Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 6


Cacopsylla pyri (L.) – Armut Psilidiı

İşlenmiş kaolin parçacık filmi (Surround) öldürücü bir etki olmaksızın böcekleri uzaklaştırır, faydalı eklembacaklılara da etkisi düşüktür. İşlenmiş kaolin hem organik hem de konvansiyonel armut üretiminde Avrupa armut psilidine (Cacopsylla pyri (L.) uygulanan geniş etkili insektisitlere bir alternatif olabilir.

2003 yılında bu tezin değerlendirilmesi için bir küçük saha deneyi yapıldı. Armut psilidinin ilk uçma döneminde birden fazla kere yapılan işlenmiş kaolin uygulaması, uygulama yapılmamış ağaçlara göre nimf sayısını dikkate değer ölçüde azalttı. İşlenmiş kaolin armut ağaçlarını en azından standart organik insektisit olan rotenone kadar iyi korudu.

Hareketlilikleri sebebiyle ergin armut psilitlerinin yaz dönemi popülasyonları bu küçük saha deneyinde değerlendirilemedi ve 2004 yılında bir geniş alan deneyi yapıldı. Böylelikle işlenmiş kaolin tüm sezon boyunca armut psilit popülasyonunu zarar eşiğinin altında tutmakta çok büyük bir etki gösterdiği anlaşıldı.

Haziran sonunda işlenmiş kaolin uygulanmış alandaki armut psilidi popülasyonu Entegre Zararlı Mücadelesi (IPM) uygulanmış alandakinden daha düşüktü. Sonuç olarak kaolin, armut psilidinin organik ve Entegre Zararlı Mücadelesi yapılan bahçelerde alternatif bir kontrol aracı olmasında umut veriyor.

Processed kaolin as an alternative insecticide against the European pear sucker, Cacopsylla pyri (L.)

Ülkemizde de bazı büyük bahçelerde önemli zararlara sebep olabilen armut psilidinde uygulama zamanı ve uygulama metodları etkili mücadele için önemli. Başka pek çok meyve türlerinden farklı olarak armut psilidi ile kaolin kullanarak mücadele erken bahar döneminde, tomurcuklar henüz uyanmadan önce başlıyor. Yukarıda bahsedilen geniş saha deneyinin İsviçrede yapıldığını ve ilk uygulamaların 21 Şubat, 3 Mart ve 8 Nisan tarihlerinde yapıldığına dikkat etmek gerekir. Bu dönemdeki iklim koşulları bakımından kaolinin dallar üzerindeki kalıcılığının temin ediliyor olması da önemlidir.

Fotoğraf: conhydrine

©Meyvelitepe

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*