Sebze Parkı 7

Sebze parkında son günlerde hummalı bir şekilde adaların üzerlerindeki askıları inşa etmeye çalışıyoruz. İki hafta sonu uğraşısının sonunda epey toparlandı.

Dört metre uzunluğundaki her bir adanın her iki başında 5×10 cm’lik birer kalas diktik. Yaklaşık 160 cm yükseklikten birer T şeklinde 110 santim boyunda, 5x5cm’lik çıtayı yere paralel vidaladık. Ayrıca 70 santim yükseklikte birer tane daha yerleştirdik. Adanın tam ortasında her iki tarafta 5×5’liklerden sağlı sollu birer çıtayı da dikip, yine 160 santim ve 70 santimden aynı ebatta çıtalarla biribirine bağladık.

Her iki baştaki T’lerin uçlarından ikişer metrelik çıtaları ortadaki çıtalarla da birleştirdik. Üstteki T’lere merkezden ve merkezin her iki tarafında 25 santim aralıklarla birer delik deldik. 70 santim yüksekliğindeki yatay çıtalarda da merkeze ve merkezin 32,5 santim sağına ve soluna da birer delik deldik. Galvanizli teli bu deliklerden geçirerek adanın her iki başındaki T’lere bağlayarak gerdik. Böylece her adada, önce 70 santim yükseklikte biribirine paralel üç tel, 160 santim yükseklikte de kenar çıtalarının arasında yine üç paralel tel çekmiş olduk.

Geçen yıl bambulardan yaptığımız kafeslere göre hem taşıyıcılığı çok daha fazla hem de kullanım şekli çok esnek oldu. Her adanın üzerinde büyüyen bitkilerin askıya alınması için biri 70 santim, diğeri 160 santim yüksekliğinde iki katman yaratmış olduk. Ayrıca bitkilerin yanlarına geçen yıl kullandığımız bambuları dikerek uçlarını tellere bağlıyoruz.

Bu düzen, domates, fasulye, salatalık vb. her türlü sebzenin yatay ve dikey desteklenmesi,  askıya alınması için yeterli görünüyor.

Seranın hemen önündeki dört ada aynı düzlemde oldukları için onların üzerlerindeki askıları biribirlerine de bağlama imkanımız oldu. Böylece son baharda bunların üzerlerine bir sera naylonu atarak kolayca bir tünel sera yapma imkanımız da olacak.

Kulübenin hemen önündeki meyilli yerdeki adaların da çıtalarını yaptık. Tel bitti, haftaya tamamlayacağız.

Kulübe ile sebze adaları arasına köyün demircisine profilden yaptırdığımız merdiveni de yerleştirdik. Bu merdivenlerden bahçede üç tane daha oldu. Böylece bahçede dolaşımı, iniş ve çıkışları kolaylaştırmayı umuyoruz.

Profillerden kaynaklanarak yapılan merdivenler, kaynak işi bittikten sonra öylece galvanize daldırıldılar. Bu sayede hava şartlarına karşı çok uzun süre dayanıklı olacağını düşünüyoruz. Basamaklar ahşaptan olacak. Ölçüsüne göre kesildikten sonra tik yağı ile doyurarak çürümelerini önlemek istiyoruz. Basamakları yerleştirdikten sonra merdiven konusuna başka bir yazıda tekrar geliriz.

Mavi yemişler olmaya başladılar.

Atlantic Gigantik çeşiti balkabakları şimdiden birer kavun kadar oldular. Bir iki tanesini iyice büyütmeye çalışacağız. Mevsim sonunda kaçar kilo olacaklarını merak ediyoruz.

Bu yıl yeni denediğimiz “cherry” çeşitlerinden birinin çiçeklenmesi çok ilginç. Tam olarak kaç tane bilmiyorum ama sanırım tek bir salkımda 250’den fazla çiçek hazırlığı var.

3 Comments

  1. Merhaba,
    mavi yemiş için özel bir gübre kullandınız mı?
    Toprak-torf özel karışım mı?
    Teşekkürler

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*