Fırın Kardeşliği – Yıllık İzin Fırını

Merhaba, ismim Emin Raha Bolat. Memur olarak Kırıkkalede çalışmaktayım fakat aslen Afyonun Dinar İlçesine bağlı Gençali köyündenim.

Uzun süredir bitirmeye çalıştığım fırınımı bu yaz nihayet bitirdim, her sene yıllık izinlerimde parça parça tamamlamaya çalıştığım fırınımın ismini de YILLIK İZİN FIRINI koymak istiyorum 🙂 3 yaz sürdü galiba.

Resimler daha çoktu ama özet gönderdim 🙂

İşin teknik kısmına girersek bu siteyi takip eden herkes artık fırın yapmasını öğrendi 🙂 anlatacağım şeyler herkesin bildiği şeyler olacak.

Kısaca herşey işin içine girince doğaçlama gelişiyor, planladığım şeyler olmadı, başka tuğla kullanmayı düşünüyodum bütün planımı ona göre yapmıştım fakat o tuğladan bulamadım mecburen bu tuğladan kullandım, bütün şekil ona göre değişti.

Harç çok kuvvetli (3 kum, 1 çimento, 1 şamot, kireç) pek kubbe desteğine ihtiyaç duymadım.

Daha doğrusu destek olsun diye strafor koymuştum ama hiç ihtiyaç kalmadı fakat kubbe şeklini vermek için mutlaka şart.

Hemen aklıma gelmişiken söyleyeyim KESİNLİKLE FIRININ ÇAPI NE OLURSA OLSUN FIRIN TEMELİ EN AZ 160 x 160 OLSUN, EN İDEALİ BENCE 200 x 160.
Tek ve enbüyük hatam temel atarken 140 x 140 atmış olmam, nedendir bilmiyorum 160 x 160 hesaplamıştım ama böyle oldu 🙂

Resimlerdende anlaşılacağı üzere barbekü kısmı kalmadı, artık başka bir çözüm üretecez.

Arkadaşlar aklıma şu an gelenler bunlar,fırını yaparken şunuda söyleyeyim dikkat etsinler dediğim şeyleri şimdi hatırlıyamıyorum, soracağınız şeyler olursa seve seve cevaplarım.

Bu siteyi kurup paylaşan arkadaşlarada çok teşekkürlerimi iletiyorum, çok faydalandım hatta burada öğrendim, bu fırınların tadını bilenler illaki yaparlar:)

Bir de Bulancak Ahmetli köyünden fırın resmi paylaşan arkadaşıma da teşekkür ediyorum, çok yardımcı oldu.

Saygılarımla

5 Comments

  1. Elinize,emeğinize sağlık çok güzel bir fırın olmuş.Ancak yakma fırsatı mı bulammadınız veya yaktınızda resim mi koymadınız bilemiyorum? Genelde fırından sonra denemelerden bir iki resim ekliyorlar fırın kardeşleri:)

  2. İsa bey çok teşekkür ederim,şu anda köydeyim ve anca yakma fırsatı buldum Allaha şükür ilk peynirli pidemizide yedik çok harika oldu,inşallah resimleri göndericem.

  3. Arkadaşlar aklıma gelenleri söyliyeyim,derece geç tepki veriyor ve içerideki ısıyla gösterdiği ısı aynı değil,bunun sebebide saplama denen kısmı su borusunun içine fazla gömmem galiba.
    Birde çok hayret ettiğim fırının duvarını okadar kalın örmeme rağmen(20 cm tuğla,4-5 cm sıva) fırın iice kızıp tavına geldiğinde bile duvarlardan ısıyı kaçırıyor.Tabi son sıvayı(sıva teli ile)daha atmadım,resimlerdeki halinden sonra fırını iice kızdırıp çatlakları görüp öyle sıva atmayı düşünüyordum,şimdi o bölümüde yazın yapıp(bacada dahil) son olarakta taş yününü kubbeye sarıp kapatıcam.Ozaman yalıtımı tamamlamış olucam galiba.
    Alt kısım gayet iyi,çünkü 4 cm civarı vermikülit,cam,tuz,ve ateş tuğlası ısıyı alta geçirmiyor,buz gibi.

  4. Elinize sağlık. Gayet güzel görünüyor. Umarım izolasyon sorununda çözülmüştür. Bende fırın yapmaya niyetlendim. İlk önce platformu yaptım 4 sıra biriket üzerine 2 x2 metre ölçülerinde beton döktüm nisana kadar ara verdim. İlk hatayı yaptım. Yükseklik 1 metre oldu üzerine 15 cm perlit harci, onun üzerine 10 cm cam kırığı, 5cm tuz ve 6 cm ateş tuglasi konulacak yani 35 cm daha yükselecek. Biriketi 3 sıra örmem gerekiyormuş. Bahara kadar araştırma yapacağım.
    Bir konuya çok takıldım. Kubbeye örülen ateş tuğlalarını şamot harciyla öreceğim. Şamot buldum. şamot harcı nasıl yapılır. Su ile yoğurup yapsam yapışır mı? Yoksa çimento, kum, şamot, kireç karışımı yapsam. Bu harç ısıya dayanırmı? bana çimentolu harç patlar, sade şamot kolay kurumaz diyorlar. Çamuruda ben bulamıyorum. Kararsız kaldım.
    Bu gün taş fırın ustasına gittim. Deneme yanilma yoluyla bulacaksın. Ya da bana parayı vereceksin izleyip öğreneceksin yok öyle bir dünya diyor.
    Ben yinede şamotu su ile yoğurt kıvamında yoğurup ateş tuğlalarını örmeyi düşünüyorum. Bu şamot harcının ateşi görünce taşa dönüşeceğini düşünüyorum.Tabiki bildiğimden değil Şamot torbasında harcın nasıl hazırlandığı yazmıyor. Yorumlarınızı bekliyorum. Herkese teşekkürler…

    • Kubbeyi örerken ya da taban tuğlalarını izolasyon tabakasına yapıştırırken;

      1 ölçü çimento,
      3 ölçü elenmiş ince dere kumu,
      1 ölçü kireç,
      1 ölçü şamot harcı

      önce kuru olarak karıştırılıp sonra yeterince su ile harç yapılarak kullanılacak.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*