Fırın Kardeşliği – Şefin Fırını

Fırın Kardeşliğinin yeni üyesi Şefin Fırını. Şefin Fırınını yapan Hasan bey ve fırını ile tanışmamız 23 Kasım günü fırın ile ilgili son yazımıza bıraktığı yorumla başlıyor.

Hasan bey yorumunda, “Sizin fırın yapım projenizi uzun zamandır izledim ve bir fırında ben yaptım. Kaynağım tamammen siz oldunuz. Fırınımı bitirip yaktım ve gerçekten çok güzel oldu. Size, bu bilgileri paylaştığnız için teşekkür ederim.” diyordu.

Hasan beyin bıraktığı yoruma çocuklar gibi sevindik. Bizim fırının yapım aşamalarını incelemiş, tamamen kendi yorumuyla ve en önemlisi kendi elleriyle bir fırın yapmış. Daha ne isteriz. Meyvelitepe fırınının Hasan beyin de tutkusunu ateşlediğini, bir nebze de olsa yardımcı olduğunu bilmek bize mutluluk verdi.

Gerisini kendisinden dinleyelim;

Sevgili Meyvelitepe, fırınımın hikayesi çok uzun değil sadece şunu söylemeliyim. Benimkisi meraktan başlamıştı, yanlız kısa bir süre sonra bir tutkuya dönüştü. Tabi bunda sizin sitenin katkısı tartışılmaz çok büyük ama ben genelde köy hayatını sevdiğim için böyle bir işe kalkıştım. İyikide kalkışmışım gerçekten fırınımı çok seviyorum. Hatta işten eve gelir gelmez bir göz atıyorum ona.



İlk başta fırnı yapması için bir usta ile konuştum fakat adam çok uçuk bir fiyat söyledi. Söylediği fiyat 2000 ytl, ben de hemen karar verdim. Fırını kendim yapmalıydım ve işe koyuldum malzemeleri uzun süre araştırdım ve hepsini aldıktan sonra bana yaklaşık maliyeti 450 ytl ye geldi. İşçilik derseniz beya bir yoruldum açıkcası ama deydi. Gerçekten biraz zahmetli bir iş.



İlgilenen olursa benim fırına giden malzeme listesi şöyle:

– 250 adet harman tuğla,

– 55 adet ateş tuğla,
– 60 adet 13. tuğla,
– 10 torba kum,
– 5 torba çakıl,
– 3 torba çimento,
– 2 torba şamot,
– 1 torba kireç,
ve biraz demir çubuk.
Ayrıca birde kapak yaptırdım,
Tuz 2 çuval 50 kg,
ve cam kırıkları 2 kasa,

ilgilenen arkadaşlara bu malzemeler orta boy bir fırın için yeterlidir.

Yapım aşamasında pek fazla resim çekmedim. Daha doğrusu aklıma gelmedi ama beni en çok kubbeyi yaparken zorladığını söyleyebilirim. Ben birde meslek icabı fırınlarla çok haşır neşirim. Mesleğim şef aşcı ama inannın bu fırında pişen lahmacunun, pidenin, ekmeğin tadı bizim mutfakta kullandığmız fırınlarla kıyaslanamaz bile.
Fırını yapmam yaklaşık 15 gün sürdü ama sadece öğleden sonraları çalışabildim. Hava soğuk olduğundan harçların kuruması uzun sürdü ama genede herşeyine değdi. İmkanı olan herkese de bahçesine böyle bir
fırın yapmasını öneririm.

Size anlatacağım ilginç bir olay, fırının altına attığım betonun yanlarındaki tuğlaları örerken, ben tuğlaları yanlış yöne örerek ilerliyomuşum. Doğru bildiğimi zannediyordum ama hakikatten yanlış ördüğümü bana hatırlatan ise eşim oldu. O çok iyi bir gözlemci olduğu için bir yerde tuğla örülürken birkere görmüş. Bana doğrusunu o gösterdi. Ben de hemen bozup yeniden ördüm ama doğrusunu isterseniz biraz utandım ama çaktırmadım. İçimden kendi kendime sordum, ya sen daha düz tuğlayı öremiyosun, o fırını nasıl yapacaksın bakalım diye. Ama azimle her aşamasını dikkatliçe araştırdım ve en sonunda birazda babamın yardımıyla bu işi becerdim.

Son olarak, fırının kapağını yaptıracaktım. Demirciye gittim, adam ufacık bir kapak için 90 ytl istedi. Kafaya koydum onu da kendim yapmalıydım ve yaptım da. Kullanmadığım bir metal boruyu keserek çerçeve yaptım. Üzerine, 5 ytl ye kalın bir saç kestirdim, 5 ytl de iki menteşe aldım. Hepsini 10 ytl ye kaynattırarak süper bir kapak yaptırdım.




Bir de memelekette iş yok diyorlar. Adam 15 dk bir iş için benden 90 ytl para istiyor. Böyle zihniyetle tabiki iş olmaz. Size saygılarımla beraber böyle bir site kurduğnuz için tekrar teşekkür ederim.

Fırınıma isim olarak, Şefin Fırını diyebilirsiniz.”

Hasan bey biz teşekkür ediyoruz, bize güvendiğiniz, bu güzel deneyiminizi bizimle ve bizi izleyenlerle paylaştığınız için. Fırınınız çok güzel. İnsanın kendi elleriyle yaptığı fırında pideler, lahmacunlar, ekmeler pişirebilmesinin tadını ancak deneyenler bilir. Hele bu eller şefin elleriyse.

Komşularınızın yerinde olsam, sizin fırından duman tüter tütmez hemen size misafirliğe gelirdim. Satır arasında yazdığınız bir kaç sözcük gerçekten çok önemli. Sizinle birlikte eşiniz ve babanız da, kah sözüyle ve gönlüyle, kah eliyle katılmışlar fırının yapımına. Onlara da kocaman teşekkürler.

Güzel günlerde, mutluluk, huzur ve sağlıkla yakmanızı diliyoruz Şefin Fırınını.

5 Comments

  1. Şefin Fırını çok güzel bir isim olmuş, içinde pişen lahmacunlara ağzım sulana sulana bakarken iyice hak verdim bu isme. Eeee, Meyvelitepe fırınından da en yakın zamanda sıcak sıcak lahmacunlar bekliyoruz artık…

  2. Perili Köşk, hoşgeldiniz. Bu vesileyle biz de sizin blogunuzu tanıdık. Çok sevimli, güzel ve pek çok konuda aydınlatıcı bulduk.
    Alis, sen istersin de yapmaz mıyız. İstediğin bu olsun, derhal yaparız…

  3. Derviş bey,
    Çok teşekkür ediyoruz. Çok sevindik ve memnuniyetle fırınınızı Fırın Kardeşliğinde yayınlarız. Yazınızı comment olarak yazmaya çalışmışsınız. Doğal olarak comment (yorum) için çok uzun. Hem de özel ayrıca bir sayfa ayırmak isteriz güzel fırnınız ve güzel hikayesi için. Yazının otomatik mesaj olarak geldi, ancak herhangi bir resim gelmedi. Sizden ricam, [email protected] adresine gönderebilirseniz çok seviniriz. Saygılarımızla Meyvelitepe

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*