiş ve kubbe tuğlalarının ilk sırası dikine diziliyor. Fırın tabanı ile aynı hizada fırın ağzına gelecek bölüme bir mermer konduğunu görüyoruz.

Kubbe ortaya çıkmaya başlamış.

Kubbe ilerliyor. Bu fırına da kalınca bir inşaat demiri konarak, asılarak pişirilecek yiyecekler için askı demiri oluşturulmuş.

Kapanmaya az kalmış.

Kilit taşı da konuyor.

Kubbenin içeriden görünüşü.

Kubbenin ön tarafına sağlı sollu iki tane nişi de barındıran tuğla bir duvar örülmüş.

Fırının solundaki eklentinin kocaman bir ocak olduğu anlaşılıyor. Bir yandan da onun ağız tuğlaları döşeniyor. Ocağın yükseltilmiş tabanı da hazırlanmış. Tabanın altında geniş bir pencere görünüyor.

Bu resimde kubbenin durumu gayet güzel görüntülenmiş. Kubbe sıvanmış. Dış yüzeylere kayrak taşı kaplanıyor.

Ocak bölümünün kavisli tuğla ağzı bir kalıp yardımıyla bitirilmiş. Arkada fırın bacasının yükselmekte olduğunu görüyoruz. En arkadaki derme çatma geçici yapının ortadan kalktığını gözlemliyoruz.

Fırın bacası bu resimde daha iyi görünüyor. Fırın kompleksinin sağ tarafında bir yapının yükselmekte olduğunu görüyoruz. Hemen öndeki bahçe alanına dikkat. Çitin içine sebze adalarının çerçeveleri konmuş.

Uzun bir sundurma çatısı, hem ocak ve fırının hem de yapılmakta olan binanın üzerine inşa edilmeye başlanmış.

Fırın kubbesine taş yünü kaplanıyor. Üst üste bindirmeden çok titiz çalışıldığı belli.

Sundurma çatısı ortaya çıkmış. Ocak ve fırının bacaları çatının üzerinde. Fırın ağzının hemen önündeki platforma dikkat. Fırın tabanı ile aynı hizada. Fırın ağzı göğüs yüksekliğinde. Tam olarak eğilip bükülmeden çalışılacak yükseklikte. Platform ve fırın ağzı arasındak boşluk da ideal, rahatça çalışılabilir. Asansörlü fırın kapağı yerine konmuş bile.

Fırın ile bina arasındaki boşlukta bir açıkhava mutfak tezgahı ve lavabo görüyoruz. Çok kullanışlı olacağı şüphe götürmez. 5-10 adım mesafede ihtiyaç duyulabilecek her şeye ulaşılabiliyor.

Sundurmanın önündeki bahçe alanına çim döşenmeye başlanmış.

Binanın en azından arkadaki bir bölümü kümes.

Tavuklar binanın diğer ucundaki pencerelerden girip çıkıyorlar. Teller ile ayrılmış, sebze alanına ve fırın kompleksinin bulunduğu alana geçemiyorlar.

İyi planlama sonucunda tavukların serbest dolaşacakları alan da azımsanmayacak kadar geniş. İleride sağda bir çift pekin ördeği görüyorum sanki. Görünüşe göre tam özgürlüklerini ilan etmişler.

Ocak yanıyor. Her boy büyük kazanı odun ateşiyle kaynatmaya müsait.

Ve fırın yanmış. İşte her fırın projesinde görmek istediğimiz, içimizi ısıtan görüntü.

Bunlar içimizi ısıtmaktan da öte.

Çocuklar… Böyle bir projenin içinde olmaları tüm yaşamları boyunca onları olumlu etkileyecek.

Fırın küreğinin pozisyonuna dikkat. Kürek fırın ağzında, sapı öndeki platformda ve tam yatay duruyor.

Ne diyelim, afiyet olsun! Önümüzdeki üç gün içinde fırını yakmak farz oldu.

Bu resmi yazıdaki ilk resim ile karşılaştırırsak, nereden nereye dememiz gerekir.

Kubbe izolasyonunun üzerine dekoratif doğal taşlardan kaplama yapılması çok şık olmuş.

İster kazan kaynatılsın, ister fırın yakılsın, isterse çay demlensin. Bu sundurmanın altı çok keyifli. YıldızHan sakinlerine sağlık ve huzur dolu, keyifli günler diliyoruz.

17 Comments

  1. Çok güzel bir çalışma olmuş
    titizlik ve fonksiyonellik mükemmel
    kümesler ise müthis olmuş
    bizde her zaman kuzine yanar
    ama bu görüntüleri görünce acaba bende fırın mı yapsam demeye başladım
    yürekten tebrik ediyorum

  2. Ellerinize sağlık çok güzel olmuş.Bende bahçeme böyle fırın yapmak istiyorum fikir sahibi oldum teşekkür ederim.

  3. Nazar değmemesi için Maaşallah diyelim. Çünkü Yıldızhan hayalin de ötesine geçmiş. Tavuk, fırın ve bahçe hepsi birarada böyle düzenli düşünememiştim. Çim ve mutfağı ise hayal edememiştim. Paylaşım için teşekkürler.

    Fırın kaplaması çok hoş fikir gerçekten, fırının kullanımında sizin de dikkatini çektiğiniz kürek olayı da çok güzel. Güzel günlerde kullanmalarını diliyorum..

  4. Yer yüzündeki cennet diyebiliriz. Maşallah.Sağlıkla, huzurla ve mutlulukla ailenizle birlikte keyif dolu yıllar geçirmenizi dilerim. Tekrardan nazar değmesin der ve çok imrendiğimi hayalimin bu olduğunu ifade etmek isterim. Ellerinize sağlık çok güzel olmuş çok..

  5. fonksiyonellikte zihinleri zorlayan bir proje olmuş. sadece fırın ve sundurma bölümü ile tam bir mühendislik harikası gibi duruyor. peyzaj mimarlarına ders olarak gösterilebilir. yıldızhan ailesine keyif dolu yıllar geçirmesini dilerim.

  6. sn. yıldız han,fırınınız ve eviniz,bahçeniz güzel.bu eseri kendi el emeğiniz ile yaptıysanız siz bravo demek şarttır.artık çecrenizde yevmiyeli ustalık yapacak güzelikte bir eser.güle güle kullanınız…

  7. elinize emeğinize sağlık.çok güzel ve şık bir tasarım olmuş.sağlıkla kalın.

  8. Maaşallah, çok güzel bir çalışma olmuş. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Başta usta kardeşimizin elleri dert görmesin işinin erbabı olmuş. Fırın sahibi kardeş Allah eş,dost ve akraba ile güzel kebablar; yemekler nasip etsin. Güle güle kullanın. Sağlıkla kalın.

  9. Çok güzel bir çalışma olmuş.Benim yapacağım fırın için malzeme toplamaya başladım.Yaza inşaallah bitecek.Benim fırın hikayesi’de burada yayınlanır inşaallah.Sabırsızlanıyorum.Selamlar.

  10. çok başarılı.keyifli bir çalışma olmuş.elinize sağlık.mutlu günlerde kullanın inşallah.

  11. Çok güzel bir fırın ve ocak. Eline sağlık. Çevre düzenlemesi ise harika. Size bir sorum olacak fırın la ocağı bitişik yapmak mümkün olur muydu ? şöyle ki ocağın arkasına fırın yapılsaydı. Ocağın ve fırının bacası ortak olsaydı . ACABA OLUR MUYDU. Benim öyle bir düşüncem var. Bu konuda fikir iletmek isteyenlerin fikrine ihtiyacım var . Şimdiden teşekkür ediyorum . Saygılar.

  12. kapak sisteminiz cok hoş olmuş ama şunu anlayamadım kapak bacadan sonra onun icin bacanınız süreli acık kalıyor sanırım buda ısı kaybına neden olmuyormu acaba bende aynısından yapmak istiyorum bi fikir verirseniz sevinirim paylaşımlarınız cok hoş olmuş elinize emginize saglık verdiginiz bilgiler icin cok teşekkürler

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*