Fırın Kardeşliği – Faruk beyin fırını

[quote]Fırın Kardeşliğinin yeni üyesi Almanyadan[/quote]

Ben, ismim Faruk 37 yaşında, Almanyaya sonradan gelen, yaklasik 8 senedir burada yasayan bir gurbetci olarak sayenizde köy fırınına kavuşan biriyim.

Sebze adalarından sonra fırın aşamasınıda halletmiş olduk. Gönül ister ki tavuk vs. de olsun ama şimdilik bunla avunucaz. Burada Türkiyedeki taş fırın ürünlerin tadını bulmak çok zor. Ben de lahmacuna güvece hasretimden dolayı vedeki meyvelitepe fırın kardeşlğinden esinlenerek fırını yapmış olduk.

Fırın yapım aşamasında  sizin fırın ve kardeşlik fırınlarından  esinlendim. Aslında fırın yapmaya başladığınız zaman kendi kendine yapım aşaması çıkıyor. Yöntemleri herkes kendine ve malzemesine göre belirleyebilir. Ben tabanı 120 x 120 ve fırın tabanında 105 x 105 yaptım. Bence en iyisi 120 x 160 ilaveten fırın ağzına 40 cm’lik bir uzatma yapacağım.

Burada fırın tavanı için 35 x 45 hazır 5 cm kalınlığında tabaka ateş tuğlaları vardı, cam kırığı ve tuz üstüne bunları serdim. Sonra ateş tuğlalarını dizip kubbeyi ördum. Harç olarakta hazir harç kullandim. 1200 dereceye dayanıklı ateş tuğlası için üretilmiş olan harcı kullandık. Baca çekişi çok iyi. Daha sonra kubbenin etrafını kırmızı tuğlalarla örüp cam yünü ile kaplayıp bir çatı yapacağım. Bitmiş halini de tekrar yollayacağım. Makyaj olayına sonra gireceğiz bakalım nasıl bir sey ortaya çıkacak.

Herkese selamlar.

Fırın dış kemerini ben bu şekilde yaptım. Straforun üstüne taşları dizdim ve aralarini doldurdum. Bütün bir parca olarak yapıştırdım, daha kolay oluyor. Fırın süslemesini yapacağım, bittiği zaman son resimleri tekrar yollayacağım.  Ama önce alt tarafa odunluğu da kemerli örmek lazım ben örmedim.

 

 

 

 

1 Comment

  1. kubbesi biraz yüksek olmuş buda ısının çabuk kaybolması demek..iyi sonuç alabilmek için baya bir odun yakmanız lazımki fırın ısınsın..ellerinize sağlık yinede gayet güzel görünüyor..

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*