Kaolin – Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 11

Belli başlı bazı zararlılar için yapılmış araştırmaları ve alınan sonuçları çıkartmaya çalıştım.

Parçacık Film Teknolojisinin zararlılar üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmalar bunlarla sınırlı değil. Daha pek çok araştırma var ve yenileri yapılmaya devam ediliyor.

Bu araştırmaların hemen hepsinin, daha önce yapılmış başka araştırmaları ve bunlara ait bilimsel makaleleri dikkate aldığı referans verdikleri çalışmalardan anlaşılıyor.

Tüm bu çalışmalardan çıkarılacak bir kaç sonuç;

  1. Araştırmaların hepsinde (Avustralyada yapılan bir kaç araştırma dışında) Parçacık Film Teknolojisi projesinden ürün olarak olarak çıkan ve bir ticari marka olan Surround WP kullanıldığını görüyoruz. Ancak, araştırmaların “Malzeme ve Yöntemler” bölümlerinde genellikle vurgulanan” işlenmiş kaolin” kullanımı olmakta ve Parçacık Film Teknolojisi referans gösterilmektedir. Bu sebeple, Surround WP kullanılarak yapılan bu araştırmalarda esas alınanın Parçacık Film Teknolojisinde belirlenmiş ve bugün Surround WP markasının sahip olduğu kimyasal ve fiziksel kaolin formülasyonu olduğunu anlıyoruz.Nitekim, Avustralya pazarında çokça kullanılan marka olan Screen’in de Parçacık Film Teknolojisi formülasyonunda (muhtemelen ortalama parçacık boyutu daha küçük) olduğu görülüyor.
  2. Parçacık Film Teknolojisinin zararlılar üzerindeki etkileri, zararlıya, bitkiye, uygulama zamanına, uygulama şekline ve miktarına göre değişiyor. Standart bir uygulamanın her zararlıya aynı şekilde etki ettiğini var sayamayız.Bazı zararlılarda, doğru uygulama koşullarıyla tek başına tam etki gösterebilirken, bazılarında zararı veya zararlıyı azaltma bakımından yardımcı oluyor ancak tek başına yeterli olamayabiliyor. Bazılarında ise dikkate değer hiç bir etkisi olmayabiliyor.Bu gibi durumlarda bitkiyi ve zararlıyı iyi tanımak, yaşam döngüsünü bilmek ve izlemek, tamamlayıcı diğer uygun metodları da bilmek ve bir Entegre Zararlı Mücadelesi (IPM) yaklaşımı ile topyekün mücadele etmek gerekiyor.
  3. Bitkiler üzerinde mineral film kaplaması sonunda ürün üzerinde mutlaka mineral kalıntısı bırakıyor. Bu muhakkak göz önüne alınmalı.Yaprakları yenen maydanoz, roka, tere, kıvırcık, marul gibi bitkilere mecbur kalınmadıkça uygulanmamalı, uygulanırsa da düşük doz ve su ile temasında tamamen çıkacak şekilde, herhangi bir yapıştırıcı vb. kullanılmadan uygulanmalı.Aynı tavsiyeyi çiçekten hasata olgunlaşma süresi hızlı, soyulmadan yenen ve kuvvetli yıkamaya gelmeyecek çilek, kiraz gibi meyveler için de verebilirim.Buna karşı olgunlaşma süresi çok uzun, kabuğuyla yenmeyen veya hasat sonrası zaten kuvvetli yıkamaya tabi olan (nar, zeytin vb.) meyvelerde kalıcı kaplama olacak şekilde uygulama yapmak beklenen faydalar ve maliyet açısından daha uygun olabilir.

    Elma, armut gibi 3-5 ay arasında olgunlaşma süresi olan meyvelerde ilk uygulama(lar) kalıcı iken hasata yakın uygulamalarda kalıcılık azaltılmalıdır.

    Sebzelerdeki uygulamalar da sebzesine ve duruma göre yapılmalıdır. Sebzelerde çoğunlukla bir sezonda aynı bitkiden sürekli ürün almak söz konusu olduğundan, kaolin ile sebzelerden çok bitkinin korunması söz konusudur. Sık yapılan düşük doz ve kalıcı olmayan uygulamalar daha uygun olabilir. Nitekim sebze uygulamalarında kaolinin bir IPM bileşeni olduğu düşünülmelidir.

  4. Parçacık Film Teknolojisi oldukça iyi bir literatüre sahip ve bu kayıtlı bilgi birikimi günden güne genişliyor. Bahçelerimizde, tarlalarımızda özel amaçlarımız için bu teknolojiyi kullanmaya ihtiyaç duyduğumuzda yapılacak en emniyetli ilk şey, şayet etrafımızdaki çok bilinen ve kanıtlı, ölçümlü sonuç alınan uygulamalardan başka bir ihtiyaç söz konusu ise literatürden benzer veya yakın araştırmaları bulmak olmalıdır. Özellikle büyük alanda ticari tarım yapanların buna dikkat etmelerini kuvvetle tavsiye ederim.Bu teknolojinin henüz dünyada da oldukça yeni olmasının bir avantajı da literatürdeki araştırmaları yapanların ulaşılabilir olmasıdır. İlginizi çeken bir araştırma için araştırmacıya ulaşmak, varsa spesifik sorularınızı sormak çoğu zaman boşa harcanmış bir emek olmaz. Bu insanlar makul, mantıklı sorulara genellikle yanıt veriyorlar.
  5. Parçacık Film Teknolojisi, temelde toksik pestisit kullanımını önemli ölçüde azaltmak veya yok etmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu yöntemle birlikte sentetik zehirli pestisitler kullanmanın bir mantığı da yoktur. Buradan hareketle, bu teknolojiyi tamamlayacak diğer IPM metodlarının da toksik madde kullanmadan yapılanlardan olması tercih nedeni olmalıdır.

©Meyvelitepe

1 Trackback / Pingback

  1. Kaolin (Kaolen) Kili - Page 36 - agaclar.net

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*