Chinampa’ların ışığı – 4

Hidroponik teknikte bitkileri beslemek amacıyla kullanılan inorganik mineral bazlı bitki besinleri üzerinde yapılan başka pek çok araştırma ve farklı yorumlar da mevcut.

Bunların bir grubu, bitkinin doğrudan besin olarak kullandığı inorganik minerallere ek olarak doğrudan besin olmayıp besinlerin bitki tarafından alınıp bitki içerisinde yaprak ve meyvelere taşınımına yardımcı olabilecek organik ilaveler. Fulvik asit bu bakımdan en çok ilgi toplayan malzeme. Hem metalleri şelatlayarak kökler tarafından alınımı kolaylaştıran, hem köklerin besin alımı yapan gözeneklerini genişleterek daha fazla besin alımı yapmasını sağlayan, hem de alınan besinlerin bitki bünyesi içindeki taşınımına destek olan organik büyüme düzenleyici özellikleri fulvik asiti hidroponikte de özel bir yere koyuyor. Fulvik asitin yanı sıra amino asitler de yardımcı katkı olarak verilebiliyor.

Bitkinin patojenlere direncini arttırmak, bir bakıma bağışıklık sistemlerini tetikleyerek bünyelerine girecek patojenleri çabuk tanımlayıp savuşturmalarına yardımcı olabilmek için (SAR) salisilik asit kullanmak literatürde yer alan bir uygulama [2]. Köklerin bir defaya mahsus 12 saat süre ile 200 mikromol salisilik asit çözeltisine maruz bırakıldığı bir hidroponik araştırması [3] hayli ilgi çekici. Bir çok amino asiti yüksek oranda içeren deniz yosunu (kelp) kullanımı olumlu sonuçlar vermiş. Hidroponik teknikte köklerin bir medya içinde (coco-peat vb.) olduğu uygulamalarda muhtemel patojen mantarlara karşı trichoderma harzianum [4] isimli bir faydalı mantar kullanılması ise standart olarak steril olan hidroponik tekniğe bir mikroorganizma ilavesi.

Bununla da kalmamış. Her ne kadar hidroponik teknikler organik tarımın kapsamı içinde olmasa da, organik yetiştiriciliğe gönül verenler hidroponik tekniklerde de toprak biyolojisinde olduğu gibi bir biyolojik ekoloji katmaya çalışmışlar. Dr. Carole Ann Rollins ve Dr. Elaine lngham’ın birlikte kaleme aldıkları çalışmaları toprağa veya hidroponik sistemlere biyoloji eklenmesi üzerine [5]. Dr. Elaine lngham’ın daha önce yayınladığı toprak biyolojisi (Soil Biology Primer) [6] ve Kompost Çayı (Compost Tea)[7] hakkındaki çalışmalarını tamamlıyor. Böylece hidroponik sistemlerde bitkilerin sadece inorganik besinlerle beslenmesi yerine iyi yapılmış, faydalı mikroorganizmalarca çok zengin kompost çayı kullanımı klasik steril hidroponik tekniğine tamamen yeni bir boyut kazandırıyor.

Akan su ve durgun su tekniklerinde toprakta olduğu boyutlarıyla bir ekoloji oluşabilmesi biraz kısıtlı görünmekle beraber, özellikle organik medya (coco-peat vb.) kullanılarak kurulan hidroponik sistemlerin toprak ekolojisine nisbeten yakın bir biyolojik canlılığa sahip olabilmesi mümkün görünüyor.

Bunun için azot döngüsüne, toprak besin ağına ve içerdiği organizmaların fonksiyonlarına bir göz atmak açıklayıcı olacaktır.

Kredi – Alberta Agricultural and Rural Development-Soil Nutrient Cycling

Atmosferin %78’i azot. Ne ki atmosferdeki azotu canlılar doğrudan kullanamıyor. Azot, azot fixleyen bakteriler yardımıyla, hayvan ve bitki artıklarıyla farklı bileşikler halinde toprağa geçiyor. Toprakta da bu kez başka bakteri grupları tarafından değişikliğe uğratılıp önce nitrite, sonra da nitrata dönüştürülür, bu esnada bitki kökleri tarafından alınır. Başka bir grup bakteri de denitrifike ederek fazla azotun tekrar havaya dönmesini sağlar. Topraktaki mikroflora zenginliğine göre azot ve diğer minerallerin önemli bir kısmı topraktaki bakteriler ve mantarlar tarafından alınarak biyokütlelerinde depolanır.

[1] Salicylic acid – Birçok sebze ve meyvede bulunur. Söğüt kabukları yüksek oranda ihtiva eder. Aspirinin aktif maddesi.
[2] Helping Plants Defend Themselves USDA-ARS
[3] Salicylic Acid Induces Resistance to Alternaria solani in Hydroponically Grown Tomato Matthew E. Spletzer ve Alexander J. Enyedi
[4] Trichoderma harzianum wikipedia
[5] Adding Biology for soil and Hydropnics Systems – Carole Ann Rollins, Elaine lngham -2006
[6] Soil Biology Primer USDA Natural Resources Conservation Service – Soil
[7] The Compost Tea Brewing Manual  Elaine R. Ingham 5.basım

1 Comment

  1. Merhaba
    Bu sene acaba hangi konu üzerine eğildiniz diye merak ediyordum:)
    Fakat dogal beslenme girişiminın çok başında olan benim kafam karıştı. Ben o hazır satılan azot potasyum vb gubrelerın zararlı oldugunu düşünüyordum. Yani organik gübrenin sentetiği gibi algıladım hep. Bu yüzden hidroponik sistemle yetiştirilen bitkiye sıcak bakmadım. Onların köklerine verilen besin ile topraga verilen kimyasal gübrenin içindeki besinde aynı değil mi? Dedimya kafam karıştı:(

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*