Altın Top, Onu Seven Pek Çok…

2 Aralık 2007 tarihinde yayınladığımız bu yazıdaki resim galiba ülkemizde yayınlanan ilk kurutulmakta olan hurma resimleriydi. Köydeki, özellikle de kahvedeki kurur mu, kurumaz mı tartışmalarına meydan okuyarak Japon usülü “korogaki” denemesi yapmıştık.

Kahvede artık böyle bir tartışma yok. Hepsi hurmanın kurutulabildiğini, üstelik güneş filan da istemeden, soğuk ve rüzgarlı havada kuruduğunu, enfes, tatlı bir lezzet olduğunu biliyor. Dahası bir çoğu bahçelerindeki hurmaları kurutuyor. Hatta, içlerinde ağzının tadını bilenlerden hurma soymak için gizli gizli eşlerine yardım edenler de var.

Ertesi yıl tabii ki, bir önceki yıl yaptığımız hatayı yapmayıp, hurmayı elden çıkarmadan ağacımızdakilerin hepsini kurutmuştuk.

Sonrasında her yıl bu zamanlar artık bir ritüel haline gelen, 2-3 günlük bir uğraş sonunda soyup, iplere dizdiğimiz, kaynar suya batırıp çıtalara astığımız hurma kurutma  işlerimizden muhakkak söz ettik.

Bu yıl da aynı ritüeli tekrarladık.


Ağacımızın bu yıl verdiği meyvelerden bir sele kadarını olgunlaşması için ayırıp kalanını kurutulmak üzere astık.

Çoğu kişi hurmanın kurutulabileceğini ve çok güzel olduğunu hiç duymamıştı. Biz de duymamıştık. Birden bire değerlendirilmesi gereken bir çok hurmamız olunca arayıp bulmuştuk. Sonradan öğrendiğimize göre Karadenizin bazı bölgelerinde de kurutulurmuş, fakat hala nasıl bir yöntemle yapıldığını bilmiyoruz. Bir yerde, dörde bölünerek bir yaygının üzerinde kurutulduğunu söylemişlerdi.

Aradan geçen dört yıl sonunda artık binlerce kişi hurmanın kurutulabileceğini ve çok güzel bir yemiş olduğunu biliyor. Önceleri sadece olgunlaşıp yumuşamış hali, sınırlı bir sürede tüketilen bir meyveyken, artık hiç ziyan edilmeden ve tüm yıl elimizin altında olabilen bir yemiş oldu.  Hatta, doğrudan ya da aktar vb. gibi dükkanlar vasıtasıyla satılan bir ürün haline geldiğini de haber aldık. Güzel bir meyvemizin değerlendirilmesi, ziyan edilmemesi adına sevindik.

Başka pek çok kişinin artık hurma kuruttuğunu yazmıştık.

Bunlar Manyas’da güzel bir bahçesi olan Güler hanımın hurmaları. Yanlış hatırlamıyorsam bu ikinci yıl oluyor.

Bunlar Akçakoca’dan. Vabis_fahrettin rumuzlu bir ağaçlar.net üyesinin sanırım ilk kez kuruttuğu hurmalar. İlginç olan, ilk kez yapıyor ama, önce az bir şey yapıp deniyeyim filan demeden ne varsa hepsini birden yaptı. Resimdeki çok küçük bir kısmı. Büyük ihtimal de çok leziz olacaklar.

Bunlar Tekirdağ’dan. Aclimm rumuzlu ağaçlar.net üyesinin. Önce 50 tane kadar kurutarak denemek istedi, sonra ne varsa hepsini kurutmaya karar verdi. Kesinlikle doğru karar.

Bunlar Denizliden. İzzetbey rumuzlu ağaçlar.net üyesinin hurmaları. Sanırım bu yıl ikinci oluyor. İzzetbey de, miktar olarak elini korkak alıştırmıyor, ne varsa hepsini kurutuyor. Sanırım kurutma imkanı olmayanlar ihtiyaç fazlasını kendisinden talep edebilecek.

Bunlar da Karadeniz Ereğliden. Bir sukkulent cenneti bahçesi olan Cemo rumuzlu ağaçlar.net üyesinin. Sanırım bu yıl ilk kez kurutuyor. O da az bir şey deniyeyim demeyenlerden. Resimdeki sadece küçük bir bölüm.

Bunlar da Karadeniz Ereğliden. Bir başka ağaçlar.net üyesi olan Alcen’in. Fotoğrafa özellikle bayıldım. Çatı ahşabına ustalıkla bağlanmış hurma dizileri, arkadaki beyaz fon, pencere ve pencere önündeki çiçeklerle güzel bir kompozisyon oluşturmuş. Uzaktan bu hurmaları görenlerin hemen benzerini yapmak isteyecekleri aşikar.

Manavlarda satılan hurmalar genellikle karpit vb. işlemlerle olgunlaştırılmış olabiliyor. Sapları da kısa kesilmiş olduğundan ip bağlamak biraz zorlaşıyor. Kurutulacak hurmanın iyice sararmış ama henüz çok sert durumda olması, ip bağlayacak kadar da bir sapının olması gerekiyor.

Bunlar ise, komşu köyde bir hurma bahçesi olduğu halde ne yazık ki hurma kurutacak bir ortamı olmayan bir agaclar.net üyesinin ağaçlarından bir bölüm. Hafta sonları bahçeden toplayarak istanbul Anadolu yakasına getirebiliyor.

Hurma kurutmak için uygun bir yeri olup “korogaki” yapmak isteyenler bu hurmalardan almak isterlerse ağaçlar.net‘den kendisine ulaşabilirler ya da bize e-posta gönderirlerse biz de kendisiyle irtibat sağlayabiliriz.

26 Comments

  1. Ben bu manzarayi cok seviyorum 🙂 Sizinkileri ilk gordugumde bayilmistim… Firin kardesligi gibi, hurma kardesleriniz de olmus, ne guzel…

    Aflatoksin konusu kafama takiliyor kurutma isleminde benim. Her turlusunde, salcadan, kuru meyveye dek… Firinlarda degil de acikta kurutunca hep bu tehlike var mi, yoksa o mantar sadece bibere mi ait? Internette kaynak arastirip bulamadigimi hatirliyorum…

    • Aflatoksinin oluşması için 25-35 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem gerektiğini okumuştuk. Aflatoksin, yaz sıcağında, genellikle kalın bir tabaka halinde yere yayılarak, uzun bir sürede kurutulan biberlerin altta kalanlarında ortaya çıkıyormuş. Fındık ve incirde de benzer biçimde kurutulduklarından görülebiliyormuş. Fırında ise nemsiz ortama ilaveten daha kısa zamanda kuruma söz konusu olduğundan bu tehlike ortadan kalkıyor.
      Hurma ise asılarak, birbirine değmeden ve epeyce soğuk bir havada, nispeten kısa sürede kuruyor. Burada hava buz gibi, üstelik de poyraz sayesinde buzdolabını aratmıyor. Kurutma sonrası da vakumluyoruz, dolayısıyla havayla teması kalmıyor.
      Salçalardaki durumu bilemiyoruz, nasıl yapıldığına bağlı herhalde. Biz salçadan ziyade, konserve yapılmış domates sosu hazırlayıp saklamayı tercih ediyoruz. Ancak ev yapımı, tuz dışında katkı maddesi (limon tuzu gibi) eklenmediğinden, yeterince asidik olmayan konservelerde, aflatoksinden çok daha endişe verici, havasız ortamda çoğalan ve kesinlikle varlığı görüntü ya da koku yoluyla saptanamayan, çok hızlı ve ölümcül bir toksin, “botulizm” (http://en.wikipedia.org/wiki/Botulism) tehlikesi var. Bu yüzden ev yapımı konserveleri açtıktan sonra 10-15 dakika kaynatmadan tadına dahi bakmaktan kaçınmak gerekiyor.

      • Bu hic bilmedigim birseydi ve bu sene ben de hic katki maddesi olmadan domates suyu yapmistim. Bu sartlarda kaynatilmadan kullanilmayacak!
        Tesekkurler bilgiler icin.

  2. Çok güzel görünüyorlar, nemli havada bile kuruyabilmesi güzel. Merak ettim, asılı hurmaları kuşlar yemiyor mu? Ben balkonda sucuk kurutayım dedim, yarım saat içinde kargalar tadına bakmıştı bile.

    • Kuşlar ağaçta olgunlaşıp yumuşamış hurmaları ziyaret ediyorlar ama kurutmak üzere astıklarımızda öyle bir sorunumuz olmadı.

  3. Harika…
    Ne olgunlukta toplanıyor hurmalar? Çok yumuşak olursa delip asmak pek kolay olmaz değil mi?

    • Yumuşamış hurmalar kurutmak için kullanılamıyorlar. Rengi sararmış ama sert durumdayken toplanıp kurutulması gerekiyor.

  4. bende sayenizde bu hurmalardan yemis sansli dunyalilardanim:) harkulade bir tadi vardi hala tadi damagimda! çok tesekkurler yeniden. Italya’da da kurutuyorlarmis arkadaslarimdan duydugum kadariyla. Fotograflar harika hurma kurutma hareketinin yayilmasini merakla izliyorum. Internetin ise yaramasina guzel orneklerden biri hurma imecesi:) sevgiler

    • Beste “hurma imecesi” ne güzel bir tanım olmuş! Üstelik demek ki, internet “bazı büyüklerimizin” dediği kadar “zararlı ve tehlikeli” değil! Pek çok şeyde olduğu gibi burada da mühim olan kullanıcının niyeti:)

    • Sicilya’ da mı kurutuluyormuş? İtalya’ nın Sicilya bölgesinde hurma kurutuluyorsa onun altında Meyvelitepe’ nin parmağı olabilir 🙂

  5. Aaaah, yine yilin o zamani gelmis desenize! Bayiliyorum bu goruntuye. Biz de gecen ilkbahar bir tane agacini diktik. Cicek icindeydi ama hepsini doktu. Umarim onumuzdeki sene[lerde] biz de boyle bir goruntuyu gorebilecegiz.

    Aramiz bu kadar uzak olmasa da gelip komsunuzdan alsaydik….

  6. Yaklaşık 1 ay süreyle kuruyan hurmalar enfes oldu. İçlerinde bal kıvamındaki doku kuruyana kadar kurutmaya devam mı, yoksa bu kadarı yeterli mi? Bu haliyle hurma tadı henüz kaybolmuş değil.
    Kuruyan hurmaları korumaya almak gerekir mi veya ipte asılı kalabilirler mi?
    Yüzeydeki pudra şekeri görüntüsünü elde edemedim ne yazık ki!

    • Mehmet bey, hurmalar size göre kıvamına geldiyse, daha fazla kurumamaları için ipten almanızda yarar var, aksi halde diş geçmez bir kıvama gelebiliyorlar. Böyle olunca biz biraz örneğin, fırından yeni çıkmış, taze ekmeğin torbasında azıcık yumuşamasını sağladıktan sonra tüketmiştik. Şimdi ise istediğimiz kıvama geldiğinde vakumlayarak saklıyoruz, böylece daha fazla kuruyup sertleşmelerini veya bozulmalarını önleyebiliyoruz. Vakum imkanı yosa serin bir ortamda, kesekağıdı + poşet içinde de muhafaza etmek mümkün, ancak hurmanın dış yüzeyinde nemli bir kısım kalıp küflenmelere yol açmaması için sık sık kontrol etmenizi ve mümkünse küçük gruplar halinde poşetlemenizi öneriyoruz.

  7. Fotoğraflar harika görünüyor.
    korogaki’nin anavatanındayım, burda arada ağaçta kuruyanları da görüyoruz. Ama markette çook pahalı ( 3 tanesi 12,5 tl.)

    • Sağolun:) Korogakinin anavatanından haberler; heyecan verici; demek orada o kadar pahalıymış, çok ilginç. Bundan böyle ilginç blogunuzdan takipteyiz sizi, belki yeni bir şeyler de kaparız:) Selam ve sevgiler size buralardan…

      • selamlar,
        “killi toprağa radikal çözümler” yazınıza benimki dahil üç yeni mesaj geldi, zamanı geçtiği için bakmadınız sanırım, bir haber vereyim dedim 🙂
        bu arada, geçmiş bir konuyla ilgili fikirleri o konu geçmişse son yazıya alakasız da olsa eklememiz daha doğru mu veya kullanışlı mı olur?
        sevgiler, saygılar…

        • Volkan bey, yorumlara devamlı bakıyoruz. Yanıt vermeyi çok ciddiye aldığımız için yoğunluk durumuna göre bazen hemen yanıtlayamadığımız oluyor. Herhangi bir yazı ile ilgili yorum ya da sorunuzu ilgili yazıda almayı tercih ederiz ki, bütünlük bozulmasın.

          Sevgiler

  8. Selamlar,
    İmremdim sizi! Ne güzel dizmişsiniz boncuk gibi. Maaşallah . kırkbir kere maaşallah.Size imrendim bende 5 adet hurma diktim.Sabırsızlıkla meyve
    vereceği zamanı bekliyorum.Ellerinize yüreğinize sağlık.Sevgiler,saygılar.

    • Sadık bey teşekkür ediyoruz. Fidanlarınız meyve verene kadar komşu bahçelerden de hurma bulabilirsiniz.

  9. Sirkeyle ilgili yazı okurken sizin linkinizi gördüm ordan da tabi ki hurmaları, internet bu anlamda çok muhteşem bir buluş…ben taze hurmayı çok severim ama öyle güzel anlatmışsınız ve öyle güzel yorumlar var ki çok merak ediyorum, ben de mutlaka deneyeceğim.Teşekkürler meyvelitepe

  10. sayın meyvelitepe korogagiyi sizin sitenizden geçen sene öğrendikten sonra mersin gözne yaylasında bende denedim gerçekten çok güzel oluyor her sene ebadı artarak devam edeceğe benziyor böyle bir bilgiyi paylaştığınız için teşekkür ederim nevzat dinç

  11. Bu yıl bende o muhteşem tadın tadına vardım, tabikide sizin sayenizde, çok teşekkür ederim bize öğretikleriniz için. Bende hurmalarımı balkonda kurutuyorum sineklerin konduğunu gördüm biraz canım sıkıldı yıkamayı düşündüm ama tadı değişmesin diye öylece yedim.
    Hoşcakalın, Sağlıkla kalın.

  12. Yazıyı görür görmez annemle denemeye karar verdik.Ankara’nın buz gibi havasında 3 adet hurmayı astık denemek için.Tam anlamıyla kuruyamadılar ama mevzu anlaşıldı:)) İnşallah seneye yüklü miktarda turuncu top balkonda komşuların meraklı bakışlarına maruz kalacaklar. Sayenizde tattık, teşekkür ederiz.

  13. korogaki fotoğrafları gerçekten harika bir görüntü oluşturmuş teşekkürler nevzat dinç

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*