Kaolin – Kaolin ile Tanışmamız

Parçacık Film Teknolojisi 1990’lı yılların sonunda, 2000’li yılların başında ortaya çıkıp, takip eden yıllarda bir çok bilim insanı tarafından farklı amaçlar için denenip bilimsel makaleler yayınlanmaya başlanmışsa da bizim bundan haberimiz 2009 ilkbaharında oldu.

Aslında 2008 sonunda tarımda kaolin kullanımından haberdardık fakat sadece güneşin çok sert olduğu bölgelerde bitkileri güneş yanıklığından korumak için bir tür perdeleme ürünü olarak.

Bulunduğumuz bölgede güneş yanıklığı ciddi bir sorun olmadığı için ilgilenmemiştik. Fakat, 2008 yılında bazı organik ilaçlarla istediğimiz başarıyı elde edemediğimiz zeytin ağaçlarımıza musallat olan zeytin sineği ile nasıl baş edeceğimizi araştırırken Kaliforniya Üniversitesinin çok ilginç bir yayınına rastladık.

Paul Vossen, Alexandra Kicenik Devarenne, Louise Ferguson ve Frank Zalom tarafından toplam 59 bin USD bütçe ile 2004, 2005 ve 2006 yıllarını kapsayan Napa ve Sonoma bölgelerinde son derece titizlikle uygulanan üç yıllık saha deneyinin sonuçları bizim için çok çarpıcıydı.

Surround (Kaolin kili), Spinosad, Cezbet ve Öldür tipi ilaçlama (GF-120), McPhail tipi, Olipe tipi ve feremonlu sarı yapışkan tuzakların karşılaştırmalı yöntemler olarak kullanıldığı araştırmada kontrol ağaçlarında %90 seviyesinde tane hasarı varken Surround (kaolin) yöntemi uygulanan ağaçlarda sadece %2,3’lük hasar tesbit edilebilmişti.

Araştırma organik zeytin üretimi için olduğundan zehirli bileşiklerin kullanımı araştırma yöntemleri içinde yer almamış. Fakat konvansiyonel tarımın çokça uygulandığı ülkemizde zehirli bileşiklerle dahi bu orana ulaşılamadığını gözlemliyoruz.

Final raporu Mart 2008’de yayınlanan düşük bütçeli ama çok değerli bu araştırma bize çok önemli bir klavuz oldu.

Bu bulgular sonucunda 2009 ve takip eden yıllarda kaolin kullanımı en temel araçlarımızdan biri oldu. Olipe ve feremonlu sarı yapışkan tuzaklarla birlikte kaolin kullanımımız 2009 sonunda %0,5 gibi fevkalade düşük tane hasar oranıyla mükemmel bir başarı elde ettik.

Devamında zeytin sineğine karşı sadece kaolin kili kullandığımız 2010 ve 2011 yıllarında zeytin sineğinin tane hasarı %1’i hiç geçmedi.

Aynı yıl, kaolin kiliyle yapılmış başka pek çok saha deneyine ait bilimsel yayınlara ulaştık ve kullanımımız zeytinle sınırlı kalmadı. Sebzeler ve diğer meyve fidanlarımızda önemli olumlu sonuçlar aldık.

©Meyvelitepe

6 Comments

  1. Merhabalar,
    Narenciye de özellikle erken dönem yüksek sıcaklık be ileriki dönemlerde güneş yanıklarına karşı kaolin uygulaması,ticari kaolin ürünü,kullanım dozu ,etli mekanizması ,maliyetleri ,uygulama şekli ve zamanı nasıl tedarik ederim vs.hakkında ayrıntılı Bilgi alabilir miyim?
    Syg.

    • Naranciyede güneş yanıklarının azaltılması ve akdeniz meyve sineği dahil bazı zararlıların uzaklaştırılmak suretiyle zararının azaltılması konularında yapılmış onlarca bilimsel saha araştırması ve bunlara ait uluslararası hakemli yayımlarda yayınlanmış sonuç makaleleri var. Hepsi ayrı ayrı detaylı bir şekilde okunmaya değer, zira hepsinde hangi malzeme, ne zaman, ne miktarda, nasıl uygulanmış, ne gibi sonuçlar ölçülmüş bilimsel formatta belirtilmiş.

      TÜm bilimsel çalışmaların ortak noktası kullanılan malzemenin ilk “Particle Film Technology” çalışmasında ortaya çıkan belirli özelliklere sahip, rafine edilerek saflaştırılmış, kalsine edilerek beyazlık ve parlaklığı yüksek, UV ve IR yansıtıcı optik özellikleri gelişmiş, ortalama tane boyutu 1 mikron altına indirilmiş, Surround WP isimli referans malzeme.

      Dolayısıyla bilimsel çalışmalarda elde edilen faydaların elde edilebilmesi, bu esnada da ağaçların olumsuz etkilenmemesi için mutlaka aynı özelliklere malzemeyi, çalışmalarda belirlenen miktar ve usullerde kullanma gerekir. Bu bakımdan kaolin diye satılan her malzeme aynı değildir, mutlaka özelliklerinin bilimsel çalışmalarda kullanılanlarla denkliğine bakmak gerekir.

      Ülkemizde bulunabilir doğru özelliklere sahip malzemeleri burada yazmıştık. Ancak bu yazı dizisini sonuna kadar okumanızı öneririm. Sonunda özel sorularınız olursa [email protected] adresinden sorabilirsiniz.

  2. İyi günler diliyorum, yazınız 2011 yılında yayımlanmış, acaba sonraki dönemde ülkemizde üretilen kaolin kilinden deneme şansınız oldu mu. Olduysa markası nedir

    • Piyasada bulunabilir malzemeler” başlıklı yazımız günceldir. Malzeme ile ilgili çok soru geldiği için yakın zamanda Sıkça Sorulan Sorulan Sorular – Malzeme başlıklı yazıyı hazırladık. Maalesef, ülkemizde üretilip kaolin adı altında satılanlar, üreticileri tarafından malzemenin olması gerektiği gibi işlenmek üzere gerekli yatırımları yapmak yerine, nasılsa çiftçi duruma vakıf değil diye topraktan çıkığı gibi, karışık, saflaştırılmamış, kalsine edilmemiş halde satıyorlar. Satarken kendi sattıklarının olması gereken olduğuna dair çiftçiye uydurma şeyler söylüyorlar. Biz böyle bir malzemeyi ağaçlarımıza atmayız. Speklere uygun olduğunu söyleyerek satanlardan alıp incelediğimiz oldu. Bunlardan bir kısmını ağaçlara atmak yerine kümesteki tavukların kum havuzuna boşalttık.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*