Fırın Kardeşliği – Silikon Vadisi Fırını

Bir kaç gün önce Burak Epir beyden bir mesaj aldık. Mesaj taa Amerikadan, Silikon Vadisinden geliyordu. Burak bey kendini, deneyimlerini paylaşan bir mutfakçı olarak tanımlıyor. Mesajında uzun uzun yazmak yerine, kadikalesi.blogspot.com adresinde yayınladığı Ast-chı isimli günlüğündeki Silikon Vadisi fırınının yapım hikayesini yazdığı yazının linkini vermiş.

Burak bey, bu yazısında Meyvelitepe fırınından çok önce yapmış olduğu fırının yapım aşamalarını anlatıyor.

Sunday, January 11, 2009


Tas Firin yapimi

Bostancik blogundan ulastigim Meyvelitepe blogunu gorunce kendi firin yapma deneyimimi aslinda cok yuzeysel paylastigimi fark ettim. Eskiden mecburen ve gunumuzde nadiren kullanilan tas firinlardan ozenerek, 5 sene once bende bir firin yaptim.

İlk olarak kisitli alanimin neresine yapacagima karar verdim. Bahcenin arka tarafinda cim ile bahce
citinin arasindaki yeri sectim. Cikacak dumanin evden mumkun oldugu kadar uzakta olmasi ilk dusuncemdi.

Aralik ayinin 3. haftasi tatildeyken havalarin guzel olmasini firsat bilip gerekli olan malzemeleri aldim.

Alt taraf icin normal kil tugla
Kubbesi icin yarim kesilmis ve
normal firinlanmis kil tuglasi
Pisirme zemini icin ates tuglasi
Cimento
Harc icin ince kum
Kirec
Kalinca bir kontraplak

Temelin saglam olmasi icin zeminin dumduz olmasina dikkat ettim. Daha sonra 8 kat tugla dizdim ve harcimin kurumasini bekledim. 8 kat daha tugla dizdikten sonra bunun icini doldurmaya geldi sira.
En alti cakil taslarini ile doldurdum, bu yagmurlarda alttan nem cekmesini onlemek icin.
Bunun uzerine 12 tane buyuk tas koydum. Taslarin arasindaki bosluklari ince kumla 10. tuglaya kadar doldurdum.

 

Yazının tamamını burada yayınlamayacağım. Silikon Vadisi fırınının yapım aşamalarını ve hikayesinin tamamını okumak isteyenler Kadıkalesinde Ast-chı’yı okuyabilirler.

Sİlikon Vadisi fırınının bir özelliği de kubbenin yapılış şekli. İtalyan ve Anadolu tarzlarından farklı olarak yarım küre şeklinde değil, yarım silindir şeklinde yapılmış. “Barrel Vault” denilen bu tarzı Türkiyede hiç görmedim, ancak  Avrupadan Amerikaya giden ilk göçmenler fırınlarını hep bu tarzda yapmışlar. Sanırım Amerikadaki bahçe fırınların önemlice bir bölümünde bu tarz kullanılıyor.

Bahçesine fırın yapmak istiyenler için hoş bir örnek olabilir. Kubbenin yapılması küresel kubbe yapmaktan daha kolay görünüyor.

Kadıkalesinde sadece fırın yok. Bir de tandır var. Bunların yanısıra uzman bir deneyimin paylaştığı çok güzel tarifleri unutmamak gerek.

Zeytinli ekmek tarifini hemen denedik. Bahçemizin ağaçlarından yaptığımız sele zeytinlerinden Ast-chı’nın tarifine göre yaptığımız zeytinli ekmek çok güzel oldu.

Bu hafta her sabah iki dilim zeytinli ekmek ve bir bardak çay mükemmel bir kahvaltı oldu. Katığı içinde olan çok lezzetli bir ekmek, çok da pratik. Ast-chı’nın diğer tarifilerini de adım adım deneyeceğiz. Hepsi de çok güzel görünüyorlar.

Teşekkürler Burak bey.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*