Hurma Kurutularak Saklanır

Site istatistiklerine göre sadece son 30 gün içinde Hurmayı Kurutsakta mı Saklasak yazısı 2.286 kez okunmuş. Bu yıl kaç kişi toplam kaç hurma soyup astı bilmiyoruz. Önceki yıllar yapmak isteyenlere doğrudan destek oluyorduk, artık gerekmiyor, sanırım yapmak isteyenler öğrendi, bir çok kişi de artık yıllardır yapar durumda.

2 Aralık 2007 yılında bu yazıyı yazdığımızda tek ağacımızdaki 100 kilodan fazla hurmayı ne yapacağımızın şaşkınlığı içindeydik. Türkiyede böyle bir şey hiç yoktu. Dahası İngilizce yayınlanan hiç bir kaynakta da yoktu. Zar zor Japon kaynaklarından hurmanın bu şekilde kurutulabildiğini öğrenmiştik. Büyük bir heyecanla denememizi yaptığımızda da ağaçtaki tüm hurmayı kurutmadığımıza çok pişman olmuştuk.

Sonraki yıllar zeytin zamanının hemen öncesi yıllık ritüellerimizin içine girmişti ve artık tekrarlamaya gerek yok, her yıl hurma kurutuyoruz.

Hava akımıyla doğal bir kurutma yaptığımız için asılmasından toplanmasına kadar yaklaşık iki aylık bir süre geçiyor. Mevsim itibarıyla da havanın yağışlı ve nemli olduğu bir dönem. Bu yüzden bazı riskler taşımıyor değil. Söz gelimi yeterli rüzgar olmazsa bir aşamada küflenme başlayabiliyor. Bu durumda tüm emekler ziyan oluyor haliyle.

Son bir kaç senedir ilginç iletişimler de alıyoruz. Bunların bazıları hurma kurusu ticareti yapanlardan oluyor. Geçen yıl birisi arayıp, kurutulmuş hurmaya 12 TL fiyat belirlediklerini, ne kadar verebileceğimizi soruyordu. Artık kurutulmuş hurma borsası da kurulmuş anlaşılan.

Amacımız hurma kurusu borsası kurdurmak değildi elbette, amaç öncelikle kendi ihtiyacımızı çözmek, ikinci olarak da ülkede binlerce ağacın üzerinde çürüyüp giden cânım meyvelerin ziyan olmaması için bir nebze olsun yardımcı olmaktı.

Yıllık rutine girdiği için bu yazıyı da yazmayacaktık ama bugün gelen başka bir iletişimi aktarmamak olmazdı;

Uğur …. :
Merhabalar yurtdışına kurutulmuş meyve sebze işi yapıyorum bir iletişim numarası rica edebilirmiyim ?

Meyvelitepe:
Biz herhangi bir şey satmıyoruz, bir yanlış anlama olmasın.

Uğur …. :
Peki siz sadece kurutma tarifimi veriyorsunuz ?

Meyvelitepe:
Pek çok kişi için garip ve anlamsız geliyor ama evet, biz sadece kurutma tarifi veriyoruz. Ürettiklerimizi de kendimize, aileye, eşe dosta bedava veriyoruz. Dahası sadece kurutma tarifi de değil, ekoloji ve doğal tarım hakkında ciddi araştırmalar yapıp bulgularımızı bedava herkese dağıtıyoruz, böyle bir tuhaflık yani 🙂

Uğur …. :
Hani gerçekten tuhaf bu cennet hurmasının kurutulmuşunun piyasa fiyatı çok yüksek bizim ülkede kurutulmuş aradığımızda size yönlendiriyorlar fakat bunu satan kimse yok mu ?

Meyvelitepe:
Şöyle söyliyeyim. Türkiyede ilk kez biz hurmaları çürümekten kurtarmak için yaptığımız bir araştırma sonunda 2007 yılında hurma kurutmayı duyurduk. Sonraki yıllarda da öğrettik, bir çok kimseye kurutulmuş hurmayı tattırdık. O güne kadar Kore ve Japon kaynakları dışında hurma kurutulması ile ilgili hiç bir yayın da yoktu. Biz de Japon kaynaklarından araştırmıştık zaten.

Şimdi Türkiyede binlerce kişi hurma kurutuyor. O kadar güzel bir lezzet ki, ülkede borsası oluştu. Sanki ülkede 100 senedir hurma kurutulurmuş gibi herkes benimsedi. Büyük çoğunluğu ziyan olan bir meyve yıllarca saklanabilir bir ekonomi değeri haline geldi. Düzgün yapılsa ne güzel ama malum sahtekar bir milletiz, gürcistanda kalitesiz bir şekilde yaptırıp getiriyorlar, kuruyemişçilerde satıyorlar artık.

Bizim elimizden gelen tuhaflık bu kadar. İyi mi oluyor, kötü mü oluyor bilmiyorum ama bundan sonra da başka tuhaflıklar yapmaya devam edeceğiz.

Anladığımız kadarıyla ciddi talep varmış. Düzgün ve dürüst bir şekilde büyük miktarlarla, memleketimizin meyveleriyle yapanlar olsa ne güzel.

Yine son zamanlarda en çok bilgi talebi goji berry için oluyor. Bir çok kişi çılgın gibi goji üretimine soyunmuş. Hepsi büyük goji bahçeleri kurup kısa sürede köşeyi dönmek niyetinde. Yalnız dikkatimizi çeken bir şey, daha önce büyük çoğunluğun tarımla, toprakla bir alakası olmamış. Bu girişimlerin hayal kırıklığı ile sonlanması olasılığı az değil. Bizce, bu gibi girişimciler enerjilerini hurma kurutmaya harcasalar daha az risk alırlar diye düşünmeden edemiyoruz.

Hurma Kurusu 1

Bu yıl hurmalar güzel kuruyorlar. İlk parti hemen hemen kurudu. İçlerinin olması gereken kıvama gelmesini bekliyoruz. Bu arada yeni partiler de hazırlayıp asıyoruz.

Hurma Agaci

İlk parti hurmayı soyup astıktan sonra ağacımızın durumu böyle, Hepsini kurutarak tüketmemiz imkansız. O kadar sirkeyi ne yapacaksak artık, sırada olgunlaşmış hurmalardan sirke yapmak var. Hurmanın pekmezi de güzel oluyor ama pekmez işine bulaşmak niyetinde değiliz. Bir miktar da hurmalı kek yapmak için olgun saklarız.

23 Comments

  1. Günaydın, İznik’te ne zaman kurutmayı denesem bir küf tabakası oluştu, ya da farelere, sicaplara yem oldu benim az sayıdaki hurmam… ama daha kuru yerlerde yaşayan, bol rüzgar alan yeri olanlara sizden aldığım bilgileri aktarıyorum. Elinize kaleminize saglık, sevgiyle, füsun

    • Sevgili Füsun Hanım, bu vesileyle sizden haber almak ne güzel! Bizde de geçen yıl aynı durum oldu, hepsi ziyan oldu, ama bu yıl iyi gidiyor çok şükür. İstediğiniz hurma olsun, bizdekiler size de yeter:) Gönülden sevgiler, selamlar:)

  2. Meyvelitepe yazarları ,

    sizleri okuyarak hayallerimi renklendiriyorum . Okuduklarım ise gerçek ve yapılmakta olan .

    “En hayırlınız en faydalı olanınınızdır .” diyor ,Peygamberimiz .
    Çok yaşayın ,Sağlık ve sıhhat içinde olun .
    Ben hala size eldiven göndereceğim diye bekliyorum.
    Spesifik işler de kullanılan değişik iş eldivenleri oluyor .
    Mesela Dikenli tek işlerken ,Meyve toplarken vs.vs.
    adres vermek istemiyorsanız bir kargo şubesi belirtin
    “şube de teslim göndereyim .
    mehmetsavas65 @gmail.com

    Sağlıcakla kalın

  3. çok eglendim yazismayi okurken faydaci zihniyetin akli alamiyor yaptiginizi 🙂 sizi seviyorummmmm ilk hurmayi sayenizde tatmistim taaaa buralarda olaganustu bir lezzetti. Keske dediginiz gibi curuyup gidecegine kurutup insanlara hakkiyla satanlar olabilseydi. Ekolojistlere duyurulur 🙂

  4. Sizden tekrar birşeyler okuyabilmek ne güzel, özlemiştim doğrusu. sevgi ve selamlar

  5. Yazılarınızı,samimiyetinizi ve özverili bilgi paylaşımınızı özlemişim..Sevgiler..

  6. Meyvelitepeden daha sık haber almak istiyoruz. Belki inanmayacaksınız ama her gece e-maillerimi, önce sizden yazı varmı diye taradıktan sonra okuyorum. Paylaştıklarınız ve fikirleriniz bana yol gösterici oluyor. Çok teşekkürler. Ayrıca diliniz çok güzel, mutlaka yazmalısınız, ne olursa, tabii bitkiler, bahçenizden ve araştırmalarınızdan vakit kalırsa. Sevgiyle kalın.

  7. Sayın meyvelitepe merhaba, biz de bu yıl kayınvalidemlerle beraber yüzlerce hurma kuruttuk. Kuruma süresinde rüzgarlı günler olmazsa, geç kalmadan kurumakta olan hurmalar pekmeze çevriliyor. Kayınvalidemler bu işi Hopa’da, benim bildiğim en az 25 yıldır (evlendiğim günden beri) yapıyorlar.Bu konuda çok başarılılar.
    Yazılarınızı tekrar tekrar okuyorum, hayranınız ve takipçinizim.alya_2013

  8. Merhaba,
    Yazılarınızdan çok yararlandım geçtiğimiz yıl kendim de bahçe yaptım. Bolu’da kar altında kendi ürettiğim sebze meyveleri yiyerek baharın gelmesini bekliyorum. Kurutulmuş hurmayı birkaç yıldır biliyordum, bu Düzce’den bir hastam ve Rize’den arkadaşım getirdi.
    Ayrıca sormak istediğim bir konu balık gübresi (balık artıklarının kompost olarak kullanılması) konusunda deneyiminiz var mı? Ağaçlar.net te sınırlı bilgi var bu yıl toprağa gömdüm,bahçemde denemesini yapacağım.
    Sevgiler selamlar.

  9. Sayın meyvelitepe,

    Değerli yazılarınız için çok teşekkür ederim. Çok faydalanıyoruz. Bu kurutma işini yaşlı teyzelerimiz Antalya’da bildiğim kadın çorabı içine koyar daha sonra 1-2 düğüm atar sonra bir tanede daha koyar düğüm atar şeklinde yapıyordu. Zararlılardan korumak için daha iyi olduğunu anlatırlardı. Belki faydası olur diye yazmak istedim.

    Selamlar.

    • Bedri bey katkı için teşekkürler. Hurma mevsimi geldiğinde burada hava soğumuş oluyor, dolayısıyla kurutmada güneşten ziyade rüzgara güveniyoruz.Çorap içine koyarsak havanın neminden ötürü yaş hurma küflenebilir. Açık kurutmada hava aşırı nemli olmazsa hurmalara sinek veya haşarat kesinlikle konmuyor, sinek konuyorsa gözle görünmese de küflenmenin başladığı anlamına gelir ki, bu tür hurmaları yememek gerekir.

  10. sevgili meyvelitepeliler yaptığınız işi tuhaflık olarak görenler varmı bilmiyorum ama paylaşım demeyi daha uygun buluyorum .benimde çok sevdiğim bir meyvedir hurma lakin akdenizde çok nemli havada kururmu acaba deneyeceğim bizim bir poyraz ımız vardır türkülerede konu olmuş eğer bu poyrazlı günleri yakalayabilirsem deneyeceğim biz pestil veya kuruması gereken şeyler için bekleriz poyrazı .acaba ne olgunlukta olmalı hurma kurumak için tam olgun olanı kururmuki ben bahçemde yetiştiremedim ama pazardan alıp kurutacağım sevgiler.sizi izlemek bir zevk.

    • Teşekkürler Sevim hanım, hurma rüzgarda güzel kuruyor, biz de Poyraz’dan yararlanıyoruz. Kurutulacak hurma iyice turunculaşmış, ancak henüz hiç yumuşamamış olması gerekiyor. İyice olgunlaşınca jelimsi ve akışkan hale geleceğinden soyarak asmak mümkün olmaz. ????

  11. Merhaba nasil kurutuyorsunuz meyveler ham ikenmi olgunlastigindami kurutuyorsunuz birde kabuklarini soyanlar var siz nasil yapiyorsunuz asamalari nedir tesekkurler simdiden

  12. Merhabalar, medineden üç koli hurma geldi fakat on gün boyunca muhafaza etmemiz gerekiyor çürümesini engellemek için ne sartlarda saklamamız gerekir? Fırın tepsilerinde soguk oda da dursa yeterli olur mu acaba? Yardımcı olmanızı rica ederim.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*