Fırın Kardeşliği – İbrahim Beyin Fırını

Fırın Kardeşliğine dahil edilmek üzere İbrahim bey, Erdek’deki yazlık evlerinin bahçesine yaptığı bir fırının yapım fotoğraflarını aşağıdaki not ile birlikte gönderdi.

[typography font=”Cantarell” size=”24″ size_format=”px” color=”#040e4f”]

Yazlık evimin arka tarafındaki bahçemde meyva ağaçlarımla (bodur cins elma ve kiraz ayrıca 15 çeşit meyva fidanları) ve toprakla uğraşmaktan büyük zevk almaktayım. Hayalimde bahçemde fırın yapmayı düşünüyordum, yine sayenizde bana yol gösterici oldunuz ve bende fırın kardeşliğine katılmış bulunuyorum. Fırınımın başlama ve bitme zamanı 2 seneyi buldu(çünkü çok sık ara vermek zorunda kaldım)


Aşama aşama dönemlerinin fotoğraflarını çektim ve size yolluyorum.Yazı yazma özürlü olduğum için yalnız fotoğraflarını yolluyorum belki başka arkadaşlarda benim fotoğraflardan bazı fikirler edinebilirler.

Saygılarımla

[/typography]

İbrahim bey, fotoğraflar kendilerini açıklıyor düşüncesiyle yapım aşamalarıyla ilgili çok fazla çok fazla izahat göndermedi ama yapımla ilgili gelecek soruları yanıtlamaya söz verdi. Resimlerin altındaki notlar bana ait, bir hata edersem affedin.

 

Fırının yapılacağı yere karar verilerek fırın ağırlığını kolayca taşıyacak ve önünde çalışılacak bir temel inşaa ediliyor.

Fırın tablasını taşıyacak duvar örülüyor.

Kalıp hazırlanarak tabla betonu atılıyor. Fotoğrafta görülmüyor ama büyük ihtimal demir takviyeli.

Tablanın üzerine, resimden gördüğüm kadarıyla 10 santim kalınlığında bir izolasyon katmanı oluşturulmuş. Onun üzerine fırın tabanını oluşturacak refrakter tuğlalar düzgün bir şekilde yerleştirilmiş.

Kubbenin ilk sıra tuğlaları dikine yerleştirilmiş ve kavisli fırın iç ağzı inşa edilmiş.

İbrahim bey kubbenin son kilit taşını yerleştiriyor. Kubbe yapımında köpükten klavuzlar kullanılmış. Kubbe gayet düzgün ve küresel. Bu klavuzlar kullanılmazsa kubbe taşlarına gereken eğim zamanında verilemiyor ve kubbe kolayca küresel olmak yerine konik oluveriyor. Kubbenin küresel olması, yüklenen ısının fırın içinde dağılımı ve ısının fırın tabanına doğru homojen yansıtılması için önemli.

Köşeli profiller de yerleştirilerek baca ve fırın dış ağzının yapımına geçilmiş. Fırın iç kapağı ve odunluk kapağı sacdan ölçüsüne göre muntazam ve şık olarak yaptırılıp yerlerine monte edilmiş.

Kubbenin taş yünü ile izolasyonuna başlanmış.

Taş yünü biraz kalın. Çok iyi bir izolasyon değeri sağlar ama kubbenin kavisine uydururken kırılmalar olmuş. Çok önemli değil.

Fırının çatısı inşaa ediliyor. Kubbenin izolasyonu bitirilip bırakılan boşluğa kubbeyi içine alacak şekilde duvar örülmüş.

Çatı bitirilip şıngıl kaplanmış. Alt bölümdeki duvarlar ve yerler kayrak taşıyla kaplanmış. Kubbeyi çeviren duvara ise dekoratif kaplama tuğlaları işlenmeye başlanmış. Dış ağzın kırmızı tuğladan kemeri şimdiden çok şık görünüyor.

Ve fırın bitiyor. Her şeyiyle mükemmel görünüyor. İbrahim bey böyle bir poz vermeyi hakketmiş doğrusu.

Eh, artık fırın hünerlerini göstermenin vaktidir. Fotoğraftaki küreği çok sevdim. Böyle bir çift kürek de ben getirtmiştim İnegöllü bir ustadan. Fırın tabanı ve ağzının yüksekliğine dikkat. Fırının önünde eğilip bükülmeden çalışmak ve içeride olan biteni izlemek için ideal, tam olması gerektiği gibi. Üzerinde hamur işlenecek masa, fırın ile aradaki mesafe çalışma kolaylığı sağlıyor.

Fırın yanıyor ve içeride iki pide görüyoruz.

Bu yumurtalı pastırmalı pideler nefis görünüyor, uzmanınca hazırlanmışlar.

Pişen ekmeklerin kokusunu duyacağım neredeyse. Daha sonra İbrahim beyle haberleştiğimiz üzere, fırın önceden daha uzun süre yanıp ateş tuğlaları beyazlayıncaya kadar ısı yüklenirse daha uzun süre pişirme sağlar.

Benim de her fırın yakışımda hazırladığım gibi pide, pizza işleri bittikten sonra fırına sürülen ve üç saatte pişen bir güvecin kokusu başka bir pişirme yönteminde elde edilemez.

İbrahim bey ve arkadaşları fırında pişenlerin tadına bakıyorlar.

İbrahim bey ve ailesine bu fırının bir mutluluk ve huzur kaynağı olmasını diliyoruz.

 

 

4 Comments

  1. Merhabalar, Firininiz cok güzel olmus güle güle kullanin sizden bir ricam olcak, bana bir zahmet Firinizin ölcülerini(tablanin genisligi, derinligi, yüksekligi ve Firinin ic genisligini gönderiimisiniz, cok Tesekkürler.
    selamlar

    • Muzaffer bey,
      fırını beğendiğinize sevindim,öncelikle meyvelitepeye çok teşekkür ediyorum.onun katkılarıyla büyük zevk alarak yaptım.
      sorunuza gelince,kubbenin oturduğu tablanın ön tarafı (genişliği) 140 cm ,derinliği(boyu) 175 cm, yüksekliği ise toprak zeminden,en üst nokta olan ateş tuğlasının üstüne kadar 115cm dir.
      fırın kubbesinin taban çapı içten 90 cm,dıştan 110 cm dir.kubbenin iç yüksekliği 55 cm ,dış yüksekliği 65 cmdir.

  2. İbrahim bey merhaba, fırınınız çok güzel olmuş bayıldım. Sizden ricam fırını ne kadara mal ettiğinizi söylerseniz çok sevinirim.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*