Masal Evi Yapıyoruz 2

Üst katı tamamen içine alan çatının ahşap iskeleti ortaya çıkınca iç duvarların yine hafif malzemeyle kaplanması başladı.

Üç farklı eğime sahip çatının farklı mimarisi sebebiyle epeyce araştırma yapmam gerekti. Isı izolasyonunu nasıl çözeceğim belliydi, ancak havalandırılmayan soğuk bir çatı boşluğu söz konusu olduğu için olası yoğuşma problemini çözmem gerekiyordu. Gerekli bilgiyi yurt dışı kaynaklardan bulabildim ancak.

Çatıdaki uygulama özetle şöyle oldu. Tavanın hemen üzerine hiç boşluk bırakmayacak şekilde dört cm kalınlığında XPS döşendi (wallmate), onun üzerine 8 cm kalınlığında cam yünü serildi. Aynı şekilde çatı boşluğunu boydan boya geçen kiriş ve bu kirişin bağlandığı dört kolon da kalın cam yünü ile sarılıp bağlandı. dıştaki çatı merteklerinin üzerine Tyvek Pro örtü serildi (ne mimar ne de ustalar bu gibi bir şeyi daha önce görmediklerinden doğru yaptırıncaya kadar epey uğraştım).

Tyvek ortü, 2.5 cm kalınlığındaki dikine baskı çıtalarıyla sabitlendi. Böylece çatı boşluğundaki nemin örtünün üzerinde yoğunlaşıp yağmur oluklarına kadar kesintisiz akabileceği ortam sağlanmış oldu.

Sonra tüm çatı 11mm kalınlığında OSB levhalar ile kaplandı. OSB’nin de üzerine shingle altı örtüsü usulüne göre yayılarak  shingle kaplaması başladı.

Bu esnada diğer tüm yüzeyler de 4 cm kalınlığında XPS malzemeyle kaplanmaya başlandı. Yan duvarlarda siding yapılacağından shapemate kullanılırken, ön cephe ve bodrumun yan yüzeylerine, üstüne klinker tuğla döşemeyi kolaylaştıracak yatay kanallı malzeme kullanıldı.

Yan duvarlara usulüne uygun döşenen XPS malzemenin üzerine ayrıca 11 mm kalınlığında OSB kaplandı.  Onun da üzerine Tyvek örtü döşenip siding uygulamasına geçildi.

Sonra da klinker tuğla döşendi.

Bu arada elbette inşaatın her aşamasında devam eden elektrik tesisatını unutmamak gerek. 10.5 metreye 4.5 metre boyutundaki salonu aynı zamanda bir ev sineması salonu olarak da planladığımızdan, tavanda projektörün konacağı noktaya elektrik ve muhtelif video kablolarını, 6+1 ses sisteminin sinyal kablolarının gömülü tesisatlarını baştan planlayıp, santim santim ustalara ve elekrikçiye göstermek gerekti. Su tesisatının döşenmesi de yine unutulmamalı. Bizim tesisatçı her ne kadar beceriksiz çıkıp, sıcak su sirkülasyon devresini  yanlış bağladıysa da evin içinde iyi kötü su olacak.

Isıtma sistemini çevreci bir yaklaşımla planladığımızdan (bu konuyu ayrıca yazacağım), evi içini ısıtabilmek için radyatör sistemine göre yüksek derecede sıcak su gerektirmeyen yerden ısıtma sistemini tercih ettik.

Bu sebeple çalıştığımız firmadan memnun kaldık. Bir kaç saat içerisinde mükemmel bir şekilde sistemi uyguladılar.

 

Pencereler de takıldığında henüz Ağustos ayındaydık. Pencere işi biraz problemli olduysa da, birinin yapamadığını diğerine yaptırarak işi çözdük.

Pencere camlarında 4+12+4 Ultra S standardı cam kullandık. Bu standart ile evin içinden dışına ultraviyole dalgalarıyla dahi ısı kaybı büyük ölçüde önleniyor.


Evin cottage havasına ve genel mimarisine uygun olması için üst kat tavanına her 80 santimde bir ahşap kiriş yerleştirmek kızımızın fikriydi. Daha sonra orjinal millhouse’da da aynı olduğunu keşfetmiştik.

Çatının içine gömülü olan üst kat odalarının çatı boşluklarını gömme dolap olarak değerlendirmeyi düşünmüş, bu sebeple ısı izolasyonlarını da buna göre planlamıştık.

Tarif ettiğimiz modele göre yapılan şömine de serin günlerde bizleri ateşin çıtırtısıyla keyiflendirmek üzere yerini aldı.

Renklere doğal olarak eşim ve kızımız ortaklaşa karar verdiler.

Önceki bölüm..

Sonraki bölüm..

7 Comments

  1. hadi lem yerden ısın standartlara uymuyor ( o borularresimdeki gibi döşenmez ) biiir. 80cm de bir kiriş olmaz ( ahşapta olsa ) ikiii ve ne diyim mesleğimi alıp iki paralık ettiniz 🙁 yaptığınız yer ev değil, adını siz koyun 🙂 yada eğlenelim, gülelim. körler sağırlar birbirini ağırlar modunda mutlucuk yapalım ne bulduysak kabül edelim 🙂

    • Hata bulmak mı amacımız? Buyrun;
      “ya da” ayrı yazılır,
      Mutlucuk yapmak, nedir? Çok anlayamadım.
      Siz de Türkçeyi doğru kullanın lütfen .

  2. Orhan bey, mesleğinize hayranım. Sizin gibilerle çok uğraştım maalesef. Temel altı izolasyondan tutun da, havalandırmasız soğuk çatının nasıl yapılacağı ve tyvek örtünün hangi yüzeyinin içe geleceğine kadar epey şey öğrendi bazı mimar ve inşaatçılarımız. Büyük çoğunluğunun yabancı yayın ve araştırmaları okumada ne bir kaabiliyeti ne de alışkanlığı var.
    80 santimde bir olan kirişler, yazıdan da anlaşılacağı üzere görüntüsel. Bir şey taşımıyorlar. Esas kirişler tavan kaplamasının üzerinde 🙂
    Ne diyeyim, Allah insanlarımızı meslek erbabı mimar ve mühendislerden korusun (sözüm gerçek mimarlara değil).

  3. Bu arada bir şey daha ilave etmeliyim. Yerden ısıtma tesisatını yapan firma, evin projesine göre önceden doğru dürüst hesap ve proje yapan, imalatı da birebir projeye göre gerçekleştiren nadir firmalardan biri. Evin ısı kaybı olabilecek bölgelerinde, söz gelimi pencerelere yaklaştıkça borular arasındaki mesafe daralıyor, uzaklaştıkça açılıyor vb. Öyle bir hesabı var.
    Üzerinden üç yıl geçtiği için yerden ısıtma projesinin başarısı minimum maliyet ve sağladığı mükemmel konfor ile fazlasıyla tatmin edici. Öyle ki, kışın soğuk günlerinde yapan firmayı takdirle anmak dışında kulaklarını çınlatmıyorum.
    Yorumunuzu öylece bırakıyorum ki, okuyanlar isimden filan iz takip edip nereden ve kimlerden kaçınacaklarını tesbit edebilsinler.

    • Merhaba Meyvelitepe sakinleri, proje asamasinda olan evimize yerden isitma sistemi planliyoruz. Calistiginiz firmanin ismini paylasmaniz mumkun mudur? Epeyce fikirler, bilgiler ogrendik sizden. Emeginize gonlunuze saglik.. tesekkur ederiz simdiden 🙂

  4. selam meyvelitepe sakinleri…eviniz cok güzel kutlarım…bende ilerde Tr de ev yapmak istiyorum..ben 40 yıldır almnyada yaşayan bir elektr. mühendisiyim ve 20 senedir quality management müdürüyüm…kendim 6 senedir almanların eski bir çiftlik evini onarıyorum vakit buldukça…Tr deki mimarların yaptıgı evlerin halini görüyoruz orhan bey…işçilik sıfır, sağlamlık sıfır, kullanırlık sıfır…bir kendini begenmişlik var değme gitsin…ne yazıkki Tr de dogru dürüst iş yapan şirket cok az var…neyse…bende yakında köy fırını yapmak istiyorum

  5. 19 temmuzda yorumunu bırakan Sn. Kaya herkes herşeyi eleştirebilir, ama üslubunuz son derece kötü.
    Buradaki insanlar kendilerince doğru olduklarını düşündükleri şeyleri paylaşıyor, yanlışları varsa yazarsınız altına bizde biliriz.
    Sizin deyiminiz ve seviyenizle hade lemmmm…

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*