Kara Altın – 4

Kara Altın -1, Kara Altın -2 ve Kara Altın -3 isimli yazılarımızla bitki ve diğer organik artıklardan nasıl organik gübre yapıldığını anlatmıştık. Sonra da Baharın Hali Başka -2 isimli yazımızda Meyvelitepe’de yaptığımız üç bölümlü kompost hazırlama kaplarından söz etmiş, edindiğimiz bir dal öğütücü makineyle budama artığı dalları öüğüterek kompost yapımında kahverengi malzeme olarak kullanacağımızı yazmıştık.

Yaz boyunca kimi başarılı kimi başarısız epeyce deneme yaptık. Yeşil malzemeyi bahhçedeki çimleri biçerek elde ettik. Kahverengi malzemeyi ise öğtülmüş dallar, kuru yapraklar, evde parke sistresi sırasında çıkan talaş vb. malzemelerden elde ettik.

Yukarıda linkini verdiğimiz yazılarda yeşil ve kahverengi malzemenin onar santim kalınlığında katmanlar olarak kompost kaplarına konduğunu yazmıştık. Açıkçası bu yöntem çok başarılı olmadı. Başarılı olmayışının nedeni katmanların biribirlerini yeterince etkileyememesi oldu. Kahverengi malzeme yeşil malzeme ile hiç etkileşime girmezken, yeşil malzeme ya kendi kendine yandı ya da çürüdü.

Bu durumu anlar anlamaz hemen yöntemi değiştirdik. Başarısız olan kaplardaki malzemeyi geri boşalttık, iyice karıştırarak tamamını kahverengi malzeme olarak tekrar kullandık. Taze biçilmiş çim kırpıntıları ile birlikte tekrar kompost kaplarına doldururken, bu defa katmanlar halinde yerleştirmek yerine yeşil ve kahverengi malzemeyi biribirine iyice harmanlayarak kaba doldurduk. Bu esnada da devamlı akan bir hortum ile iyice suladık.

Sıcak havalarda, malzemenin kurumasını önleyerek işlemin devamını sağlamak için bir kaç günde bir sulamayı ihmal etmedik.Bu şekilde yaptıklarımız çok başarılı oldu. Kaptaki malzeme günlerce çok yüksek derecelere kadar ısınarak iyice yandı. 2-3 hafta sonra ısı normal sıcaklığa düştüğünde ise sonuç tatmin ediciydi..

5 Comments

  1. Şu an elimde 6 cuval kestane yaprağı, 2 cuval biçilmiş çim, bir cuval tavuk gübresi (talaş tozu karışık) bolca koyun gübresi mevcut. Dikdörtgen şeklinde yanları acık kasam da var. Yanlarına sık gözenekli kümes teli geçirerek kutu gibi yapıp, bu malzemeyi de harmanlayarak katarsam kompost olur mu.
    Mayıs ta fide dikimine başlamadan yetiştirme cabasındayım.
    Teşekkür ederim

  2. 2 çuval çime yine iki çuval kırpıntı haline getirilmiş kestane yaprağı daha dengeli olur. Buna toplam bir çuval talaşlı tavuk gübresi ve koyun gübresi de ilave edebilirsiniz.
    Nem ve havalandırma konularına dikkat ederseniz fide dikimine yetişmemesi için bir sebep yok.
    Kolay gelsin.

  3. Cevabınız için, çok teşekkür ederim.
    Elimde bulunan çime ilave, ormandan topladığım hodan yapraklarını, ısırgan yapraklarını ve pazardan sebze atıklarını da ilave ettim. Çim makinası ile yeşilllikleri parçaladım.
    Yine ormandan topladığım, eğrelti otunun kurumuş kalıntıları, kestane yaprağı ve az miktarda çam iğnesini de karıştırdım. Koyun gübresi de ilave edip kasaya yerleştirdim.
    Dün karıştırdığımda dumanlar cıkıyordu. Umarım başaracağım:)
    Ayrıca, sebze adalarıma da, eğrelti kırpıntıları koymuştum. Bir arkadaşım, eğreltinin kene barındırdığını söyledi. Şimdi kafam karıştı, sizce hata mı yaptım eğrelti katmamam mı gerekirdi.
    Bıkmadan yorulmadan cevaplar verdiğiniz için teşekkür ederim.

  4. Sayın Cemo,
    Hodan ve ısırgan kompost yığınına katkıda bulunacak çok değerli ve tavsiye edilen otlar. Ancak, örneğin ceviz gibi bazı bitkiler “allelofatik” yani köklerinden çıkardıkları kimyasallarla diğer bitkilerin çimlenmesini geciktirici özelliklere sahip. Kene yapıp yapmadığına ilişkin bir fikrimiz yok, ancak eğrelti otu hakkında yeni edindiğimiz bir bilgi, o da “allelofatik” bitkiler arasında, çürüyen yapraklarının da benzer bir etkiye sahip olduğu belirtiliyor. Eğrelti otunun salgıladığı kimyasalların sağlığa olumsuz etkileri olabileceği, fareler üzerindeki deneylerde kanserojen etkiler yaptığı da bildirilmiş. Hatta inek yemine karıştırıldığı takdirde toksinlerin inek sütüne dahi geçebildiği anlaşılmış.
    Çamların iğne yaprakları da karıştıkları toprağın asit oranını yükseltiyor, bu da asit sever bitkiler için olumlu, ancak diğerleri için olumsuz sonuçlar doğuruyor.
    Biz komposta çam yaprağı karıştırmayı tercih etmiyoruz, ancak asit sever mavi yemiş vs. gibi yemişlerin dibinde az miktarda kullanılabileceğini düşünüyoruz.

  5. Sn Meyvelitepe
    Şu durumda bu kompostu kullanmayıp dökeyim mi. Ayrıca, sebze adalarından eğreltileri tel tek toplamam gerekecek sanırım. Kanserojen maddelerden uzak duralım, organik yetiştirelim sebzelerimizi derken, bu eğrelti beni mahvetti:(((

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*