Yaz Heyecanı ve İşler, İşler…

Havaların ısınmasıyla beraber her yılki hızlı döngü tekrar başladı. Fideler hızla büyüdüler, yeşil gübre olsun diye adalara ektiğimiz baklalar 60-70 santim boy atıp çiçeklenmeye başladılar.

Maksat baklaların maksimum oranda havadan azot fikse etmesini sağlamak olduğu için tohumları zaten oldukça sık ekmiştik. Her kökten 3-4 gövde çıktığı için epey kalabalık oldular.

Köklerdeki azot yumrularını sık sık kontrol ediyorduk. Gerçekten de söylendiği gibi %25 civarında çiçeklenmenin olduğu günler azot yumrularının da sayı ve büyüklük olarak en fazla olduğu günlerdi. Baklagiller köklerinden flavonoid salgılayıp topraktaki rhizobia grubu bakterileri tetikliyorlar. Simbiyotik bir yaşam ile bakteriler köklerde azot yumrularını yapıyorlar.

Daha fazla beklersek biriktirilen azotu bitki meyveleri için kendisi kullanmaya başlayacağından doğru zamanda biçerek kökleri toprakta bırakıp dalların kompost kabına gitmesi gerekiyor.

Herhangi bir sebeple fırını yaktığımızda, özel olarak hazırladığımız iki teneke ile biochar yapıyoruz. Çok özetle, mangal kömürü gibi oksijensiz bir ortam yaratıp tenekenin içine koyduğumuz bazen buğday kepeği, bazen odun talaşını karbonlaştırıyoruz.

Sonucunda hiç kül içermeyen, karbonlaşmış “biochar” elde ediyoruz.

“Biochar” bir toprak katkısı olarak kullanılıyor. Pek çok görüş “biochar”ın gözenekli yapısı sebebiyle toprakta nem ve besinleri tutarak verimliliği arttırdığını savunuyor. Buna karşın toprak PH’ını yükselterek bitkilerin mikro element alımını zorlaştırdığını söyleyenler de var. “Biochar” doğrudan toprak katkısı olarak kullanımının dışında, fermente edilen gübre ve yaprak çayları, enzimler, IMO (indigenous microorganisms) fermentasyonlarında da kullanılabiliyor. Şimdilik aşırıya kaçmadan domates fidelerini dikerken kök bölgeleri toprağına hazırladığımız “biochar”dan karıştırdık. Zaman içinde diğer kullanımlarını da deneyeceğiz.

Sebze adalarını bu yılın yaz sezonuna hazırlarken bol keçi gübresinin yanı sıra biraz kükürt ilavesi de yaptığımız için “biochar”ın toprak PH’ını yükseltmesini beklemiyoruz. Bu yıl domates diktiğimiz adalarda yaptığımız bir başka deneme, toprağa biraz alçı tozu eklemek oldu. Yakınlarda tarımsal jips bulunmadığı için, jips’in suyu alınmış hali olan alçı tozunu kalsiyum kaynağı olarak denemek istedik.

Balkabağı, sakız kabak, kavun ve karpuzu da bu yıl başka bir sebze adası denemesinde yetiştirmeye karar verdik. Aldığımız tabaka çatı kaplamalarını 33 santim genişliğinde kesip cıvata-somun ile birleştirerek 1,70 çapında daire şeklinde çerçeveler elde ettik. Diplerine iki senedir bir köşede bekleyen çırpıları kalın bir tabaka şeklinde yaydık.

Üzerlerine de normal sebze adası karışımı hazırlayıp doldurduk.

Bu şekilde hazırladığımız dört adayı biribirlerine uzak konumlandırdık. Bir uçtakine balkabağı, diğer uçtakine de sakız kabak fidelerimizi diktik. Balkabakları da tek çeşit, sakız kabakları da tek çeşit. Hibritlenmesinler diye başka çeşit karıştırmıyoruz. Kabak adalarının merkezine dörder mısır fidesi dikip mısırların da etrafına fasulye tohumları ektik. Böylece üç kızkardeşleri hügelkültür tarzı adalarda yorumlamış olduk.

Yeni hazırladığımız 40 metrelik adanın domates fidelerini diktik. Bir çeşitten diğerine geçişte araya seperatör olacak başka bitkileri de dikeceğiz. Ayrıca sağ taraftaki boş sıraya tatlı biberler, bir kısım patlıcanlar gelecek. Reyhan ve kadife çiçekleri, “celery” (kereviz sapı) fidelerimizi de adadaki gereken yerlere dikeceğiz.

Biz bunlarla uğraşırken bakın neler kızarmaya başlamış?

Bu fotoğraftaki havuzumuz değil, yeni gübre üretme denemesi yapacağımız tesisin alt yapısı. Hazırlarken demiri, kalıbı, su geçirmez beton harcı, kalıba dökülmesi derken epey zaman geçti, çok da uğraştık, ama su geçirmez, yalak irisi havuzumuz hizmete hazır. Boyu yaklaşık dört metre, eni bir metre, derinliği de 55 cm. Bu fotoğraftan sonra demircimiz üzerine, 2 metre yükseklikte profil borulardan bir iskelet yaptı.

Şimdi bir devridaim pompasına ihtiyacımız var. Havuzdaki suyu 2,5 metre yukarı çıkarıp dakikada 40-50 litre civarında suyu sürekli olarak akıtacak. Bunun için problemsiz ve az sarfiyatlı bir pompa bulmaya çalışıyoruz. Bilen varsa makbule geçer.

Meyvelitepe’de bizim için işler yoğun, lakin tek çalışan biz değiliz! Fazelyalar geçen sene döktükleri tohumlardan kendileri çıkıp çiçeklerini açtılar ve şimdi bizimkilerle birlikte civardaki tüm arı nüfusu bizim bahçede faaliyette.

26 Comments

  1. Sezon tüm hızıyla başladı. Biz de adaları çoğalttık. Farklı bir yerde minik bir tarlacık daha yaptık. Fidelerin dikimine başladık.

    Yeni denemeler, yeni heyecanlar.
    Bizler için yine leziz ipuçları.

    Ellerinize sağlık, gönlünüze afiyet olsun…

  2. Sayın meyveli tepe,
    kiraz, kayısı, elma meyvelerinin içinde oluşan kurtlar için ne yapıyorsunuz. Nemazal çaremidir?
    saygılar.

    • Pek bir şey yapmıyoruz açıkçası 🙂 Neemazal, Madex gibi organik ilaçlar yerine göre kullanılabilir.

  3. Sayın Meyvelitepe, yeni sezonunuz hayırlı olsun.Bu kadar işe nasıl yetişiyorsunuz hayranlıkla izliyorum. Benim 300 M2
    bir bahçem var yetişemiyorum. Emekli olduğum halde. Bir gün birtarafta bir hastalık oluyor. Onunla uğraşıken, diğeri başlıyor. Birazda Adana’nın ikliminden. Şu anda ben salatalıkları yemeğe başladım, domateslerde fındık kadar oldu. Size soracağım, domates ve salatalıkları ipe aldım, 1,5 metreyi geçtiler, tepe budamasını nasıl yapacağım..Yapmazsan aldı başını gittiler. Bana biraz ip ucu verebilirmisiniz. Teşekkürler.
    M.Erkal

  4. Mehmet bey, teşekkürler. Bizim salatalıklar daha küçük ama çiçek göstermeye başladılar. Domateste ve salatalıkta tepe budaması gibi bir şey yapmıyorum, üç metreye kadar yolu var 🙂 Aksine uzadıkça yeni çiçekler açıp meyve vermeye devam ediyorlar.

  5. Sayın Meyveli Tepe, Yeşil gübre olarak kullandığınız baklayı bu tarihlerde kesebilmek için ne zaman ekmiştiniz acaba?

  6. Sn. Meyveli Tepe, ilk soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak.

    Kabak ekmek için hazırladığınız yeni adaların malzemesi olan çatı kaplamasının ölçüleri ve fiyatları ne kadardır?

    Bu yıl sizden Ağaçlar.net te takip etmeye başladığım, o sebeple bu sitenizi bulduğum, sebze adaları metodunu uygulamaya başladım.

    Önce 600*100*20 cm. ölçülerinde iki adet ada hazırladım. Adaların toprağını tahta dan 20 cm. aşağıdan başlayarak
    30-35 cm. belleyerek kabartım. Üstüne 5 cm. cocopeat serip, onunda üstüne klinoptiloit serptim.ve 10 cm. derinliğe kadar toprakla karıştırdım.

    Cocopeatler topraksız seralarında kullanılan naylonlu yastıklardan. 1. adaya 12 adet ikinci adaya 14 adet koydum. Cocopeat az olduğu için toprakla bire bir yapamadım. Ancak toprak baya gevşedi.

    Birinci adaya domates, patlıcan, biber ve fesleğenler ektim.

    İkinciye ilk sıraya domates, salatalık ikinci sıraya patlıcan ve aralara fesleğenler ektim. son sıra boş kaldı.

    Kadife fidelerimi salyangozlar yedi ilk adaya 4 adet ektim. Biraz cosmoz, biraz da aslan ağzı ile adaları süsledim.

    İkinci adanın boşluklarına fındık turpu fidelerini taşıdım.

    Her ayın başında ve 3. haftasında, sıvı organik %24 humik+fulvik asit içerikli leonardit türevi + yine organik katkılı sıvı deniz yosunu gübresi + organik sıvı amino asit gübresi veriyorum.

    Takip eden 2. ve 4. hafta, EMA ile suluyorum.

    İki besleyici sulama arasında da musluk suyuyla suluyorum.

    İz element almam lazım. Yarın tarım ürünleri satıcılarına bakıcam.

    Ahır gübrem azdı onun için toprağa karıştıramadım ancak olan güremi suya koyup, suyunu sulama suyu ile çoğaltıp 4-5 kere verdim. Şu anda 1,5 Çuval kadar gübrem var. Onuda aynı şekilde su ile çay haline getirip vermeyi düşünüyorum.

    Ayrıca tavsiye edeceğiniz bir gübre çeşidi olurmu?

    Cevabınız için teşekkür ederim. Saygılar.

    • Sebze hazırlığı için siz de çok uğraşmışsınız, umarım her şey düşündüğünüz gibi olur.

      Domatesler ile salatalıkları bir araya getirmemenizde fayda var.

      Sebze adalarında belirleyici bitki olarak her bir adada sadece bir tür sarılıcı (domates veya salatalık ya da fasulye gibi) olmasına ve ekim nöbetine dikkat edilmesi iyi olur. Böyle düşünüldüğünde epey kısıtlayıcı olabiliyor ve iyi planlama yapılmasını gerektiriyor.

      Her bahar, şayet o adaya ekmişsem yeşil gübre bitkilerini biçtikten sonra bol keçi gübresi, bazen 1 kalıp coco-peat veya stok durumuna göre kompost ilavesi yapıyorum.

      Bunun dışında ayrıca gübreleme nadiren ve elimdeki enzim, EMA ile fermente edilmiş ısırgan çayı, uygulama esnasında bunlara ilave edilmiş biovin organik sıvı gübreden ibaret. Sabit bir takvime göre yaptığım da pek söylenemez.

      Bu yıl deneyeceğim bir şey ise 1,5 tonluk bir havuzda algea popülasyonu yaratıp ve bir tür gübre çayını birlikte üretip gübre olarak kullanmak şeklinde. Ancak tesis henüz devreye girdiği için üretim önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

      Size gübre bakımından tavsiye edebileceğim ilave bir şey yok, zaten yapılabilir olanları fazlasıyla yapıyorsunuz. Zamanınız olduğunda faydalı mikroorganizmalarca zengin bol bol çeşitli gübre gübre çayları yapmaya devam etmenizi önerebilirim.

  7. Merhaba Sayın Meyvelitepe,

    Jips konusuna el atmanıza gerçekten çok sevindim. Tarımsal Jips ile bilinen alçı arasında sadece su molekülü var demişsiniz. Yani normal alçıyı da gönül rahatlığı ile kullanabiliriz diye algılıyorum, doğru mudur?

    Teşekkürler,

    Çamtepe

    • Açıkçası jips yerine alçı tozu kullanmanın sonucunun ne olacağını bilmiyorum. Ben de merakla bekliyorum. Kalsiyum eksikliğine hassas bir iki domates çeşidinde gözlemleme şansım olur diye düşünüyorum.

  8. slm.allah emeklerinizi zayi etmesin inş.sizden çok şeyler öğrendim. çokteşekkür ederim. bahçe hakkında hiç birşey bilmezken şimdi sizin vesilenizle köydeki diğer insanlarada faydam olmaya başladı. çooook teşekkür ederim. size birşey sormak istiyorum.birturlu kadife çiçeklerim çıkmıyor.ne yapmamgerekir.

    • Meryem hanım, aktardığımız deneyimler bahçenizde işe yaradı ise ne mutlu bize. Yazdıklarımız boşa gitmemiş demek ki 🙂

      Özellikle tohumları siz toplamışsanız kadife tohumlarının hepsi olgun ve çimlenebilir olmayabiliyor. Bu yüzden fideliğe bol tohum ekip üzerini 1 cm kadar torf ile kaplayıp sıkıştırdıktan sonra sulayın. Çimlenmeleri bir kaç hafta alabiliyor. Sürekli nemli tutmanız gerekecek.

  9. Sn. İsmail bey basitçe rüzgarla halledebilirsiniz.Youtube de birçok video var
    .(Windpump prototype)(Wind mill water pump home made P#1.)
    2 tane video inceleyebilirsiniz.Saygılar…

    • Faruk bey teşekkürler. Şimdilik güçlü bir akvaryum pompası bulup devreye aldık.

  10. Merhabalar.Boyle bır hayatı yasamak ısteyenler ıcın ne guzel bır orneksınız. Bu arada bır ıse baslamak basarmanın yarısı derler ya ne kadar dogru bır lafmıs. Sizlerle gorustugumuz o gunden beri baslamak ıcın ugrasıyoruz. Ama ınsallah sonuna geldık.
    Umutsuzluga dustugum anlarda yazılarınızı okuyup cesaretlenıyorum.Paylasımlarınızı devam ettırmenız dılegıyle…

  11. Yaptığınız onca güzel çalışma o kadar etileyici ki, uzun zamandır her bilgisayar ekranının karşısına oturduğumda dakikalarca adeta bir kaneviçe gibi özenle ve profesyonelce işlediğiniz bahçenizi inceliyorum, bence insan ruhu için en nadide sanat eserleri kadar dinlendirici ve bir o kadar merak uyandırıcı aynı zamanda insanın toprağa ne kadar meftun olduğunu anlamasına vesile olan mahiyette çalışmalarınız .Sizin araştırmacı yaklaşımlarınız ve uygulamalarınız yaradanın toprağa ve üstünde yetişenlere verdiği istidatları anlamamızı sağlıyor ve ona olan şükrümüzü ziyadeleştiriyor,inşallah bir gün kendi bahçemi düzenlerken,sanırım bu en az 4-5 yıl kadar sonra olacak,sizin engin tecrübelerinizden ziyadesiyle istifade edeceğimi düşünüyorum.
    Herşey gönlünüzce olsun.

  12. Mangal ve barbekülerde kullanılan kömürün toz kısımlarıda biochar olarak kullanılamaz mı?

  13. Sayın Meyvelitepe,burada sizinle olmanın tadını çıkarıyorum ama şimdiye kadar neden farketmediğim içinde hayıflanıyorum.
    Her şey ayrı bir güzellik ve her şey ayrı bir birikimin ürünü,
    Şimdilik sonsuz teşekkürlerimi sunarken engin bilgi ve deneyimlerinizin bir kısmını bu bahardan itibaren izinsiz alacağımı belirtmek istiyorum. Tekrar teşekkür eder saygılar sunarım.

  14. Sayın meyvelitepe uzun zamandır sebze bahçenizle ilgili paylaşımda bulunmuyorsunuz. Daha önce yazdıklarınizdan tekrarlardan hoslanmadiginizi biliyorum. Fakat emin olun benim gibi paylaşımlarınızı dört gozle bekleyenler vardır. Yeni yazılarınızı merakla beklemekteyim.

1 Trackback / Pingback

  1. Anonim

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*