Fırın Kardeşliği

23 Comments

  1. Kubbe üzerine 5 cm kalınlığında gaz beton ( harman tuğlası nin üzerine ) daha iyi olur mu

      • Merhaba Meyvelitepe. Ben de bir fırın yapmak istiyorum ve araştırma aşamasındayım. Sizin fırın örneğiniz şu an favorim. Yazılarınız için ben de teşekkürü borç bilirim.
        Ben köyde genelde ekmek pişirmek için kullanılacak ama başka şeylerin de pişirilebilmesine imkan veren bir fırın yapmak istiyorum. Fırının azıcık odun veya ince çalı vb. yakacak ile ekmek pişirme ısısına ulaşmasını istiyorum. Yani bir kere ısıtınca 24 saat sıcak kalması da çok iyi görünüyor ama 2-3 günde bir 4-5 tepsi ekmeği, fırını yakıp 1 saat içinde pişirmek istiyorum. Öncelikle sizin fırınınız bu işlevlikte midir? onu öğrenmek istiyorum.
        Diğer sorum da kapıyla ilgili. Kasalı, menteşeli ve kilitli bir demir kapıya gerek var mı. Siz sac koymuşsunuz yeterli oluyor mu?

        • Az ateş yakayım, 4-5 tepsi ekmek pişirsin diyorsunuz. Neticede 4-5 tepsi ekmek pişirmek gereken enerjiyi fırına yüklemek zorundasınız. Bunu ayarlayabilmek için fırının kubbe kalınlığını çok kalın yapmayın, yarım tuğla kalınlığı (5 cm kadar) bahsettiğiniz ısı gereksinimi için yeterli olur diye düşünüyorum. Buna rağmen fırın ilk yakıldığında sıcaklık çok yüksek olur ve ekmek için yakıcı olabilir. Sıcaklığın 150-200 dereceye inip fırın içinde homojen oluncaya kadar bir süre beklemeniz gerekebilir.

          Menteşesiz sac kapak da gayet güzel iş görüyor.

          • Teşekkür ederim. Sizin fırın gibi yapsam işimi görür değil mi?

          • Bir şey daha soracağım. Fotoğraflardan tam anlayamadım. Vermikülüt tabakasının tamamını ateş tuğlası ile kapladınız mı yoksa arka ve sağdaki beton duvara değdirmeden bıraktınız mı?

          • Fotoğraflarda net olarak göremediğim bir hususu daha sorayım; vermikülit tabakasının üzerine ateş tuğlalarını dizerken tuğlalar arka ve sağdaki bahçe duvarına temas etti mi?

        • Isı geçirgenlik değerlerine bakmak lazım. Normalde gazbeton bir ısı yalıtım malzemesi değildir.

    • merhaba kubbe üstünü ben sıva alçısı ile kapladım gayet başarılı oldum hatta ısı fazla bile gelmeye başladı

    • Fırın soğuk ise ya da çok sıcak ise bir ihtimal olabilir fakat esas sorun mayalanma ile ilgilidir. Çok uzun süre mayalanmışsa ya da yeterince mayalanmamışsa kabarmaması söz konusu olur.

  2. Malesef fırını yaptıktan sonra blog’u keşfetmiş bulundum… kubbeyi hiç çimento kullanmadan sadece şamot ile ördüm… şimdi şamotu pişiremediğimden zamanla çatlıyor ve yüzeyde tütme meydana geliyor. Üzerine elek teli gerip, şamot çimento karışımlı harç ile sıvayıp sert bir kabuk elde etmeyi planlıyorum. Sizce gereksiz bir çaba mı olur?

  3. selamlar,
    sağlıklı nice bayramlar dilerim.
    sitenizi yeni keşfettim.
    Foça daki evimin bahçesine taş fırın yapmak istiyorum.
    Birinci aşamayı bilmiyorum.
    ölçü ve gerekli malzemelerin listesini gönderebilirmisiniz?

  4. Merhabalar
    Kendi yaptığım taş fırının sitenizde yayınlanmasını istiyorum.Ne yapma gerekiyor yardımcı olurmusunuz lütfen.Teşekkürler

  5. Fırın kardeşliğini, yapmayı düşündüğüm köy fırını üzerine google araştırmaları yaparken keşfettim.
    Yaptıklarını bize açarak faydalanmamızı sağlayan herkese şükranlarımı sunarım. Sunulan bilgiler çok yol gösterici oldu.
    Yeni yılla birlikte kubbe kalıbını yaparak fırın yapma hazırlıklarına giriştim. Her aşamayı fotoğrayarak tecrübelerimi tamamlandığında sizlerle paylaşmak istiyorum. Allah yapmayı ve kullanmayı nasip eder inşallah.
    Bilginin paylaşarak çoğaldını ispatlayan “Fırın Kardeşliği” hareketinin bir üyesi olmayı dört gözle bekliyorum.
    Selam ve Saygılarımla,
    Haluk Baykara
    Urla, 2 Ocak 2021

1 Trackback / Pingback

  1. Anonim

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*