Hızlı çekim

Bu mevsim doğanın hızına ulaşmak yine çok kolay değil, adeta hızlı çekim film gibi. Bir gün önce bahçede dolaşıp çektiğimiz fotoğraflar ertesi gün eskimiş olabiliyor. Her şey hızla değişiyor. Çiçekler tomurcuklanıp açıyor, bitkiler ve meyveleri hızla büyüyor.

Yüzlerce gül goncası aynı anda açmaya başladı.

Beyaz, katmerli şakayıklar doyumsuz güzellikte.

 

Sebze adalarına fide dikimini büyük ölçüde tamamladık, fotoğraftaki adada yine ayrılmaz üçlü var: domatesler, kadifeler ve fesleğenler.

Mavi yemişleri yeterince zaman ayıramamamızdan bir türlü mutlu edemedik, ama onlar yine de bizi mutlu etmeye devam ediyorlar.

Gojiler tek tük kızarmaya başladılar.

Henüz erken ama siyah dutlar da meyvelerini olgunlaştırmaya başladı.

Frenk üzümlerinin görüntüsü öyle güzel ki, yakut mücevherler gibi pırıl pırıl.

Çilekler birden bire kızarmaya başladı. Havanın bu ara çok nemli olması ve sık sık  dolu ve yağmur yağması sebebiyle hemen toplayamazsak hızla küfleniyor veya bereleniyorlar.

Aşısız, kendiliğinden yetişmiş ceviz ağaçlarımız çok şükür bizi hiç cevizsiz bırakmadı. Genelde ikili, üçlü ceviz yapardı ama bu yıl beşli, altılı salkım sayısı az değil, hava şartları bir azizlik yapmazsa bu yıl ceviz bol olacak gibi görünüyor.

Daha bu sezon hiç enginar yemedik derken bir de baktık ki, enginarlar bir köşede sessiz sakin meyvelerini yapmaya başlamışlar.

Zeytin tomurcukları açtı açacak. Bu yıl teknik bir hata sebebiyle çiçek öncesi kaolin uygulayamadık.

Teknik hatanın sebebi karabuğdaylar. Mart sonunda ektiğimiz tohumlar çoktan çiçek açıp tanelerini oluşturdu. Taneler şimdilik süt dolu. Zeytine kaolin atmak için içine girmemiz gerekiyor. Bu da çiçekteki karabuğdayı epeyce çiğnememiz demek. Bu yıl karabuğdaydan tohum almaya kararlıyız, bu yüzden olası zeytin güvesi hasarını göze alacağız. Bu yıl, son bir kaç haftadır havanın çok ıslak gitmesi sebebiyle zeytinde az da olsa halkalı leke yayılışı gördüm. Gelecek yıl için dersimiz, karabuğday ekimi için acele edilmeyecek, tomurcuk zamanı kaolin ve mantar hastalıklarından koruyucu karışım dayanıklı formülasyonla atılacak, ondan sonra karabuğday ekilecek.

Karabuğday, yüzlerce yıl yaz mevsimi çok kısa olan ülkelerde ana besin maddesi olarak ekilmiş. Zeytinliğe örtü bitkisi olarak ekilirken zeytinin tane tutumundan sonra ekilse de gayet güzel olacağını düşünüyorum.

Naşiler, diğer armutlar ve meyve fidanlarına uyguladığımız kaolin bir kaç kere yağan dolu, defalarca kez yağan sert yağmura mükemmel direndi. Fakat yine de ilk fırsatta kaolin uygulamasını tekrarlamamız gerekiyor çünkü ağaçlar son iki haftada çok sürgün verip yeni yaprak çıkardılar ve bunlar kaplamasız.

Bahçenin müdavimlerimlerinden biri çoktan uyanıp artık küçük gelen elbisesini çıkarmış bile. Baştan kuyruğa yaklaşık bir buçuk metre. Fakat bunu tanıyamadık. Geçen sene ikidebir karşılaştığımız bundan biraz daha uzun ve daha kalındı. Diğerleri ise daha küçüktü. Bu yeni gelip yerleşenlerden olsa gerek.

Merdiven korkuluğunu kaplamış bu hanımeli, merdivenden inip çıkarken kokusuyla başımızı döndürüyor.

Bu yüksükotu bahçedeki neslini kendince sürdürüyor. 2-3 yıl var ki bahçeye pek yeni çiçek ekmedik.

Aslanağızları da öyle. Hatta sebze bahçesine doğru yürüyüşe geçmişler.

Bakın hele, gözetleniyormuyuz ne? Lumi çok acıkmış anlaşılan, meraklı meraklı yemek saatinde tabağının hazırlanışını izliyor. Pencereden öyle bakabilmesi için dışarıdaki bir sandalyenin üzerine tüneyebilmesi gerekiyor.

 

22 Comments

  1. Bir zamanlar bir reklam vardı. ”İbo buuuda herşey vaaar mı?” diye. Sizin bahçeniz de aynen böyle. İbo buuuda herşey var. Maşallah, yok yok.

    İyi ki varsınız. İyi ki bunları görmemize izin veriyorsunuz. Teşekkürler MeyveliTepe ailesi.

    • İyi dileklerinizi paylaştığınız için biz teşekkür ederiz. Selamlar, sevgiler…

  2. Harika bir manzara gojileriniz şimdiden meyveye geçmişler.Çorluda daha henüz çiçek açmadı bile ama frenk üzümleri ve dutlar aynı diyebilirim.Sanırım gojiler sıcak istiyor.Gojilerin gelişimleri güzel geçen yılda meyveleri boldu bakalım kısmet..Sizi bir kez daha tebrik ederim güzel bahçenizi ve bu güzellikleri bizlerle paylaştığınız için.Tavuklarınızdan bir ara bahsetmiştiniz.Onlarıda sitenizde görmeyi bekliyoruz.Çorluda selamlar saygılar.

    • İsmail bey, burası da o kadar sıcak değil, sık sık yağmur ve hatta dolu yaşıyoruz bu yıl. Bu yıl meyve bol olacak gibi görünüyor, ama dediğiniz gibi kısmet. Bereketli bir yaz diliyoruz sizlere de. Selam ve sevgiler…

  3. Yazılarınızı bir hafta önce keşfedip okumaya başladım. Ev inşaatından bahçe işlerine kadar yaptıklarınızda hiçbir çelişki, yanlışlık ve mantıksızlık göremedim. Sizi kıskanarak,imrenerek kutluyor değerli bilgiler için teşekkür ediyorum. Zebze adalarını önce OSB ile yapıp sonra empriye edilmiş tahtaya cevirmenizdeki sebep OSB çok mu dayanıksız oluyor? Mesela sizce 5 sene falan dayanırmı?
    Birde kompost için yeşillik ve dal parçaları hiçbir ölcüye tabi tutulmadan bahçenin bir köşesinde yığılsa, nemlendirme ve havalandırma yapılmasa bir süre sonra oluşacak kompostda bazı faydalı maddeler eksik mi olur?
    Saygılar.

    • Tahir bey teşekkür ederiz. OSB’den yaptığımız sebze adaları deneme mahyetindeydi. En fazla iki yıl dayanıyorlar. Dal, yeşillik vb. organik malzemeyi sıcak kompost için hazırlayıp uğraşma imkanınız yoksa bir köşeye biriktirip çürümeye bırakabilirsiniz. Yine çok değerli bir kompost olurlar ancak 1-2 yıl sürebilir.

  4. Merhaba,galiba ben sizi fena halde kıskanıyorum(!) Allah’ım bu ne güzellik!yine mest oldum,ağzım gülümserken kulağıma kadar yayıldı.Bahçe mükemmel görünüyor,resimler harika.Siz çok yaşayın emi,biz doğa tutkunu zavallı şehir insanlarını mutlu ediyorsunuz.Bereketli bir yaz olmasını dilerim.
    habibe giren

    • Çok teşekkürler Habibe hanım, biz de size bereketli bir yaz diliyoruz:)

  5. selamlar..karabugday tohumunu nasıl temın edebılırız?zeytın arasına yazlık için ekmek istiyorum.sağolun..

    • Biz de bulamadığımız için bir akrabamıza yurtdışından getirtmiştik, Erzincan tarafında varmış diye duyduk, ama tam olarak bilemiyoruz. Selamlar, sevgiler…

  6. bu görüntü bu güzellikler içimi ferahlattı.iş çıkışı hergün elimden geldiğince sebze ve çiçeklerle ilgilenmeye çalışıyorum.gojiler saksıda 50 cm oldular.biber ve domateslerim çiçek açtı salatalık bitti bitecek patlıcan da meyve verdi.dut erkenciydi bu yıl bitti ama kabak varis hastalığına yakalandı fasülye de kırmızı örümcek hastalığına ilaçta kurtaramadı.hele fulyalar sabah mis gibi kokuyor.bugün de ektiğim domateslerin kırılmaması için çıtalar hazırlayacağım.gönül isterdi ki sizin gibi büyük ve geniş yelpazeli bir bahçem olsun.yine de başkalarından şanslıyım buna da şükür.ellerinize emeğinize sağlık.yeni haberlerinizi sabırsızıkla bekliyorum.

  7. Kiyamam o guzel gozlere acikli bakan:) Her daim aclar gerci ya neyse! Dutlara icim gitti:) Yuksukotu ikinci yil acar, aynisefa, latin cicekleri, aslanagizlari kendi kendini eken bitkiler ben artik hic tohum ekmiyorum kendiliginden yetisiyorlar keyifli bir bahce, keyfiniz daim olsun.

  8. Sevgili Meyvelitepe,
    tamam yaz geldi,haziran ayındayız,çok işiniz var.
    Bir ay olu ama. Nerler neler olmuştur o güzel bahçenizde.
    Bizi unuttunuz gibime geliyor sanki.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*