Kümes ve Tavuk Bitleriyle Zehirsiz Mücadele

Bu arada kümesi yaparken de yaptığımız hataları anlamış olduk. İlk fırsatta kümesin kapalı bölümünü yeniden yapmayı düşüneceğiz. Büyük ahşap sandıklardan yaptığımız bu bölüm akarların gizlenmesi için yeterli ortamı oluşturuyor. Tavukların bulunduğu bölümde hiç ahşap yüzey olmasa daha iyi olacakmış. İdeal olarak çatlaklar ve bu yaratıkların girebileceği gibi birleşim yerleri olmayan, basınçlı su ile rahatlıkla yıkanabilecek, tabanı ve su akış meyili de ona göre olan bir tasarım yapmamız gerekiyor. Bir de, aşındırıcı özelliği sebebiyle diyatom toprağı çok önemli. Mikronize diatomit doldurulmuş bir havuzda hayvanların kendi kendilerini temizlemesini sağlamak yıkanabilir kümesle birlikte bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilir

Bu paragraf, 22 Ekim 2012 günü yayınladığımız İş Başa Düşünce Kunduracı Olunurmuş başlıklı yazımızdan. Üzerinden beş yıl geçmiş.

Kümesin o zamanki ahalisi yırtıcılar marifetiyle ve yaşlılık sebebiyle tükeninceye kadar kümes ile ilgili bir şey yapamadık.

Hemen hemen bir yıl önce kümes nüfusu tükenince ilk yaptığımız şey, kapalı bölümü 3 büyük sandığın yan yana ve üst üste konmasından oluşan kümesin tamamını sökmek oldu.

Önceki kümesten aldığımız dersleri biraz daha çalışarak yeni bir kümes tasarladık. Bu tasarım, internette aranınca görünen resimlerde olduğu gibi dıştan hoş görünen, şirin, cicili bicili kümeslere hiç benzemedi.

Aldığımız derslerden yola çıkarak bahçeye yapılacak bir kümes tasarımın temel kriterlerini sayacak olursak;

Kapalı bir bölüme ihtiyaç vardır.

Tavukların gece uyumak için kullandıkları, kışın soğuk günlerinde yemlenme dışındaki zamanlarını geçirecekleri, havadar ama nisbeten sıcak, yumurtlayan tavukların folluklarının bulunduğu, açık alana göre daha küçük ama tavukların tamamının rahatlıkla tüneyebileceği genişlikte olmalıdır.

Kümesin yeterince büyük açık bir bölümü olmalıdır.

Tavuklar serbestçe bahçede gezebilseler bile, bahçeye salınmadıkları zamanlar da olacaktır. Olumsuz hava koşulları, yırtıcılar, bahçede tavukların zarar verme olasılığı olan ekili dikili alanlar vb. sebeplerle tavukların serbest bırakılmadıkları zamanlar için kapalı bölüme göre nisbeten daha geniş alana sahip, rahatça dolaşabilecekleri, yemlerini yedikleri, sularını içtikleri, etrafı tel örgü ile çevrili, içine güneş de doğrudan girebilen, üzeri kapalı bir alana ihtiyaç vardır. Bu alanın tabanı toprak olmalı, ayrıca bir kum havuzu mutlaka bulunmalıdır.

Bu bölümde kullanılan tel örgüler olabildiğince küçük gözlü, paslanmaya karşı dayanıklı, gerekiyorsa çift katlı olmalıdır. Küçük kuşlar dahi kümese girememelidir. Tel örgülerin etekleri sansar gibi yırtıcıların toprağı kazıp içeri girmelerini engellemek üzere en az 30 cm toprağa gömülmeli, çatısında, kapı çerçevesinin etrafında, birleşim yerlerinde vb. başka hiç bir yerde çapı 1 santimden daha geniş bir delik olmamalıdır. Açık bölümün ayrıca sağlam, rahatça girip çıkabileceğiniz bir kapısı olmalıdır. Bu kapıyı siz içeri girdiğinizde de içeriden kapatıp açabileceğiniz bir mekanizması olmalıdır.

Bunlar hemen her kümeste bulunması gereken özellikler. Ancak detaylara girildikçe olay biraz çetrefilli hale geliyor.

Kümesin içine rahatlıkla girilebilmelidir

Kümesin hem açık, hem de kapalı bölümüne rahatça girilebilmelidir. Rahatça girmekten kasıt tavuklar değil elbette, kümes sahibi olarak siz girebilmelisiniz. Dolayısıyla kapısı, penceresi, tavan yüksekliği vb. buna uygun olmalıdır.

Kümes kolay temizlenebilir olmalıdır

Tavuk evcil bir kuştur. Çok yem yer, çok da dışkı yapar. Köpekler, kediler gibi nereye yapıp nereye yapmayacağını öğrenmesi de söz konusu değildir. Bu yüzden tavuk dışkısı özellikle kapalı bölümden sık sık temizlenmelidir. Temizlenmemesi tavukların sağlığını doğrudan olumsuz etkiler, her türlü hastalık için zemin hazırlar.

Bu zor da olabilir kolay da. Temizleyen kişi olarak hem tavukları hem de kendinizi düşünerek kümesi kolay temizlenebilir olarak tasarlamak tahmininizden bile önemlidir.

İş bununla bitmiyor elbette. Dışkı temizlemek işin sadece bir bölümü. Kümeste tavukların varlığı ister istemez başka canlılar için de davetiyedir.

Kümesi tavuklar için yapın, kemirgenler ve asalaklar için değil

Büyükten küçüğe bu canlılar, kemirgenler, asalak böcekler ve mikroplardır.

Kümes tasarımı, mümkün mertebe tavuklar dışındaki canlıların girmesine, yuvalanmasına, saklanmasına imkan vermemelidir. Her şeye rağmen gireceklerdir. Fakat bunların kümeste barınmalarını, saklanmalarını daha da önemlisi üremelerini engellemek hayati önem arzediyor.

Kemirgenler için girecek, saklanacak, yuvalanacak yer bırakmamak, kümesin kapalı bölümünde onlara cazip gelecek yiyecek, yem bulunmaması son derece önemlidir. Yemlikler açık alanda bulunmalı, orada da yerde değil, kemirgenlerin kolay ulaşamayacağı ancak tavukların ulaşabileceği şekilde tavana asılı olmalıdır.

Asalak böceklerden kasıt genel olarak tavuk biti diye adlandırdığımız akarlardır. Bunların iki türü var. Bir türü, sürekli kapalı bölümde bulunur. Gece yarısı tavuklara çıkıp kanlarını emerler, sabaha karşı tekrar gizlenme yerlerine giderler. Diğer tür sürekli olarak hem tavuklarda hem de kümeste bulunur. Bunlar da kan emer. Her iki tür de hastalık taşıyıcıdır. Her iki tür de kümeste ürer, çoğalır. Kümesteki her bir mikroskobik çatlak, delik, kullanılan malzemenin birleşim yerlerindeki ince aralıklar saklanacakları, yumurtlayacakları barınaklardır. Tavandaki, tabandaki, dört duvardaki, tüneklerdeki, kapı ve pencerelerdeki bu çatlaklara ve birleşim yerlerine bir kere girdiler mi ne yapsanız yok edemezsiniz. Öyle ki yakarak bile kurtulmak mümkün değil çünkü çatlakların derinliklerinde yumurtaları vardır.

İdeal olarak kümesin taban, tavan, duvarları, kapı ve penceresi, tünekleri, hiç bir yerinde asalakların saklanabileceği, yumurtlayıp çoğalabilecekleri bir yüzey olmamalıdır. Çatlak derken büyük, gözle görülebilir çatlakları kastetmiyoruz. Zaten kendileri de gözle görülemiyecek kadar küçük olan bu akarlar için 1 mm genişliğinde çatlak, aralık yeterlidir.

Asalak akarların kümeste barınmaları ve çoğalmaları engellendiğinde tavuklar zaman zaman üzerlerine gelecek akarlarla kendileri baş ederler. Bunun için de kümesin açık bölümünde veya dışarıdaki gezinti alanlarında yeterli büyüklükte ve derinlikte bir kum havuzu bulunmalıdır.

Hastalık yapıcı mikropların barınamaması, kolay dezenfekte edilebilmesi de son derece önemli. Öyle ki periyodik kümes temizliğinde dışkılar temizlendikten sonra kapalı bölüm sabunlu fırça ile kolayca dip köşe yıkanabilmeli, yıkama suyu kolayca atılabilmeli, peşinden de bir dezenfektan ile kolayca dezenfekte edilebilmelidir.

Bütün bu temizliğin yapılabilir olması elbette önemli. Doğru tasarlanmamış, doğru malzemeler kullanılmamış kümeste ne kadar uğraşılsa bu denli bir temizliği yapmak mümkün olmayacaktır. Fakat, kümesi temizleyen kişi açısından, sık sık yinelenen bu temizlik için harcanacak zaman ve efor da aynı derecede önemli.

Şayet işiniz profesyonel tavuk yetiştiriciliği değil de, beş, on tavuğu GDO’suz yemler ve olabildiğince doğal ürünlerle besleyerek günlük yumurta almak ve biraz da hobi amaçlı tavuk yetiştirmek ise, kümes temizliğinin sürdürülebilir, altından kalkılabilir bir şey olmasında yarar var. Yoksa kısa sürede bıkıp taze yumurtaları dahi gözden çıkarmak işten değil.

Diğer ayrıntılar

Bitti mi, hayır. Tavuk beslemeyen biri tavukların ne kadar çok dışkı yaptığını tahmin edemez. Açık alandaki toprak yüzeyler buna bir yere kadar tolere eder. Fakat kapalı bölümü sık sık temizleseniz bile bir gün içinde dahi dışkı yığılacaktır. Bu sebeple, iki temizlik arasındaki sürede, tavukların kapalı bölümde dışkıya basmamasını sağlayacak önlemleri almak da basit, ama son derece önemli başka bir ayrıntı.

Bunların dışında bir kaç önemli ayrıntı daha var.

Kümesin hemen yakınında tavuklara yedireceğiniz her türlü yemi saklayabileceğiniz, dış şartlardan etkilenmeyen, içine kemirgen veya başka yaratıkların giremiyeceği, temiz, kuru ve yeterli saklama hacminiz olmalı.

Kümesteki tavuklardan biri gurk olabilir ya da bir tavuğunuzun durumunu beğenmeyebilirsiniz, hasta olma ihtimaline karşı hemen sürüden ayırmak isteyebilirsiniz. Yani, kümesin dışında, kümes ile doğrudan bağlantısı olmayan ama kümesin hemen yakınında karantina amacıyla kullanabileceğiniz küçük bir yere daha ihtiyacınız var.

Bütün bunları buraya kadar okuduysanız ve henüz bir kümesiniz yoksa vazgeçmek üzere olduğunuzu tahmin etmek zor değil. Fakat hayır, önceden herşeyi düşünüp tasarımı buna göre yapmanın faydası da bu zaten. Zor yoldan öğrenip sonradan sıkıntı çekmektense henüz yaşamamış olsanız bile yaşanmış deneyimden alınan dersler sonucu düşünülen detayları dikkate almak daha iyi olur.

Bütün bunlara iki temel nokta daha ilave edilebilir belki. Birisi kümesin yeri, diğeri kümesin bahçedeki konumuna göre alınabilecek bazı önlemler.

Kümes eve çok yakın olmamalı. Yani mutfak pencerenizin üç metre uzağındaki bir kümes bir çok bakımdan rahatsız edici olabilir. Zaten horozun sesi uzaktan daha güzel geliyor.

Kümesiniz bahçede eğimli bir yerde ise etrafındaki su drenajını iyi düşünmelisiniz. Üst taraftan gelebilecek yağmur suları kümesin ne kapalı, ne açık bölümüne girmemeli.

Bahçenizde aynı zamanda sebzeleriniz ve çiçekleriniz de varsa tavuklarınızı bahçede serbest bırakmakta da sorununuz var demektir. Bahçeniz ne kadar büyük olursa olsun, tavukların bahçedeki otlarla, börtü böcekle ilgilenmek yerine gidip en nadide tohumlardan çimlendirdiğiniz fidelerinizi kökünden sökeceğinden, ya da sebzelerinizi gagalayıp deleceğinden, sebze alanlarınızda büyük çukurlar açacağından kuşkunuz olmasın. Bu durumda tavuklar ile tavuklardan korumanız gereken alan arasında mutlaka yeterli ve işlevsel bir bariyere sahip olmalısınız.

Bu bakımdan kuş fileleri çok işlevsel. Hem her türlü şarta karşı işlevini sürdürebiliyor hem de tavuklar için ayırdığınız alan metrekaresi başına maliyeti çok düşük. Şayet mevsimsel olarak sökmek ya da yerini değiştirmek ihtiyacı varsa file yerine tel örgüyü tavsiye etmem. Tel ile uğraşmak hayli can sıkıcı olabilir.

Diyelim ki tüm bunları göz önüne alarak kendi şartlarınızda olabilecek en iyi kümesi yaptınız, tavuklarınızı da edindiniz, artık sağlıklı, taze günlük yumurtalarınız var. Tavukların bakımları, yemleri, yemlerinin GDO’suz ama karbonhidrat-protein oranlarının olması gerektiği gibi ayarlanması, vitaminleri, hastalıklardan korunmaları vs. her biri oldukça geniş konular ve hepsinden tek bir yazıda yeterli detayda bahsetmek olanaklı değil.

Fakat bahsettiğimiz asalaklar (ya da parazitler) konusuna daha detaylı bakmakta fayda var ki, yukarıda anlattığımız kümes tasarımı konusundaki ayrıntılar yerini bulsun.

Tavuk bitleriyle zehirsiz mücadele yöntemleri

Kümeslerde tavuklara musallat olan bir çok asalak var ama bunlardan iki tanesi en çok rastlanan ve en rahatsız edici olanlar.

Tavuk besleyen herkesin eminim çok iyi bildiği ornithonyssus sylviarum (Northern Fowl Mite – kanatlı Tüy Akarı) diye bilinen, bazen tavukların tüyleri arasında gördüğünüz, tüneklere, folluklara dokunduğunuzda elinize tırmanıp zor gördüğünüz ama bir şeyin yürüdüğünü hissettiğiniz akarlar. Bunlar popülasyon yoğunluğuna göre günün her saatinde tavuklarınızın üzerinde olabilirler. Tavuklar her daim üzerlerinde olan bu akarlardan rahatsız olur ve etraflarında bulabildikleri kum, toprak vs. ile yıkanarak bunlardan kurtulmaya çalışırlar. Başarılı da olurlar. Fakat şayet kümesinizde ve çatlaklarda, girintilerde ki, kümesiniz müsait ise mutlaka vardır, yumurtalardan yenileri çıkar ve ilk fırsatta yine tavuklarınıza gelirler.

En tehlikelisi en görünmeyendir

Tavuk besleyen çok kimsenin bilmediği, ya da bilse bile hiç görmediği, hatta görmediği için kendi kümesinde yok sandığı diğer asalak ise, dermanyssus gallinae (Poultry Red Mite – Kırmızı Kanatlı biti) denilen akar. Bu asalağın tercihi kanatlılar olmakla birlikte kemirgenler, kediler, köpekler ve insan dahil tüm memelilere musallat olabildiğini hatırlatalım. Tavuklarla haşır neşirseniz ve bu asalak ile henüz müşerref olmadıysanız artık yanı başınızda var olan nurtopu gibi yeni bir problemin farkında olma zamanıdır 🙂

2012 yılında kümes akarları ile haftalarca uğraştıktan sonra oturup yazdığımız “iş başa Düşünce Kunduracı Olunurmuş” yazımızda, bahsettiğimiz ama özetle “bizde pek görünmüyor” diye yanılarak hafife aldığımız bu vampir yaratıkların kümeslere gelmemesi imkansız. Olsa olsa kümes tasarımı ve kullanılan malzeme sebebiyle varlığından habersiz olunabilir.

Bu konudaki araştırmalara başvurup gerçekten böyle mi diye baktığımızda Avrupadaki en modern kümeslerde bile %80’lere varan oranlarda bu asalakların istilasının varlığı tesbit edilmiş. Bununla da kalmamış, kanatlı zararlılarında en büyük hasarın, en fazla zararın, bunlar tarafından verildiği net bir şekilde belirlenmiş.

Bunların fark edilmesinin en zor zararlılar olmasının nedeni çok basit. Tek kelimeyle “kümes”in kendisi. Bu asalaklar gündüzleri çatlaklarda, deliklerde, dışarıdan görünemeyecek saklanma yerlerinde gizleniyorlar. Hava karardıktan yaklaşık 6 saat sonra gizlendikleri yerlerden çıkıp tüneklere tırmanarak (ya da inerek) tavukların üzerlerine çıkıyorlar, karanlıkta zaten hareketsiz olan hayvanların yaklaşık iki saat boyunca kanlarını emiyorlar, sonra da tekrar gizlenme yerlerine giriyorlar. Bu zaman aralığı dışında bunları asla hayvanların üzerlerinde, kümeste görünür yerlerde görmüyorsunuz. Dolayısıyla gecenin ikisinde kümese gidip hayvanlarda asalak kontrolü yapmıyorsanız bunlarla karşılaşma ihtimaliniz yok. Fakat durup dururken, ortada hastalık vb. yokken bir tavuk düşüp ölüyorsa, belli belirsiz bile olsa ibikleri solgun ise, zamanı gelmediği halde yumurta sayısı azalıyorsa, bazen yumurta kabuklarında küçük kırmızı lekeler görüyorsanız kırmızı kanatlı biti popülasyonunun kümeste eşik seviyesini aşarak ciddi istila mertebesine geldiğini düşünebilirsiniz.

Bu belirtileri görmüyorsanız istila henüz ciddi boyutta değildir. Henüz diyorum, çünkü koşullar uygun ise, söz gelimi sıcaklık 25°C – 30 °C arasında, nisbi nem de %70’ler civarında ise bu asalakların üreme hızları inanılmaz. Başlangıçta 3-5 tane olan sayılarının milyonlar mertebesine gelmesi sadece günler alır.

Eski kümesimizde göremediğimiz bu zararlıları yeni kümesimizde gördük. Yeni kümeste zararlıların bilgimiz dışı içine girip saklanabilecekleri hiç bir çatlak, delik, girinti vb. yok. Bilgimiz dahilinde var elbet (ve olmamasına imkan yok). Kümes tabanındaki fayansların üzerine tek kat gazete kağıdı seriyoruz ve onun üzerine de ızgaraları yerleştiriyoruz.

10 günde bir kümeste mutlaka tam temizlik yapıyoruz. Izgaralar bloklar halinde sökülüp dışarı alınıyor ve basınçlı su ile temizleniyor, altındaki gazete kağıtları tavuk dışkıları ile beraber rulo yapılıp çuvala doldurulup kompost olarak olgunlaşacağı alana götürülüyor. Dökülenler önce fırça ile süpürülüyor, sonra da su ile yıkanıyor. Takiben duvarlar, tavan ve taban sabunlu su ile fırçalanıp tekrar su ile yıkanıyor ve kuruduktan sonra aynı düzen tekrar kuruluyor. Herşey zaten buna göre planlandığı için 1-2 saatin içinde bitiyor.

Bir defasında 10 günde temizleyemedik, bir 10 gün daha geçti. Temizlik için ızgaraları söküp gazete kağıtlarını rulo yapmaya sıra gelince tünek ayaklarının tabana monte edildiği kısımda, gazete kağıtlarının altında dört farklı öbek halinde karşımıza çıktılar. Her bir öbek, yaklaşık 5 santim çapında ve 0,5 santim yüksekliğindeydi. Bu akarların ne kadar küçük olduğunu düşünürseniz her bir öbekteki akar sayısı en az yüzbinlerle ifade edilebilir. Bu manzara sadece 10 günde ortaya çıkmış bir durum.

Böyle bir şey bizim için de son derece yeni bir durum olmuştu. Yani kırmızı kanatlı bitinin bu denli istilacı olmasına yeni tasarladığımız kümes sayesinde şahit olmuş, kümes akarlarının bu türünü, bu konuda çok zaman harcamış olmamıza rağmen ne kadar hafife aldığımızın farkına varmıştık. Peşinden, yeniden yaptığımız literatür taramasında gerçekten de bu tür akarların kanatlılarda ne kadar tahrip edici olduğunu, bu kez duruma şahit olmuş kişi aydınlanmasıyla tekrar okuduk.

Nasıl kurtulacağız?

Yine deliksiz, çatlaksız kümes tasarımı bu zararlılardan kolay kurtulmamızı sağlayabiliyor. Aksi durumda çok zor, aksi durumda zaten farkına varılması da çok zor. Yıkıp yeniden yapma gibi bir imkanınız yok ise, yapılabilecek bir şey kümese girip ne kadar çatlak, aralık vb. gizlenme yeri varsa uygun dolgu malzemeleriyle doldurmak olur. Yine kümes iç yüzeylerini uygun bir boya-sıva malzemesiyle kaplayarak olabildiğince pürüzsüz ve emici olmayan yüzeyler haline getirmek size kolaylık ve hakimiyet sağlar. Bunu yaparken ahşap yüzeyle arasında boşluk kalacak şekilde kaplama türü bir şey asla yapmayın, asalaklar için müthiş bir alan yaratmış olursunuz. Tavanı göz ardı etmeyin. Kırımızı bitler geceleri tavuklara ulaşmak için kendilerini tavandan tavukların üzerlerine atabiliyorlar. Yerdeki tavuk dışkıları bu asalaklara doğrudan saklanma ortamı hazırlıyorlar.

Beş yıl önceki yazımızda doğal bir preperatın kümes akarlarını zehirsiz bir şekilde öldürebildiğini yazmış, ancak bunun ne olduğunu kendimizce bazı sebeplerden açıklayamamıştık. Bu güne kadar onlarca kişi ısrarla sordu. Gerçekten ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz kişilere özel mesaj ile gereken bilgiyi vermiştik. Elbette ilk yaptığımız şey, bu preparatı artık yeni farkına vardığımız kırmızı bitler üzerinde denemek oldu. Sonuç zaten öbekler halinde bulundukları için tam bir kitle katliamı oldu. Hoş, zararlıları bir arada öbekler halinde yakalayınca ağır ve düzgün yüzeye sahip bir cisim ile ezerek öldürmek de mümkün. Böylece gece boyunca tavuklardan kaç litre kan içmiş olduklarını görme şansınız da olur.

Kümes zararlılarıyla sentetik toksinlerle, yani zehirlerle mücadele edilmesini asla önermiyoruz. Yine araştırmalara göre artık bu akarlar bir çok zehir aktif maddesine zaten direnç kazanmış durumda. Örneğin, permethrin aktif maddesini akarlar üzerinde kullandığımızı var sayalım. Popülasyonun %80’ni ölür, gerisi sağ kalır. Sağ kalanlar ve onların yumurtalarından üreyen yeni nesil artık petmethrinden etkilenmez. Başka bir aktif madde, söz gelimi cypermethrine kullanın, aynı senaryo tekrarlanır. Bu kez hayatta kalanlardan üreyen yeni nesil her iki aktif maddeye de dirençli olur. Bu aktif maddeler zehir oldukları için uzun vadede asalaklar üzerinde işe yaramadıkları gibi, başka bir çok mahzurları da olacaktır. Özellikle de daldırma (tavukların tüm gövdelerinin zehirli suya daldırılıp çıkarılması)  tabir edilen yöntemi kesinlikle önermiyorum. Daldırma esnasında aktif maddenin bir kısmı deriden emilerek, tavuğun etinin ve yumurtasının da zehirli olmasına yol açar.

Beş yıl önce uzun uğraşlar sonucunda test ederek etkisini keşfettiğimiz preperat d-Limonen isimli aktif maddedir. d-Limonen, tüm narenciyelerin, özellikle de portakalın kabuğundaki esansiyel yağda bulunur. d-Limonen’in böcekler üzerindeki etkisi sadece mekanik etkidir. Böcek kabukları üzerindeki mumsu tabakayı tahrip edip böceğin kısa süre içerisinde su kaybederek ölmesine sebep olur ve böceklerin buna direnç kazanmaları mümkün değil.

d-Limonen’i elde etmek kolay değil. Bu nedenle ya doğrudan d-limonen satın almanız, ya da portakal yağı kullanmanız gerekir. d-Limonen, temizlik endüstrisinde kullanılan bir malzeme. Brezilyadan ithal ediliyor, birim fiyatı da çok pahalı değil. Ne var ki, sadece 180 kiloluk varillerde satılıyor. Portakal yağını üreticilerinden kilo bazında almak mümkün ama fiyatı çok pahalıya geliyor. Beş yıl önce üreticilerin kimisinden 1 litre, kimisinden 5 litre portakal yağı alırken sahtesine de rastladık. Ucuz bir yağa portakal aroması ve sarı boya koymuşlar, portakal yağı diye satıyorlar, üretcisine bakınca da ciddi bir firma sanılabilir. Neyse ki portakal yağı ve d-limonen’i test etmenin çok kolay bir yöntemi var. Ambalaj veya izolasyonlarda kullanılan bir köpük parçasına bir damla damlattığınızda 1-2 dakika içinde damlanın bulunduğu yerde kocaman, derin ve geniş bir oyuk görmeniz gerek. Görmüyorsanız o malzeme kesinlikle sahtedir ve hiç bir işe yaramaz.

İhtiyaç sahibi olduğunu bildiğimiz kişilere portakal yağının etkilerini bildirmiştik. Temin güçlüğü ve pahalı olmasından dolayı zannederim bildirdiğimiz kişilerin bir bölümü portakal kabuğundan yola çıkarak başka çözümler üretmeye çalıştılar. Portakal kabuklarının fermentasyonu ile elde edilen ve “enzim” diye adlandırılan sıvıları kullanmaya başladılar. Hiç yoktan iyidir, ama bir kavanoza doldurulabilecek miktardaki portakal kabuğu fermantasyonunda sıvıya geçecek d-limonen miktarının bu asalakların kabuklarındaki mumsu tabakayı çözmeye yetmesi pek olası görünmüyor. Yine de bazı uzaklaştırıcı etkileri olabilir.

En pratik yol, 8-10 kişi birleşip bir varil d-limonen satın alıp paylaşmak. Böyle bir istekte bulunan olursa biz varız.

Son denemelerde portakal yağının bir etkisini daha keşfettik ki, o da son derece önemli ve faydalı.

Artık rutin 10 günlük temizlikten sonra her gün elimizde %10’luk portakal yağı fısfısı ile kümese gidiyoruz. Yumurtaları topladıktan sonra, follukların tüm yüzeylerine, kümesteki köşelere, tüneklere ve tünek ayaklarına, özellikle de tünek ayaklarının kümes ile birleşme yerlerine preperat fısfıslıyoruz. Oralarda bulunan her türlü akar mekanik etki ile kısa sürede ölüyor. Kümes yüzeylerin düz olması ve herhangi bir şeyi emmemesinin de bir özelliği olsa gerek, preperat fısfısladığımız yüzeylerde kuruduktan sonra zayıf da olsa yapışkan bir tabaka oluşuyor. Her türlü bit (hem görünen hem de görünmeyen) bu tabakadan geçemiyor, yapışıp kalıyor, dolayısı ile de ölüyor. Bu da portakal yağının uzun süreli etkisi olarak bonus oldu.

Sadece yapıştırıcı tabaka bıraksın diye portakal yağı kullanmak oldukça pahalı bir çözüm. Bunun yerine, spray şeklinde satılan sinek yapıştırıcıları var. Bunlardan edinip, tavukların bastığı ve dokunduğu yerler değil ama en azından tünekleri kümese bağlayan bağlantılara zayıf bir yapıştırıcı tabaka bırakacak şekilde, şerit halinde fısfıslanabilir. Fakat bu noktada ahşap gibi emici yüzeylerde işe yaramayacağını söylemeliyim. Ahşap emici olduğu için bu malzemeyi de emiyor ve tabaka filan kalmıyor.

Yurt dışında, özellikle de ABD’de amatör tavuk yetiştiricilerinin en çok kullandığı ve diğer yöntemlerle beraber gerçekten işe yarayan başka bir malzeme de mikronize (pudra gibi çok ince öğütülmüş) diyatom toprağı. Diyatom toprağında tanecikler aşındırıcı bir özellik taşıyor ve akarların eklemlerine girerek mekanik hasar veriyorlar. Bu sayede akarlar hareketsiz kalıyor, kabukları parçalanıyor ve ölüyorlar. Diyatom toprağı kümeste akarların olası gizlenme yerlerine serpiliyor. Hatta tavukların kanat altlarına, göğüs tüylerinin arasına da serpiliyor. Böylece yıkanma faaliyeti sırasında tavuk, akarları üzerinden öldürerek atabiliyor.

Ülkemizde de diyatom toprağı var ama ulaşmak pek kolay değil. Satıcılar endüstriyel amaçlar için satıyorlar. Bir-iki torba edineyim derseniz bulamazsınız. Oysa yurt dışında bu amaç için kolayca bulunabiliyor. Hasbelkader bu yazıyı okuyup diyatom toprağına ulaşma imkanı olanlar varsa ve az miktarda da olsa satın almamızı sağlabilirlerse çok makbule geçer.

Yine yurt dışında asalakları hareketsiz hale getirmek üzere tasarlanmış özel ürünler de var. Söz gelimi Dergall isimli patentli ürün kırmızı bitleri mekanik yolla hareketsiz hale sokmak, dolayısıyla zehirsiz olarak öldürmek amacıyla tasarlanmış bir ürün. Ülkemize gelmemiş.

Özet

Özetle, kümesinizde sağlıklı tavuklardan günlük taze yumurtalar elde etmek için öncelikle kümesinizi çok iyi tasarlamalısınız. Tasarımınız ve kullandığınız malzemeler kümesi kelimenin gerçek anlamıyla, mikroplara varıncaya kadar temizlemeye uygun olmalı ve sizin için zor olmamalı.

Kümesiniz tavuklar için yapılmalı, kemirgenler, asalaklar ve mikroplar için değil. Barınmalarını fiziksel olarak engelleyecek bir tasarım ve uygun malzemeler gereken temizliği kolayca yapmanıza ve dezenfekte etmenize olanak verir.

Yeni bir kümes yapamayacak durumda iseniz, mevcut kümesinizi burada yazılanlar ışığında dikkatle inceleyin, yapılması gerekenleri tesbit edin ve yapın.

Herşeye rağmen asalakların kümesinize geleceğini bilin ve dikkatle takip edin.

Asalaklarla mücadele yönteminiz,

  • asalakların barınmalarına ve üremelerine imkan vermeyen kümes tasarımı ya da dikkatle yapılmış düzeltici tadilat,
  • zararlılardan kurtulmak için size uygun ve elde edebildiğiniz malzemelerle, birden fazla mekanik metodun bir arada kullanıldığı entegre mücadele yapmak,
  • Kümesinizin ve sürünüzün durumuna en uygun temizlik programını zamanını kaçırmadan ve tam temizlik elde edecek şekilde uygulamak

olmalıdır.

Control methods for Dermanyssus gallinae in systems for laying hens

Poultry Red Mites

Güncelleme (31.5.2018)

Bu yıl havaların sıcak gitmesi, nem oranının da uygun olması sebebiyle memleketin kümeslerini bitler bastı diye düşünüyoruz. Zira Nisan ayından bugüne, bu yazı her gün çok fazla kişi tarafından okunuyor.

Var olan kümesleri yeniden yapmak elbette kolay değil. Çoğu kümes ahşap veya zararlıların kolaylıkla saklanabileceği malzemelerden yapılmış. Bu durumda bitlerle baş etmek daha bir zor. Bunun için yazıya ilave olarak kolay bir önlemimiz daha var. Nalburdan çift taraflı bant alın ve tavuklara pek temas etmeyecek, ancak özellikle kırmızı bitlerin tavukları ziyaretlerinde kullandığı tünek ayakları vb. olası geçiş alanlarına yapıştırın. Her gün banta yapışan bitleri gözleyin ve gerektikçe bantı yenileyin. Hem önemli miktarda biti etkisiz duruma getirmiş, hem de geçiş yollarının neresi olduğunu anlamış olursunuz.

d-limonen toplu alımı için bir çok müracaat oldu. Bizim stokumuz da bitti. Ancak bir süredir alımı organize edebilecek durumda değiliz. Yapmak isteyen olur ise memnuniyetle katılırız.

_______________________________________________________________________________________

Güncelleme (19.7.2022)

Bu yazıyı yazdığımızda henüz uçucu yağlarla emulsiyon hazırlama yöntemlerini denememiştik. Uçucu yağlar, diğer yağlar gibi su ile karışmazlar. Hızlı çalkalama çok kısa bir süre için karışma sağlasa da saniyeler içinde yağ damlacıkları birleşir. Bunun sonucunda, püskürtüldüğünde bazı damlacıkların tamamı yağ iken bazıları da sadece su oluyor. Bu da, fazla miktarda uçucu yağ kullanılması gereğini doğruyor.

Sonraki yıllarda emulsiyon oluşturma tekniklerini çalışınca bu sorunu aştık. Yaprak Bitlerinden Kurtulmak isimli yazımızda gerekli tarifi verdik. Çok özetle, 60 ml d-limonen‘e 10 ml Polisorbat 80 eklenip iyice karıştırılır. Sonra bu karşıma su eklenerek 1 litreye tamamlanır ve çalkalanır.

Bu hali konsantre emulsiyondır. Kümeste veya evde akarlara karşı kullanırken, konsantre emulsiyonu önce iyice çalkalayıp sonra uygun bir fısfısa, 300 ml konsantre emulsiyon, 700 ml su oranıyla ekleyip 1 litrelik uygulama karışımı elde edilir. Bu karışım tavuk bitlerine karşı ve evdeki toz akarları dahil her türlü akara karşı etkilidir. Bu oranlardaki karışımı bitkilere uygulamayınız, yaprakları yakar.

140 Comments

      • sayın meyvelitepe sizin için araştırdım ve istanbulda bir firma buldum. dilerseniz oradan sipariş verebilirsiniz. ben 100 kilo için pazarlıkla mikromize boyutta 0,1 olan ürünlerinden söyledim. kilosu 4 tl den kargo ederim isterseniz dedi. toptan alınırsa daha uygun yaparım dedi.

        ankara da bulunan bir firma ancak gönderimi istanbul’dan yapıyorlar.

        http://www.begtugmineral.net/

        • sipariş için detay belirtip üzreti yatırdıktan sonra bu kişilerin mail adresine sipariş adresinizi göndermeniz gerekmektedir.

          [email protected]

          telefon ettiğinizde de görüşmede bir arkadaş daha önce sizinle konuşmuş ankara’dan diye söylerseniz hatırlayacaktır kanaatindeyim.

          kolay gelsin

        • Bunlarla ben de konuşmuştum. Bana kilosu 5 TL dediler, numaramı alıp geri döneceklerini söylediler, bir daha tıs yok.

          • meyvelitepe konuştuğumda adamdan benim izlenimim bu adamlar ufak satışlarda çok ilgilenmiyorlar. o nedenle önce 500 kilo altını gönderemeyiz dediler. bende kendilerine durumu ifade edince o zaman sizin için gönderimi 100 kiloya kadar indirebilirim dediler. iletişimde mailimize bilgilerinizi adresinizi gönderin oradan kesin dönüş yapılır dedi. siz dilerseniz adamlara mail adresinden bir ulaşın. kilosunu pazarlıkla 4 liraya indirdi. öncesinde 1 numara için 3 lira demişti sonra ben numaranın 0.1 olacağını söyleyince napalım onu da 4 liradan olsun yapalım dedi.yanlış fiyatı ilk başta söyleyince muhtemelen o yüzden 4 tl dedi. 3 lira içinde aslına bakarsanız pazarlıkla o fiyata indi.

      • Merhaba sayın meyveli tepe bu d-limonen hayvanların üstünede sürebilir miyiz yoksa sadece kümese mı uygulan cak

        • D-Limoneni tavuklara temas ettirmeyeceksiniz. Gözlerine ve ciltlerine zararlı olur. Diyatom toprağını bir pudra şişesine koyup tavukların kanat altlarını pudralayabilirsiniz.

  1. ismail bey araştırmanız için çok teşekkürler akademik bir çalışma olmuş. Bu arada hobi tavuklarımın bazen neden öldüğünü de anlamış oldum. Ürün için ben de katılmak isterim.. Saygılar…

  2. Sayın meyveli tepe tüm uğraşılarınız ve bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler. d-Limonen ortak alımı için katılabilirim. kolay gelsin.

  3. Güzel araştırma yapmışınız tebrikler.
    Kümesin açık tarafına üstü kapalı olacak şekilde kum banyosu içeriğine kül karıştırılırsa akarlara bir nebze faydası olur.(kum inşaat kumu değil biraz daha iri taneli dere kumu olmalı)

  4. Yararlı bilgilendirmeniz için teşekkürler. d-Limonen ortak alımı için katılabilirim. kolay gelsin.

  5. Yanlış görmediysem eğer alibaba com da 25 kg lık paketler halinde d limonen satıyorlar .

  6. Selamlar istediğiniz miktarda Diatomit gönderebilirim, elimde bir miktar ihtiyaç fazlam var, sizden bilgi bekliyorum

    • Teşekkürler, 25 kg kadar ücreti mukabil alabilirim. İletişim bilgilerini e-posta ile göndereceğim.

      • merhaba.bende yeni kumes sahibiyim.ve malesef bit var.satin alinacak olursa talibim tesekkurler

  7. İsmail bey ben kümesimi su+sirke ile haftada bir sırt pompası ile yıkıyorum, tavukların üzerinede sıkıyorum. Tv de görmüştüm.

  8. Sayın Meyvelitepe,

    Bu harika yazı için teşekkürler. D-Limonen ve Diatomit alım grubuna beni de dahil eder misiniz?

    Teşekkürler.

  9. Sn Meyvelitepe.
    Yazınızı okurken aklıma geldi. Malum akar geceleri tavuklara tırmanıyor. Hava şartlarının uygun olduğu dönemlerde kümes boşken kümesi kapatırsak. Ve birkaç gün veya daha uzun süre sokmasak akarlar beslenemediğinden nüfusları azalır mı acaba?

  10. Saygıdeğer Meyvelitepe, yazılarınızı hani dir özler olduk. Afiyettesinizdir umarım. Eşim ve ben yeni yazılarınızı merakla bekliyoruz. Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.

  11. Merhaba Meyvelitepe, burası yeri değil ama size ulaşamadığım için buradan bilgi almak istiyorum. 1 dönüm bahçede elma, şeftali, nar, ayva, ceviz, erik meyve ağaçlarım var bugüne kadar ilaç nedir bilmediğim ve kullanmaya çekindiğim için sıkıntılar başladı doğal olarak. meyvelerde kurtlanma oluyor. elmaların dış kabuğunda delikler oluşuyor elmayı kestiğim zaman iç orta kısmı siyah ve içinden kurt çıkıyor bu işlerden anlamayan bir amatör olarak ancak böyle tarif edebilirim. aynı şekilde ayva ve cevizde de durum aynı. Kısaca sorun meyvelerin kabuğunda delikler deliklerin uzandığı yerlerde(genelde iç ortasına kadar) siyahlaşma, kurt sorunu yaşıyorum. Neemazal diye bir bitkisel ilaçtan bahsettiğinizi gördüm ağaçlar.net forumunda bu ilaç benim sorunuma çözüm olur mu?

    • Yumuşak çekirdekli meyvelerde bahsettiğiniz durum bir tür güvenin zararıdır. Neemazal dahil başka organik yöntemlerle önlenebilir veya azaltılabilir. Ancak gözünüzün devamlı ağaçlarda olması lazım. 1 dönüm bir yer olduğuna göre ticari anlamda bir yetiştiriciliğiniz yok. Bu durumda bazı meyvelerde kurt olsun varsın, çok da önemli değil 🙂

      • Sayin meyveli tepe öncelikle boyle bizleri bilgilendirdiginiz icin tesekkur ederim ben madenciyim ve topaklanmayan kedi kumu malzemesinden tavuk altligi yapiyorum kesinlikle curume ve mantar olusumu olmuyor sizin bu konuda fikrinizi alabilirmiyim simdiden iyi calismalar

        • Tavuk bitleri için gereken pudra şeklinde mikronize diyotomit. Daha iri taneli malzeme tavuk bitleri için işlevsiz, aralardan rahatça geçerler.

          Kedi kumu olarak şimdilerde genellikle bentonit satıyorlar. Bentonitin sıvı emmek dışında herhangi bir işlevi yok. Altlık olarak kullanılabilir elbette ama bitler için bir faydası bulunmuyor.

  12. merhaba sayin MeyveliTepe şu linkteki https://abundantpermaculture.com/mobile-chicken-coop/ dizayn icin ne dersiniz? altı tamamen tel olan yerden yüksek bir kümes. Kışı ağır geçiren yerlerde uygulanması mümkün olmayacaktır ama istanbul iklimi için çok sorun olmaz gibi geliyor. Sizce bu da dediğiniz kadar temizlik gerektirir mi? tel temiz kalır mı? ilk kümes deneyimimiz olucak buna aklım çok yattı ama bişeyleri unutuyorum gibi geliyor, bir fikrinizi alabilirsem çok sevinirim, iyi akşamlar (:

    • Linkini verdiğiniz örnekteki taşınabilir kümes 3-5 tavuk için uygulanabilir. Elbette kümesin bulunduğu arazinin de düz olması gerekir. Böyle bir şey yaparsanız tabandaki telin kalın ve 5×5 cm göz aralıklarında kaynaklı ve pvc kaplı tellerden olmasını tavsiye ederim. Daha küçük gözlü tellerde pislik birikmesi olacaktır.

  13. Yazılarınız için sonsuz teşekkürler.Emeğinize sağlık.Portakal yağı alımına geç kalmadıysam bende katılabilirmiyim?Hayırlı akşamlar.

    • Toptan satan yerler var ama biz de perakende satan bir yer bulamadık. Elinde fazla olan bir okuyucumuz sağolsun, bize biraz gönderdi, onu kullanıyoruz.

  14. Gerçekten çok başarılı bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık. Hobi amaçlı tavuk besleyen birisi olarak haşere ile ilgili gruplara ekleyebilirseniz sevinirim…

  15. merhaba,
    bahsettiğiniz yağ ve kum için bir grup oluşturuldu mu acaba?
    yorumları sayınca ,aslında çokta az olmadıgımızı düsünüyorum..
    tesekkurler

  16. Merhaba,
    Henüz bir bahçem ve tavuklarım olmamasına rağmen konunun ne kadar önemli ve ihmal edilemeyecek kadar detaylı olduğunu farketmeme yarayan bir yazı oldu. Sağlıklı 3-5 yumurta yemek için bile epey mesai ve emek harcayacağımızı anladım. Bir de kendi ürettiğimiz tereyağında pişirince sadece bu sebepten bile inanılmaz lezzetli olacaktır.
    Deneyimlerinizi paylaşmak üzere yazmaya ayırdığınız zaman ve emek için teşekkürler.

    • Okuduğunuz için biz teşekkür ederiz. İleride bahçeniz olduğunda hatırlarsınız, bahçesi ve kümesi olan dostlarınıza iletirsiniz.

  17. Merhaba bahsettiğiniz siyah bitler bizim kümesi aştı ve sardı maalesef çünkü kümes hemen yan diremide idi.Çatı katında oturuyorum yan taraf boş ve orada tavuk beslediler oranın duvarı bizim mutfak maalesef ve mutfak bitle doldu sanırım çatlaklardan geldiler.Kümes tahtadandı ve daoğru dürüst temizlik yapılmıyordu.Evde olması anormal oluğu için hiç bir yerde nasıl kurtulacağımız dair bir yazı bulamadım. Yardım ve yorumlarını bekliyoruz teşekkürler

  18. Merhaba,
    D-limonen alımı yapacağınız zaman, eğer bir grubunuz varsa katılmak isterim.
    Selamlar.

  19. Merhaba

    Ben de tecrübelerinizden faydalanarak 10 tavuklu kümes kurmak üzereyim.
    D-limonen alımı yapacağınız zaman, eğer bir grubunuz varsa katılmak isterim.

    Selamlar

  20. Merhaba

    Ben de tecrübelerinizden faydalanarak 10 tavuklu kümes kurmak üzereyim.
    D-limonen alımı yapacağınız zaman, eğer bir grubunuz varsa katılmak isterim.

    Selamlar

  21. Uzun zaman oldu bloglarınızı takip edemeyeli. Faydalı bilgileriniz ve yaşadığınız tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için öncelikle teşekkür ederim. Kümesimde bulunan australorp larım için iki yıldır yaptığım mücadele sonucu hiç bir ilaçtan bir yarar sağlayamadım. Son olarak Chrysaamed kullanacağım. Ama d-limonene ile ilgili bizlerede yarımcı olursanız teşekkür ederim. D-limonen alımında bizleride unutmayın.

  22. Merhaba,
    D-limonen ya da diger toprak türleri için bir gelişme oldu mu acaba sayın Meyvelitepe? Bir grup kurup öncülük etseniz ,tedarik edebilsek şu D-limonen i.
    Şimdiden tesekkürler,iyi geceler

  23. Sn. Meyvelitepe,
    Bilgileriniz için teşekkür ederim. Dergall ürününün ülkemizde malesef satışı yok. Ama araştırmalarım sonucu satışta olan ürünün içeriği kimyasal maddesi bizde Ziraatlarde mevcut. (Silyconia) adlı bitki ilacı Organic Silkonlu Non-Ionic yayıcı yapıştırıcı. Bu ilacı temin edip deneyeceğim. Sizlere deneyim sonucunu burdan paylaşırım.

  24. Merhaba sitenizi ve yazılarınızı çok faydalı buldum. Ben 5 senedir hobi olarak tavuk besliyorum. Arasıra bit artardı ama bu sene bir de pire salgını oldu. 2 dönüm bahçeyi sardı. Eve bile girmeye başladı. Kış sert geçmediği için bu sene börtü böcek erken başladı diyorlar. kimyasal ilaç hiç sevmediğim halde draker ile bahçeyi adeta yıkadık. Yine de pirenin önüne geçemedik çünkü tavuklar ve kümesi ilaçlayamıyoruz. Onlarda hala pire var. Sizden öğrendiğim doğal yöntemler ve kümes dizaynını deneyeceğim. D- limonen ve toprak grubuna lütfen beni de ekleyin. Saygı ve selamlar

  25. Merhaba , d-limonen ve toprak alım grubuna benide eklermisiniz,iyi çalışmalar.

  26. Merhaba 10 numara yazı olmuş. Emeğinize sağlık. Bizim de başımızda bu kan emiciler. Kimyasal ilaçlar üzerine sıktığım halde hiç bir işe yaramadı. Blotic ve Chrysamed kullandım. Şu an had safhada. Ne yapacağız bilemiyorum. Gece gidip kontrol ettiğimde ayak bastıkları tüneklerde resmen ordu gibi çalışıyorlar. Çift taraflı bantı yeni gördüm deneyeceğim. Seri bir şekilde kurtulmak için tavsiyeye ihtiyacım var.

  27. Makaleyi okudum ama yorumları okuyamadım, belki yazan olmuştur.
    Yurt dışında kum ile karıştırılmış yanmış odunun külünüde kullanıyorlar.
    Toz banyosu diyorlar, diyatom toprağı ile benzer etki yapıyor olabilir, genellikle araç lastiklerinin içine doldurup, lastikleri küvet gibi kullanıyorlar. 🙂

    • Yeterince bulabilirseniz diyatom toprağı en iyisidir. Kül kullanan da var ama etkisini bilemiyorum, zira külün böceklerin kabuklarını mekanik olarak parçalama özelliği yok. Yüksek alkali olması sebebiyle bir etkisi var mıdır, ölçmek lazım.

      Bir okurumuzun yardımıyla geçen sene pudra şeklinde diyatom toprağı bulmuştuk. Yazıda önerdiğimiz üzere kırımızı bitlerin olası saklanma ve geçiş yerlerine serpiyoruz. Kesinlikle çok etkili, doğru uygulama ile bitler hiç bir zaman yüksek popülasyonlara ulaşamıyorlar.

      Öte yandan, bugün rastladığım bir gazete haberi oldukça şaşırtıcı. Anadolu Ajansının geçtiği bir habere göre, Türk araştırmacılar yerli ve milli böcek ilacı geliştirmişler (!) Geliştirdikleri de yukarıdaki yazıda yazdığımız diyatom toprağı. Dünya en az 100 senedir bilir ve kullanır, Türkiyede de bir çok kişi bilir, bu yazıda da kullanılmasını önermiştik. Gülsem mi ağlasam mı, sevinsem mi üzülsem mi bilemedim 🙂

      • Ağlamak lazım.
        Haberi okumuştum, buraya ekleyeyim dedim, siz yazmışsınız. 🙂
        Kimyasallardan bir an önce kurtulmamız gerek, kim bilir binlerce insan okumadığı, bilmediği için ‘lanet olsun.’ demiştir bırakmıştır.
        Güzel günlere diyelim. 🙂

      • Merhaba ben bu kadar ciddi olduğunu bilmiyordum ve 45tavuktan günlük 4yumurta almak beni iyice üzmeye başlamıştı ki sorun baş gösterdi ve bit sardı her yeri ben kümesi temizledim ancak bu aşamadan sonr anne yaparım bilmiyorum diyatom tozu ve d-limonen ürünleri satın alma gruplarina katılmak isterim sağlıklı gunler

        • Grup olmadı maalesef, diyatom toprağını uygun fiyatla satan bir yer bulduk, son güncellemede var. D-limonen de yeterince ucuz değil ama 1 litrelik alabiliyorsunuz.

  28. Önceki konuşulan fiyatlara göre diatomit fiyatı biraz tuzlu olsada parekende satışa başlanmış. Ben evdeki böcekler için denemelik 500 gr aldım, gelince etkisini deneyeceğim.
    https://piretopragi.com/urun/diatom-toprak-5-kg/
    D Limonen için mail atmıştım 2017 de ama dönüş olmadı. Tekrar alım yapılacağı zaman bilgilendirirseniz sevinirim. Çok teşekkürler değerli yazı için.

  29. Tarlaya attığımızda ot ilacı tavuklar ot ilacı attığımız yerde yayınsa tavuklara zarar verirmi.

  30. merhabalar ben kanarya besliyorum ve bıktım bu akarlardan yavru ölümleri oluyor genelde her hafta temizlik yapıyorum nereden geldiklerini bulamıyorum anne babaya ense damlası yapıyorum ama yavrulara zarar veriyorlar.

  31. Hiç bu kadar ciddi olduğunu düşünmemiştim. Faydalı bilgiler için teşekkür ederim. Ben bile mücadeleyi çamaşır suyu ile yapıyorum 3/1 oranında sulandırarak pompa yardımıyla kümesin heryerine uyguluyorum. En az haftada bir kez. İstila olduğu zamanlarda iki günde bir beş seans.

    • Yaptığımız denemelerde neler denediğimizi anlatsak şaşarsınız. Çamaşır suyunu hiç sulandırmadan denedik, hiç bir işe yaramadı. Hidrojen peroksit %50’lik (eczanede satılandan 10 misli güçlü), asetik asit %100’lük (sirkeden 20 misli güçlü), sodyum hidroksit çözeltisi (PH 14’e yakın dozda), saf alkol bana mısın demedi. Bu yaratıkların dış iskeletleri her türlü asit, baz, alkol ve oksitlendiriciye dayanıklı. Sadece d-limonen dış iskelet yapısını bozabildi.

  32. Merhaba hangi marka kullanıyorsunuz? Toplu alıma da eşlik edebiliriz, ancak durum acil bu konuda çok bilinçsiziz, yeni yeni öğreniyoruz. İşin kötüsü evimizin bir duvarı kosaya yakındı, orayı sardılar kosayi daha iyi bir yere taşıdık ancak artık çok geç eve doğru gelmeye başladılar.

  33. Merhabalar alım yapabilen oldu mu toprak ve d-limone tarafında bilgi verirseniz sevinirim kanaryalarım zor durumdalar.

    • Çalıştığın iş yerinde var konuşup temin edebilirim peki bunu tavuk üzerine mı fisfislami uygulama yapacaz

  34. Yıllar önceki yazılarınızı da baz aldığımda bu ürün eğer sahte değilse fiyat pahalı da olsa alıp denemek istiyorum. Bahçemde bahara gelecek olan tavuklarım ile şimdiden ekili olan diğer ürünlerin üzerindeki zararlılarla mücadele edebilmek hemde bunu biyolojik yollarla yapabilmek benim için oldukça önemli. Solucan gübresi, Etkin Mikroorganizma gibi biyolojik ürünleri kullanıp hiç bir atığını atmadan toraktan aldığını toprağa veren biri olarak bu ürünü pahalı da olsa denemeye kararlıyım. Sorum şudur ki toplu alım yapamayacağımız aşikar oldu oysa epey taleplisi varken. Ama bu Ürünü alıp denemeye karalı biri olarak sizce bu ürün orjinal midir. Bahsettiğiniz testi elbet yapacağım ama ürün geldikten sonra köpük testini uygulayabilirim. Dediğim gibi bu yıl tavuğum olmadığı için sadece bitkilerdeki akarlarla ilgili mücadele yapacağım. Sonuçları paylaşmayada çalışacağım. Bu arada Etkin Mikroorganizmayı da herkese tavsiye ederim. Biyolojik ürünlerle üretim yapmak hem huzur verici hem sağlıklı….
    https://www.katkideposu.com/D-LIMONENE-D-LIMONEN-1-KG,PR-24927.html

  35. Merhabalar. Öncelikle bu bilgilendirici yazı için çok teşekkürler. Gerçekten çok faydalı oldu. Maalesef ki benim de başım akar ve bitlerle ciddi anlamda dertte. D-limonen grubuna veya gruplarından birine beni de dahil edebilirseniz çok makbule geçer. [email protected]

  36. bilgileri çok yararlı buldum. teşekkür ederim.
    ürün(d-limonen ve diatomit toprağı) alım gruplarına beni de dahil ederseniz sevinirim
    hoşçakalın

        • Efendim öncelikle istediginiz ürün nedir tavuk altlığı mı yoksa diotamit in pudrası mı ? Hangisinden istiyorsanız istediginiz ambalaj da gönderiririm isterseniz müsait olduğunuz da görüşelim.

          • Burada özellikle ilgilendiğimiz malzeme pudra şeklindeki diatomit, çünkü kırmızı tavuk bitlerine karşı etkili olan malzeme odur. Kendim için sormuyorum, bana epey yetecek malzemem zaten var. Ancak bu yazıyı okuyan ihtiyaç sahibi okuyucularımız malzemeyi nereden bulacaklarına dair çok soruyorlar, özellikle onlar için soruyorum. Öncelikle 1 kg kadar numune göndermenizi rica edeceğim, ki elimdeki malzeme ile karşılaştırıp işlevini test etme imkanım olsun. Uygun bir fiyatla isteyenlere 25 kg’lık ambalajlar halinde gönderebilecekseniz buradan, hatta yazıya eklenti yaparak ilan edebiliriz.

  37. Sayın Meyvelitepe,

    Kireç ve kükürt ten yapılan gülleci bulamacı bu zararlılar için etkili olabilir mi?

  38. Merhabalar sayın meyvelitepe yazı ve araştırmalarınızı paylastiginiz için teşekkür ederim.d-limonen sıvısını kümese nasıl kullanicagiz.seyreltmeye gerek varmı.

  39. Merhabalar Meyvelitepe, diatom toprağının kullanımı hakkında ayrıntılı bilgi alabilir miyim? Örneğin kümes tabanına mi serpiyoruz ve tavuklara bir zararı olur mu ayaklarına temas ederse? Çok teşekkür ederim verdiğiniz faydalı bilgiler için

  40. Merhaba, yazılarınızı sürekli okuyorum. Bu yazınızı da belkide 10 kez okumusumdur artık bende 1 kümes yapma arifesindeyim. 2×3 taban alanı 2 metre yükseklik şeklinde 1×2 alan kapalı, 2×2 alan açık olacak şekilde planladık. Direkleri mecburen ahşap olacak ancak kapalı alana hiçbir açıklık kalmayacak şekilde taban ve duvarlar fayans tavan ise PVC lambiri ile kaplanacak. Bazı sorularım var cevaplarsanız sevinirim. Teşekkür ederim. Sağlıklı günler dilerim.

    1- yüzde 10luk portakal yağı ile fisfisliyorum demişsiniz. Yağ oldugu için Su ile karışmasında bir sorun olmuyor mu?

    2- Diatom toprağını bulacağımız adrese kadsr vermissiniz çok teşekkürler. 1 küvet gibi bir şeyin içine bu toprağı dolduracagiz ve tavuklar orada esinecek. Bu zararlılar orada öleceği için bu toprağı periyodik olarak değiştirmenize gerek yok diye düşünüyorum. Eksildikce tamamlamanız yeterli mi?

    3- köy tavuklarindan light sussexlere geçmişiniz. Sussexler ile devam ediyor musunuz? Bende Sussex ve Bresse arasında kararsızım.

    • Kümes kaplamasında pvc lambri kullandığınız zaman birleşim yerleri biraz sıkıntılı olabilir. Buralara girip saklanabilirler, yumurtlayabilirler. Panel levha şeklinde bir malzeme daha emniyetli olur.

      Bitlere d-limonen uygularken ya su+yağ karışımını sürekli kuvvetli çalkalayarak uygulamak lazım, ya da bir emülgatör kullanmak lazım. Bazı yayıcı yapıştırıcılar emülgatör görevi görüyor. Bir arkadaş İnex isimli yayıcı-yapıştıcı ile su ile yağın karışmasını sağlamıştı. Bunun için bir kaç damla inex (veya benzeri içerikli başka bir yayıcı yapıştırıcı) damlatıp, gerekiyorsa bir kaç damla daha ilave edip bakmak lazım.

      Diyatom toprağını kullanma yerleriniz öncelikli olarak kırmızı bitlerin kümesin kapalı bölümünde olası yuvalanma ve saklanma yerleri, tünek ayaklarının dipleri, follukların dibi, iç kenarları vb. gibi olası geçiş yerleri olmalıdır.

      Sadece tavukların banyo yapacakları küvette kullanırsanız kırmızı bitlere karşı hiç etkisi olmaz, zira kırmızı bitler zaten tavuk üzerinde kalmıyorlar, gece saklandıkları yerlerden çıkıp hayvanların kanını emip sabah olmadan saklanma yerlerine çekiliyorlar.

  41. Merhaba, hayırlı akşamlar, hayırlı ramazanlar dilerim.
    Diyatom toprağına sayenizde ulaştık, kargoya verildi. Yolda geliyor. Tavuklarimizi 4 aylık olarak satın aldık ancak henüz teslim almadım. 7 tavuk 2 horoz light Sussex cinsi ile başladık. Bu cins çok öncelerden beri begenimi çekiyordu denk gelmesi çok iyi oldu. Biraz tecrübe ettikten sonra etlik içinde bresse cinsi düşünüyorum. Ancak en büyük sıkıntıyı şuan tavuklarin beslenmesi konusunda çekiyorum. Çevremde sadece buğday veriyorum diyen hobi tavukcularinin hepsinin hazır yemde kullandıklarını üzülerek ogrendim. 3500 M2 alanda gezinecek olsalarda işimi garantiye almak için rasyon araştırması yaptım pek çok forumu okudum. Son olarak Selçuk üniversitesi rasyon programına ulaştım. Ancak protein kaynağı olarak önerilen soya, ayçiçeği küspesi, pamuk küspesinden sadece pamuk kuspesini bulabildim. Onunla ilgili internette farklı yorumlar kafamı karıştırdı.
    Ağaçlar.netteki tavuk yetiştiriciliği konusunda tavuklarinizda kullandığınız yemlerden bahsetmişsiniz. Arpa, misir, buğday ve yulafın sürekli önlerinde olduğunu belirtip başka mesajda yonca peletinden bahsetmişsiniz. Yakın cevremde yonca bolca var ama kurutulmuş balya şeklinde. Yemcilere yonca peleti dediğimde hiçbiri anlayamadı. İnternette çok satıcı var ama onlarında içine yonca koyup koymadigini bilemiyorum. Uzun oldu toparlayacak olursam,
    1- buğday, mısır, yulaf ve arpa karışımını aynı oranlarda mı kullaniyorsunuz?
    2- GDOsuz soya fasulyesini nereden temin edebilirim?
    3-Yonca peletini nereden temin ediyorsunuz?
    4-bunlar dışında tavuklarinizi nasıl beslediğinizi kısaca anlatabilir misiniz?
    5- vitaform vb gibi vitamin mineral taviyelerinden kullanıyor musunuz?

    • Tavukların beslenmesinde %17 civarında protein gerekiyor. Tahıllardaki protein oranı %11 civarında, yani %6 oranında protein takviyesi gerekiyor. Takviye şekli hazır yem (hepsi GDOlu) kullanılmadığı durumda epey uğraştırıyor. Kurutulmuş yoncadan yapılmış peletleri buralardaki bir yemci getiriyordu. Sonradan getirmez oldu. Yazın protein takviyesi nisbeten kolay, asker sineği larvası, solucan vb. yetebiliyor. Protein için duruma göre çok çeşitli malzemeler kullanabiliyorum ancak yem masrafını da epey yükseltiyor. Bazen balık unu alıyorum. Bazen de GDO’suz sertifikalı insan tüketimi için soya unu veya soya kıyması, bazen buğday glüteni. Hayli pahalı malzemeler. Bunları, eksiği tamamlayacak şekilde günlük olarak arpa ezmesine ilave edip, az suyla mama haline getiriyorum. Sonuçta yumurtanın maliyeti de biraz yükseliyor ama ne gam, neticede kendimiz için.

      Aslında arazide az da olsa atalık tohumdan da soya ekiyoruz ama yüksek oranda yağ içerdiği için tavukların tüketebileceği şekle sokmak kolay değil.

      Bazen, özellikle de sonbaharda bir kaç günlük kürler halinde içinde A, K,..vb. vitaminler içeren takviye veriyorum

  42. Hocam öncelikle canımsın bunu belirteyim, agaclar.net’i eskiden beri takip ederim o sitenin kemikleşmiş her birisi doğa dostu aynı zamanda eğitimli ve donanımlı dünyayı takip eden bir kadrosu vardı sizde onlardan birisiniz. Geleyim soruma, şimdi sizin yazınızla birlikte belki de Türkiye de duyulan bu diyatomlu toprak konusuyla ilgili ticari faaliyetler de başlamış, satan bir kaç tane yer buldum, bu ürünlerin gerçekten diyatomlu toprak olup olmadığını yani orjinal olup olmadığını pire de denemeden anlamanın bir yolu var mıdır? Varsa nedir, teşekkür ederim.

    • Yazıdaki son güncellemede yazdığım gibi, Omde madencilikten gelen numune gayet uygun. Fiyatı da en ezından fahiş değil.

  43. Özür dilerim bir sorum daha olacak, bahçenizde dönemsel olarak çalışıp iş öğrenmek gibi bir şansımız var mı? Tatuta.org gibi organizasyonların sunduğu hizmetler gibi örneğin, 1 ay geleyim çalışayım şu şehirli kimliğimi atayım üzerimden köye hazırlanayım, onu araştır bunu araştır kork, çekin, maddiyatsızlık vs. derken hareket edemiyorum, günler birbirini kovalıyor ben hala evimde odamdayım. Köy evinde tavuk yetiştireyim derken tüm gün internette geze geze okuya okuya sizin sayfayı keşfettim, tavuk bakımından kümes inşaasına, hastalıklardan pirelere derken kendimi bu yazıda buldum. EVde iki kedim var, onları da köy evine getirmeyi düşünüyordum bu kırmızı bit vakası beni caydırdı çünkü bu oğlanlar apartmandan hiç çıkmadılar, pirelenirlerse sürekli ilaç vereceğim bunu da istemiyorum onlara zarar veriyor. Neyse kısacası bunları paylaşmak istedim. Sevgiler selamlar.

    • İnşallah siz de düşlediğiniz yaşam tarzına tez zamanda kavuşursunuz. Kedilerin kırmızı bit ile enfekte olacağından korkmayın, çok düşük bir ihtimal. Size engel olacak mahiyette bir şey değil.

      Bizim düzenimiz çalışacak gönüllü almaya müsait değil. Bir şey bilen zaten bildiğini çıkar gözetmeksizin başkalarına öğretmekle zaten mükelleftir diye düşünüyoruz. Açıkçası gönüllü çalıştırmayı hiç düşünmedik, alan razı veren razı olsa da boğaz tokluğuna insan çalıştırmayı etik bulmuyoruz. Çok sıkışırsak yevmiyesini ödemek suretiyle yardım alıyoruz.

  44. Merhaba meyvelitepe, öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Benim danışmak istediğim vermiş olduğunuz insta hesabında bir tavuk altlığı bir de pudra diatom satılmakta. Benim kümesinin tabanı toprak ikisini bir arada kullanabilir miyim yoksa sadece pudra formundaki diatomu alsam yeterli mi? Diğer bir konu ise dlimonen karışımı %10 oranında dlimonen %90 oranında su değil mi?

    • Bahsettiğiniz kümes altlığı malzemeyi de gördüm. İyi bir malzeme, kümesin altına ondan serebilirsiniz. Pudra formunda olanı da folluklara, çatlaklara, tüneklere vs. kullanırsınız.

      d-limonen evet, %10 d-limonen, %90 su olacak.

      • Çok teşekkür ederim yanıtınız için 😊 Bu arada ben de araştırma yaparken nette tavukların kedi köpek vb. hayvanların üzerinde de kullanabileceğimiz pudra diatom uygulama kolaylığı sağlayacak bir aparatla satışa sunulmuş belki bilginiz vardır. Entoteam diye akademisyenlerin geliştirdiği bir ürün tavukların üzerinde kullanmak için almayı düşünüyorum ben de. Ilgilenenler için adı Demite güzel bir ürüne benziyor. Herkese üretimlerinde kolaylıklar diliyorum.

        • Diyatom toprağını dünyadan 1000 sene sonra keşfeden akademisyenler olmalı, onlar keşfettiğinde bizler yıllardır kullanıyorduk zaten 🙂 Sorun şu ki 100 gr diyatom toprağını 30 küsür liraya satıyorlar. 20 kg olacak şekilde alayım derseniz 6000 lira eder. Tam da bu sebeple makul fiyatlı malzeme araştırarak yazıda güncelleme yapmıştık.

          • Evet haklısınız ben sadece küçük miktarda almak isteyenler olabilir diye bilgilendirme yapmak istemiştim yoksa herhangi başka bir durum yok sadece araştırırken karşılaştığım bir bilgiydi.

  45. Tekrar merhaba meyveli tepe, bugün kuluçkaya yatırmış olduğum tavuğun bitlendiğini gördüm ve yarın çıkım günü ki bir tane bebişi çıkmıştı ☺ Her gün kontrol etmeme rağmen yeni türemişler galiba ben de yumurtaların altına samanların arasına diatom toprağını serttim tavuğun yattığı yere. Sorum şu tavuğa ve yeni çıkan civcivle çıkmak üzere olan yumurtalara bir zararı olur mu? Öyle birşey olmaz umarım yoksa çok üzülürüm 😞

  46. Merhaba,odun sirkesi denen bir ürün çıktı son zamanlarda,yada ben yeni gördüm,bu ürünün tavuk bitleri üzerinde bir etkisi var mıdır,bu konudaki görüşleriniz nelerdir.Teşekkür ederim.

    • Özel olarak odun sirkesiyle bir deneme yapmadım ancak Pyroligneous acid denilen içeriği ağırlıklı olarak asetik asit, aseton ve metanoldan oluşuyor. Sirkelerde %5 civarında asetik asit bulunur. Buna mukabil %99,9 oranında asetik asit, %90’lık etanol ile yaptığım denemelerde bu malzemeler tavuk bitlerini öldüremedi. Bu yüzden çok daha düşük oranlı asetik asit, aseton ve metanol içeren odun sirkesinin bu bitleri öldüremeyeceğini çıkarsıyorum.

  47. Merhabalar.Tavuk gübresini gazete kağıdıyla çuvala koyduğunuzu yazmışsınız.Biraz daha detaylı açıklar mısınız.Tavuk gübresini nasıl değerlendirebileceğimi tam bilmiyorum

  48. Sn.Meyvelitepe,

    Ben sizi d-limonen istek grubuna bizi de dahil edebilirmisiniz diye rahatsız ediyorum.Bizim de acilen bu ürüne ihtiyacımız var.Teşekkür ederiz.

    • Böyle bir grup oluşmadı maalesef. d-limonen 1 litrelik ambalajla satılıyor. Hala biraz pahalı ama hiç yoktan iyidir.

  49. merhaba gülleci bulamacı diye bir sıvı var meyve ve sebzeler bitlenince kullanmak için almıştım acaba tavuk bitinde işe yararmı denemiş olan varmıdır

  50. Sn.Meyvelitepe,
    Pirinç suyundan elde ettiğimiz serumu kanatlılarda probiyotik amaçlı olarak nasıl ve ne oranda kullanabiliriz.

  51. Tavuk bitleri ile girdigim uzun yillar suren catismanin sonunda, buyuk zaiyatlar verdik ten sonra en uygun ve kesin cozumun bir ata sozun de gizli oldugunu kesfettim. “Iti ite, biti de bite kirdiracaksin” yani tavuk bitini yiyen bir bit var adi “Mesostigmata”. Bu bitin Hollandaca ismi
    “Roofmijt”. Ozelligi tavuk biti ile beslenmesi vede tavuklara musallat olmmalari. Sadece bitin kendisini degil, larvalarini arti yumurtalarini da yiyor. Butun kumesteki bitleri yedikten sonra acliktan birbirlerini yiyen bir bit cinsi. Youtube dan “Roofmijt” adi altinda ararsaniz guzel videolara ulasabilirsiniz. Kumesin icerisinde Tavuk bitleri nereye gizlendiyseler ayni boylarda olduklari icin o kuytu koselere rahatca girip butun bitleri yiyorlar. Hatta kendileri yuva yapip cogaliyorlar. Tavuk bitinin kumese musallat oldugunu erken anlamak ve zamaninda kumese “Mesostigmata” bitlerini yerlestirmek icin kumesin icerisine farkli koselere karton parcalarini rulo halinde sarip koymak gerekiyor. Buradaki maksat tavuk bitlerinin buraya girip yuva yapmalarini saglamak. cunku bitler bu alanlari seviyorlar. Bu karton rulolari devamli kontrol etmek gerekiyor. Eger bu kartonlarin icerisinde bir ki tanede bit gorurseniz kumesi bit sarmaya baslamis demektir. Bu da Mesostigmata bitini siparis verme zamaninin geldigi anlamina gelir. Tabi oncelikle bu sitede de soylendigi gibi kumesin icerisine disaridan hic bir tane kus turu hayvanin girmemesi gerekiyor.

    • Avcı akar 🙂 Hollandada satılıyor mu? Kırmızı örümceklere karşı biyolojik mücadele için bilimsel araştırma makaleleri var.

  52. Merhaba Gökhan Bey, peki bu bahsi geçen bit türüne nasıl ulaşabiliriz ya da edinebiliriz?

  53. Şu kış döneminde bile benim tavuklara kırmızı bit geceleri rahat bırakmadı. Şöyle bir çözüm yolunu izliyorum. Önce kümesi kükürt yakarak tütsüledim, dumanın çoğunu öldürdüğünü düşünüyorum. Asıl yöntemim şu oldu : Gece tüneğin altına naylon serdim. Mutfakta kullandığımız naylon elekle önce hem tüneklere hem de naylonun üzerine ince bir tabaka halinde toz kireç eledim. Onun üzerine de yine aynı elekle sobadan çıkan odun külünü eledim. Gece tavukları istilaya gelen bitlerin büyük bir kısmı sabah can çekişiyordu. Kireç uygulamasını bir hafta sonra bıraktım ama kül elemeyi her akşam sürdürüyorum. Naylonun üzerine dökülen bitlerin günden güne azaldığına şahit oldum. Artık çok az. Yaza doğru bir ilaç yapmayı düşünüyorum ama şimdilik kül yeterli olacak gibi. Özellikle ilaç kullanmak istemeyen arkadaşlara öneririm.

    • Yukardaki yorumu yazarken atlamışım. Meyvelitepe blogunun değerli sahibi size teşekkür borçluyum. Tavuk bitleri konusunda sıfır bilgi ile geldiğim bu sayfadan çok şey öğrenerek ayrılmıştım. 1.5 yıldır 3 tavuk ve bir horoz sahibiyim. 🙂 Hem lezzetli yumurta yemenin keyfine vardım, hem de onlar hakkında bilgi sahibi oluyorum. Benim gibi az tavuğu olanlar bilirler, hepsinin ayrı bir kişiliği var. Eskiden tavuk/kuş deyip geçtiğim canlılar da bana çok şey öğretti. Hem size hem de burada yorumlarıyla bize deneyimlerini aktaran arkadaşlara en içten teşekkürler, emeklerinize sağlık.

  54. Herkese hayırlı günler. Malum önümüz bahar ve ardından yaz, konuda bahsedilen akarların yaşamları için daha uygun şartlar oluşacak. Hepimize lazım olan d-Limonen, maalesef bizlere lazım olandan çok daha fazla miktarda veya fiyatla satılıyor. Konunun en başından beri bir organizasyon olursa katılmak istediği belirten epey kişi oluşmuş ancak faaliyete geçilememiş. Ben de ihtiyaç sahiplerinden birisi olarak bu organizasyonu üstlenebilirim. Hatta Meyvelitepe’den ön bilgi alarak d-Limonen ithal eden firma ile görüşüp 25 KG’lık ambalaj ile satın alabileceğimizi öğrendim. Eğer katılım talep eden kişiler hala talipli ise 25 KG’ı kendi aramızda bölüşebiliriz.
    Mail adresimi paylaşıyorum, talepler doğrultusunda organizasyonu başlatabiliriz.
    [email protected]

  55. öncelikle selamun Aleyküm herkeslere. yeni bilgiler özellikle de işin ehlinden öğrenilince çok faydalı oluyor. üstadlar kendi çapımda iskeleti ahşap iç ve dış kaplaması da serfloor olacak şekilde bir tavuk kümesi yapıyorum çatlak ve yama yeri olmayacak İnşaAllah.
    neden ahşap yapıyorsun diyenler olabilir. Evde kiracıyım kendi evimiz olsa kalıcı birşey yapabilirdik tabiki de ama maalesef şartlar
    Ancak kümesi bahçeye yapıyorum altı da haliyle toprak ve çim olacak. Bu alt kısım bahsi geçen akarlar için elverişli bir yer olur diye düşünmeye başladım bunun için kümesin altına (toprağa belirli aralıklarla kireç ve kül döksem fayda eder mi. ya da serfloor u kaplamadan önce ahşabı taş yünü ile kaplayıp üstüne serfloor mu çeksem. bu işlemi yaparken kümesi yan yatırıp altına da mı aynı işlemi yapsam. değerli fikirleriniz için şimdiden Allah razı olsun.
    özellikle de Meyvelitepe üstaddan…

    • Yer toprak olabilir. Fakat sık sık temizleyip, kireç değil de diyatom toprağı sererseniz problem olmaz.

  56. Hocam kireci kumesin icine degil de topraga yani kumesin altinda kalan toprak kisma atmayi planluyordum. Diyatom biraz pahalica sanki

  57. Merhabalar, bu bilgilendirici paylaşımınız ve çalışmalarınız için çok teşekkürler. Ben başka bir blog’daki neem azal yorumunuzdaki linkle bu yazınıza ulaştım. Aslında evdeki bitkilerimdeki kabuklu bit, örümcek bit, unlu bit gibi zararlılar için doğal bir çözüm arıyorum. Portakal yağı bu konuda da etkili olur mu? Olursa da hangi oranda tavsiye edersiniz. Şimdiden yanıtınız için çok teşekkürler. Kolaylıklar diliyorum.

    • Portakal yağı başka böcekleri de öldürür ancak su ile iyi karışmadığı için fitotoksite yaparak bitki yapraklarını yakar. Bitkilerde kullanabilmek için çok daha düşük dozda ve uygun emulgatör kullanarak yapmak gerekiyor.

      • Yanıtınız için çok teşekkürler. Sabah çok erken saatlerde uygulama yaparak yaprak yanmasının önüne geçebilir miyim sizce? Olmaz derseniz uygun emülgatör ve 1 litre için doz öneriniz olur mu? İlginize tekrar teşekkürler. Kolaylıklar dilerim.

        • Erken saatte yapmak durumu değiştirmez maalesef. Uçucu yağlar bitki yapraklarını yakar. Yakmaması için gereken malzemeler ve uygulaması biraz karmaşık.

  58. Bu arada kilosu 25 tlden 5 kilo pudra kivaminda olan diyatom toprak aldim. Kumesin altina folluklarln altina bosluk buldugum heryere serpmeye calistim. 2-2 haftadir kumesin kokusuyok denecek kadar azaldi. Haftalik temizlikle beraber

    • Selamlar herkese. Diatomlu toprak bu pudra kivaminda olani hala kullaniyorum kumeste. Gayet guzel, kumeste koku yok denecek kadar az. Haftada bir temizlik yapmama ragmen. Ankara dayim, ankara ayas ulcesinde bu diatomlu toprak imalati yapan bi firma (yine burdaki daha onceki yorumlardan denk gelmisti) dan aliyorum bi de kopegimiz oldu yakin zamanda. Simdi onun yuvaaina ve yattigi yerlere de dokuyorum bu tooraktan gayet iyiymis. Bi de su d-limonen isini halledebilsem super olacak

      • Diatomlu toprağı kümeste nasıl kullanıyorsunuz?
        (Benim kümesin duvarları ahşaptan, tabanı ise toprak. Saman seriyorum toprağın üzerine biraz da kül veya kireç ve kükürt serperek.)
        Selamlar

  59. Merhaba,
    D-limonen ve diatomic toprak alımı yapmak istiyorum ben de. İki sorunumuz var ve sanırım bağlantılı bunlar. 1. Horozumuzun gövdesi kıpkırmızı görünüyor tüylerinin arasından. Kümesimizin tasarımı burada okuduklarımla karşılaştırdığımda bir felaket maalesef. 2.Evde çok küçük bir şeyler var, kaşındırıyorlar, küçücük kum taneleri gibi. Ben ancak büyüteçle hareket ettiklerini görüyorum, kızım çıplak gözle de görüyor. Zehirsiz temizlik yapıyorum, su ve süpürge ile. İlaçlama yapmak istemiyorum. Ne önerirsiniz? Yazıyı 2 kere okudum. D-limonen ve diatomik toprağa ulaşmaya çalışıyorum. Çanakkale Bayramiç’teyim. Selamlar ve faydalı yazı için teşekkürler.

    • Kümesiniz için ince kum ve diyatom toprağı karışık bir kum havuzu hazırlamanız, hayvanların üstlerindeki bitlerden kurtulmaları için çok iyi olur. Evde de akarlar varsa d-limonen emniyetli ve garantili bir çözüm olur.

      • Pire toprağını da (omde madencilik) d-limonen/polisorbat 80/su karışımını da uyguladım. Hem eve hem de kümese. Bir hafta gayet rahat ettik. Mutfak civarında bizi rahatsız eden küçük yaratık olmadığı için bir uygulama yapmamıştım. İşte yaklaşık bir hafta sonra evin mutfak masasında otururken kaşınmalar başladı. Kalan bölgelere de ürünleri uyguladım. Şimdilik iyiyiz. Bir sorum var. Bizim kümesin tabanı toprak üzerine de saman koyuyoruz. Kümes temizliği yaparken tavuk dışkıları ile dolu samanları çıkartıp ilerde sebze bahçesinde kullanmak üzere bekleyecekleri yere götürüyoruz. Bundan sonra bu dışkı/saman karışının içinde diatomik toprak da olacak. Bunun sebze bahçesinde gübre olarak kullanılmasında bir sakınca var mı? Diatomik toprağın nasıl bir etkisi olacak? Bu konuda bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim. Okuyabileceğim kaynak önerisi de makbule geçer. Tavsiyelerinizden ve blogdaki yorumlardan çok faydalandım, harika bir yer burası. Tekrar teşekkürler.

        • Bitlerden kurtulmanıza sevindim. D-limonen içeren solusyonu hep elinizin altında bulundurmanız faydalı olur. Bu malzeme, sadece tavuk bitleri değil, her türlü akara karşı, söz gelimi toz akarlarına karşı da çok etkili. Örneğin, eviniz süpürüldükten sonra dip köşe her yere fısfısladığınızda evinizin kayda değer ölçüde daha az tozlanacağını, tekrar süpürdüğünüzde eskiye oranla çok daha az toz olacağını gözlemleyebilirsiniz. Sebebi, ev tozları gözle görülmeyecek kadar küçük toz akarları tarafından üretildiği için, akarları yok ettiğinizde ya da azalttığınızda toz da olmayacaktır. Bu malzeme, herhangi bir toksik içerik barındırmadığı, aksine aynı zamanda güçlü bir doğal temizleyici olduğu için ev içinde rahatlıkla kullanabilirsiniz, ferah portakal kokusu da cabası.

          Diyatom toprağı karışmış gübreyi sebzelerinizin toprağında kullanmanızın hiç bir sakıncası olmaz, aksine ilave faydaları olur. Söz gelimi, su tutma kapasitesi yüksektir, dolayısıyla toprak nemini muhafaza etmede katkısı olur. Katyon değiştirme kapasitesi yüksektir. Bu sayede pozitif iyonlu K, Ca, Mg ve Fe iyonlarının yıkanmadan toprakta tutulmasına yardımcı olur. Ayrıca bitki zararlılarına karşı mekanik pestisit etkisi de devam eder. Bazı araştırmalar silisyum kaynağı olarak rol oynaması sebebiyle bitkinin gelişimine ve direncine olumlu katkısı olduğunu da tesbit etmiş.

          • Harika bilgiler. Teşekkürler. Bir soru daha: evin altında kiler/depo/odunluk olarak kullandığımız bir yer var, oradaki odunlardan hışır hışır sesler geliyor. Belli ki bir şey onları yiyor. Odunların üzerine diatomik toprak serpsem ve sonra kışın o toprağı temizlemeden odunları yaksam bu yanlış olur mu?

  60. Bölük pörçük yazıyorum kusura bakmayın. Biraz da panik içinde. Diatomik toprak için omde madencilik önerilmişti. Yakın zamanda ürünü kullanıp memnun kalmayan var mı? Başka öneri var mı? Dlimonen ise birkaç yerde buldum, yorum yapan olursa sevinirim.
    1.https://urun.n11.com/diger/d-limonen-P503651407
    Apeks marka 1 litre 800 lira
    2. https://toptan.sabunaria.com/malzemeler/d-limonene/
    1 kg 215 lira
    3. https://www.kimyaexpress.com/d-limonen
    1 litre 686 lira
    4. https://www.katkideposu.com/urun/d-limonene-d-limonen?gclid=Cj0KCQjwidSWBhDdARIsAIoTVb07QBJyXhyV0sHolZ_zj9wJn6_i9fOEtNiMO5wlOrrsIt7raRLpAwgaAqFxEALw_wcB
    Alfasol marka 400 gr 215 lira

  61. Sn Meyvelitepe,
    Öncelikle ayrıntılı araştırma ve paylaşımlarınız için çok teşekkürler.
    d-lomonen başka alanlarda da kullanılabilir mi acaba?
    Hobi olarak birkaç kovan arım var.
    Varroa paraziti bildiğiniz gibi dünya alıcılarının baş belası.
    Çukurova Üniversitesinde geçmiş yıllarda yapılan bir araştırma, kurutulmuş portakal kabuklarının tütsü şeklinde kullanılmasıyla varroaya karşı oldukça iyi sonuçlar alındığını gösteriyor.
    Sizin uyguladığınız şeklilde ya da daha farklı oranlarda emülsiyon hazırlayarak, kendileri de bir böcek olan bal arılarına zarar vermeden varroa ile mücadele edebilir miyiz?
    İyi çalışmalar.

    • Mesajınız için teşekkür ederiz. Varroa’nın çaresi d-limonen değil, kekik uçucu yağı. Kullanım şekli de, kekik yağı emdirilmiş mutfak bezi parçalarını kovan diplerine yerleştiriyor ve yağ buharlaştıkça bir kaç günde bir değiştiriyorsunuz.

  62. MERHABA YAZILARINIZI SONUNA KADAR OKUDUM ÇOK FAYDALI OLMUŞ.D-LİMONEN ALIMI İHTİYACIM OLDUĞUNU ŞİMDİ ANLADIM.BU SENE HOBİ KÜMESİMDEN GELEN ,ÜZERİMDE YÜRÜYEN OKÜÇÜK BÖCEKLERDEN GÖRMEYE BAŞLADIM.NASIL TEMİN EDEBİLİRİM YARDINCI OLURSANIZ ÇOK MAKBULE GEÇER.5333732788

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*