Hurma kurutma vakti ve maş fasulyelerinin gizemi

Yağmur aman vermiyor bugünlerde, oysa bir kaç gün öncesine kadar yaz havasındaydık. Uzayan yaz mevsimi haliyle bahçeye de yansımıştı.

Bazı domatesler “bendime sığmam aşarım” dercesine bir sebze adasından diğerine uzanırken, biz de ilk defa domatesten yapılma bir tak altından azıcık eğilerek de olsa geçme şerefine nail olduk.

Pembe domatesler de bendini aşanlara nispet yapıyor.

“Oldu mu?” “Olacak mı?” “Güzel mi?” derken”Pachino”lar yine şaşırtıyor ve bu mevsimde hala meyve bağlayıp son hızla kızarıyorlar.

Yok, yok zeytinler kızarmış değil, bunlar kendini sarmaşık sanıp ağaca tırmanan “San marzano” cinsi domatesler. Biz istediğimiz kadar “bu mevsim sos defterini kapattık” diyelim, marzanolar ısrarcı. Nette bulup az miktarda domatesle denediğimiz, ancak enfes bir sonuç veren tarif  üzerine muhtemelen ketçap olacaklar.

Trabzon hurmalarını kurutmanın tam zamanı. Biz bu yılın altın toplarını toplayıp astık bile. İlk defa yapacak olanlar veya denemek isteyenler için hurmanın kurutulması ile ilgili ayrıntılı tarifi bir kez daha vermekte yarar var: İyice turunculaşmış, ancak henüz hiç yumuşamamış hurmaları (çikolatalı ya da diğeri farketmiyor) elma gibi soyduktan sonra sapından, sapı yoksa paket gibi, pamuk ip veya çok ince olmayan sağlam bir iplikle bağlayın. İpten tutarak kaynamakta olan suya daldırın ve içinizden 10′a kadar sayıp, hurmayı çekin.

Kaynar suya girip çıkmış hurmaları bir tepside biriktirdikten sonra veya derhal hazırladığınız bir çıtaya birbirlerine değmeyecek şekilde, yağmur almayacak, havadar bir yere asın. Güneş görmeleri şart değil, rüzgar alırlarsa daha çabuk kuruyorlar. Asılan hurmalar bir süre sonra suyunu kaybettiğinden biraz kararıp küçülecektir. Bir süre sonra hurmaların renkleri günkurusu kayısıdan daha koyu kahve olacaktır. Bu esnada üstlerinde beyaz, pudra şekerine benzer tozumsu bir madde oluşmaya başlayabilir, aslında böyleleri daha makbul, ama hepsinde olmayabiliyor. Kuruma süresi hava şartlarına bağlı olarak bir ila iki ay sürebiliyor. Lakin ikinci haftadan sonra tadına bakmaya başlayabilirsiniz. İyice kuruyan hurmalar kuru ve havadar bir ortamda, örneğin bir sepette muhafaza edilebiliyor. Yılbaşından sonra ise hediyelik poşetlere koyup sevdiklerinize götürebilir (tabii yeterince yapmışsanız), evde de jelatin poşetlerde saklayabilirsiniz. Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.

Gelelim yeni gözlemlere ve keşiflere:  

Bu yılın hasadı maş fasulyeleri (ing. mung beans; lat. Vigna radiata) hala ayıklanmayı bekliyor. Maş fasulyesi ve “ghee” ile hazırlanan çorbanın ayurvedik detokslarda özel bir yeri olduğu, eskiden yogilerin inziva öncesi aynı amaçla bu çorbadan içtiklerini duymuştuk. Bahçede yaptığımız bir gözlem bu fasulyenin göründüğünden çok daha ilginç özellikleri olabileceğine işaret ediyor. Aşağıdaki fotoğraf maş fasulyelerinin hasat edildiği sebze adasına ait.

Maş fasulyeleri aynı sebze adasını aduki cinsi bir başka fasulye ile paylaşıyordu. Şimdi yukarıdaki fotoğrafa bir kez daha dikkatle bakın, adanın sol tarafında yoğun bir kuş otu istilası olduğu görülüyor. Oysa yazın maş fasulyelerinin ekili olduğu bölümde kuş otları bıçak gibi kesiliyor. Hatta sağ köşede vaktiyle fideden ekilmiş altın çilek de olmasa, ot dahi olmadığı görülüyor. Maş fasulyesinin allelopatik özelliklerine işaret eden bu görüntü dikkatimizi çekince kısa bir araştırma yaptık. Gerçekten de bir önceki dönem maş fasulyesi ekilmiş bölümlerde bazı tohumların dahi çimlenemediğini öğrendik. Şimdi bu toprakta çimlenebilir tohumları keşfetmek için yine bir deney yapmaya hazırlanıyoruz. Amaç maş fasulyelerinin doğal herbisit gibi kullanılıp kullanılamayacağını anlamak, örneğin eğer bu alanda ıspanak, buğday vs. çimlenip büyüyebilirse, yabani ot rekabeti olmadan yetişebilirler.

Maalesef yine o tatsız istilacılar! Bu fotoğrafta bir gül dalındaki yaprak biti kolonisi bitkinin canı pahasına canlı ve sağlıklı olarak görülüyor.

Bu fotoğrafta ise bir önceki yazıda sözünü ettiğimiz organik aktif maddenin güllerdeki yaprak bitleri üzerinde nasıl bir etki yapacağını görmek amacıyla yaptığımız uygulamanın ertesi günü, aynı bit kolonisinin kurumuş hali görülüyor.  Bu maddeyle ilgili sonuçlar şaşırtıyor, acele etmeyip üstünde her türlü testi adım adım yapmayı düşünüyoruz.

10 Comments

  1. günaydın meyvelitepe ve sakinleri; maş fasulyelerinin bu etkisi heyecan verici, azot ta bağlıyordur muhtemelen; bu toprakta yetişebilecek sebzeleri merakla bekliyorum. Şunu da merak ediyorum: toprağın bu etkisinden kaçan sebzeler ne kadar bir zaman sonra buradan etkilenmez hale gelecekler? Diğer aleopatik bitkilerle ilgili bu yönde gözlemleriniz oldu mu acaba? Paylaşımlarınız için sağolun, varolun; kolaygelsin ve bizim de başımıza gelsin; sevgiler, saygılar

    Volkan Yalazay

  2. Ne diyeyim. Müthişsiniz size özenmekle birlikte hala uygulamaya geçemedim. Bizim ailenin yaptığı sadece yılda birkaç kez babadan kalma zeytinliğe gidip zeytin toplamak veya azbir bakım yapmaktan öteye geçemedi henüz.
    Size yaptıklarınız ve bunları bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

  3. Merhaba,

    Maş fasülyesi gözleminizi okuyunca bizim bahçeyi saran otlar için çözüm olurmu acaba diye düşünmekten kendimi alamadım? Denemelerinizi ve sonuçlarını heyecanla takip ediyoruz.
    Görüşmek üzere.
    Selamlar.

    Hasan

  4. Japonca adiyla kaki bir kitap okudum sizinle paylasmak istedim araya hayat girdi:) Ryoko Sekiguchi. astrigente kakai adli kitabinda Japon kulturunde hurmalarin yerini anlatiyor. Olgunlasmamasi tat astrigente kekremsi diye cevirebiliriz sanirim. Bu tadin fransiz ve japon kulturundeki yerinide anlatiyor. Japonlar astrigente adam veya astrigente heykel veya astrigente renk diye olumlu manada cokca kullaniyorlarmis. ayricagligi olan anlaminda. Japonya’da 70 kadar cesidi olan bir ulusal meyvei. Bu mevsimde olgunlasmamasi yani astrigente orani fazla olanlar kurutulurmus paradoksal olarak olgunlasmislardan iyi kurutulmus hurma elde edilemezmis. Butun evlerin damlarinda sari sari olgunlasmakta olan kakiler asili olurmus. Japnyo sonnbahar peyzaji buymus dallarinda turuncu kakiler. Evelen kadin yeni evinin bahçesine mutlaka bir kaki dikermis. Ilk meyvelerini verdiginde cocuklari olurmus. Kitap okudugum en ilginc kitaplardan biriydi. Kekremsi tat tek basina yenmesi zor olan bir tata ancak diger tatlari tetikliyor buna ornek olarak fransiz kulturundeki sarabi tanen orani yuksek sarabi veriyor kadin yazar. zeytin, nar, ayva diger kekremsi tatlar. Ilk kurutulmus kakiyi sayenizde yemis ve çok begenmistim o yuzden bu kitabi paylasmak istedim. Mas faulyesi çok ilgin devamini heyecanla bekliyorum. sevgilerimle

    • Sevgili Beste, öncelikle yeniden seni duymak çook güzel:) Ryoko Sekiguchi’nin kitabı gerçekten çok ilginçmiş, hemen bir araştırdım, maalesef İngilizce çevirisi yokmuş, ama nette kitaptan bazı alıntılar buldum, google çevirisiyle bile sürükleyici geldi (mesela hayaletler için yemek başlıklı bir alıntı vardı, heyecan verici, çok merak ettiğim kültürlerden biri). Evlenenlerin bahçeye hurma dikmesi çok hoş bir gelenekmiş, demek büyük şehirlerde bile bahçelerde bu ağaca sık rastlanmasının bir nedeni varmış. “Astringent” sözcüğü de ne kadar farklı anlamlara geliyormuş, diller kültürlerin aynası gibi. Böyle zamanlarda keşke daha fazla dil bilip, daha fazla kültürü tanıyabilseydim diyorum, ama şairin dediği gibi “I’m horribly limited.” Paylaştığın için çok teşekkürler, Maş fasulyesini hep birlikte göreceğiz inşallah. Sana da sevgiler, selamlar:)

  5. merhaba
    hurmaların kurutulmadanda uzun süre saklabileceğinden bahsetmiştiniz bilgilendirirseniz çok teşekkür ederim

  6. Sayın meyvelitepe hurma resimlerinizi görünce çok merak ettim nasıl olacak diye kendimin olmadığı hatta hiç sevmiyorum ben bunumu yiycem dediğim meyveyi hevaslenerek sizin gibi yaptım denemek maksadı ile.Fakat sonucuna inanamadım muhteşem oldular. Bu yıl 20 taneyle başladım seneye balkonumu sizin gibi doldurmayı düşünüyorum hatta hurma ağacı fidesi alip diktim bile.Teşekkür aediyorum.Yazılarınızın takipçisiyim.

  7. Merhaba. Aynı işlemi kaynar suya batırmaksızın yaptım. Bir sorun olur mu acaba?
    Saygılar.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Anonim
  2. Maş Deneyi | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*