Tatlı Patates ve Yetiştiriciliği

Tatlı  Patates (Ipomoea batatas), hayli kalabalık olan boru çiçeği (Morning-glory) ailesinden bir bitki. Sabah sefası sarmaşığı ile aynı aileden. Bildiğimiz patates ile ise aynı aileden değil, fakat çok uzaktan akraba.

Tatlı patates, toprak altında yumru yapan bir bitki. Hem yumruları hem de genç yaprak ve sürgünleri yenebiliyor. Tatlı patates, anavatanı Amerika kıtasının tropik bölgeleri olmasına rağmen, subtropik iklim kuşağında tek yıllık bir sıcak mevsim bitkisi olarak yaşayabiliyor. Soğuğa dayanamıyor, ama bizim de içinde bulunduğumuz iklim kuşağında geç ilkbahardan sonbaharın ortalarına kadar gayet güzel gelişip toprakta kocaman yumrularını oluşturabileceği şartları bulabiliyor.

Ana vatanında binlerce farklı çeşidi olan tatlı patatesin en az 8000 yıl önce Güney ve Orta Amerika’da besin amacıyla kültüre alındığı biliniyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, tatlı patateste yapılan bir DNA incelemesi sonucunda Amerikanın keşfinden çok önce Güney Amerika’dan Polinezya’ya (Asya ve Avustralya’nın doğusundan, büyük okyanusun ortasına kadar olan bölgedeki adalar topluluğu) gelmiş olduğu sonucuna varılmış. Burada da Güney Amerika’nın o kadar eski zamanlarda Polinezya yerlilerince ziyaret edilmiş olduğu ya da tohumların veya dalların bir şekilde adalara ulaşması sonucu tatlı patatesin buralarda da yetiştirilir olduğu sonucuna varmışlar(1).

1594 yılında Çin’in güney doğusunda, ürün kaybı sebebiyle yiyecek sıkıntısı başgösterdiğinde bölgenin valisi tarafından tatlı patates yetiştirilmesi teşvik edilmiş. 1735 yılında bir Japon feodal beyinin özel bahçesinde yetiştirilerek Japonya’ya girmiş, 1764 yılında da Kore’de yetiştirilmeye başlanmış.

Tatlı patates, Pasifik Adalarında, Japonya, Çin, Kore, Vietnam, Filipinler gibi Asya ülkelerinde seller, tayfunlar gibi felaketler sonucu ürün kayıplarına karşı, çok hızlı ve güvenilir yedek ve tamamlayıcı bir ürün olması sebebiyle çok popüler. 15. ve 16. yüzyıllarda Portekiz sömürgecileri vasıtasıyla Afrika’nın önce Mozambik ve doğu kıyılarına, sonra da batı kıyılarına girmiş.

Tatlı patates, son yıllarda başta Çin 77 mt (milyon ton), Nijerya 3.4 mt,  Uganda 2.6 mt, Endonezya 2,4 mt, Tanzanya 3 mt, Vietnam 1,4 mt, Etiyopya 1.2 mt, ABD 1.2 mt, Hindistan 1 mt, Ruanda 1 mt olmak üzere, dünyada 130 milyon ton civarında üretiliyor. Portekiz dışında Avrupa’da üretimi yok. Ülkemize son bir kaç yıldır Hatay bölgesinde küçük ölçekli başlayan üretim dışında tarım amacıyla hiç girmedi.

Afrika ülkelerinde gitgide artan miktarlarda tatlı patates yetiştirildiği görülüyor. Kayda geçen üretim kadar, hiç kayda geçmeyen, küçük çiftçilerin, kendi besinleri için ürettiği tatlı patates miktarının en az kayda geçen miktar kadar olduğu tahmin ediliyor.

Tatlı patates dünyada en önemli besin ürünleri içinde yedinci sırada. Gelişmekte olan ülkelerde ise en önemli beşinci besin ürünü. Fakir topraklarda bile yetişebilmesi, 90-150 gün arasında sıcak ve güneşli mevsime sahip her coğrafi bölgeye uyum sağlayabilmesi, hem yapraklarının hem de köklerinin yenebilmesi, hektar başına çok yüksek besin üretiminin sağlanabilmesi sebepleriyle tipik bir küçük çiftçi ürünü.

Tatlı patates yumruları besin bakımından da çok değerli. Yumru etinin rengine göre vitamin değerleri değişmekle birlikte tüm çeşitler karbonhidratlar, nişasta bakımından zengin, önemli miktarda C vitamini içeriyor. Yumru eti turuncu olan çeşitler çok yüksek oranda A vitamini ve beta-karoten zengini. Öyle ki vitaminler bakımından havuç ile eşdeğer ama havuçtan daha besleyici. Yumru eti mor olanlar ise antioksidan zengini.

tatli-patates-beyaz-turuncu

Turuncu etli çeşitlerin tüketilmesinin A vitami eksikliği çekilen bölgelerde bu eksikliği önemli ölçüde giderdiği tesbit edilmiş. Yaprakları protein zengini olan bu bitkinin taze yaprakları da insan tüketimine çok uygun.

Vitaminler hariç kabonhidratlar bakımından patatese benzeyen bu bitkide patateste olan toksinler de yok.

Ülkemizde Hatay bölgesinde başlayan küçük ölçekli yetiştiricilikte dışı kırmızı içi beyaz olan çeşit kullanılıyor. Orta Amerika’da da bu çeşitin tercih ediliyor olmasına rağmen dünyadaki üretim yoğunluğu içi turuncu olan çeşitlerde ki, yüksek vitamin içeriği sebebiyle içi turuncu çeşitlerin daha yaygın üretilmesi önemli görülüyor. Ülkemizde de keşke içi turuncu olan çeşit ile üretime başlansaymış.

Ülkemiz tatlı patates ile büyük marketlerin sebze reyonlarında tanışmaya başladı. Çoğu zaman bulunmuyor. Bulunduğunda da dudak uçuklatacak fiyatlarla satıldığı görülüyor. Bunun nedeni azlığı ve elbette ithal ediliyor olması. Hoş, yerli üretimin fiyatı da hemen hasat ertesinde bile hayli yüksek. Hasat sonrası zaman ilerledikçe fiyat haliyle daha da yükseliyor.

Dünyada, ülkelerin mutfak kültürlerine paralel olarak çok çeşitli pişirme usulleriyle tüketilebiliyor. Bizim gibi tatlı patates acemileri için en emniyetli yol ise bildiğimiz patatesin pişirilme yöntemlerinden başlamak.

Tatlı patates yetiştirmeyi ilk kez üç yıl önce, “Olur mu ki?” diyerek denemiştik. Pek de özen göstermeden, yarıya kadar coco-peat doldurduğumuz iki çuvala fidelerimizi dikmiştik. Sonbaharda söktüğümüzde bulduklarımız bizi çok heyecanlandırmıştı.

Takip eden sene ise baştansavma yaptığımız dıştan dışa 3 mt x 75 cm boyutlarında kocaman bir sandığa biraz kompost ilavesiyle coco-peat, doldurup besin olarak da sadece İrfan çayı vererek yetiştirmiş ve bu sandıktan da 22 kg tatlı patates hasatı yapmıştık.

tatli-patates_sebze-adalari

Bu yıl, geçen yıl kullandığımız sandığın yanı sıra ayrıca küçük küçük 3 farklı yerde sebze adalarına da tatlı patates ektik.

tatli-patates-hasati-1

Geçen yılki sandığımızda, bu kez önceki coco-peat’e kompost ve organik potasyum içerikli vinas ekstresi ekledik ve sade suyla suladık. Sandıktan bu hasatta 25 kg çıktı.

tatli-patates-hasati-4

Sandık dahil toplam 12 metrekare yerden 100 kg civarında hasat yapınca bu yazıyı yazmak şart oldu.

tatli-patates-hasati-3

Bu sebze, gerek besin değeri, gerek küçük çiftçinin makus talihini döndürüp hiç olmazsa borçlarından kurtulma yolunda en azından önümüzdeki bir kaç yıl için çok önemli bir kilometre taşı olma potansiyeline sahip.

Sadece küçük çiftçi de değil, şehirlerde, kasabalarda, balkon, teras dahil güneş gören 2-3 metrekare yeri olan herkes uzun bir süre tüketebileceği tatlı patatesi yetiştirebilir.

Bu yüzden küçük çiftçinin öğrenmesi, ekmesi için duyuru, bilgi ve deneyim aktarılması vb. anlamda elimizden ne geliyorsa yapmaya karar verdik.

Tatlı Patates Nasıl Yetiştirilir

Tatlı patates, yumrularının köklendirilmesini takiben oluşan filizlerin fide olarak kullanılmasıyla yetiştirilir. Bir yumrudan onlarca fide elde etmek mümkündür.

Yumru köklendirmeye Mart ortalarında, sıcak ve bol ışıklı bir yerde özel bir düzenek hazırlanarak başlanmalıdır. Işık yeterli değil ise beyaz led ampullerden birkaç tane bir arada yumruların üzerine sallandırıldığında veya benzer bir ışıklandırma düzeneği hazırlandığında yeterli ışık sağlanabiliyor.

tatli-patates-fideleri

Hazırlanacak düzenekte yumruların alt uçları suya değecek, büyük kısımları su üzerinde kalacak şekilde bir düzen gerekiyor. Biz, bu durumu bir levhaya delikler açıp yumruları bu deliklere yerleştirip levhayı da içi su dolu bir kabın üzerine yerleştirerek çözdük. Levhaya da üstü beyaz, altı siyah bir kaplama yaptık ki, su ışık alıp yosun üremesin.

Yumrular kök saldıktan sonra sudaki oksijeni tüketirler. Suda yeterli oksijen bulunmadığında kökler çürümeye başlar. Böyle olmaması için de bir akvaryum pompasıyla suya sürekli olarak hava verdik.

Yumrular bir hafta içinde ince beyaz köklerini vermeye başlar. İki hafta sonra da ilk filizlerin uçları görünür. Filizler bir karış kadar büyüdüklerinde diplerinden koparıp onları da 4-5 santimi suda, üst tarafı su dışında olacak şekilde bir kaba yerleştiriyoruz. Onlar da bir kaç gün içinde köklenmeye başlıyorlar. Aynı şekilde bu köklerin de çürümemesi için akvayum pompasından ilave bir hortum ile hava veriyoruz.

Yumrular aldığımız filizden sonra, yeni filizler vermeye devam eder. Fazla büyütmeden bu filizleri de alıp aynı şekilde filiz köklendirme kabına alıyoruz.

Bu şekilde Mayıs ortasına kadar köklenmiş bir çok tatlı patates fidemiz olur.

Tatlı patates fidesi için başka bir yöntem de, şayet önceki yıl tatlı patates yetiştirmiş isek hasat sırasında çıkan, parmak büyüklüğündeki küçük yumruları muhafaza ediyoruz. Bunları Nisan sonuna doğru diğer yumrularla aynı yöntem ile köklendirmeye başlıyoruz. Fakat verdiği filizleri koparmıyoruz. Dışarıya dikim zamanı geldiğinde yumruyu kökleri ve filizleriyle birlikte, yumru toprağa gömülecek, filizler dışarıda kalacak şekilde öylece dikiyoruz. Bunlar diğer fidelere göre  güçlü başlamış olacağı için zaman kazanacak ve yumrular daha büyük ve daha çok olacaktır.

Fideleri dışarıda toprağa dikme zamanımız havanın ve toprağın ısındığı, gecelerin de ılık olduğu günlerdir. Sıcaklık istekleri bakımından fasulye ile çok benzeşir. Marmara bölgesinde Mayıs sonu tatlı patates fidelerinin dikimi için genellikle uygun oluyor.

tatli-patates-fideleri-dikildi

O güne kadar yaptığımız fidelerin sağlıklı kök ve gövde yapısına sahip olanlarını 30-40 santim aralıklarla yerlerine dikiyoruz.
İlk bir kaç hafta yabani otlara dikkat ediyoruz.

tatli-patates-fideleri-buyuyor

Sonrasında tatlı patates sarmaşıkları her yeri kaplayacağı için yabani ot sorunu kalmıyor.

Fideleri diktiğimiz toprağı mümkün mertebe nemli tutuyoruz. Hasat zamanına kadar yapılacak başkaca bir işlem yok.

Bu bitkiyi yetiştirdiğimiz üç yıl boyunca mücadele edilmesi gereken bir zararlı veya hastalık ile karşılaşmadık. Dolayısıyla da bu anlamda hiç bir şey yapmadık.

Toprak özellikleri

Tatlı patates bileşimi bakımından her türlü toprakta yetişebilir. Ancak, drenajı iyi, yeterince havalanan ve hava tutan, en az 30-40 cm derinliğinde gevşek toprak tabakasında çok güzel gelişip iri yumrular oluşturuyor.

Bu yıl dört farklı yerde yetiştirdiğimizi yazmıştım. Hepsinden güzel sonuçlar aldık ama en iyi sonucu metrekare başına 11,9 kg ile toprakla bir bağlantısı olmayan büyük sandıktan aldık. Sandıkta 50 santim kalınlığında, sadece coco-peat ve kompost karışımı vardı. Üstelik aynı sandıkta geçen sene de tatlı patates yetiştirmiştik. Geçen seneki hasattan hemen sonra sandığa bakla ekmiş, bahar sonunda baklayı hasat edip, eksilen karışımı besleyici kompost ve biraz daha coco-peat ilavesiyle aynen kullandık.

Geçen yıl İrfan çayı ile beslediğimiz için ayrıca besleyici bir şey vermemiştik. Bu yıl tatlı patateste İrfan çayı kullanmadık, bu yüzden besleyici görevi kompost ve organik potasyum içerikli vinas ekstresi  üstlendi. Elbette kışın yetiştirdiğimiz baklanın havadan köklerine indirdiği yavaş yarayışlı azot da tatlı patates tarafından kullanıldı. Tatlı patatesin azot ihtiyacı diğer sebzelere göre hayli az, buna karşın potasyumu çok kullanıyor.

tatli-patates-hasati-2

Sandıkta yetişenlerin, yerde yükseltilmiş yastıklardan oluşan sebze adalarında yetişenlere göre bir üstünlükleri de, hemen hemen hepsinin iri, toprakta gezen tel kurtları ve kemirgenlerin ziyaret etmediği mükemmel ve hiç firesiz yumrular olmasıydı.

Tarla şeklinde ekildiğinde ister istemez az da olsa bu gibi fireler olacaktır.

tatli-patates-tarlasiFotoğraf: Hamakua Spring – Hawaii

Büyük alanlarda tatlı patates ekimi için kenarları bir malzeme yardımıyla sınırlandırılmaksızın yapılacak yükseltilmiş yastıkların çok uygun olacağını düşünüyoruz. Dünyada tarla yetiştiriciliği de bu şekilde yapılıyor. Böyle yastıklarla köklerin rahatça gelişip yumruların oluşabileceği gevşeklikte bir ortam oluşturabilmek mümkün ve bu şekilde metrekare başına yüksek miktarda ürün alınması sağlanabilir. Sert ve sıkı toprakta yumrular oluşamıyor. Tarla tarımında kumlu, milli topraklar bir avantaj, organik maddenin yüksek olması verimi doğrudan olumlu etkiliyor.

Güneş ve su

Tatlı patates bitkilerinin gün boyu ve sabahtan akşama kadar tam güneş alan yerlerde yetiştirilmesi gerekiyor. Güneş almayan, az alan, dolaylı ışık alan yerlerde mükemmel sarmaşıklar ve yapraklar olacaktır ama yumruyu unutun. Bu yüzden örtü altında da olmuyor çünkü örtünün kırdığı güneş tatlı patatesin fotosentez gereksinimine yetmiyor.

Drenajı iyi olan toprağın nemli tutulabilmesi için de periyodik bir sulama düzeninin varlığı gerekiyor. 2-3 günde bir damlama ile verilecek su köklerin beslenmesi için gayet yeterli oluyor.

Hasat ve sonrası

Gecelerin soğuk, gündüzlerin serin olmaya başladığı dönem tatlı patatesin hasat zamanı. Bu zamanda yapraklardaki sararmalar da artmaya başlar. Marmara bölgesinde genelde Kasım başı tatlı papatesin hasat zamanı oluyor. Hasat çok kolay olmasına rağmen yumruları zedelemeden çıkarabilmek de önemli.

topraktaki-tatli-patates

Hiç ummadığınız yerde kocaman bir yumrunun yatıyor olması sık görülen bir durum.

Hasata yaklaşıldığında sulama 4-5 gün öncesinden kesilmeli. Hasat sırasında toprağın tavında olması hasatı kolaylaştıran ve hasat firelerini azaltan bir durum.

Hasat edilen yumrular yıkanmamalıdır. Islak kalan yumrular enfeksiyona ve hızlı çürümeye adaydır. Yumrular yemeden hemen önce yıkanmalıdır.

Kürleme

Hasat edilen yumrular, yumruların kabukları zedelenmeden olabildiğince topraktan arındırılarak delikli, her yerinden hava alan selelere konur. Selelerin ideal olarak bir hafta boyunca 25-30 derece sıcaklıkta ve %80-90 nem oranında bir ortamda tutulması gerekir. Kürleme denilen bu işlemde hasat edilen yumrular, varsa kendi yaralarını tamir ederler, harekete geçen enzimler vasıtasıyla yumru etindeki nişastanın bir kısmı şekere dönüşür, lezzeti artar, depolama ömrü uzar.

Yumruları uzun süre saklayabilmek için bu işlemin yapılması zorunlu. şayet 30 derecelere çıkılamıyorsa bir hafta yerine iki hafta, üç hafta şeklinde kürleme süresini arttırmak gerekir.

Depolama

Kürlenen tatlı patatesler yine delikli hava alan selelerle 15 derece ısıya sahip, karanlık, %65-75 oranında nemli bir ortamda aylarca muhafaza edilebilir. Isının 13 derecenin ve altına düşmesi yumruların hasarlanmasına, yumru içlerinde sert, odunsu yapıların oluşmasına sebep olur. 15 derecenin üzerindeki ısılarda da 1-2 ay sonra çimlenme eğilimi başlar. Bazı Türkçe yayınlarda tatlı patatesin 5-6 derece ısıda depolanması tavsiyesini okuduk. Bu kesinlikle doğru değil. Bu ısıda yumruların ölüp çürümeleri kaçınılmaz. Depolama ısısı asla 13 derecenin altına inmemeli.

Tatlı patates lezzeti ve besleyiciliğiyle çok kısa sürede ülkemizde de vazgeçilmezler arasında yerini alabilir.

(1) http://phys.org/news/2013-01-sweet-potato-dna-early-polynesians.html

111 Comments

    • İçi turuncu tatlı patates mi yetiştirdiniz? Filizlendirdikleriniz turuncu olanlara benziyor ama hasat içi beyaz olan gibi?

      • Her iki çeşitten de yetiştirdik. Resimde gördüklerinizin tamamı bizim ürünlerimiz.

    • Çok faydalı bir yazı olmuş. Elinize emeğinize sağlık. Sayenizde tatlı patates yetiştirilmesi konusunda bir çok bilgi öğrendik. Tek sorum şu mayıs ayını kaçırdıysak temmuzda veya ağustos’da toprağa ekmemiz durumunda ürün alma ihtimalimiz İstanbul gibi bir yerde mümkün müdür yoksa sonraki seneyi mi beklememiz lazım ?

      • Fideleri dikmekten bahsediyorsanız, olur ama belki yumrular yeterince büyüyemezler. Fide yapma sürecinden bahsediyorsanız bu yıla yetişmez, seneye yaparsınız.

  1. Merhabalar,öncelikle toprağı bizlere sevdirdiğiniz için teşekkür ediyoruz. o kadar ki herkesin boşverin gelin siteden ev alın dediği yerde biz kendimize ait yaklaşık 150 m2 bahçesi olan bir ev satın aldık. kompost üretmeye başladık ve oturduğum yerde bulamadığımız için Ankaradaki bir firmayla iletişime geçip em aktif aldık.şimdi anlaöadığım bir nokta var. neden sebze ekimi için sandıklarla sebze adası oluşturuyoruz. sebze adalarının toprakla bağlantısı yok değil mi. yoksa var mı? hiç topraktan anlamadığımız için soruyorum. bir de kaolin kilini nerden alabiliriz. bizim 2 km ilerimizde kaolin ocağı var ama kullanılan maden hali değil diye düşünüyorum. Teşekkür ederim.

    • Yeni eviniz ve bahçeniz hayırlı olsun, mutlulukla huzurla oturursunuz inşallah.

      Sebze adalarının toprak ile bağlantısı var tabii ki. Sebze adaları, kenar çerçeveleri vasıtasıyla yaratılmış yükseltilmiş yastıklardan oluşuyor. Tatlı patates yetiştirdiğimiz yerlerden biri olarak yaptığımız sandık sebze adası değil. Bu sandığı ve içinde tatlı patates, bakla vs. yetiştirme işini tamamen başka bir amaç ile yapmıştık. Geçen yıl, içinde toprak olmayan, coco-peat vb. organik malzemede İrfan çayı adını verdiğimiz bitkilerden yaptığımız organik çayın toprak olmadan köklü/yumrulu bitki yetiştirmeye yetip yetmeyeceğini anlamak içindi. Bu çalışma başarılı olunca bu sandıkta bu yıl da devam ettik ve yine başarılı oldu. Tatlı patatesin böyle bir sandıkta yetiştirilebiliyor olması toprak sahibi olmayan, şehirde, kasabada yaşayan insanlar için de son derece anlamlı.

      Kaolin kili için Piyasada Bulunabilir Malzemeler diye bir yazımız vardı. O yazı hala geçerli. Piyasaya kaolin adı altında speklere uygun olmayan bir çok poşetlenmiş beyaz toz sürüldüğünü biliyoruz. Spekler konusunda hassas olmakta fayda var.

      • Hızlı cevabınız için çok teşekkür ediyorum. o zaman Sebze Adası yapmak için kenar tahtalarına ihtiyacımız var.Alt kısımda herhangi bir tahta olmayacak öyle değil mi?Bir de biz Şu anda Çanakkale Biga dayız. Hangi mevsimde ne ekileceğinden bihaber yaşıyoruz. Etrafımızdakiler şu anda sadece kıvırcık fidesi ve nane maydonoz ekileceği söylediler. Engin tecrübenize ve sabrınıza sığınarak neyi ne zaman ekmemiz konusunda bilgi alabileceğimiz neresi olabilir Aynı zamanda tohumların gdo lu olup olmadığını nerden bileceğiz.. Sevgiler

        • Evet, sebze adalarının etrafında bir çerçeve var, altı toprak, çerçevenin içi gevşek ve besleyici bir karışım ile dolduruluyor. Çerçeveleri bir çok farklı malzeme kullanarak yapabilirsiniz. Biz yeni adaları etrafına briket dizerek yaptık, tahtalardan daha iyi oldu.

          Agaclar.net forumuna üye misiniz bilmiyorum, orada sebzeler dahil her türlü bitki ile ilgili bilgi bulabilirsiniz. Bu sıra bakla, bezelye, kıvırcık vb. ekilebilir ancak konu çok geniş. Tohumlar için de tavsiye edebileceğim en iyi yer yine agaclar.net Tohum Etkinliği. Yüzlerce çok güzel tohum var. Siz paylaşmadan da bir defaya mahsus 25 çeşit tohum talep edebiliyorsunuz ki başlangıç için gayet yeterli. Seneye tohum da paylaşırsanız yine talep edebiliyorsunuz.

          Katalog’ları buradan inceleyebilirsiniz. Tohum talep etmeniz için foruma üye olmanız ve en azından kendinizi tanıtmanız lazım. Forumda göstereceğiniz aktivite paylaşımcıların taleplerinizi karşılamasında teşvik edici olur.

          • Sevgili Meyvelitepe ,dün akşam ağaçlar.nete üye olduk ve beğendiğimiz tohumları katalogdan işaretledk. inşallah işler yolunda giderde fide oluşumu ve seneye tohum alma işlemlerinde başarılı oluruz.
            Yine affınıza sığınarak bir sürü soru sormak istiyorum . öncelikle biz kendi evimizi %90 yapılmış olarak satın aldık.Bahçede ekili halde 1 ayva ,2 üzüm ,3 elma ,2 erik, 1 yabanileşmiş dut ve 2 armut var. bahçedeki küçücük ayva ağacından 10- 15 kg arası ayva topladık geçen ay. ve bu hafta sonu çürüme sürecine başlamış olduklarını görerek bayağı bir reçel ve sirke yapmaya koyulduk.siz fazla çıkan meyve ve sebzeleri nasıl değerlendiriyorsunuz. bahçeden hariç olarak evin çevresi çok geniş ve gölgeli veranda ile çevrili.Burada sizin tatlı patates yetiştirdiğiniz sandıklarla ben de ürün yetiştirebilirim diye düşünüyorum.Sizce olabilir mi?Diğer sorum çimle ilgili. Görüştüğümüz fidancı rulo çim önerdi siz de rulo çim yapmışsınız. Memnun kaldınız mı? Evi aldığımızda ev katı yakıt kazanlı kalorifer tesisatına sahipti. Biz onu doğalgaza çevirdik. Kalorifer odası olarak kullanılan alanda kocaman bir baca mevcut .orada bacayı değerlendirmek açısından fırın yapsak sağlıklı olur mu. Görüşleriniz bizim için çok önemli olduğundan ve çevremizde tarıma yönelen konuşabileceğimiz yegane kişiler olduğunuzdan yazıyorum. Sevgiler. .

          • Merhaba….
            Ben tatlı patates üretmek istiyorum. Ama tohumu ve iyi cinsi nerde ve nasıl bulabilirim. Ayrıca bir dönümde ne kadar ürün aliniyor tatlı patates de bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılarımla…

          • Dekar başına verim, toprağınıza ve verimliliğine, sulama imkanlarınıza, iklime, bakıma göre 5 ton ila 15 ton arasında değişebilir.İstediğiniz çeşitten yumru bulup fide yapmanız lazım. Nereden bulabileceğinizi bilmiyorum. Kasım ayı hasat zamanıdır, takip etmeniz lazım.

  2. Tatlı patates hakkındaki kapsamlı yazınız için çok teşekkür ederim. Instagram’da paylaştığınız fotoğraf ile çok merak etmiştim. Şimdi bu yazıyı da okudum.Ve İzmir’de balkonda bir deneme yapabileceğimi düşünüyorum. Ama baharı bekleyeceğim 🙂

  3. merhaba ben yaklasik 10 yaslarindayken 1980 li yillar iskederunda pazardan tatli patates aldigimizi hatirlarim
    bizim pazara giriş daha erken olmali muhtemelen.
    Ben severdim gerci biraz lifli olurdu ama yemegi falan olmadigi yada bilinmedigi icin fazla tercih edilmezdi fiyatida pahali bisey degildi diye hatirliyorum cunku biz alamazdik o zaman.
    Ayrica patatesten bir farki glisemik indeksi dusuk oldugu icin diyet yemegi olarak kullanilabiliyor yanlisim varsa duzeltin

    • Evet, tatlı patatesin lif oranı yüksektir, bu yüzden sindirim sistemi için iyi bir besin olduğu vurgulanıyor ama bu lif yerken hissedilen şekilde değil. Pişmiş yumru dokusu bakımından bildiğimiz patatese çok benzer. Belki sizin hatırladığınız başka bir şey idi, bir ihtimal de yanlış depolanmışlardı. Çünkü olması gerekenden daha soğukta depolanan yumruların içinde odunsu bir yapının oluştuğu bildiriliyor.

      • Merhaba.
        Ben tarlada tatlı patates üretimi yapmak istiyorum, Tohumu nerden temin edebilirim? Tekirdağ dan sevgiler

  4. merhabalar
    sevgili meyvelitepe verdiğiniz bilgiler doğrultusunda ve bir hataylı olarak bu sebzenin burada çok yaygın olduğu doğrudur.sokakta mahallede el arabalarında çokça görmek mümkün ,saklama koşulları soğuk ortamda daha da odunsu bir hal almaktadır.biz genelde taze tükettiğimiz için sizin yapmış olduğunuz deneyleri,deneyimleri pek yapamadık .ama yeni yeni tanınması için verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkürler.

  5. Merhabalar. Bizde ayni boyutlarda bir sandik yaptirdik 3mt 0 75 cm ve 0.60 cm derinlikte.devasa olmus.simdi icine ne kadar cocopeat kullanmak lazim .siz ilk yil yuzde 85 oraninda kullanmissiniz.kac kutuya tekabul ediyor.bilgi verirseniz sevinirim

    • 10-15 kadar coco-peat kalıbı yeter. Ayrıca Fermente hayvan gübresinden yapılmış kompost kullandık.

      • herkese selam ben 2 senedir turuncu tatli patates yetistiriciligi yapmaktayim faat sizden ogrenmem gereken cok fazla sey var nasil iletisime gecebiliriz??

        • File marketten Tai patates aldim içi turuncu olanda onu tohum olarak kullanabilirmiyim kullana bilirsem bir kaç tane daha tohumluk için alayım merak edip yetiştirmek istediğim bir sebze

          • Usulüne uygun saklandıysa kullanabilirsiniz.

  6. merhabalar meyvelitepe sakinleri öncelikle verdiğiniz bilgilere sağolun benim daha deneyimlerim oldu ancak başarmadım bölgeden kaynaklı olabilir Trakya da olur mu olmazmı bir de elinizde ürün kaldım mı ? bir daha denemek isterim size kolay gelsin

  7. Sayın meyvelitepe, bende bu sene dediğiniz tarihlerde basitçe kavanozların içerisinde dört adet tatlı patatesten filizler elde ettim. Şimdi onlarda köklenmeye başladı. Hatta bazılarını köklü şekilde kopardım patatesin üzerinden. Bu durumda ne zaman dikmem gerekiyor, tamamının köklenmesini bekleyip mi dikmeliyim? Bekletirsem çürüyeceğinden korkuyorum çünkü sizin gibi oksijen veren bir düzeneğim yok bu nedenle sık sık suyu değiştiriyorum, kabı temizliyorum. Birde ana patatesi ne yapıyorsunuz onuda dikiyor musunuz? Yardımcı olursanız memnun olurum.

    • Fideleri dikme zamanı henüz gelmedi. Fidelerinizi suda muhafaza edin, oksijen veremiyorsanız her gün suyunu değiştirin. Ana yumrudaki son filizi koparmayın, öylece dikersiniz. Fideleri dışarıda dikme zamanı gecelerin ılındığı ve toprağın ısındığı dönemdir. Mayıs ortasından önce dışarıya dikmeyin, henüz geceleri çok soğuk oluyor.

      Kolay gelsin

      • Bir ay uzun bir süre. Antalya’da yaşıyorum geceleri çok soğuk değil burası içinde geçerli mi Mayıs ayı?

        • Gece sıcaklıkları 10 derecenin altına düşmüyorsa fidelerinizi dikebilirsiniz.

          • Gece 10 derece altına düşmüyor. Havalar oldukça ısındı son haftalarda. Bir hafta sonra dikmeye başlayacağım. Umarım başarılı olurum. Teşekkür ederim cevabınız için.

          • Ben tarlama ekmeyi düşünüyorum , marmara bölgesi , kocaelinde sizce uygun olur mu ? ne kadar ilgilenmem gerekir haftada bir gideceğim tarlaya

            satmak için düşünüyorum , siz satıyor musunuz ?

  8. Iyi gunler tatlı patates ifadesi satışı yapıyor musunuz, hobi amaçlı dikmek istiyorum ama bulamadım

  9. Merhaba.Turuncu olan yumrulardan arıyorum tohum için.Nereden bulabilirim. Teşekkürler

    • Gökçe Hanım, büyük illerde(ben İstanbulda’yım) Migros, Carrefour ve Macrocenterlarda ithal tatlı patates satılıyor. Tezgahını küçük tutuyorlar ve kilo fiyatı 15-25 lira arasında oluyor

  10. Sayın Meyvelitepe,

    Her yazınız ayrı bir güzel. Herm bilgilendirici hem de inanın içimi açıyor. İnsanı ümitlendiriyor. Bloğunuzu yeni keşfettim. Günlerdir okuyorum diyebilirim. Zaten doğal hayata kaçmak için bir sizden bir de bahceblog.com sitesinden ilham alıyorum. Hayallerime kavuşmama çok az kaldı. Değerli zamanınızı ayırıp bu tür paylaşımlar yaptığınız için teşekkürler.

  11. Merhaba,
    Ben de ismek in düzenlediği bahçe bakımı kursuna kaydoldum. Tatlı patates yetiştirmek istiyorum apartmanin arka bahcesinde varillerin içinde . yalınız tüm gün güneş almıyor sera yapsam ve led kullansam nasıl olur?
    Ellerinize sağlık.

  12. Merhaba,

    Harika bir siteniz var ve bu güzel tecrübeleri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Size bir sorum olacak, Fethiye İncirköy’de 13 dönüm bir tarlam var ve 5 dönümünde tatlı patates yetiştirebilir miyimdiye düşünüyorum. Metrekare başına verimi konusunda çeşitli rakamlar görüyorum, siz de ve genelde 10-20 kg/m2 gibi görüyorum ama 1-2 kg/m2 diyenler de var. Bı konuda fikrinizi alabilir miyim?

    • Tatlı patates yetiştireceğiniz toprak yeterli derinlikte, gevşek, organik maddesi yüksek ise, iyi beslerseniz, tam güneş alıyor ise ve sulamayı iyi ayarlarsanız metrekare başına 10 kg hasat elde edebilirsiniz. En azından biz metrekare başına 10 kg ürün rahatlıkla alabiliyoruz.

      • tavsiyeniz üzerine yataklarda üretim yapacağım, bilgi için çok teşekkürler.

  13. Sayın meyvelitepe;

    Patateste genelde boğaz doldurması yapılır siz bu çeşitte yapıyor musunuz ? yoksa ihtiyaç yok mu buna?

    Bu arada çalışmalarınız harika tebrik ederim.

  14. Arkadaşlar tatlı patates tarımı yapmak istiyorum. Ancak, yumrularla çalışmak istiyorum. Nereden temin edebiliriz lütfen bilgi rica ediyorum.

  15. Merhaba tatlı patates tohumu arıyorum piyasa güvenli bulmadım için almadım. Siz bu işi yapıyorsunuz. Acaba tohum satiyormusunuz?

  16. Merhabalar sandığın altı boş demişsiniz sanırım daha ayrıntılı anlatabilir misiniz. sandığın içinde ki siyah ürün nedir ve ben izmirde yetiştirmek istiyorum sizce olur mu tesekkürler

    • Anlatılacak ayrıntı pek yok. Tuğla ayaklar üzerinde duran bir sandık. İçine kapladığımız malzeme su ve hava geçiren siyah renkli bir örtü, kullanmak da şart değil.

        • Sandığın alt yüzeyi boş değil, tahta çakılı. sadece sandık toprağa temas etmiyor.

          • Merhaba ben Mersin’de yaşıyorum. 1450 rakımlı 4 dönüm tarlama ekmek istiyorum. Belki sezonda 30 ton hasat yapabilirim. Ancak pazarlama konusunda şüpheliyim. Bu yüzden tavsiyeniz nedir. Teşekkürler. Saygılarımla,

          • Pazarlama konusu sizin becerinize kalmış bir şey. Tüketiciye hemen hasat sonrası kilosu 10-15 liraya ulaştığını söyleyebilirim.

  17. Tatlı patatesin turuncu olanına yaşadığım topikal adada patate curry deniliyor.Kış mevsimi olmadığı için bütün sene rekolte alınabiliyor.Toprakta mutlaka tiberküller bırakıldığı için her bu döngü devam ediyor.Bir başka konuda kış mevsimi olan ülkelerde yaz sebzelerinin ölmemesi ürünlerini devam ettirmesi için ,sulama yapılmadan kurak yaz mevsimlerinde ürün almak ve sebzelerin kendi kendini devam ettirdiği bir döngü oluşturmak için bazı deneyimler yöntemler varmış.

  18. Merhabalar

    Tatlı patates toğumlarım var.Fakat toğumla yetiştiriciliği hakkında hiçbir bilgiye rastlamadım.Toğumla nasıl yetiştirebiliriz.Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.

    • Tatlı patates tohumla değil, yumrulardan alınan filizlerle yetiştirilir. Tatlı patates nadiren çiçek açar. Onlar da nadiren tohum bağlar. Bu tohumlar tatlı patates yetiştiriciliğinde değil, çoğu zaman yeni tatlı patates çeşitlerinin elde edilmesinde kullanılır.

  19. Slm tatlı patates yetiştirmek için sizden yumru alabilmemiz mümkün müdür yada nereden temin edebiliriz

    • Maalesef bizden yumru edinmeniz mümkün değil. Büyük marketlerde bulabileceğiniz yumruları kullanabilirsiniz.

  20. Hocam merhaba ben internetten aldım fakat içi beyaz çıktı. O kadar da para verdim Sadece bir adet turuncu gönderirseniz 10 tl ye alabilirim 🙂 mail bekliyorum teşekkürler.

  21. Hocam merhaba ben tatlı patatesi direk üreticeden alarak burda pazarlamak istiyorum üreticileride buldum her türlü bağlantılarıda yaptım fakat ülkemizde bunu pazara sürecek bağlantımız yok fiyat olarakta makul getireceğiz burda satılanların yarı fiyatına sizce bu akıl işimi yoksa hiç girmeyeli mi acaba

  22. Merhabalar, tohum veya fide tedarik edebilecegimiz bir yer biliyor musunuz?

  23. Değerli bilgiler ve emeğiniz için çok teşekkürler. Marketten aldığım yumrular çimlenmedi. Acaba tatlı patates üretimine başlamak için yumru nereden almalıyım?

    • Bazen marketlerde beklemiş yumrular kötü saklama koşullarından, bazıları da (bazı ithal yumrular) çimlenmeyi engelleyici solusyona batırılmış olduğundan çimlenmiyor veya zor çimleniyor. Kasım-Aralık ayları tatlı patatesin hasat zamanı. O sıra yeni hasat edilmiş yumrular alıp uygun koşullarda kendiniz bahara kadar muhafaza ederseniz çimlenmeme durumu olmaz diye düşünüyorum.

  24. MERHABA TARLAM DA SONDAJIM YOK VE SULAMA SIKINTIM OLUCAK.MOR PATATES ÜRETİMİ İÇİN SIKINTI OLUR MU ?

  25. Benim ismim yaşar koyuncu ziraat mühendisiyim tohumluk sektöründe faliyet gösteriyorum patates üretiyorum tatlı patates üretimi ile ilgili bir teklif geldi bununla ilgili bilgi araştırıyordum verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

  26. Merhaba, öncelikle emeklerinize sağlık. Paylaşımlarınız çok değerli, hayatımızı sayenizde yeniden şekillendirmeye çalışıyoruz. Sorum şu; Yumruları filizlendirme aşamasında “alt uç suya değecek” diyorsunuz. Patatesin incelen kısmı mı suya gelecek? Ve tombul kısım havada mı kalacak? Doğru mu anladım? O levha düzeneğini kuramazsak çimlendirme aşamasını yapabilmek için bunun muadili bir şey önerebilir misiniz

    • Tatlı patatesin topraktan söküldüğünde filizli olan kısmında ufak bir kırık vardır. Orası üstte kalacak.

      Yumrunun üçte biri suda kalacak şekilde herhangi bir düzenek yapabilirsiniz, bu bakımdan hayalin sonu yok. Bura tek önemli şey suyun devamlı havalandırılması gereksinimidir.
      Kolay gelsin

        • Tatlı patates fidelerini yumrulardan filiz alarak köklendirmek suretiyle yapıyoruz. Bu esnada yumruların kesilmesi tavsiye edilen bir şey değil. Zira, açılan yaralardan enfeksiyon kapan yumruların çürüme ihtimali de yükselecektir.

  27. ben tatlı patatesle ilgileniyorum.sanal marketlerin birinden tohumluk tatlı patates alacağım onu dediğiniz gibi çimlendirip dikmeye çalışacağım ancak bu tarih itibariyle geç kalmış olur muyum. Yoksa yine de denemeye değer mi. Çuvalda yetiştirebilir miyim

  28. Merhaba, bir adet patates ortalama kaç filiz veriyor acaba ? Ve bir filizden ortalama kaç yumru yetişir ?

    • Büyük yumrular 10-15 filiz verir. Bir filizden kaç yumru olacağı koşullara ve toprağa bağlı. Hiç de olmayabilir, 5-6 kilo da olabilir.

  29. Merhaba,tatli patates fidesini nereden temin edebilirim acaba? Satis yapan siteler var gorunurde fakat hepsinin stoklari tukenmis.Cok tesekkur ederim

  30. Merhaba yazının çok aydınlatıcı soruya yer bırakmıyor aslında ama yine de acemice bir sorum olacak
    Acaba ilk bahar aylarında direk normal patates gibi toprak altına Ekim yapsak filizlenme sağlayabilir miyiz?

    • Belki, çimlenenler olabilir, çimlenmeyen de olabilir. Tatlı patateste bir yumrudan çok sayıda fide elde edilebildiği için tercih edilen yöntem bu olmamalı.

  31. Merhaba.. Tatlı patatesi çok severim. Yaşım 50 yi geçti 5 yaşımdan beri dışı kırmızı içi beyaz gibi olanı bilirim ve yedim. Dedem çocukluğumda Hatay dan getirirdi. Yaklaşık 10 – 12 yıldır bazı marketlerde bulunca alırım. Sadece haşlayarak yeme şeklini biliyordum. İnternet sayesinde başka şekilleri de öğrendim. Geçenlerde ilk defa içi turuncu olandan aldım tadını pek beğenmedim. Yazınız çok bilgilendirici. Bende ekmeyi deneyeceğim. Teşekkürler açıklamalarınız için..

  32. iyi gunler
    Elimde bir miktar tatli patates var yurt disindan oglum getirdi. Izmir de seram var burada bu mevsimde yetistirebilirmiyim sayet yetistirilemezse onlari mevsimine kadar saklamam mumkunmudur.

    • Be mevsim yetiştirmenizin bir anlamı yok. Gelecek Mart ayına kadar saklamanız lazım. 15 derece sıcaklıkta, karanlıkta saklayabilirsiniz.

  33. Ilgiyle okudum , seneye bende denemek istiyorum , biraz meşakatli gibi . Sizi takipteyim elinize sağlık

  34. Merhaba, bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim. Geçen sene yazınızı okuduktan sonra bu bilgiler ışığında ben de bahçemizde bir deneme yaptım ve umut vaadeden sonuçlar aldım. 5 kilonun üzerinde bir hasattan sonra seneye daha bol miktarda yapmayı planlıyorum. Yetiştirdiğimiz ürünler bahsettiğiniz koşullarda mart nisan ayına kadar sağlam kalıyormu? zaiyat ne kadar oluyor? fidelik ayıracağım miktar konusunda kararsızım biraz. iyi çalışmalar..

    • Saklama koşulları yazıda var. Koşulları tam sağlarsanız zaiyat olmaz. Biz hala geçen sene hasat edilmiş yumruları mükemmel durumda koruyabiliyoruz.

  35. Merhaba,
    Nihayet bilgilendirici bir yazı buldum sayenizde teşekkür ediyorum. Ev ortamında kürleme ve saklama biraz zorlayacak gibi görünüyor ama şansımı deneyeceğim. Gerçi Muğla-Dalyan’da olduğum için belki de çok zorlanmam. Sanırım burada nisan gibi dikebilirim yanılıyor muyum. Tekrar teşekkürler

  36. Merhabalar,

    öncelikle bu kadar ayrıntılı yazdığınız ve bütün soruları yanıtladığınız için çok sağolun.
    İstanbul’da bir sitede yaşıyorum. Elimden geldiğince balkonda bir şeyler yetiştirmeye çalışıyorum.

    Tüketmek üzere aldığım tatlı patateslerin filizlendiğini gördüm. Sonra sosyal medyada sizin blogunuza yönlendirildim.
    Ben bir tane çuval aldım ve çuvalda büyütmeye karar verdim. Yazınızda kumlu toprak da olur yazıyor. Ben toprak, solucan gübresi ve biraz kum, 3 yaşındaki oğlum kumla oynamayı seviyor diye 25 kg almıştım :), koyayım diyorum. Oranları aşağı yukarı ne kadar olmalı?

    Şimdiden yanıtınız için çok sağolun.

    • Kum tuzlu değil ise, yarı yarıya kum ve killi toprağı karıştırıp, ayrıca gübre ekleyip kullanabilirsiniz.

      • Bizde orninal Peru, ABD,mısır ürünü turuncu tatlı patates üretimi var 20.000 fide diktik.

  37. 2020 Kasim ayında hataydan aldığım Tatlı patatesleri 2021 Nisan ortasında çimlendirdim ve mayıs ortasında 14m²ye ektim, bugün 37 kg hasat ettim.
    2.6 kg/m².
    Toprağı belirttiğiniz gibi hazırladım, Damla sulama yaptım, sadece potasyum vinas kullanmadım unuttum, bundan mı düşük verim oldu?

    Bazı yumrular 2 kg olmuş, bazıları hiç büyümemiş..

    Evde bu mevsimde 30 derece nerede bekletiyorsunuz,

    Verdiğiniz güzel bilgiler için çok teşekkürler..

    • Verimlilik toprağın besleyiciliğine ve toplam direk güneş alma süresine bağlı.

      Kürleme dediğimiz işlemi, delikli selelere konmuş tatlı patatesi evde, en sıcak yere 1-2 hafta kadar koyarak yapıyoruz.

  38. Merhaba,

    Kırşehir yöresinde tatlı turuncu patates yetiştirmek istiyorum. Öncelikle 5 dönümde hedefim. Pazar bulursam çoğaltırım. 5 dönüm için kendimin filiz kısmını halletmek için kaç kilo patates bulmalıyım sizce? Diğer konularda da bazı sorularım olacak. Yazıda yazmışsınız ama detaylı görüşmek mümkün olur mu?

    Selamlar
    Banu

  39. Merhaba,
    yumrulardan kök oluşturmak için yazınızda; ”yumruların alt uçları suya değecek, büyük kısımları su üzerinde kalacak” şeklinde belirttiğiniz ibaredeki alt uçlar, yumrunun bitkiye bağlı olduğu bölüm müdür?
    Ben ilk defa deneyeceğim. Marketten aldığım yumruların kalın olan tarafları bitkiye bağlı olduğu bölüm, ince olan taraf ise yumrunun ucu gibi görünüyor (havuçta olduğu gibi).
    Ben her bir yumruyu içine su doldurduğum kavanozlara oturttum ve günlük olarak sularını değiştiriyorum. Bir haftadır takip ediyorum fakat hiç filiz oluşmadı.
    Ben mi yanlış yaptım yoksa aldığım patateslerde mi sorun var bilemedim.

    • Yumrular canlıysa eninde sonunda çimlenmeye başlarlar. Bulundukları yerin sıcaklığı da önemli.

  40. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Acaba bu sene Yetişen tatlı patatesin sarmaşığından keseceğimiz Filiz ve uç dalları gelecek yı için suda köklendirip, dikebilirmiyiz..

    • Bu yılın yumrularını 13 dereceden daha düşük olmayan bir ortamda bekletip Mart ayı gibi filiz verdirip onları köklendirerek dikebilirsiniz. Şimdi var olan dallar bahara kadar canlı kalmaz.

  41. Merhabalar sevgili Meyvelitepe,
    Geçen yıl bu zamanlar pazardan yerel üreticiden kilosu 25 liraya içi turuncu ve fuşya renkli olan çeşitlerden 1 kg tatlı patates aldın zamanı geldiğinde filizlendirmek için. İşten güçten o patatesi torbanın içinde bağlı olarak bir köşede unutmuşum. Aylar sonra elime geçtiğinde baktım ki yumrular her yerinden göz göz Filiz vermek için patlamış. Bir süre sonra bu yumruları alıp toprağa gömdüm. Sanki filizler gelişmek için toprağı bekliyormuş, özle bir hızla topraktan gelişip çıktılar ki! Toprağın üstündeki filizleri çekiyordum başka yere dikmek için, kökü ile geliyordu. Şimdi bahçenin her yerini sarmış durumda sarmaşıkları. İki cins olduğunu yaprakların sap renginden ayırdedebiliyorum. Kasım gibi bakacağım bakalım yerini sevip, yumru yapmış mı?

  42. yazınız oldukça bilgilendirici ve anlaşılır olmuş çok teşekkürler.saksılarda yetiştirdim bir hafta önce söktüm henüz yazınıza tesadüf etmemiş olduğum için buna rağman çok güzel yumrular da çıktı bebiş yumrularda çıktı .bebiş yumruları saksılarına yeniden bıraktım olduğu gibi kendilerini kurtarırlarmı sizce ölürlerse çok üzülürüm

    • Kalan yumruları saksılarda bırakırsanız büyük ihtimal çürürler. Onları da sökün, gazete kağıdına sararak 13 derecenin altına düşmeyen bir yerde saklayın, baharda çimlendirip kökendirebilirsiniz.

  43. Sevgili Meyvelitepe

    Detaylı, anlaşılır ve bilgilendirici paylaşımlarınız için teşekkürler.
    Geçen sene İzmir’de bir üretici kooperatifi dükkanından mor patates almıştık. Yazınızla beraber biz de bu sene yetiştirmeyi denemeye cesaretlendik.
    Fide üretmenin de zamanı geldi sanırım. Elimizde iki adet Bornova’dan bulduğum (devamını da bulamadık) mor tatlı patates ve internetten aldığımız ama canlı olduğuna emin olamadığımız 2 toplamda dört mor yumru var, bir de yine internetten aldığımız içi turuncu olan cinsten dört yumru daha var.
    Çimlendirmek üzere suya koyduk. Kökler için havalandırma yapmadan kavanozlarda sularını sık sık değiştirerek deniyoruz.Elde edebildiğimiz fideleri
    Bursa Mustafakemalpaşa’da Mayıs sonu gibi kayınvalidenin bahçesine dikmeyi düşünüyoruz. Gübre olarak kendi bostanlarında zaten kullandıkları yanmış hayvan gübresi ve sizden duyduğumuz gibi vinas ekstresi beraber kullanacağız. Bir kaç sorum olacak.
    Mor patates de bir tür tatlı patates ve yazıda anlattığınız yöntem ve zamanlamayla yetişir diye düşünüyorum, yanılıyor muyum?
    Bir de vinas ekstresi ararken bi kaç benzer içerikli farklı markaya denk geldim. Anladığım kadarıyla pelet, kristal ya da granül formunda katı olanları ve toprağı hazırlarken dekar başına 25kg karıştırılıyor. (sıvı olanları da var sanırım) Vinas ekstresi alırken ve uygularken ne önerirsiniz?
    Hayvan gübresiyle beraber yeterli olur diye düşündüm ne dersiniz?
    Foruma da üye olup gelişmeleri paylaşmayı düşünüyorum.

    Selamlar, sevgiler..

    • Ersen bey, evet, tatlı patates için fide üretme zamanı geldi. Toprak ısınıncaya kadar filizler de olur. Biz mor tatlı patates pek yetiştirmedik ama bir farklılığı yok. Vinas ekstresi iyi bir potasyum kaynağı. Yanmış hayvan gübresinin yanı sıra aşırıya kaçmadan kullanabilirsiniz. Nereden aldığınızın pek bir önemi yok. Metrekareye bir avuç kadar toprak hazırlığı sırasında toprağa karıştırırsanız yeterli olur.

  44. Merhabalar,
    Bilgilendirici yazınız için teşekkürler.
    Geçen yıl söylediğiniz şekilde filizler yetiştirip saksıya ektim. Bir hafta önce üst dalları kesip suda köklendirdim. Bunu saksıya ekip ev içinde kış geçene kadar tutabilir miyim? Ya da iki günde bir suyunu değiştirerek nisana kadar suda durur mu? Hiç hasat yapmayıp (İstanbulda) kış soğuğunda saksıda bıraksam gelecek yıla kadar toprakda kendini korur mu? Martta yeniden çarşıdan patates alıp filizlendirmek istemiyorum.
    Bol hasatlar dilerim

    • Malesef tatlı patates için şu aralar tamamen yanlış mevsim. Filizleri bahara kadar ev içinde tutmanız zor. Yumruları muhafaza edip filizlendirmek için Mart-Nisan ayını bekleseydiniz keşke. Tatlı patates yumruları için 13 santigrad derece alt sınır. Bu sıcaklığın altında uzun süre kalırlarsa canlılıklarını yitirirler.

      • Çok teşekkür ederim cevabınız için. Yarın topraktan çıkartıp filizlendirmek için bekletebilir miyim bakayım. Olmazsa yeniden alırım marketten.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*