Köy Fırını Yapıyoruz -7

Bugün fırın ağzındaki kemerin yapımına devam ettik. Ayrıca sol tarafta kalan boşluğu da terra-cotta ile kaplayarak bir raf şekline soktuk. Baca tuğlalarını yerleştirdik.

Bu noktadan itibaren bir-iki hafta duracağız. Fırını iyice kurutup yanmaya alıştıracağız. Bunun için Forno Bravo’da önerilen programı uygulayacağız.

İlk gün sadece biraz kağıt yakacağız. İkinci gün kağıdın yanısıra bir tutam çalı çırpı, ertesi gün biraz daha fazla. Bu, böyle fırını 300 dereceye getirinceye kadar devam edecek. Pizza pişirme sıcaklığı olan bu ısı yeni bir fırında biraz riskli. Fırın kubbesinde çatlamalar olabilir. Çatlaklar oluşursa tamir edebilmek için yanmaya iyice alışıncaya kadar kubbeyi ulaşılabilir tutacağız. Sonra kubbenin izolasyonunu yaparak fırının üzerini tamamen kapatacağız. Bacayı da klinker tuğlalar ile kaplayarak dekorasyonu tamamlayacağız.

Bugün yanmaya alıştırma sürecinin ilk deneyini yaptık. Bir kaç çimento torbasını yavaş yavaş yaktık. Hem de bacanın duman çekmesini kontrol etmiş olduk. Sonuç mükemmel. Duman fırının iç ağzından dışarı çıkıp hemen bacaya yöneliyor. Kemerli dış ağıza yaklaşmıyor bile..

8 Comments

  1. merhabalar
    Sitenizi tesadüfen fırın yapımı ile ilgili siteler bakarken buldum ve epeydir takip ediyorum fırın yapım maceranızı ben de köyümde evimin önüne yapmak istiyorum benim merak ettiğim bittiğinde maliyeti ne kadar oldu bi mahsuru yoksa sadece malzeme maliyeti de olur şimdiden teşekkürler bir çok insanın hayallerini gerçekleştiriyosunuz mutluluklar dilerim

  2. TEBRİKLER TEBRİKLERRR
    inanın 2 yıldır internette böyle bir fırın yapım tarifi aruyordum bu gün denk geldi bir solukta okudum 7 blümden sonrası yokmu acaba mesela dış kapak gerekiyor mu fırın nasıl yakılavcak pişirme anında içerde yakıt olacakmı V.s yinede herşey için teşekkürler

  3. tebrikler ve teşekkürler.hemen bir tane de ben yapacağım ama yazınızda anlamadığım bir yer var.resimlerde de tam göremedim.bu aşağıda belirttiğiniz bölümü ne amaçla yapıyoruz ve nereye yapıyoruz tam anlayamadım.biraz daha açıklayabilirmisiniz acaba.hatta resimde varsa gönderebilirseniz iyi olur, daha iyi anlaşılıyor çünki.
    tş ederim.(Önceden ölçüsüne göre kestirmiş olduğumuz L şeklindeki iki köşe demiri fırın ağzının yan duvarlarının üzerine biribirine bakacak şekilde oturtuyoruz. Fırın tarafında kalanı ile fırın ağzına döşediğimiz ateş tuğlalarını iyice sıkıştırıyoruz. İki demirin arasına 19×39 ölçülerindeki baca tuğlasını boşluk kalmayacak şekilde yerleştirdik.)…

  4. Sn.Alparslan,
    “Köy Fırını Yapıyoruz -6” başlıklı yazımızın üstten üçüncü resmine bakınız. Bu demirler uçlardan fırın ağzının yan duvarlarının üzerine basacak şekilde oturtuluyor. İçine baca tuğlası yerleştirildiğinde bu köşe demirleri tüm bacayı taşımış oluyor. Söz konusu resimde demirler tuğlanın altında kaldığı için tam görünmüyor ancak baca tuğlasının her iki tarafında L şeklinde birer demir var.
    Size kolaylıklar diliyoruz. Başka sorunuz olursa seve seve yanıtlarız. Tabii ki fırınınızı “fırın kardeşliği”ne bekliyoruz..
    Sevgiler

  5. Merhabalar
    Bir kaç soru daha sormak istiyorum.
    1. Bir kaç sıra ördum biraz fazla çatlama oldu. Acaba karışım harcına 3 ölçü dere kumu yerine 2 ölçü dere kumu 1 ölçü mermer tozu kullanılabilir mi? Böylece daha az çatlama olur diye. düşünüyorum.
    2. Çimento olarak beyaz çimento kullanılsa sıcağa daha dayanıklı olur mu?
    3. Birde benim tabanda 12 cm beton +10 cm perlit harcı yaptım üzerine 6 cm cam ve tuz + 6 cm ateş tuğlası döşeyeceğim sizce alttan ısı kaçağı olurmu? Kararsızım bunun geri dönüşüde zor. Bu şekilde yaparsam da fırın taban yüksekliği 130 cm oluyor. Platformda tuğlayı 1 sıra yüksek örmüştüm. En fala 80 cm olmalıymış. daha da yükseltemem. Teşekkürler…

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*