Masal evi yapıyoruz 1

Mart sonunda ruhsatın çıkmasıyla birlikte ertesi gün inşaatı başlattık. İlk iş kaba inşaat süresince gerektiğinde gelecek şekilde hazır beton bağlantısını yapmak oldu. Yakınlardaki bir inşaat toptancısıyla makul bir indirim oranından malzeme temininde anlaştık. Harfiyat ve zemin düzeltme çalışmaları hemen başladı. Bir iki gün içinde de stabilize malzemenin üzerine grabeton döküldü, onun üzerine beş milim kalınlığında su izolasyon membranı yayıldı, onun da üzerine beş cm kalınlığında yüksek basma dayanımlı XPS malzeme döşendi ve radya temel demirleri bağlandı.

Arazinin meyilli olmasından dolayı iki kademeli olan temelin alt ve üst parçaları aynı şekilde izole edilmiş bir perde beton ile biribirine bağlandı. Temelin alt bölümü 10.5 metre boyunda ve 3 metre eninde bir bodrum oluşturacak şekilde binanın önünde yer alan altı adet kolonun ve yine alt bölümün yan perde demirleri kondu, kalıpları yapılarak betonu döküldü.

Böylece binanın temeli, 10.5m x 3m boyutlarında ve 2 metre yüksekliğinde geniş bir bodrumu da içine alacak şekilde tamamlandı.

Bu işler bittiğinde henüz Nisanın 15 olmamıştı. Sonra bir akşam telefon çaldı. “Abi, ben (Mehmet), Bekir ve Sezai senin salonda bira içiyoruz, hadi gel!”

Afiyet olsun dostlar, siz olmasaydınız bu işler yürümezdi…


Beton kuruyup kalıplar sökülecek hale gelir gelmez alt katın demir ve kalıp işleri başladı. Bir kaç günde de bitti.

Vakit geçirilmeden betonu da atılarak bir iki hafta kuruması beklendi. Sonra kalıpları sökülerek üst katın hazırlıklarına başlandı.


Tamamen hafif malzemeden imal edilecek üst katta, temelden itibaren yükselen ve binanın ortasında aynı hizadaki dört kolon, çatı boşluğunda kalacak bir kiriş ile birleştirildi.

Yan duvarlar, alt kat ve bodrum 25cm’lik, üst kat 20cm’lik olmak üzere gazbeton tuğlalar ile örülmeye başlandı.

Vakumlu kazanlarda emprenye edilmiş kereste ile üst kat duvarları ve çatı inşaa edilmeye başlandı. Devamı..

 

2 Comments

  1. merhaba sitenizi 2 gundur inceliyorum . acikcasi yaptiklariniz cok guzel bir ornek calisma . evinizi yaparken nicin celik konstruksiyon kullanmadiniz yanlis anlamayiniz elestirmek icin degil insallah ileride bende sehir merkezinden uzak bir yere kendi evimi yapmayi dusunuyorum ve new jersey deki bir evi safranbolu evleri tarzinda karma bir yapi yapmayi dusunuyorum ama celik konstruksiyon kullanmayi tasarliyordum . beton yapidan daha omurlu deprem riskini azaltmis olabilecegini ongoruyordum. tavsiyelerinizi beton tercihinizi merakla bekliyorum
    saygilarimla. yusuf ozturk

  2. Yusuf bey, öncelikle ilginiz için teşekkür ederiz. Proje üzerinde çalışırken çelik konstrüksiyon alternatifini de düşünmüştük. İki sebepten öyle yapmadık. Birincisi, evin mimarisi çelik iskeleti zorlayacak tarzda olduğu için. İkincisi de ısı farklarında çelik ve diğer malzemelerin genleşme katsayılarının farklı olmasının yaratacağı mahzurlardı. Bu mahzurların çözümleri var tabii, fakat o hesapları projeye göre yapacak uzman bulma işinden de tereddüt etmiştik.
    Gönülünüze göre bir ev yapmanızı ve burada mutluluk içinde yaşamanızı diliyoruz.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*