Bahara Yaklaşırken

Bu fotoğraf üçüncü haftadır Meyvelitepe’den uzak kalmak zorunda kalan sevgili eşim için.

Kar, kış, soğuk, çamur, başka işler derken bahara hazırlık için yavaş da olsa epey işler yaptık.


Meyve fidanlarının tamamı bir güzel budandı.


Kompost kaplarında olgunlaşan kompostu koca bir tepe halinde boşalttık. Martta sebze adalarına ve fidanların diplerine yayılacak. Boşalan kapları da Mart başından itibaren taze yeşil malzeme bularak yeniden dolduracağız.


Soğuğa dayanıklı Rize portakalı ve mandalina fidanlarımız serada çiçek açtılar. Nisan ayına kadar burada bekleyecekler.

Nisanda, hanidir hazır olan ve içlerine gübre doldurulmuş çukurlarında toprakla buluşacaklar.

İki büyük adayı daha yediveren çilek fidelerimizle donattık. Budama artıklarını öğüterek diplerine malç yaptık. Eski çilek adalarını da seyrelterek yarı yarıya gençleştirdik. Onların da dibindeki malç katmanını yeniledik.


Henüz sekiz aylık goji fidanlarını derin budadık. İki yaşındakileri mart başında budayıp yine epeyce çelik köklendireceğiz.


Geç ıspanakların arasında kıvırcıklar bizi salatasız bırakmıyor. Bahçede bir sürü yerde soğan ekili, nereye yakınsak bir kaç tane alıp salataya ekliyoruz. Bu yıl her ay başka bir yere parti parti kıvırcık fidesi diktik. Böylece her zaman alınabilir durumda kıvırcığımız oldu.


Bu sap kerevizler (celery) çok bereketli. Kıştan hiç etkilenmeden sürekli yeni sap ve yaprak veriyorlar. Tek bir kök bir aileye fazlasıyla yeter ama biz biraz abartmışız. Baharda bir çok kökü sökmek zorunda kalacağız.


Sonbahardan itibaren brokoli’miz hiç eksik kalmadı. İki ayrı çeşit sıra ile toplanır durumdaydılar.


Bahçenin büyük bir kısmında, meyve fidanlarının bulunduğu bölümlerin tamamında ve zeytinlerin diplerinde kök bölgelerinde bakla ekili. İlk ekilenler neredeyse çiçeklenecek. Ortalarından budayarak çiçeklenmeyi geciktirmeye, toprağa azot yükleme sürecini uzatmaya çalışacağız.

Toprakta en hızlı tüketilen besin elementi olan azotu bu şekilde yeşil gübre ile takviye etmeye çalışıyoruz.


Bugün pırıl pırıl bir kış güneşi altında epey iş bitirdik. Evin önündeki leylandileri ve alev ağaçlarını budadım. Makas tutan elimin parmaklarını ve bileğimi hissetmiyorum neredeyse.

Resimde sol arka tarafta görünen tuhaf yapı, üç tane çok büyük sandıktan oluşuyor. 30-40 tavuk barındıracak bir kümes olacak ama daha epey bir işi var.

Bu günlerde pek güneşe aldanmamak gerekir. Kuzeyden esen buz gibi rüzgarla ısı 3-4 dereceyi geçmiyordu.

 

22 Comments

  1. Sanki ben budamisim gibi elimde makasin acisini hissettim bir an 🙂 Ama guzel, tatli bir aci bu. Ardindan gelecek guzelliklerin, mutluluklarin yaninda hic kalan. Oh ne guzel bahari yasamak orada…
    Ekin Sapi Devrimi’ne basladim 🙂 Budamadan yana degil diyor on sozunde. Siz de budadik diyorsunuz agaclari. Ben ne yapardim diye dusundum simdi…

  2. Sayın Meyvelitepe, sizin oralara bahar erken geliyor olsa gerek, hazırlıkları neredeyse tamamlamışsınız yeni sezon için. Bir Eskişehir’li olarak ben de sabırsızlıkla bekliyorum baharın gelmesini. Evdeki saksılar yetmez oldu artık.
    Bu sene de merakla bekliyorum yeni yazılarınızı. Selamlar, saygılar.

  3. Sizden benim ahlatlar için naşi aşı çeliği istemeye niyetim vardı ama her halde geç kaldım ağaçları budamışsınız. 🙂
    Sayın Berceste budama ve aralama kailiteli meyve için şart.

  4. merhaba,
    mor renkli broccolileri nerden buldunuz? hic gormemistim..bir de haslanmadan baska broccoli ile ne yapilir? bizim turkiyede pek aliskin olmadigimiz bir sebze..
    kolay gelsin,
    kaliforniya

  5. Gojinin toprakta hiç bu kadar büyüyebileceğini ve kalınlaşabileceğini bilemiyordum….tebrikler..
    birde sayın meyvelitepe bu kadar işi hangi mekanizasyonları kullanarak yapıyorsunuz…o baklaları ekmek ve hasad etmek kolay olmasa gerek…
    ve yine o baklalar her sene mi tarımını yapmak lazım..çiçeklenme bittikten sonra onları kökleriyle beraber çapalayıp toprağamı karıştıracaksınız…bu azot yükleme işi nasıl oluyor…saygılarımla

  6. Sayın Meyvelitepe,gojilerin diplerinde görünen odun külümü acaba?Ne güzel size bahar erken geliyor. Biz mayıs’a kadar bahçe ekemiyoruz.Soğuk vuruyor.

  7. oy oy
    tavuklar geliyor demek.
    geçen gün iç denetim için görevli bir bey arkadaşımın şirketinde denetim yapmış. sohbet sohbeti açmış, onlar da düzenli olarak gidecekleri sizinki gibi bir yer istiyorlar. daha ne yapacaklarına karar verme aşamasındalar, yolları uuzn epey.
    hemen sizden bahsettik heyecanla. duymamış, ayıpladık.
    çok faydalanacak eminim yazdıklarınızdan.
    sevgiler.

  8. Nasıl bir kümes yapmayı düşünüyorsunuz. Biraz anlatırmısınız.
    Başarılar,
    M.Erkal

  9. Doğrusu bilmiyorduk hiç bakla yapraklarından salata yapıldığını; baklaları yemiyoruz tohum olsun diye, bari yapraklarından salata yapalım:) Teşekkürler.

  10. Merhaba kaliforniya, mor brokoli ve mor brüksel lahanalarını “garden organic” den almıştık. Brokoli çiğ olarak da tüketiliyor, çorbalarda kullanılabi. Bu konuda biz de çok deneyimli sayılmayız:)

  11. Çapa ve kol kuvveti şeklinde bir mekanizasyon kullanıyoruz:)
    Baklaların her sene ekilmesi gerekiyor, bir bölümünü tohumluk olarak büyümeye bırakıyoruz, kalan kısmı çiçekteyken gübre olarak toprağa yatırılıyor. Bazı benzeri bitkiler gibi bakla da havadan aldığı azotu kökleri aracılığıyla toprağa veriyor, bu kabiliyetinden ötürü ekiyoruz.

  12. Gojilerin dibinde kompost, kemik tozu ve vinas ekstresi var. Biz de kışlık veya dayanıklı olmayanları daha önce ekmiyoruz, fideleri kapalı ortamda hazırlıyor, Mayıs başı yerlerine ekiyoruz.

  13. Nalan hanım çok hoşsunuz, “ayıpladınız” demek:)
    Tavukların dubleks kümesi hazır, kümesten ziyade “tavuk palace” oldu adeta. Bu yaz bekliyoruz sizi, böyle uzaktan tanışmakla olmuyor:)

  14. Şu an için dubleks bir kümes olacakmış gibi görünüyor, tam bir planlama yapmadık, sonucu yapınca hep birlikte göreceğiz:)

  15. sayin yönetici,sizlerden sitenizde izlediğim domateslerin tohumlarından isteyene göndereceğinizi öğrendiM.Ankara da yaşıyorum yazları memleketim olan Arvin ili Arhavi ilçesine Nisan ayi 20 sinden sonra giderek sizlerden edindiğim bilgilerle ufak boyda sevze parkları yapmaktayım. Epeyce de başarılı oldum.Çok araştımama rağmen sizlerde mevcüt olan domatis çeşitlerinden elde edemedim.Tohumları ödemeli kargo ile ankaara da ki adresime gönderirseniz mutlu olurum. adresim ,Yılmaz yıldızbayrak Karacaören mahallesi toplukonut küme evleri 4 etap B-34 DAİRE 53 altinda-ankara

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*