Köy Fırını Yapıyoruz -9

Fırın yapımında son gelişmeleri yazmadığımı farkettim. Oysa site istatistiklerinden izlediğim kadarıyla “köy fırını” arayarak sitemize gelenlerin sayısı hala açık ara ile önde.

Fırının çatısını yapalımız epey oldu. Fırının arkadaki bahçe duvarının köşesinde olmasından yararlanarak bahçe duvarına yatay olarak vidaladığımız bir 5×10’luk kerestenin üzerine mertekleri bindirdik. Onların da üzerlerine osb döşedik. OSB’nin de üzerine iki paket shingle fazla fazla yetti.

Baca diplerine baca bandını güzelce yapıştırdık. Sonra da bitümlü mastik ile tüm duvar birleşimlerini, baca bandının baca tuğlalarının birleşimlerini güzelce izole ederek su sızdırmaz duruma getirdik.

Nihayet bugün, gazbetondan yaptığımız fırın kaidesini de kırmızı harman tuğlası ile kapladık. Ön bölüme sağlı sollu birer diş yaparak fırının altındaki boşluğa kapı girişi yaptık. Buraya hazır kesilmiş odun, fırın küreği ve silgeç koyacağız.

Bacayı, 19×39 ölçülerinde baca tuğlasından örmüş, üzerine de klinker tuğla kaplamıştık. Bir nalburdan bu ölçüye uygun baca şapkası bulup yerleştirdim. Epey şık oldu. Hava çekişi de gayet iyi.

Demirciye sactan bir kapak yaptırmıştım. Fırının iç ağzına tam oturan kapak, altındaki destek sayesinde bir yere dayamadan ayakta durabiliyor. Böylece fırın yanarken kapağı kapatabiliyor, ancak hava sirkülasyonunu engellememek için hafifce öne çekerek yanlardan hava almasını sağlayabiliyor, aynı zamanda da bacadan istediğimiz miktarda çekiş elde edebiliyoruz.

Kapağın dış yüzeyinde, orta yerinde elimiz ile rahatça kavrayabileceğimiz bir sap var. Böylelikle kapağı rahatlıkla ileri geri sürebiliyoruz.

Böylelikle fırın yapımı konusu bitmiş oluyor. Bundan sonra bir ara elimiz değerse kaplama tuşlalarına yer yer yapışmış olan harç artıklarını temizleyeceğiz.

Bizi izleyenlerin ilgilerine teşekkür ederiz. Biliyoruz ki, fırın ile ilgili yayınladığımız yazı ve fotoğraflardan yararlanarak kendi yorumları ile fırın yapanlar oldu. Bazı arkadaşlar gerek yorum yazarak, gerek e-posta ile bizimle irtibat kurdular, daha detaylı bilgi aldılar. Hatta bizi ziyaret ederek Meyvelitepe’ye gelen ve yerinde görenler oldu.

Sonuçta, gerek bizim fırının yapım aşamalarından yararlanan, gerek başka bir yöntem ile bahçesine fırın yapan herkesi Fırın Kardeşliği’ne bekliyoruz. Bizlere fırınlarının yapım aşamalarını, neden bir fırın yaptıklarını hikayeleri ile birlikte yazarlarsa kendilerini “Fırın Kardeşliği” bölümünde konuk etmekten memnuniyet duyarız…

23 Comments

  1. Burada pişen şaheserlerin de fotoğraflarını bekleriz ama! 🙂
    Attaki o odun vs depolama yerine ben olsam elimi sokamam. Kıvıl kıvıl örümcek yuvalanıyor öyle yerlere… İyi korkmuyorsunuz; yoksa tabiatla iç içe olunca örümceklerden kurtuluş yok (benim için – maalesef)

  2. Magissa, bildiğim kadarıyla siz aslanlardan, kaplanlardan bile korkmuyorsunuz, minnacık örümceklerden korkulur mu hiç 🙂
    Açıkçası, buralarda tarantula olmadığına göre, örümceklerin kırmızı renkli ve gözle zor görünen küçüklükte olanları hariç korktuğumu söyleyemem.

  3. sizin fırın yapım projenizi uzun zamandır izledim ve bir fırında ben yaptım kaynağım tamammen siz oldunuz fırınımı bitirip
    yaktım ve gerçekten çok güzel oldu size bu
    bilgileri paylaştığnız için teşekkür ederim
    fakat bir küçük sorunum var yardımcı olursanız sevinirim fırınımın tabanına koydugum ekmeklerşn veya pidelerin
    altı kızarmıyor. üstü gayet güzel oluyor
    acaba neden olabilir

  4. Hasan bey, öncelikle tebrik ederiz. Fırınınızı inşallah güzel günlerde, keyifle ve mutlulukla kullanırsınız.
    Fırın tabanına döşediğiniz ateş tuğlaları ne kalınlıktaydı, bunların altına ısıyı kaçırmamak için yeterince vermikülit veya benzeri malzeme koymuşmuydunuz bilmiyorum. O açılardan bir sorun olmadığını var sayarsak, fırın tabanını yeterince ısıtacak şekilde bir yanma sağlayamadığınızı düşünebiliriz.
    Fırın yanarken doğal olarak önce tavanı ısıtacaktır. 45 dakikalık normal tempoda bir yanma sonunda, odunlar yavaş yavaş köze dönerken fırın tabanını da ısıtacaktır. Fırının içinin iyice ısındığını, ilk yanma sırasında fırın tuğlalarına bulaşan islerin de yanarak tuğlaların tertemiz görünmeye başlamalarından anlayabiliriz. Ancak bundan sonra közleri kenara veya öne çekip silgeç ile taban temizliği yaparak pişirmeye başlayabilirsiniz.
    Lahmacun, pide, pizza gibi şeyler pişirirken fırın çok sıcak olmalı. Ekmek pişirirken ısıyı azaltmalısınız.
    Fırınınızı fırın kardeşliğimize bekliyoruz. Bunun için hikayenizi, resimleriyle birlikte gönderirseniz yayınlamaktan mutluluk duyarız.

    • Hem kutlarız hem de teşekkür ederiz, başarılı yapım ve paylaşımlarınızdan dolayı

  5. ilginize çok teşekkürler yanlız ben vermikülit yerine tuz ve cam kırıkları döşedim ateş tuğlası kalınlığı 6 cm
    2cm şamot harcı var altında birde benim fırının kubbesi hafif bir şekilde çatladı
    bunun bir zararı olurmu acaba kubbenin üstüne yalıtım yapmam şartmı bu ısıyı çok fazla etkilermi sizce birde bana fırın resimlerini nasıl yollaya bileceğimi yazarsanız bende zevkle yollarım sizinde
    söylediğniz gibi ben fırını yeterince ısıtamadım heralde biraz daha güçlü yakmalıyım diye düşünüyorum

  6. Merhaba,
    SakinKıyı Fırınının yapımına başladık. Yanlız, bulunduğumuz yerde internet in olmayışından, bazı detaylara dönüp bakamadık. Şamot harcını karışımsız olarak sadece suyla harç yapıp kullandık. Tabanı, dik sırayı ve üstüne iki sıra tuğlayı ördük. Sizce ilerde sorun olurmu bu ördüklerimiz. Yerçekimine bundan sonra daha çok karşı koymak zorunda olacağımızdan ,kalan sıraları beton, kireç ve kum karışımla devam etsek diye düşünüyoruz. Yorumlarınıza ihtiyacımız var.
    Teşekkürler,

  7. Sn.Sakinkıyı,
    Sadece şamot ile ördüğünüz tuğlaları söküp ince kum, çimento, şamot, kireç ile ölçüsüne göre hazırlayacağınız harçla tekrar örün. Sadece şamot yeterince sertleşmeyecek, size sorun çıkaracaktır.
    Kolay gelsin

  8. Son yazinizi gondereli 11 ay olmus..Firin konusu bitti mi? Tadi damagimizda kaldi..
    Ne tur yemekler pisiriyorsunuz? atesi yakarken, pisirken nelere dikkat etmek gerekir?
    Tuglalari aldim bu haftasonu basliyorum sayenizde..
    Sevgiler,
    Oguz Kaan Senol

  9. Oğuz bey kolay gelsin.
    Biz fırını bitirdikten sonra arada bir şeyler pişiriyoruz ama yeni yazı yazmadık 🙂
    Bunu yerine, çoğunlukla meyvelitepe fırınını kaynak olarak kullanarak fırın yapanlardan bize gönderilen 10 fırını fırın kardeşliğinde yayınladık. Hepsi de çok güzel, kendi kişiliğine sahip fırınlar.
    Sizinkini de bekliyoruz.

  10. SİLİNDİRİKMİ İYİ YARIM SİLİNDİRİKMİ DAHA İYİ BANA YARDIMCI OLUN HANGİSİ DAHA İYİ PİŞİRİYOR TEL DEN GÖRÜŞEBBİLİRMİYİZ BU İŞİN UZMAN LARIYLA RİCA ET 0533 632 24 45

  11. Levent bey, silindirik ve küresel iki ayrı tarzdır. Küresel fırınlar pompei tarzı olarak bilinen İtalyan tarzıdır. Anadoludaki fırımların da hepsi küreseldir. Silindirik tarz, Avrupadan Amerikaya göçmen gidenlerin kullandığı tarzdır. Küresel fırınlar daha yüksek iç ısıya ulaşabildiğinden pizza ve pide pişirimine uygundur. Silindirik olanlarda pizza türü pişirmek yapmak daha zor olabilir. Bu tarz daha çok ekmek pişirmek içindir. Siz, size en kolay gelen hangisi ise o tarzda yapabilirsiniz.
    Vermikülit ve perlit, ısı geçirgenliği düşüklüğü sebebiyle ısı izolasyonunda kullanılır. Tuz ve cam kırığı da benzer maksatla geleneksel olarak Anadoluda kullanılmaktadır. Yine istediğinizi kullanabilirsiniz. Fırın kardeşliğinde fırınlarını yapan dostlarımız da kendi yorumlarını katarak, kimi tuz ve cam kullandı kimi de vermikülit.

  12. DEĞERLİ MEYVELİTEPE SAKİNLEDRİ BU İŞİ USTA OLARAK DAHA ÖNCE BÜYÜK PİDE FIRINI YAPAN KİŞİLER ANLATIRSA DAHA SAĞLIKLI OLUR ÇÜNKÜ BU FIRINI BİR DEFA YAPACAĞIZ O YÜZDEN NET BİLGİLERE İHTİYACIMIZ OLACAK BEN FIRIN OCAKLARINA SORDUM ALT KISMINI İYİ BESLEMEK GEREK DİYOR KİMİ 15 CM CAM 10 CM KAYATUZU EN ALTA 10CM MUCUR KOYARSAN DİYOR HERŞEYİ PİŞİRİRSİN EKMEK VEYA PİZA DİYOR ALTINI İYİ YAP YOKSA PİŞİRDİĞİN ŞEYİN ALTI PİŞMEZ ÜSTÜ YANAR ÜSTÜ PİŞMEZ ALTI YANAR DİYOR

  13. BEN 160 *160 ÖLÇÜSÜNDE FIRIN YAPACAĞIM AMA YARIM SİLİNDİRİK YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM 1.6 M2 KOMPLE KULLANSAM OLURMU İYİ PİŞİRİRMİYARIM SİLİNDİRİK FAKAT YÜKSEKLİĞİ 60CM FELAN OLURSA TAM SİLİNDİRİK GİBİ OLMAZMI YÜKSEKLİĞİ70CM YANARMI MALZEMENİN ÜSTÜ BEN İÇİ GENİŞ BİR FIRIN İSTİYORUM ÇÜNKÜ O YUVARLAKLARIN İÇİ KÜÇÜK OLUYOR BENCE 90CM VEYA 100 CM KÜÇÜK YERİGELİNCE 6 TANE PİDE ATACAK ŞEKİLDE YAPMAK İSTİYORUM BÖYLE 160 LIK YAPSAM ALT ÜST PİŞERMİ BU KONUDA TECRÜBESİ OLANLARIN BİLGİSİNİ BEKLİYORUM TEŞEKKÜRLER NORVEÇ TEN BENİ TELEÖOFANLA ARAYAN ZİYA BEY YARIMSİLİNDİRİK YAPMIŞ HENÜZ YAKMA AŞAMASINDA YAPTIĞI FIRININ FOTOĞRAFLARI MEYVELİTEPE SİTESİNE GİREMEMİŞ BUGÜN TEL DEN GÖRÜŞTÜK KENDİSİ ARADI NORVEÇ TEN AMA TÜRKİYEDEN ARAYAN OLMADI ZİYA BEY BURDAN TEŞEKKÜĞR EDİYORUM SAYGILAIMI SUNUYORUM FACEBOOKTAN FIRININ RESİMLERİNİ BANA GÖDERECEK İLGİSİNE TEKRAR TEŞEKKÜR

  14. Levent bey,
    Burası bahçesinde kendi fırınını özellikle kendi yapanlar için bilgi ve deneyim içeriyor. Burada yazılı olanları tabii ki beğenmek, hatta okumak zorunda bile değilsiniz. Bakın, neredeyse her sokakta bir lahmacuncu var. Gidin birine sorun, fırınlarını nereye yaptırdılarsa oraya yaptırın, buralarda zaman kaybetmenize gerek yok.

  15. Merhaba
    Üzgünüm ama sayenizde bir fırın kardeşiniz daha oluyor:)
    Bahçemizde yaptığım bir ocak için araştırma yaparken size rastladım ve kesinlikle bir fırın yapmaya da karar verdim.
    Bahçemizde bir fırın kesinlikle istiyorduk ama bunu yapacak bir usta arıyorduk. Ve o usta bulundu BEN.
    İnanmıyacaksınız ama iki gündür rüyamda bile fırın yapıyorum. Doğal olarak yapım aşamalarını büyük bir zevkle sizlerle paylaşacağım.
    Tüm fırın kardeşlerime sevgiler,selamlar.

  16. Bülent bey, niye üzgün olasınız 🙂 Aksine biz kardeşliğimizin bir üyesi daha olacak diye sevindik.
    Evet, isteyen herkes, bilfiil kendi çalışarak, kendi yorumu ile bahçesine kendi fırınını yapabilir. Bu sitede gerek bizim fırınımız gerek kardeşliğimizdeki fırınların hepsi böyledir.
    Herhangi bir probleminiz ya da sorunuz olursa memnuniyetle yanıtlarız.
    Şimdiden elinize sağlık.

  17. valla ellerinize sağlık benimde bir bağ evim var hobi olarak gidip oyalanıyoruz piknik ve çocuklar ayaklarını biraz topraga bassınlar diye kullanıyoruz bende bir fırınım olsun ekmek pide yapalım istedim hemen internete başvurdum sizinde söylediginiz gibi yapımı hakkında pek bilgi yoktuki sizin yazılarınızı bulduk çok teşekür ederiz konu hakkında detaylı bilgi paylaştıgınız için şimdi havalar çok suğuk ama yazın başlayacagım kısmetse fırın inşaatına

  18. Merhabalar diyerek yazıma başlamak istiyorum.
    Bende kendi terasıma bir fırın yapma düşüncesindeyim.Aşama aşama fırınınızın yapılmasını takip ettim. Acaba fırın içi sıcaklıgınızı hiç ölçme imkanınız oldumu çok merak ediyorum. 350 derece gibi bi sıcaklığı bulmuş iseniz bende sizin uyguladıgınız malzeme ve yöntemleri kullanmak niyetindeyim. Birde taban da kullanılan ateş tuglası yerine sille taşı kullanımı hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum.

    • Fırının 350 santigrat dereceye çok rahatlıkla çıktığını söyleyebilirim. Taban ve kubbede kullanılan malzemenin ısı depolama yeteneğine göre de ısıyı muhafaza ediyor. Bizimki başta iyi ısıtılırsa en az 24 saat boyunca pişirme ısısını koruyabiliyor. Bunun da sebebi hem kubbe hem de tabanın ateş tuğlasından yapılmış olması, bir yarı küre şeklindeki taban + kubbenin hiç bir şekilde izolasyon haricinde bir yüzeye temas etmemesi (böylelikle ısıyı kaçırmıyor).

      Tabanda sille taşı kullanabilirsiniz, ısıya dayanıklı, nisbeten geniş ve pürüzsüz bir yüzey. Yalnız, sille taşının altına yine de bir tabaka ateş tuğlası döşemenizi öneririm. Bunun sebebi, sille taşı ısıya dayanıklıdır ama ısıyı depolamaz. Oysa iyi bir fırında tabanda da ısı depolanması gerekir, yoksa ısıyı depolamamış olacağı için çabuk soğuyacaktır. Fırını planlarken taban betonunun üzerine 10 cm izolasyon, bir sıra ateş tuğlası ve onun da üzerine sille taşı konacak şekilde yapabilirsiniz. Ateş tuğlası ile sille taşı arasına hava boşluğu kalmayacak şekilde ince bir şamot + çimento harcı mutlaka yayın ki, ısı sille taşından ateş tuğlasına geçsin. Böyle yaparsanız hem mükemmel bir taban yüzeyi hem de soğumayan bir taban ısısı elde edersiniz.

      Küçük bir ayrıntı daha. Taban tuğlaları ve(veya kaplamasının) kubbe örgüsü seviyesinin dışına taşıp izolasyon olmayan bir yüzeye temas etmemesine, böylelikle ısının kaçacağı bir ısı köprüsü oluşturmamaya dikkat etmelisiniz.

      Kolay gelsin

  19. Paylaşımınız için teşekkürler….. köye fırın yaptırmayı düşünüyorduk ..kendim birşeyler üretmeyi seven eli bu tür işlere yatkın birisi olarak yaptırmaktan vazgeçtim ve kendim yapmaya karar verdim ..uygulamalarınız cesaret verdi başından sonuna kadara bende paylaşacağım tekrar teşekkürler ..

  20. Biz de eşimle birlikte fırın yapımına başladık.Hava şartları müsait olmadığından şimdilik yavaş ilerliyor çalışmamız.Ama güzel ve verimli bir fırın olacağına inanıyoruz.Sizlerin fırınlarından yararlanarak ve köyümüzde yaşayanların bahçelerinde bulunan fırınlardan ilham alarak devam edeceğiz.inşallah fırın kardeşliğinde biz de yer alırız.Herkese teşekkürler.

  21. Sevgili Meyvelitepe;İzmir ili Urla ilçesi Kuşçular köyünde yazlık evim ve küçük bir bahçem var.Emekli olduğum için Üç yıldır yazları orada amatörce bahçe işleri ile uğraşıyoruz.Aklımda hiç fırın yapma fikri yok iken tesadüfen sitenizi gördüm ve fırın kardeşliğinde yer almak için köy fırını yapmaya karar verdim.Bana bu heyecanı ve keyfi yaşatan sizlere ve sitenizde fırınlarını paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum.Daha önce hiçbir tecrübem olmamasına rağmen, yazlık evimin bahçesine sizden esinlenerek ve fırın kardeşliğinde yaptıklarını yayınlayan arkadaşlardan örnek alarak bir fırın inşa ettim.Hiçbir yardım ve destek almadan, sitenizdeki her satırı okuyup harmanladım ve kendi fırınımı bu yaz hayata geçirdim.Fırını bitirdikten sonra çok büyük hevesle pişirdiğim ekmek,börek,pide,güveç her ne varsa dostlarımla paylaştım ve çok güzel geri dönüşler aldım.Tekrar bana bu zevki ve keyfi yaşattığınız için teşekkür ediyorum.Yapım aşamasını detaylı şekilde fotoğrafladım.Ben nasıl sizlerden faydalandıysam, fırın yapmak isteyip cesaret edemeyen arkadaşlara belki bir yardımı olur düşüncesiyle,uygun görürseniz yaşadıklarımı paylaşmak isterim.Paylaşım konusunda izleyeceğim yol hakkında
    bilgilendirirseniz sevinirim.Selamlar,sevgiler.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*