Bizim Evde Ne Yanacak

Evi çatıdan temele kadar sarıp sarmalayarak ısı kayıplarını en aza indirdiğimizi düşünüyoruz. Her şeye rağmen yine de ısı kaybı olacak. Peki, kaybolan ısının yerine ısıyı nereden bulacağız? Başka bir deyimle bu evde ne yanacak? Dahası kalorifer ve kullanma suyunu nasıl ısıtacağız?

Bir önceki yazıda bu konunun da çok uzun araştırıldığını yazmıştım. İş sonunda ne kadar maliyetle, ne kadar konfor edileceği hesabına dayanıyor. Sadece bu açıdan bakılırsa şömine yakmak, ya da en basitinden odun sobası kurmak en ucuzu görünüyor. Ama bunun da iki handikapı var. Birincisi, şömineyi keyif için yakmak ile ısınmak için yakmak arasında çok fark var. Hayatımızın bir bölümünü kışlık odun hazırlamak, ikide bir şömineye veya sobaya odun atmakla harcamak. Diğeri ise göz göre göre karbon dioksit üretmeye dayalı bir yakma sistemi kurmak. Hem gönlümüz razı olmadı hem de göze alamadık açıkçası.

Araştırmalar sırasında adına rastladığımız ısı pompası konusuna biraz daha ilgi göstermeye karar verdik. Çok özetle bir ortamdaki ısıyı alıp kondanse ederek kullanmaya dayalı olan bu teknoloji çok yeni de değil üstelik. Ters çalıştırıldığında da soğutuyor.

Buz dolapları bu teknolojiyi kullanıyor. Dahası bu günlerde pek çok eve zaten girmiş olan klimalar da birer ısı pompası. Piyasada satılan ısı pompası klimalar hava kaynaklı. Yani ortamdaki havanın ısısını alıyor, birkaç derece düşürüyor tekrar ortama bırakıyor, veya tersi.

Hava kaynaklı ısı pomplaları, kullanılan enerjinin miktarına göre oldukça verimli sayılırlar. Fakat elektrik fiyatları da kullanılarak hesaplandığında verimlilikleri düşüyor. Üstelik sadece havayı ısıtıp soğutuyorlar. Yani klima gücüyle evin her yerini ısıtmamız oldukça zor, banyo suyunu ısıtmak ise imkansız. Elektrik faturası ise 2.2’yi geçmeyen COP değeri ile epey yüksek olacağa benzer.

Yer ve su kaynaklı ısı pompalarının COP verimlilik katsayılarının 5’e kadar çıkabildiğini, İsveç, Kanada gibi soğuk ülkelerde yer kaynaklı ısı pompasının ev kullanımlarında çok yaygın olduğu, ABD ve Avrupa’da devletler tarafından teşvik edildiğini hem yabancı kaynaklardan hem de çeşitli üniversitelerdeki araştırma raporlarından okuyunca bizim ev projesi, pasif ev standartlarına yakın izolasyondan sonra ısıtma sistemiyle de oldukça farklı bir rotaya girdi.

Evet, bu işler yurt dışında çok yaygın yapılıyor. Ama Türkiye’de kiminle yapacaktık? Devletin bu gibi teknolojilere henüz (umuyorum) bir teşviği yok. Zaten de kimse bilmiyor. Bu yüzden teknolojiye inansak bile cihaz, mühendislik ve desteği bulabilecek miydik? Sonuç o kadar cazip görünüyordu ki umudumuzu yitirmedik. Hem, devlet nasılsa kısa bir zaman sonra, enerji fakiri ülkemizde bu gibi teknolojileri nasılsa teşvik ederdi.

Böylelikle enerji tüketimini ciddi boyutlarda azaltır, karbon dioksit emisyonlarını da azaltırdık. Böylelikle Alman Viessman firmasının yer kaynaklı ısı pompaları kurabildiğini gördük. Kendileriyle irtibata geçtik. Bize Riva konaklarında yaptıkları dikey sondajlı ısı pompalarını anlattılar. Sistemi bil fiil kullanmış birileriyle görüşmek istedik, ancak Riva konakları dahil kimseyi gösteremediler.

Maliyeti çok yüksek olan dikey sondajlı ısı pompası yerine yer altına yatay boru döşme esasına dayalı sistem için bir çözüm talep ettiğimizde ise hava kaynaklı bir ısı pompası önerdiler. Yani pahalı bir klima. Sonuçta ne yazık ki Viessmann çözüm üreten bir firma olamadı.

Tam umutsuzluğa kapılmışken tesadüfi olarak Amerikan Water Furnace firmasının temsilcisi olan Isımas firmasına rastladık. Üstelik de kurdukları sistemi yaklaşık iki yıldır kullanan bir müşterileriyle kanlı canlı görüşme fırsatımız oldu. Bizim için güzel bir proje üretebildiler.

 

Kendini en fazla dört yılda amorti edebilecek bir sistemde anlaştık. Arazinin 10×12 metrelik bir bölümü 3.5metre derinliğinde kazıldı, içine çapı 5cm olan yaklaşık 1200 metre boru yatay olarak döşendi, onların üzerine ısı iletkenliğini arttıran bentonit kumla karışık olarak kaplandı, sonra bir tanker suyla sıkışık olarak toprak geri dolduruldu.

Boruların uçları ise yine toprağa açılan kanallardan evin arkasındaki ısı merkezine geldi. Bizim küçük evin arkasındaki sundurmanın bir bölümü fabrikaların kazan dairesine benzedi. Bir sürü pompa, valf, boru, vana, termostat vs. doldu. Olsun, enerjiyi tasarruf edeceğiz, 3-5 vananın, pompanın lafı mı olur.

Bu arada güneş enerjisini de yan sistem olarak kullanma fikri kendiliğinden geldi. Cebri sirkülasyon sistemli üç adet bakır borulu ve selektif yüzeyli panel çatıya yapışık olarak konumlandırıldı.

Küçük bir pompa yardımıyla kollektörlerde ısınan su, ısı merkezinde bulunan 350 litrelik çift serpantinli bir kazanın içinden geçerek sirküle oluyor ve kazandaki suyu ısıtıyor. Yazın kazandaki su 85 derece civarındayken, Kasım ayında iyi kötü ışımanın olduğu günlerde ısı pompasının yardımı olmaksızın 40 derece civarında. Isı pompasının yine 350 litrelik akümülasyon tankındaki sıcak su bir pompa yardımıyla kalorifer sisteminde sirküle edilirken sıcak su kazanının diğer serpantininden geçerek güneş enerjisi sisteminin 40 dereceye (Kasım-Nisan ayları arasında 30 dereceye razıyız) kadar ısıttığı suyu 56 dereceye çıkartabiliyor.

Yaptığımız denemelerde ısı pompasının akümülasyon tankını bir saat içinde 56.5 dereceye çıkarttığını gördük. Bu arada ısı pompasının yazın klima görevi göreceğini de eklemeliyim. Salona koyduğumuz bir fan-coil yardımıyla yan ürün olarak bir de klimamız olacak.

 

 

Bizim inşaat alışılmamış imalatlar sebebiyle yörede çok yakından takip ediliyor. Hatta ısı pompasının evi ısıtıp ısıtmayacağı konusunda bahislerin hızla devam ettiğini duyuyorum. Çok meraklı olanlar gelip sistemi soruyorlar. Yaklaşık yarım saat boyunca uzun uzun ısı pompasını anlattıktan sonra “peki ama sonunda suyu ısıtmak için ne yanacak” diye sorulduğunda da çok gülüyorum. Umarım sonunda da gülen biz oluruz.
—————-
18 Ağustos 2009 güncelleme

Yukarıdaki yazıyı yazmamızın üzerinden 2 yıla yakın bir zaman geçmiş. Daha doğrusu bu sistemi iki kış çalıştırarak deneme fırsatımız oldu. Bu yüzden kısa bir durum güncellemesi yapmak iyi olur diye düşünüyorum.
Isı pompası kullanımını, iyi projelendirilmesi koşuluyla kesinlikle tavsiye ederiz.

Sistemin kullanımında beklenen teorik verimliliği pratikte de elde ettiğimizi düşünüyorum. Güneş enerjisi sistemiyle entegre etmiş olmak da çok işe yaradı.

Isı pompası sistemi kurmak isteyenler, bu sistemden maksimum yararlanabilmek için şunları da dikkate almalılar.

1. Isıtılacak evin ısı izolasyonu çok iyi planlanıp, yine iyi uygulanmalı. Mümkünse evin, dışarısı ile ısı köprüsü oluşturacak bir noktası kalmamalı. Bu sadece ısı pompası için değil, evi nasıl ısıtırsanız ısıtın gerekli olan bir şey. Isı izolasyon projelerinde genellikle atlanan, göz önüne alınmayan binanın toprağa değen kısımları ve temelindeki ısı izolasyonu oluyor. İki yıllık deneyimde bunun farkını çok bariz olarak görme fırsatımız oldu. Kışın dışarıda ısı sıfıra yakınken, evdeki ısıtma sistemini tamamen durdursanız bile evin soğuması 4-5 gün sürüyor.

2. Seçilen ısı pompasının kaynağı yer, su veya hava olabilir. Fakat ısıttığı ortam su olursa bundan en büyük fayda sağlanabilir. Evdeki kalorifer sistemi mutlaka döşemeden ısıtma olmalı. Bunu da ısıtma sisteminiz ne olursa olsun tavsiye ederim. Radyatör ısıtmasıyla döşemeden ısıtma arasında çok temel bir fark var. Radyatör ısıtması, ortamdaki havayı ısıtıyor. Bu yüzden 70-90 derece arasında sıcak suya ihtiyaç var. Yine, kaynağınız ne olursa olsun bu gereksiz bir sarfiyat. Döşemeden ısıtmada, rejime girmiş bir evde 30-35 derecelik bir suyun kalorifer sisteminde dolaştırılması mükemmel bir konfor sağlıyor. Döşemeden ısıtma, farklı olarak binayı ısıtıyor. Isınmış binada havayı tamamiyle değiştirseniz bile eviniz hala sıcak kalıyor.

Geçmişte döşemeden ısıtma için sağlıksız, varis yapar vb. çok şey söylendi. Bunlar tamamen yanlış kullanım ve tasarımın sonuçları. Döşemeden ısıtılan kalorifer sistemine 50-60 derecelik su gönderilirse gerçekten sağlıksız olur. Evin izolasyonu kötü yapıldıysa, ısınabilmek için gerçekten 50-60 derecelik su gerekir. Sonuç, izolasyon şart, döşemeden ısıtma çok iyi.

3. Isı pompası projesinin ilk maliyeti biraz yüksektir. 4-4.5 yılda amorti etmesi beklenir. Maliyetin yüksek olmasının bir sebebi yer altı ısı değiştiricisinin yapılmasıdır. Normal bir evde iki adet 100 metrelik sondaj önerirler. Oysa sondaj zaten pahalıdır. Arazi müsait ise yatay borulama tercih edilmelidir. Verimlilik açısından bir fark yoktur fakat çok daha ucuza çıkar. Kepçe bir günde çıkuru açar, bir günde doldurur.

Arazi uygun değilse, havadan suya bir model de düşünülebilir. Cihaz daha az verimli gibi görünebilir fakat sonuç çok fazla değişmez. İlk yatırımın önemli miktarda düşmesinin yanı sıra, yer altı ısı değiştiricisisi ile ilgili çalışacak bir pompa da olmadığı için elektrik sarfiyatı da düşer. Dolayısıyla cihazın daha az olan COP verimliliği ve sarfiyatın düşecek olması biribirini dengeler. Dış ısının -10’lara inmediği bölgelerde düşünülebilir.

4. Güneş enerjisi panelleri ile ısı pompasını entegre etmek çok iyi sonuç verdi. Bizim evin konumu sebebiyle Kasım ortasından Mart ortasına kadar panellerin güneş görmediği sürede ısı pompası kullanma suyunu da mükemmel ısıtıyor. Bunu yaparken, firmanın geliştirdiği bir düzenek ile kalorifere 30-35 derece dönüş suyu sıcaklığı sağlanırken kullanma suyu 50 derecenin üzerinde ısıtılabiliyor. Mart ortasından sonra, kalorifer ısıtması devam ettiği halde ısı pompası kullanma suyu ısıtma görevini güneş enerjisine devredip çok düşük tempoda çalışıp Nisan sonuna kadar evi ısıtıyor.

 

60 Comments

  1. Tebrikler… İyi ki internet var diyorum. Bu sayede siz beni ben sizi tanımış oldum, Meyveli Tepe’yi takip edeceğim ve linkini Alternatif Yaşam Planlamasına ekliyorum.

  2. Bence ısıtma sisteminiz süper bir yöntem Devlet bu durumu desteklemeli. Dışa bağımlı doğalgaz,yandığı zaman ortalığı kirleten gazlarıyla katı ve sıvı yakıtlardan, birtürlü tam kullanamadığımız güneş enerjisinden cok daha iyi bir yöntem.Bence evin elektiriğinide rüzgardan veya güneşten elde etmelisiniz. saygılar

  3. üstadım herşeyden evvel sizi tebrik ederim. Herkesin hayallerini kurduğu masal evi kurmuşsunuz, o güzel evde ailenizle çok uzun ve mutlu bir hayat dilerim size.Sitenize ısımas referanslarından ulaştım, sormak istediğim yaptırdığınız ısı pompası sisteminden istediğiniz verimi alıp alamadığınız ve yapılan işlemin maliyetinin size ne olduğu.Bende hayallerimdeki evi kurarken (inşallah) bu sistemden faydalanmak istiyorum o yüzden değerli görüşlerinizi esirgemezseniz memnun olurum
    saygılar

  4. Merhaba;
    Dogrusu guncenizi okudukca daha da cok ortak noktamiz oldugunu goruyorum. Biz de esimle dunyadaki ayak izimizi en aza indirgeyip, yeni aldigimiz arsamizda doga ile uyumlu, kendine yeterli bir duzen kurmayi hedefliyoruz. Kimyasal kullanmadan yetistirdiginiz organik sebzelerle ilgili yazinizi ve bu yazinizi da gorunce cok heyecanlandim. Su anda insaat ne durumda, kullanima gectiniz mi bilemiyorum. Diger yazilarinizi da tam okumadim. Sonucun beklediginiz gibi olup olmadigi ile ilgili bilgi verebilirseniz cok sevinirim.

  5. Henüz sürekli oturmaya başlamadık ama inşaat biteli epey oldu. Sonuç ile kastınız ısı pompasının performansı ise, evet, geçen kış sistemi sürekli çalışır durumda tuttuk. Gerek ısıtması gerek sarfiyatı beklediğimiz derece tatmin edici oldu.

  6. meyvelitepe ben makina mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve projenizi baştan beri merakla tkip ediyorum acaba verim sağladımı bu proje bilgi vermemişsiniz saygılarla

  7. Bende hobi seramın ısıtılması için ısı pompasını denemeyi düşünüyorum. Düzeneği çok güzel anlatmışsınız, teşekkürler.

  8. Sayenizde ıIsı pompası, organik tarım ve diğer konularda çok şeyler öğrendim. Paylaşımlarınız için sonsuz teşekkürler.

  9. Merhabalar.
    Kaçırmış olabilirim, evinizin metrekaresi, yöreniz ve yaptırmış olduğunuz ısı pompasının kcal/saat cinsinden enerji çıkışını öğrenebilir miyim?
    Bu enerji çıkış miktarı, senenin ayına göre değişiyor mu?
    Yazın soğutma için etkin olarak kullanabildiniz mi?
    Bu sistemlerin ömrü ne kadar? Toprak altına gömdüğünüz boruları, tekrar açıp tamir imkanı yok sanırım, eğer bu doğru ise, yeni yapılacak bir evde, bu borular evin altında kalabilir (mi?)
    Bu tür ısı pompası kurulacak yerlerin arasında, yöresel verim farklılıkları varmıdır, biliyor musunuz?
    Rüzgar anlamında sizin oralar ne kadar verimli? Düşünüyor musunuz tam bağımsız olmayı?
    Saygılar.

  10. Kullandığımız cihaz 17Kw/s gücündedir bu da yaklaşık 14600 kcal’a karşılık gelir. Uygulama ile ilgili bazı metriklere http://www.isimas.com.tr/reference.php?height=530&width=550&ReferenceID=9 adresinden ulaşabilirsiniz.
    Soğutma için, çok ihtiyacımız olmaz diye sadece salona bir adet fancoil koymuştuk. Nitekim iyi de yapmışız. Sistem gayet güzel soğutuyor ama bizim pek ihtiyacımız olmuyor zira evin izolasyonu ne soğuk ne de sıcak geçiriyor.
    Yöresel meyvsim farklılıklarının etkisi için Isımas ile görüşmeniz daha verimli olur.
    Sistemin teorik ömrü 50 civarındadır.
    Rüzgarımız çok verimli fakat bu ürünlerin fiyatı henüz olması gereken mertebeye gelmedi. Kendisini 15 yılda geri ödeyecek bir sisteme yatırım yapmak bu aşamada makul görünmüyor. Bu süre 3-4 yıla inse hiç düşünmezdim bile.

    • Öncelikle sizi ÖRNEK çalışmanızdan dolayı tebrik ediyorum.
      Fevkalade örnek bir çalışma. Maliyetinin 15 yıl da amorti etme meselesine gelince hiç sorun değil . Böyle bile olsa kullanmaya değer ancak şöyle bir durum var; Her teknoloji ilk uygulamalarında pahalıdır. Zaman içinde yaygınlaştıkça maliyetler mutlaka düşer. Bunla beraber devletinde itici güç olarak teşvik sistemi getirmesi bu sistemleri çok kolaylıkla yaygınlaştırabileceğine inanıyorum.

      • Yanlış anlaşılmasın, ısı pompasının ilk yatırımı geri ödeme süresi 15 yıl değil, 4-5 yıl gibi bir süre. Geri ödeme süresi 15 yıl olan rüzgar enerjisi.

        Bu arada izlediğimize göre, geçen zaman zarfında havadan suya ısı pompalarının teknolojileri de çok gelişti. Verimlilikleri arttı, -10 derecenin altında çalışamama durumları aşılarak -25’lere kadar çalışabilirlikleri sağlandı.

    • Merhaba ısı pompası ileilgili araştırma yaparken size ulaştım bahsettiğiniz sistemle ilgili iletişim kuracağım kişi ve kurum adı konusunda yardıcı olmanızı ricaedeceğim.Didim Akbük’te 15 gün sonra ev inşaatına başlayacağım bu sistem hoşuma gitti.Saygılarımla

      • Bizim sistem yapılalı 13 yıl oldu. O zamanlar hava kaynaklı sistemlerin verimliliği düşük ve her koşulda iyi çalışamıyorlardı, fazla seçenek de yoktu.

        Son yıllarda hava kaynaklı sistemlerin verimlilikleri çok yükseldi, bir çok da firma var. Didim için hava kaynaklı bir çözüm daha uygun olabilir.

        • Merhaba yanıtınız için çok teşekkür ederim. Bu konuda iletişim kurabileceğim kişi ve firma rica etmiştim.Mümkünse bu konuda bilgi rica ediyorum

          • Bizim sistemi aldığımız firma ısı pompası işini bıraktı. Bu yüzden size firma bilgisi veremiyorum. İnternetten araştırın, çok firma var. Karar vermeden önce mutlaka referanslarıyla görüşün.

    • Tüm hayallerin gerçekleşme olasılığı vardır.sizde gerçekleşecek hayal için mücadelemiz ile gerçekleşmiş.
      Biz biliyoruz ki, enerji yoktan var olmadığı gibi yok da olmaz
      Önemli olan enerjinin hangi fiziksel yapıya döndürülebilmesi, ısı pompalarıda yük dediğimiz kısmı, ısıtacağı alandır.soğuk suyun ısınmasının sağlandığı ( ısı için fizlsel değişimler olan entalpi olaylarını yapan yapı kısmı ise ısı enerjisinin temin edildiği sistemlerdir, sobalarda yanma bölgesi ile direk ısıl radyasyon direk transferdir. Ancak, ısıl dağılım, ısının üretildiği yerde maksimum, uzaklaştıkça verimsizlik yaratır. Isıtılarak alanda sıcaklık dengesi sağlanamaz.sıcaklık konforu da sağlanamaz. kombilerde gazın yandığı cehennemlik odası suyu ısıtırken, bacadan da atık enerji oluşur ve verimsizlik oluşur. Bu durum ısının kapalı devre Primer halidir.
      Isınma amacımız olan ortam havasının, çevrimi, dış ortam ısısı ile geçişkenliğidir ve sekonder devredir diyebiliriz.
      Biz odayı ısıtırız , dış ortam ısısı yüksek sıcaklık olan oda ısısı ile yer değiştirir.
      Enerji verimliliği mantığından baktığımızda , işte bu sekonder kısımdaki ısıl transferin ve kaçakların oldukça düşük olması, güç sağlayıcıyıda daha düşük ısıl güç üretmesine gereksinim duyulur.
      Bu sekonder ve Primer devrelerin optimum halde yapılanmalanmaları ile maksimum verimlilik sağlanır.
      Bu durumda da, yapıları daha küçük ve ekonomik olurlar. Kalıcı yatırımlardan izolasyon ısıl kaçaklar için olmaz sa olmazdır.
      Isı pompalarında , devirdaim pompası minumum dirençli borulama ile temiz akışkan ile daha düşük elektrik tüketir. Amaç üstü Yüksek basınç verimsizliktir. Gereğinden Yüksek sıcaklık kullanımı verimsizliktir.pik iniş çıkışlı çalışmalar verimsizliktir.
      Almanya 2040 yılında ısı pompası ile ısıtmaya geçmiş olacak program yapmış..
      Fosil yakıtlar devre dışı kalacakmış.

      Elektrikli araç konusunu başka yorumda bahsedebiliriz.

  11. Bu ısıtma işinde, kcal/saatler uçuşmakta havalarda.
    Levent’te 420m2 bahçe içinde 170m2 kapalı alanı olan bir evim var.
    Kombi için gelen keşif, 26.000 kcal/hr , ama yerinizde olsam 30+ koyardım dedi. Aslında her satıcı aynı fikirde.
    Gerçek harcamaya bakınca, iyi izoleli bir yerde, 60 kcl m2 /saat yetiyor. Bu da sizin 14600’ünüzün rahat olduğunu göstermekte.
    Ben de rüzgar sistemlerinin 4 sorunundan dolayı beklemedeyim: a) bulunduğum yörenin rüzgar verimi (ampirik olarak iyi ama ölçmek lazım, bir ‘weatherstation’ bayram sonrası geliyor, 1 sene ölçüm yapıp net kararı öyle vereceğim. b) sistemlerin verimliliği: i) kanat yapısı ii) sistem malzemesi optimal değil, bu da verimliliği sanırım %30+ ters yönde etkilemekte, c) devletle ilgili hesaplaşmalar (teşvik, satış fiyatı geri satıp satamama konusu)..d) her bir marka rüzgar jeneratörünün şahsi nitelikleri (grafiklerinin , bulunduğunuz yörenin rüzgar rejimine uyumu)
    Sanırım bu konular 1-2 sene içinde netleşmeye başlar, daha nümerik sonuçlar ile daha rahat seçim yapabilirim..
    Ben de Karamürsel civarlarında 15 sene önce çok dolaştım, kaç kere aldım alacaktım arazi derken, kısmet olmadı..
    Siz İstanbul civarında mı çalışıyorsunuz, yoksa artık tamamen göçtünüz mü?
    Saygılar.

  12. Merhabalar;
    Isı pompası sistemini bende kendi evime kuruyorum. Isı kaynağı olarak toprağın 180 cm altına döşediğimiz borular vasıtasıyla antifriz ile almayı düşünüyorum. 2 katlı 150 metre karelik evim için 14 KW ısı pompası uygun olacağı söylendi doğalgaza göre yuzde 60 oranında avantajı olduğu söyleniyor. Sizin yaptığınız gözlemlemeye göre bu oranlar rahatlıkla tutuyor. Turkiyedeki ısı pompası fiyatlarının yuksek olduğunu söylemişsiniz fakat ben çok uygun fiyatlara bu sistemi taktırıyorum yaklaşık 3-4 sene içerisinde kendisini amorti edecek. Isı pompasına entegre olarak vakum kollektörlü güneş enerji sistemleride dahil edilecek ve bu sayede güneş oldu zaman ısı pompasının çalışmasının yerine kullanım ve ısınma suyumuzu buradan karşılayacağız bu sayede yakıt sarfiyatları minumuma inecek. Bu sistemler her eve her binaya kurulması gereken sistemler olduğunu düşünüyorum. Hem fosil yakıt tüketimini azaltıp ülke ekonomisine katkısının yanında yenilenebilir enerji kaynaklı olduğundan çevreye zarar vermez. Fiyatlarıda artık çok yüksek değil ilgilenen arkadaşlar olursa bilgilerimizi karşılıklı olarak paylaşabiliriz

    • Hasan Bey, Ayvalıktaki evim için sizlerden ısı pompası markası ve uygulama referansı hakkında fikir alışverişi yapmak isterim. 05076156756 numaralı telefon ile görüşebilir miyiz.
      ilginize şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.

    • Efendim su anda bu sisteminiz .ali;iyormu?Bilgi alabilirmiyim.Cok tesekkurler

  13. arkadaşlar bu konuşma konularınınızın inanın yakında çok daha populer olacak…bende yeni girdim bu işe ve inanın büyük bir heyecanla gelişmeleri takip ediyorum
    ve bu konuyla ilgili pazarlama işine bile girdim.hepimize hayırlı olsun…

  14. Merhaba,
    Adana kent merkezi dışında sayılabilecek bir site içrisindeki müstakil 2 katlı villamda ikamet etmekteyiz ve 3-4 ay kadar süren soğuklardan korunmanın geleneksel ısınma yöntemleri dışındaki alternatiflerini kullanmayı öteden beri düşünmekteyim. Bahsettiğiniz ısı pompası fikri çok ilgimi çekti, detaylarını benimle paylaşır, tavsiyelerde bulunursanız çok memnun olurum. Teşekürler..
    Ayber Berkman

  15. Sayın Hasan Usta,
    Evinize ısı pompası sistemi kuruyor olmanız sevindirici.Şimdiden güle güle kullanın. Yalnız bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Toprak kaynaklı ısı pompası sistemleri,bugünkü elektrik ve dogal gaz fiyatlarına göre dogal gaza oranla %60 tasarruf sağlayamıyorlar. Bu işi bu evde uygulayan firma olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Sayın meyvelitepenin dogal gaz ile ısınan evi ile ısı pompası ile ısınan evi arasında bu kadar fatura farkının olmasının ana ve en büyük sebebi evine uyguladığı izolasyondur. Standartlara uygun izolasyon yapılmış bir evde %50 tasarruf elde edilmesi beklenir. Fakat meyvelitepede izolasyon daha kalın ve dikkatli uygulanmıştır. Burada benim tahminlerime göre izolasyondan doğan tasarruf %70 civarlarındadır.Birde evin kullanım oranı burada önem kazanmaktadır. Sıcak su kullanımıda bir diğer etkendir.Ancak geri kalan kısım ısı pompasının dogal gaza göre ettiği tasarruftur.Bu sene fiyatlar bu aralıkta kaldıkça,tasarruf oranları %10-%15 arasında olacağı tahmin edilmektedir. Tabiiki doğal gaz fiyatları ileriki yıllarda da bu düzeyde kalmayacaktır. Zamanında diger yakıtların gördükleri zamlar bu yakıtada yapılacaktır. Bu sene yapılması planlanan %50-%70 arasındaki zam tepki çekmemek için akaryakıta yapılmıştır.
    Isı pompası konusunda piyasada bir çok bilgi ortalıkta gezinmekte fakat dikkatli olmakta fayda var. Bu konuda sizleri uyarmak istedim.
    Uygulamanız şimdiden hayırlı olsun.

  16. Merhaba Ayber Bey
    Bana meil adresinizi yollarsanız sıze elımde olan resimleri ve pilanlari gönderebilirim.Umarım sistem hosunuza gidecektir

  17. Hasan usta,
    Size mesaj da göndermiştim ama ulaşmadı belki de.
    Projenizle ilgili detayları paylaşabilirseniz çok iyi olur. Kişisel olarak merak ediyorum. Öte yandan isterseniz sizin projeyi de bir örnek olarak burada özel bir sayfada yayınlayabiliriz.

  18. Meyvelitepe,
    Yurtdisinda tatilde oldugumdan dolayi mesajiniz gözümden kacmis. Bunun icin sizden cok özür diliyorum.Biz 150 merrekare ev icin topragin 180 santim altina 700 metre 32 mm capinda siyah kangal boru denilen malzemeden gömdük.Topragin 180 cm altindaki sicaklik yaz ve kis aylarinda 10 dereceyi assagiya düsmemektedir,bu da bizim pompamizin calismasi icin yeterli birsicakliktir.Ben size bütün resimleri hazirlayip yakin bir zamanda gönderecem.Bu projeji uygulayan sirket ise http://www.ekotec.com.tr burdan bilgi alabilirsiniz.Maliyetler bana uygun gelmistir.

  19. Hasan usta evinizdeki ısı pompası uygulamsı yapıldı mı? ve sonuç nasıldır? teşekkür ederim.

  20. selamlar atila bey evet sistem kuruldu ve sorunsuz calışıyor cok memlunum senelik 1100tl ye evın ısını ve sıcak suyunu haletim evimde ısı yalıtımı olmadığı halde şimdilerde ise sadece ayda 5 tl ye sıcak suyumu giteriyorum sistemi profosyonel bir şirkete yaptırdım kendileri bu işi yurt dışında yıllardır uyguluyorlar mış türkiyede 1 2 senedir faliyedeler sakarya bölgesinde doğal gaz olduğu halde iş yapıyorlar http://www.ekotec.com.tr ,bu işi biliyorlar sistemi gercekden yapmanızı isterim cok temiz ve avandaşlı sorunsuz calışıyor cok memlunum herkeze tavsiye ederim saygılar hasan

  21. yazınızı ilgiyle takip ediyoruz.kafama takılan bişey sormak istiyorum; toprak altına hangi çeşit boru döşediniz ve üstünü bazı kimyasallarla toprağı karıştırarak kapattığınızı yazmışsınız,bunlar hangi kimyasallar öğrenebilirsem çok sevinirim.şimdiden teşekkürler..

  22. Toprak altına döşenen boru 5cm çapında, dayanıklı PVC borudur. Boru rololarının üzerine kum ile karışık döküman malzeme ise bentonit. Aslında bir kimyasal değil, doğal bir malzeme.

  23. Merhaba, biz de ailemle beraber İstanbul’u terkedip şirin bir iç Ege kasabasına yerleştik.Çoook mutluyuz, özlellikle çocuklarım..Domatesi dalından koparmayı, zeytini de dalında görme, kendi yoğurdumuzu yapma şansına sahibiz..Büyük nimet. Biz de bu ısı pompasını yaptıracağımız evimize uygulatmmaya karar verdik. Hava kaynaklı ısı pompası bize uygulama açısından kolay geldi.Şimdi projelendiriyorlar. Ben biraz aylık gelecek olan elektrik faturasından kaygılıyım! Evin izolasyonu iyi yapıldı.Bunu uygulamış hiçbir kişiyle görüşmedim. Belki siteniz sayesinde görüşürüm:)) Eviniz hayırlı olsun çok güzel, huzurlu günler dilerim.

  24. merhaba ben evimde tamamen çevreci malzemeler kullanmak istiyoum ama çok pahalı olduğunu biliyorum onun için inşaata başlayamıyorum manisa turgutlu,nun köyünde oturuyorum e-mail atasanız sevinim.

  25. Merhaba 150 m2 2 katlı evimde ben de ısı pompası kullanmayı düşünüyorum. Sistemi uygulatan arkadaşlar ; ilk yatırım maliyeti ne kadar çıktı acaba ? yıllık elektrik harcaması tl olarak ne kadara çıkıyor ?

    Teşekkür ederim…

    • Zeliha hanım, ilk yatırım maliyetleri projeye göre değişir. Eviniz, evinizin bulunduğu bölge vs. konularında biraz bilgi verebilirseniz seçenekleri daraltalım.

  26. Merhaba Zeliha Hanim

    Bu hesaplamalari uzman bir isipompasi uygulayici firmaya danisip bilgi alirsaniz sizin icin daha iyi olur. Cünkü burada hem kurulumda hemde isletme maliyetleri icin bir cok bilgiye gerek vardir,mesela evinizin yalitimi,camlari,günes görüp görmedigi gibi cok etkenler vardir. Eger bunlari göz önüne almadan bir fiyat ve isletme maliyeti sorarsaniz size verilen bilgiler dogru olmuyabilir cünkü bunlar isi popasinda cokönemli etkenlerdir.Ben sistemimi Ekotec Enerji adli bir sirkete kurdurdum isterseniz bu arkadaslara danisabilirsiniz, bu konuda size yardimci olurlar.

    Selamlar
    Hasan Usta

  27. 2 gün önce bayisi olduğumuz bir markanın teknik ekibinden bir arkadaş ,Düzce Ferroli nin yakında ısı pompası imalatına geçeceği bilgisini verdi,Ferroli nin öngörüsü 10-20 sene içinde doğalgazı çok az kullanacağımız bir boyuta geleceğimiz ama hala apartmanlar için bir çözüm bulunabilmiş değilmiş.
    Umarım çok yakında diğer firmalar da bu üretime geçmeye başlar daha ulaşılabilir bir boyuta gelir herkes evlerine bağlatabilirler.
    Böyle bir yatırım 4-5 sene de kendi amorti ediyormuş 🙂 bilgisini de sizden izinsiz kullandım,hatta yalnızca bu bilgileri değil bu konuyla ilgili hemen hepsini kullandım ama blog isminizi vererek.

  28. merhabalar öncelikle yazılarınızı hayranlıkla okudum ben Çevre Mühendisliği 4.sınıftayım. Tasarım dersim için ısı pompaları hakkında sizlerden detaylı bilgi almak istiyorum. Özellikle yenilenebilir enerji ile komplike bir proje düşünmekteyiz. Yenilenebilir enerji kaynağı olarak da jeotermal, güneş ve rüzgar düşünüyoruz. Ama bunun için avantaj-dezavantaj ve çevresel etkileri ile ilgili sonuçlar elde etmem gerekiyor ve malesef bununla ilgili pek bilgi bulamıyorum. Bu konuda bilginiz var mı ya da önerebileceğiniz birileri, şimdiden teşekkürler

    • “Komplike” derken entegre (veya tümleşik) demeyi kastediyorsunuz sanırım. Evet, hasbelkader bu konuda epey araştırma yapma gereksinimi ve fırsatı oldu. Bir binanın ısıtılmasında muhtelif enerji kaynaklarını aynı anda kullanmak mümkün. Söz gelimi toprak kaynaklı ısı pompası 4 civarındaki COP değeriyle elektrik kullanarak merkezdeki bir su tankını ısıtıp enerjiyi burada depolarken, aynı tank aynı anda güneş enerjisiyle de ısıtılabilir. Fazladan rüzgar enerjisi de kullanmak mümkün. Bunun iki yolu var. Biri rüzgar enerjisini doğrudan DC elektriğe dönüştürüp aradaki çeviricilerin verimsizliğinden kurtularak uygun bir resistans ile tanktaki suyu ısıtmak. Diğeri rüzgar enerjisinin sağladığı dönüşü (rotasyonu) kullanarak sürtünme yoluyla elde edilecek ısıyı tanka transfer ederek ısı enerjisi elde etmek. Uygun bir şekilde projelendirildiği takdirde bunlar mümkün. Bizim projemizde ısı pompasını ve güneş enerjisini aynı anda ve birlikte kullanıyoruz zaten.

      Jeotermal imkanların bulunduğu bölgelerde ısı pompalarının verimliliğini daha da yükseltecek çözümler üretmek mümkün.

      • peki enerji kıyaslamalarında ne kadar joulelük farklar olabilir? yani ısı pompası + güneş , ısı pompası + rüzgar ve ısı pompası + jeotermal şeklinde 3 ayrı sisteme yönelik düşünürsek en yüksek verimi hangisinden alabiliriz ? ve sayısal değerler üzerinden kıyaslama olursa hangisi daha avantajlı görülür. (rüzgar ve güneşi optimum düşünürsek)

  29. sanırım ülkemizde bunu ilk yapanlardan birisi sizsiniz. Isı pompasının dengeli şekilde kullanıldığında ne kadar ekonomik olacağını çok net şekilde göstermiş ve deneyimlerinizi aktarmışsınız. Herhangi bir sorunda bzide size yardımcı olabiliriz.

  30. Çok güzel anlatmışsınız tebrik ve teşekkür ederim Sonuna kadar ilgi ile okudum

  31. bu sene bende kaçıyorum istanbuldan inşallah.Yazılarınız hem yol gösterici hem de ilham kaynağı.teşekkür etmek istedim.Bu arada ısıtmak için ne yanacak:)

  32. Merhaba,
    Zemine ısı pompası döşemenin kesinlikle daha verimli olacağını düşünüyorum bende. Bu tarz bir sistematik kurulduğunda oluşan arızaları gidermek için taban döşemesinin kırılması mı gerekiyor? İhtiyaç anında müdahale ne şekilde yapılıyor.
    Ayrıca ısı pompasını, yapının inşası sırasında mı halletmek daha mantıklı?
    Teşekkür ederim.

    • Zemine ısı pompası döşemek derken neyi kasteddiniz anlamadım. Isı pompası dışarıda bir cihaz. Toprak kaynaklı olursa bahçe toprağına borular gömülür, hava kaynaklı olur ise dış havayı kullanır. Zeminden ısıtma, evdeki şapın içine döşenen borulardan ılık su geçirmek suretiyle evin ısıtılma yöntemidir. Suyu ısıtanın ille de ısı pompası olması gerekmez, doğal gaz kombisiyle hatta katı yakıtlı bir cihazla dahi ısıtılabilir.

      Yerden ısıtma sistemi mutlaka evin inşaası sırasında düşünülüp projelendirilmelidir. Sonradan olmaz. Isı pompası ise bina dışında olduğu için sonradan da yapılabilir. Fakat ısı pompasından iyi verim almak için binanın yerden ısıtma olması ve bina izolasyonunun çok iyi olması terih edilir.

      • Tekrar merhaba, yanlış ifade etmişim kusura bakmayın. Şapa döşenen bu borularda sorun çıkması hatrı sayılır bir tadilat işine girişilmesi mi demek oluyor? Yoksa yine proje aşamasında önceden bu tarz durumlar için önlem alınabiliyor mu?
        Teşekkürler.

        • Şap altında boruların döşeli olması sebebiyle herşeyin bunu düşünerek ayarlanması gerekiyor. Söz gelimi boruların döşeli olduğu alanda gelişigüzel delik açılır ise borular da delinir tabii. Tamiri zor değil bildiğim kadarıyla, ancak bunun için şapın kırılıp boru ortaya çıkarılıp tamir edilmesi lazım. Borular kendi kendine delinmez, mutlaka dış müdahale olması lazım ki delinsin.

  33. mrb bende amasyadan güney cepheli yalıtımlı yerden ısıtmalı 2 katlı toplamda 160m2 evimer ısı pompası kurdurmayı düşünüyorum. Toshiba daikın ve lg firmalarının öne çıktığını duydum. Umarım Amasya bölgesinde verim alınabilir. Bulunduğum yerde doğalgaz olmadığı için bakmadığım sistem kalmadı. Dökmegaz, elektrik, kömür kazanı, pelet kazanı,… ne olursa araştırdım. Fakat biraz amaliyetli de olsa ısı pompasına kanaat getirdim. Tek endişem bu bölgede tutar mı?

    • Evinizin ısı yalıtımı iyi ise ve ilk yatırımı karşılayabiliyorsanız hiç düşünmeyin. Isı pompaları çok soğuk kuzey ülkelerinde dahi kullanılıyor.

  34. Merhaba.Yeni evimizi yapacagimiz izmir uzunkuyu da sebeke yok bu yuzden gunes enerjisi ile hem elektrik ihtiyacini hem de isinnayi cozmek istiyoruz yaziniz cok faydali oldu isi pompasinin yapimi ve projesi ile ilgili gormek icin bir tavsiyeniz olur mu

    • Isı pompaları çok verimli ısı enerjisi üretir ama güneş panelleriyle elde edeceğiniz elektrik, şayet çok büyük bir sistem kurmuyorsanız amper olarak ısı pompasını çalıştırmaya yetmez. Güneşiniz kışın dahi bol ise güneşi büyük bir depodaki suyu ısıtmada kullanıp, bu sıcak suyu yerden ısıtma kalorifer sisteminizde kullanmanız daha verimli ve uygulanabilir bir çözüm olabilir.

  35. Merhaba uzun bir zaman geçmiş. Ben de yakın bir dönemde yaklaşık 3 dönüm Kastamonu da bir bahce aldım. İçerisine ilerki yıllarda ev yaptırmak istiyorum. Okuduklarimdan öncelikle izolasyon şart. Pekala yaklaşık 400 metrekare toplam alan için ilk kurulum maliyeti nedir? Bilgi verebilirmisiniz?

  36. Öncelikle bu değerli bilgiler için çok teşekkürler. Neredeyse 10 yıl olmuş sizin sistem kurulalı, bu zamana kadar herhangi bir sorunla karşılaştınız mı? Toprak kaynaklı ısı pompası için firma seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Firma bulabilirsek hangi soruları sormalıyız? Evimizin henüz inşaası başlamadı ama proje çizim aşamasında. Soğuk bir iklimde yaşıyoruz. İyi bir bina izolasyonu ve yerden ısıtma sistemi kurulacak.

    • Biz cihaz ve mühendislik tasarımı bakımından şanslıydık. Tasarımda temel bir hata yapılmadığı için sistem istediğimiz performasta çalışıyor (hatta şu anda bile sistem soğutma modunda çalışır halde).

      Geçen zaman zarfında bir çok yeni, marka, model çıktı. Açıkçası onlar hakkında bir fikrimiz yok.

      Size tavsiyemiz, ısı pompası mağazadan bir cihaz alıp evinize koyma işleminin çok dışında, sizin eviniz ve sizin ihtiyaçlarınız için özel bir mühendislik tasarımı yapılmasıdır.

      Yerden ısıtma sistemi kuruyormuşsunuz. Bu sistemin önüne yeterli kapasitede, birden fazla ısı kaynağı tarafından ısıtılabilir bir akümülasyon tankı koymanız. Evin ısıtmasının (veya soğutmasının) sadece bu tanktaki suyla yapılmasını, ısı pompasını da tanktaki suyu ısıtan ısı kaynaklarından biri olarak konumlandırmanızı tavsiye ederiz.

      Böylece sistemin tasarımı, evinizin ve bölgenizin durumuna göre çatıya bir kaç panel koyup akümülasyon tankındaki suyu buradan da ısıtabilme, hatta gerekiyorsa başka üçüncü bir ısı kaynağı dahi kullanabilmenize izin veren modüler bir yapıya sahip olur.

      Bölgeniz yazın soğutma yapmayı gerektirecek bir yer ise, yerden ısıtma haricinde, yine akümülasyon tankından beslenen ayrı bir fancoil hattı da tesis edilmesi, evinize koyacağınız bir veya daha fazla fancoil ile serinlemenize de yardımcı olur (yerden ısıtma soğutma için yoğuşma sebebiyle çalışmaz).

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*