Sebze Parkı – 2 – Planlama

Sebze adaları deneyiminden sonraki adımımız “Sebze Parkı” oluyor. Sebze parkı, bireysel adaların hep birlikte bulunacağı sisteme verdiğimiz isim. 20 adadan oluşan yeni sistem, gerek sistemi oluşturan adaların biribirlerine göre olan pozisyonları, gerek hangisinde ne zaman hangi bitkileri yetiştireceğimiz, bazılarının çok güneşli, bazılarının yarı gölgeli, bazılarının toprak ısıtmalı özel sera içinde olması, özel sulama düzeni, adalar arasında yürüme ve çalışma parkurlarına vararak bir bütün oluşturuyor.

Yapmaya çalıştığımız, doğanın düzeni ile insanın düzenini biribiriyle çelişmeyecek şekilde buluşturmaya çalışmak. Bunu yaparken de kısıtlı arazimizi olabildiğince iyi kullanmaya çalışıyoruz.

Yeni adaların boyutlarını da biraz değiştiriyoruz. Her ada 4 metre uzunluğunda ve bir metre eninde oluyor. Her bir ada 4 m2 büyüklüğünde. 20 ada ile toplam 80 m2’ye çıkıyoruz. Geçen yazın 22 m2’siyle kıyaslanırsa epeyce büyütüyoruz.

Dört adayı ısıtmalı bir sera oluşturacak şekilde planladık. Isıtma, ada toprağının ısıtılması suretiyle yapılacak. Kullanacağımız enerji elbette yenilenebilir, herhangi bir şey yakmadığımız ve masrafsız enerjiler olacak.

Sebze parkının genel konumlandırılmasında maalesef permakültürün klasik bölgelendirme mantığını birebir uygulayamıyoruz. Eve en yakın birinci veya ikinci bölgede olması gereken sebzeler bizde evden epey uzakta olacak. Yapmaya fırsat bulursak bunun için de zihni sinir bir çözümümüz var tabii.

Meyvelitepe, kuzeye bakan bir yamaçta. İyice güneye yatan yörünge sebebiyle kış dönemince güneşlenme süresi çok azalıyor. Çünkü arkamızdaki güneyde yükselen bir tepe var. Sebze parkının bulunduğu alan arazinin en uzun güneşlenebilen yerleri sayılır.

Fotoğrafta , sağ üstte belli belirsiz görünen zemin, proje tamamıyle bittiğinde yapılacak ahşap bahçe kulübesinin zemini. İşin ilginç tarafı, kulübeyi daha evi yaparken planlayıp zeminini hazırlamıştık. Burası arazinin en sakin yeri. Yaz akşamlarında manzarası çok güzel, huzur vericidir. Kulübe, sebze parkındaki çalışma molalarında kestirebileceğimiz, eve kadar çıkmadan çayımızı demleyip keyifle içebileceğimiz bir mekan olacak.

Bu dört adanın üzerine bir sera yapacağız.

Bu hafta itibarıyla 15 adayı yerlerine yerleştirdik. Köşe bağlama takozlarını vidalıyoruz. Kalan beş adayı ilerleyen günlerde, kışlık sebzelerin bitmesini takiben yapacağız. Daha çok işimiz var.

23 Comments

  1. Kulubeniz hoş bir dinlenme yeri olacak gibi. Ada parkları hazırlıklarında size kolaylıklar diliyorum… Sevgiyle, bilgi

    • Sevgili Meyveli tepe.. yazdıklarınızı büyük bir hevesle okuyorum. Ben de bahçemize bu sene sebze yatakları yapmak istiyorum ama merak ettiğim bir şey var. Bahçemizde yabani otlar çok fazla bu sebze yataklarında en alta bir şey koyulmazsa yabani otlar ordan da çıkmıyor mu? Önleyici ne yapılabilir? Bir de sizin resimlerden gördüğüm kadarıyla yükseklikleri 30cm civarında sanırım. Bu yeterli mi 50-60 cm gibi okumuştum bir yerde.. açıkçası yatakları yaptırmak için bir yere sipariş vermem gerekecek sanırım o yüzden gereksiz masraf da yapmaktan çekiniyorum.

      • Sebze adasını yerleştireceğiniz yerin altını 10 santim kadar kabartıp varsa ayrık vs. köklerini temizlerseniz problem olmaz. Sebzeler genellikle yüzeysel kök yaptıklarından bu derinlik yeterli oluyor.

  2. Yaz bitti ama caliskan karincalar hala calisiyor!:) Cok guzel olacagina eminim. Hele su bahce kulubesi fikri cok yerinde.
    Bir de, adalarinizin iskeleti pek yakisikli!:)
    Cok kolay gelsin.

  3. kolay gelsın! size sürekli sorular sorup sinir etmiyorumdur inşallah!biz genelde baharda ekiyoruz bahçemizi,malum istanbulda kış şartları diyerek..adaların karkası hazır.babamla bir türlü anlaşamıyoruz,o toprağı şimdiden hazırlayıp kışı geçirmesini istiyor.ben de baharbaşında hazırlamak doğru diye düşünüyorum.iki ara bir derede kaldık.toprak boşken yağmurlar akıtır hazırladığımız kompost vs boşa gider mi acaba?
    şimdiden teşekkürler gene:)

  4. Şebnemn hanım,
    Tam tersi. Bildiğimiz bir şey ise sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Sorularınız, yazılarımızı okuduğunuzu, beğendiğinizi, dahası bazılarını uygulamak istediğinizi gösteriyor, ki bu yazıları yazmamızın da sebebi bu zaten.
    Sorunuza gelince, babanız haklı. Toprak karışımını şimdiden hazırlamanız ve kışı geçirmesi çok daha iyi olur. Organik madde ve besin elementleri homojenleşir. Toprak mikroflorası oluşur. Bu sayede organik maddeler çözünerek bitkilere yarayışlı duruma gelir.

  5. Pınar teşekkürler. Karınca olmakta bizi geçtiğiniz kesin 🙂
    Kulübenin tüm malzemesi bodrumda duruyor zaten. Artık bu bahara yapmak şart oldu.
    Adaların malzemesi uzun yıllar dayanacak gibi olsun istedik. Daha epey iş var. Bir kez tamamlandıktan sonra gerisi tamamen tembel işi olsun istiyoruz 🙂

  6. Kolay gelsin,
    yakında sebze parkı turları adı altında tüm Türkiye’den geziler düzenlenirse şaşırmam 🙂
    Sebze parkında yapacağınız kulube basit-işlevsel-doğa yanlısı-sadece güneş enerjisini kullanan-tuvalet atıklarının bir şekilde değerlendirildiği-çatısında sedumların ve güneş panellerinin olduğu-pembe pancurlu ama pancurların da birer güneş paneli olduğu vs.vs.
    bir MeyveliTepe klasiği olması temennisi ile.

  7. MeyveliTepe kulübesi;
    bahçesine benim gibi nasıl bir kulübe yapacağını kara kara düşünenler için de bir örnek teşkil edeceğini sanıyorum.
    Nesıl fırın kardeşliği olduysa neden bahçe kulubesi kardeşliği olmasın 🙂

  8. Adalarınızı ilgiyle takip ediyorum. Ben de sizden görerek bahçeme 5-6 tane yaptım. Daha da yapacağım. Fakat bu ısıtma olayı için sizdeki gibi bir merkezi ısıtma sistemi olması lazım herhalde. Artık o proje Sapanca’daki bahçemizde olur inşaallah.
    Sitenizdeki bilgilere ileride de ihtiyacım olacak. Belli bir zaman sonra silecekseniz ayrı bir dosyaya kaydetmek istiyorum.
    Yazılarınızda detay bilgileri yazmaktan (benim gibi acemileri düşünerek) her daim geri durmamanızı istirham ediyorum.
    Ebruland-Hollanda

  9. Sn.Denizakvaryumu,
    Bu kulübe bir teknoloji kulübesi olmayacak. Fazladan tek yapacağımız, duvarlarda ve çatıda ısı izolasyonu olacak. Onun da sebebi, yaz öğlelerinde serin serin siesta yapabilmek için.
    Zaten 2mt x 3 mt boyutlarında küçücük bir şey olacak. İçinde tuğladan, bacalı bir açık şömine yapmayı düşünmüştüm ama, yangın filan olur diye vazgeçtim. Burada yakılan odun genelde kestane dalları. Kestane de yanarken çok patlayan, sıçrayan bir odun. Bir köşede küçük bir çap yapma düzeneği tek lüks olacak herhalde.

  10. Mustafa bey,
    Seranın ısıtma sistemi bağımsız olacak. Bir güneş paneli, bir kazan, bir de kompost kaplarının içine döşenmiş ısı değiştiricilerle ısı kaynağını halletmeye çalışacağız. Seradaki adaların tabanına da döşemeden ısıtma boruları döşeyip toprağı ısıtmaya çalışacağız. Sistemde 25 derece su dolaşması fazlasıyla yetecek.
    Şimdilik eski yazıları silmek gibi bir niyetimiz yok. Fakat aynı konunun yazıları zamana dağıldığı için okuyanların takibi kolay olmuyor olabilir. İnşallah ileride derli toplu kitap halinde yayınlarız.

  11. bu 80 m2’den elde edilecek sebze miktarını biliyor musunuz? Epey fazla olacaktır diye tahmin ediyorum (bizim minicik bostandan bu yaz elde ettiğimiz fasulye miktarını düşündümde…) , fazlayı ne yapacaksınız? Pazarda satış??? yani konu komşuya dağıtmakla da bitmeyebilir. Soruyorum ama sorularım çok cahilce gelebilir diye de bir miktar endişe etmekteyim…

  12. Merhaba,kolay gelsin. Yazılarınızı takip ediyorum.Her yazınızda birşeyler daha öğreniyorum.Yazmayı sakın bırakmayın.Sevgiler, saygılar.

  13. Başak, yeni adalarda teorik olarak daha fazla ürün almayı ümit ediyoruz. Yanlız bu sefer zamanı daha iyi planlamaya çalışacağız. Sebze fidelerinin dikimini zamana yayayacağız, kışlıklar için de bunları kullanacağız. Bu sayede kısa zaman aralığında çok ürün almak yerine uzun bir zamanda devamlı ürün almaya odaklanacağız. Yine de fazla olursa belki yakındaki bir kaç aileye sebze gönderebiliriz diye düşünüyorum.

  14. Sn MeyveliTepe
    Elimizde kalan baca tuğlaları ile bu adalardan yapmayı düşünüyorum. Bacaların yüksekliği 30 cm. Sizce olur mu.
    Yağmur yağdığından bahceye giremiyorum, toprağı hazırlayamadım henüz. Dere mili getirtim, koyun gübresi hazır.Cocopeat arayışlarındayım.
    Bizlere de, yol gösterici olduğunuz için teşekkür ederim

  15. Sn.Cemo,
    30 santimlik yükseklik gayet iyi. Büyük kök yapacak bitkileri dikeceğiniz adaları 10-15 santim daha derin kazarsınız. Karışıma biraz da killi bahçe toprağı eklemeyi ihmal etmeyin.

  16. Beni blog yazmaya başlatacak kadar etkili anlatımınız ve uzman ötesi konu paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Çiftlik ve çiftlik evi hayalimizi gerçekleştirirken sağladığınız katkıyı kelimelerle ifade edemiyorum. Sevgiler.

  17. kolay gelsim blogunuzu ilgi ile okuyorum yeni keşfettiğim içinde hayıflanıyorum. Sizde ricam ektiğiniz tohumlardan nasıl edine bilirim. Teşekkürler

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*