Maş Deneyi

Bugünlerde etraf çok sakin. İnsanlar pek ortalarda olmayınca meydan nihayet hayvanlara kalmış, rahatça dolaşıyorlar. Bahçenin alt sınırındaki kestanelerden birine sık sık tüneyip bir süre etrafı izleyen, hindiden az küçük bu yırtıcı görülmeye değer. Neyi izlediğini tahmin edebiliyoruz. Tam karşısında bizim kümes var. Ağaçlar da yapraksız olunca saklanacak yerleri kalmayan tavukları başlarında beklemeden salmak mümkün olmuyor.

Yazılarımızı takip edenler hatırlayacaktır, Hurma Kurutma Vakti ve Maş Fasulyelerinin gizemi başlıklı yazımızda, bir bölümüne maş fasulyesi, bir bölümüne de aduki fasulye ektiğimiz bir adada aduki fasulyelerinin yerinde çok yoğun kuş otu çıkmışken, maş fasulyelerinin bulunduğu bölümde hiç yabani ot çimlenmediğini belirtmiştik.

Bu durumun maş fasulyesinin allelopatik özelliklerinin bir sonucu olabileceğini düşünerek bir dizi deney yapmaya karar vermiştik.

Maş fasulyelerinin bulunduğu yerden aldığımız toprakla doldurduğumuz bir viyole değişik tohumlar ektik. Bunlardan buğday, arpa, fiğ, karabuğday ve bezelye tohumları çimlendi. Bir kaç değişik çeşit fasulye tohumu çimlenmedi, ancak fasulyeler ısı yeterli gelmediği için de çimlenmemiş olabilir.

Ancak esas denemeyi ıspanakla yaptık. Adadaki fasulye dallarını temizledikten sonra tamamına ıspanak ektik ve ektiğimiz tohumların tamamı çimlendi. Böylece deneyimiz daha da anlamlı bir yolda ilerliyor. Sonbaharda diğer adalara ıspanak ektiğimizde kısa bir süre içinde otların arasında kalan ıspanakları seçip toplamakta güçlük çekiyorduk. Nitekim tarım talimatlarına göre ıspanak en çok herbisit (ot öldürücü) kullanılan bitkilerden biri. Ispanaklar ekilmeden önce toprak herbisitlerle ilaçlanıyor ve yabani ottan arındırıldıktan sonra ıspanaklar ekiliyor. Bu da, maalesef ıspanağın bile masum olmadığına delalet. Bu yüzden maş fasulyesi hasatı sonrası ekilen ıspanağın herbisit kullanılmaksızın otsuz yetiştirilebilmesi potansiyel olarak güzel bir imkan gibi görünüyor.

İlk gözlemimizden sonra yaptığımız bir literatür taramasında da bu yönde bazı bulgu ve çalışmaların yapılmış olduğunu gördük:

Mungbean (Vigna radiata L. Widczek) as a potential crop for weed control (Maş Fasulyesi, potansiyel Yabani Ot Kontrol ürünü)

Allelopathic Activity of Naturally Occurring Compounds from Mung Beans (Vigna radiata) and Their Surrounding Soil  (Maş fasulyesinin allelopatik etkili doğal bileşikleri ve çevreleyen toprak)

Weed suppression in wheat (Triticum aestivum L.) by legume and non-legume green manures along with different N fertilizer levels (Farklı azot seviyelerinde baklagil ve baklagil olmayan yeşil gübrelerle buğdayda yabani ot baskılanması)

Allelopathic Effects of Mungbean (Vigna radiata) on Subsequent Crops (Takip eden ürünlerde maş fasulyesinin allelopatik etkileri)

EVALUTION OF ALLELOPATHIC POTENTIAL OF AN OBNOXIOUS WEED USING MUNG BEAN AS A BIOASSAY MATERIAL (Bir biyolojik deneme malzemesi olarak maş fasulyesinin istenmeyen otlarla karşı allelopatik potansiyelinin değerlendirilmesi)

Ekim nöbeti döngüsü içinde örtü bitkisi olarak maş fasulyesi ekilmesi, gerek örtü bitkisi döneminde, gerek takip eden üründe yabancı otları baskılamada potansiyel olarak önemli bir araç gibi görünüyor. Bu yaz bir dekarlık bir alanda yaz örtüsü olarak maş fasulyesi ekimi yaparak deneyi bir üst boyuta çıkarmayı planlıyoruz.

Doğanın hergün yeni bir mucizesine tanık oluyoruz. Ocak ayı içinde sakin görünen bir havada çıktığımız yürüyüş birdenbire ortaya çıkan kara bir bulutla bizi gafil avlıyor, fırtınayla karışık sağanak yağmurda sırılsıklam ıslanıp kendimizi eve dar atmışken o anda bulut kayboluyor ve ortalık cennete dönüveriyor.  Bir de bakıyoruz ki çifte gökkuşağı köprüsünün tam altındayız. Gökkuşağı doğanın en güzel görüntülerinden biri olmalı, hele bir de çifte olunca gerisini siz düşünün. Hazine bulsak ancak bu kadar sevinebilirdik.

12 Comments

  1. Merhaba Komşular,
    Nasılsınız gördüğüm kadarı ile herşey yolunda, uzun zaman oldu görüşmeyeli?
    Çok özlememize rağmen uğrayamadık köye birtürlü.
    Daha önceki bir mesajımda maş fasulyelerinin bizim otlar için çözüm olacağını söylemiştim. Sanırım oraya doğru gidiyoruz.
    Görüşmek üzere..
    Lütfen bol fotograf, hasret kalanlar için 🙂
    Görüşmek üzere.
    Selamlar, sevgiler.

  2. Her zamanki gibi çok yararlandığım bir yazı daha. Maş fasulyesi ekmeliyim evet:). Ispanak için bol herbisit kullanıldığını bilmiyordum. Temiz birşey bulmak gitgide zorlaşıyor.
    Teşekkürler, selamlar, sevgiler.

  3. Maş fasulyesi denemenizi çok sevdim, bu yaz ekmek için bir avuç sağlam tohumluk alabilir miyim?
    Sevgiyle,
    Füsun

  4. Maş fasulyesi deneyiminiz ve vermiş olduğunuz bilgi için teşekkürler. Bir bilgiyi sizinle paylaşmak isteirim. Babam bahçeye ıspanak ekeceği zaman öncelikle yanmış hayvan gübresini bolca serer ve toprak ile iyice karışması için güzelce bir çapaladıktan sonra ekerdi. Bu ıspanağın tadına doyum olmazdı.

    Teşekkürler…

  5. Harika bir deney ve de çok faydalı. Ben de Füsun H. gibi denemek isterim. Naş tohumunu nereden tedarik edebilirim acaba İ. Bey? n.p.

  6. Maş fasulyesi ekmek isteyenler için en kolay yöntem marketlerin organik reyonlarında satılan maş fasulyelerinden almak, biz öyle yapmıştık, onlar gayet güzel çimleniyor.
    Market olmazsa maş fasulyesi pazarlarda da açık olarak satılıyor, büyük olasılıkla onlar da çimlenecektir.

  7. Köy komşularınızdan, Köy’e kısmen geri dönen biriyim. Adım Eyüp. 4 dönüme yakın bir yerim var. Çalışmalarınızı izlemeye gayret ediyorum. Özellikle maş fasulyesi marifetiyle yabani ot ve kaolen kiliyle zararlı mücadelesi uygulamalarınızdan menfaatim olabilir. Mekanınızı ziyaret etmem umarım sakınca yaratmaz. [email protected], 0532 601 19 91

  8. elma bahçemizdeki ayrıklar için deneyeceğim.. Umarım işe yarar 🙂 . Çok teşekkürler..

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*