Bir Avuç Karbonat

Daha önceki bir yazıda alternatif ya da başka bir deyişle doğal temizlik malzemeleri arayışına girdiğimi yazmıştım. Bu arayış sırasında pek çok çevreci internet sitesi ve blog keşfetmiştim. Zaman zaman dolaşıp yeni bir şeyler var mı diye baktığım bu sitelerden bir kaç tanesinde karbonatın (sodyum bikarbonat) kullanımına ilişkin Türkçe kaynaklarda pek rastlamadığım,
çoğunu daha önce bilmediğim bigilere ulaşınca, bunları herkes bilmeli dedim.

Okuduğum yazıda bir kaseyle buzdolabına konan karbonatın hoş olmayan kokuları önlediğini herkes bilir diyordu, ben bilmiyordum. Üstelik diğer ürünler gibi yalnızca kokuları maskelemeyip, kimyasal olarak nötralize ettiğini de öğrenmiş oldum.

Ama buna ilaveten daha ne işlere yaradığını yalnız ben değil bir çok kişi de bilmiyormuş anlaşılan. Bakın karbonatla ne işler yapılıyor.

Özellikle camlar üzerinde kalan bant izleri veya yeni eşyalardaki inatçı etiket izleri için karbonatı suyla karıştırarak macun kıvamına getirmek ve bir bez yardımıyla lekeleri ovarak temizlemek mümkün. Daha sonra ise durulama amacıyla bir daha silinmeli.

Büyükçe bir baharat kavanozunda saklanan karbonatın el altında bulunması iyi bir fikir. Herkesin başına gelmiştir, bazen mutfakta iş yaparken özellikle tavalar aniden alev alabiliyor. Bu durumda işin en başında, kendinizi yakmamaya dikkat ederek serpeceğiniz karbonat alev söndürücü işlevi görüyor.

Mutfakta hamam böcekleri benim için kabus gibi bir şey, sırf bu yüzden bir evden taşınmayı bile düşünebilirim.

Bir zamanlar anneciğimin mutfağını sarmışlardı. 17 Ağustos depremi korkunç felaketlere yol açmıştı, ama bir tek bu konuda işe yaradı, böcekler göç etti ve bir daha da dönmedi. Zehirli ilaçları mutfakta kullanmaktan kaçınan annem yarım ölçü toz şeker ile karıştırılan karbonatın, bu zararlıları şekerle kandırıp karbonatla ölümcül bir darbe vuracağını bilseydi, daha az sıkıntı çekerdi. Sığ bir kaba konacak bu karışım zehirli kapanlara alternatif olarak mutfağın çeşitli yerlerine yerleştirilebilir. Hatta bence dolap örtülerinin altına dahi serpilerek yaygın bir koruma sağlayabilir belki.

Geçen gün bir sakarlık anımda koltuğuma sıçrayan yağın lekesi üzerinde çeşitli deneyler yapıp, yine de çözüm bulamadan önce yağ lekesi üzerine karbonat serpip bir saat sonra süpürdüğümde lekenin çıkacağını biliyor olsaydım keşke. Ayrıca karbonat suyla birlikte kullanıldığında yağ asitlerini suda çözünebilen bir tür sabuna döndürerek temizliyor.

Nemli bölgelerde olduk olmadık her şey, durduğu yerde paslanır. Oysa ağzı açık bir kutuyla el aletleri dolabına konacak karbonat bu işi de çözüyor ve paslanmayı önlüyor.

Tıkanan lavabolara zaman zaman döktüğümüz, solumaktan ve boruları bile eriteceğinden korktuğumuz maddeler yerine haftada bir kez bir çay fincanı karbonat ile bir çay fincanı sirke karışımı dökülen mutfak lavabolarında boruların tıkanması önlenebiliyor. Ayrıca aynı karışımın ardından bir çaydanlık kaynar su döküldüğünde tıkanıklık varsa açılabiliyor. Azıcık karbonat ve sirke karışımı bulaşık sonrası lavabo temizliğinde de çabuk ve kesin sonuç veriyor.

Duş kabinlerinin camlarında oluşan lekeleri nemli süngere dökülecek karbonatla ovmak zehirsiz ve asit solumadan temizlik sağlıyor.

Ev içi ve dışında kullanılan ızgaraların temizliği genellikle zor ve bezdirici olur. İşi kolaylaştırmak için önerilen ise, ızgaraya karbonat serpip bir gece bırakmak. Ertesi gün sıcak suyla iyice fırçalamak yeterli. Isıya dayanıklı toprak veya seramik kaplardaki yanık lekelerini üzerine karbonat döküp 6-8 dakika bıraktıktan sonra ovup yıkayarak çıkarmak mümkün.

Ellere yapışıp kalan kokular da ayrı bir sorundur. Dostlarınız için uğraşır güzel yemekler yaparsınız, ama bazen soğandan, bazen başka kokulu yiyeceklerden menü neredeyse ellerinize yazılmıştır. Karbonat burada da imdada yetişiyor, bir avuç karbonatla ılık suda yıkanan ellerde kokudan eser kalmadığı söyleniyor. Henüz denemedim ama sık sık ihtiyaç duyabileceğim bir çare olduğunu düşünüyorum.

Ben kitapların her türlü kokusunu severim ama rahatsız olanlar için çözüm küf kokan kitapları içine karbonat serpilmiş bir poşet içinde bir kaç hafta bekletmek. Böylece kitaplarınız hoş olmayan kokulardan arınabiliyor. Ayrıca giysi dolaplarındaki küf kokusuna dolap içinde ağzı açık bir kutuda saklanan karbonat engel oluyor.

Diş macunu bittiği ve yedekte de bulunmadığı zaman, dörtte bir çay kaşığı karbonat kaşık içinde sulandırılarak macun yerine kullanılabilir. Ayrıca üç kaşık karbonatı bir kaşık suyla karıştırıp hafif masajla cilt temizliğinde kullanmak da mümkün. Üstelik ciltteki ölü tabakayı temizlemek için bir sürü masraf edip aldığımız kremlerden çok daha ucuz ve pratik. Alerjik bitki tahrişlerinde de kaşınan yerin üzerine karbonat serpmek kaşıntıyı kesiyormuş

Aynı ölçüde karışım porselenlerdeki lekeleri ovmak için de yararlı. Karbonat ılık suda bir parça aliminyum folyo ile birlikte biraz bekletilirse, bu sıvı gümüşler için parlatıcı görevi görebilir. Beyaz tutkalla karıştırılan karbonat duvardaki çatlakları kapatmak için kullanılabilir.

Evinizdeki küçük sanatçıların duvar yazıları ve resimlerini silmek için de karbonat imdada yetişiyor. Islak beze serpilecek karbonatla ovmak yeterli.

Lens kullananlar için de sulandırılmış karbonatla lensleri ovmak öneriliyor, hassas yüzeyleri çizmeden temizlediği belirtiliyor. Ancak lensler için kullanıldığında çok iyi durulanması gerekiyor, aksi halde gözde tahrişe yol açabiliyor.

Ayrıca pet hayvanlarında da pire, karınca vs. gibi asalaklarlardan kurtulmak için serpilmek suretiyle kullanılabiliyor, ancak hayvancağızların derisini tahrişten korumak için sonra yıkamak gerekiyor. Halı ve kilimlere karbonat serptikten 15 dakika sonra süpürmek, özellikle evde hayvan besleyenlerin istenmeyen kokulardan kurtulmasına yardımcı oluyor. Çamaşır ve çamaşır makinesi temizliğinde sulandırılarak kullanılan karbonat yine koku giderici işlevini görüyor. Ayrıca çöp kutularına çöp poşetini yerleştirmeden önce serpilecek karbonat burada da kokuyu önlüyor. Lavabo altındaki dolaplara yerleştirilecek ağzı açık bir kutu karbonat nerden geldiği belli olmayan kokular için bir önlem.

Bahçede uğraşanlar için de karbonat organik bir seçenek. Bir hafta boyunca hergün hafifçe ıslatılan yabani otlar üzerine azıcık karbonat serpiştirmenin yabani ot sorununu denetim altına almaya yaradığı belirtiliyor.

Bir diğer konu da karbonatın sağlık için kullanımı. Bir kaşık karbonatın mide ve hazımsızlık sorunlarına iyi geldiği ve antiasit olarak kullanılabileceği söyleniyor, ancak bunu uzun süre kullanmış birini tanıyorum ve sonunda bir mide ameliyatı geçirmişti. Anladığım kadarıyla şikayetleri azaltıyor belki ama uzun vadede tedavi edici bir etkisi yok. Ancak yukarıda sözünü ettiğim blog’a gelen bir yorumda karbonatın Gut hastalığına iyi geldiğini okudum. Bu okuyucu internetten karbonatın gut hastalığını tedavi ettiğini öğrendiğini, olaya önce kuşkuyla yaklaştığını ve pek inanmadığını söylüyor. Ancak yine de denemiş ve gerçekten işe yaradığını belirtiyor. Gut hastalığına kandaki yüksek asit seviyesinin neden olduğunu ve karbonatın temel özelliklerinin bu asit seviyesini düşürdüğü söylenmekteymiş. Yorumunun sonunda suya karıştırarak içtiği bir kaşık karbonat sayesinde gut hastalığından kurtulduğunu belirtiyor. Ancak başka bir yazıda kandaki sodyum seviyesini yükselten karbonatın, aşırı tuz gibi ciddi yan etkileri olabileceğinden söz ediliyordu. Özellikle yüksek tansiyonlularda ödem, kalp krizi ve karaciğer yetmezliği gibi sonuçları olabiliyormuş. Kısacası internetteki pek çok bilgi gibi, buna da temkinli olarak ve biraz da kuşkuyla yaklaşmak ve doktora danışmadan kullanmaktan kaçınmak gerekli.

Sonuç olarak karbonatı yalnızca kek ve çörekler için değil, pek çok iş için elimizin altında bulundurmak durumunda kalacağız anlaşılan. Neyseki bu tür işler için aktarlarda açık karbonat bulunuyor. Ben şimdiden kavanoza doldurup kullanmaya başladım bile.

Kaynak1, kaynak2

11 Comments

  1. karbonatin bu kadar yarali oldugunu sayiden bilmiyordum.ben dekoroturum duyunlerde gelin masasina yakilan mumbunlarin birakmis oldugu lekeler beni sinir ediyordu
    umarim mum lekelerinide cikaracaktir.

  2. bir çay kaşığı da köftelik kıymaya katarsanız, esnek inegöl köftesi elde edersiniz :)))

  3. Sağlık için kullanımında, eczanelerde satılan ” İngiliz karbonatı ” , vücuttaki toksinlerin atılmasında çok yararlı oluyor. Besin maddeleri ,kullanılan ilaçlar,stres vb.nin vücutta oluşturduğu asitleşmeyi gidererek alkali olmasını sağlıyor. Alkali olunca bedenin savunma sistemi güçleniyor. Facebook ‘da Kemal Milar’ın sayfasında daha kapsamlı bilgiye ulaşmak mümkün.

  4. Ben çok uzun yıllardır buzdolabını karbonatla siliyorum nemli bezin üzerine direk karbonatı koyup dolabı ve rafları siliyorum sonra 2-3 defa iyice sıktığım bezle duruluyorum fırınımı da aynı şekilde temizliyorum yiyeceklerin konulduğu yada piştiği yerlere kimyasallar girmiyor benim evimde. Aktarlarda kilo ile satılıyor ayrıca yeni öğrendiğim şeylerde var sizden teşekkür ederim. Birde domatesleri kullanmadan önce 10 dakika karbonatlı suda bekletmek üzerindeki zararlı kimyasallardan arındırıyor diye okudum bir yerde doğruluğunu bilmesemde yyeşilliklerde ve domateslerde uyguluyorum

  5. Merhaba evde tespih böceği gibi bir bocek türedi , şekerli karbonat etkili olur mu yada başka bir tavsiyeniz olur mu, teşekkürler

    • Böceğin tam türünü tesbit edebilirsek ona göre literatür taraması yapılabilir.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*