Şömine Nasıl Yakılır ?

Şimdi bu da nereden çıktı diyeceksiniz. Siteye erişim kayıtlarını sürekli izliyoruz. Bunlardan “Şömine Nasıl Yakılır” ibaresiyle Google’dan arama yaparak sitemizi bulanların sayısını bilseniz şaşarsınız. Yazılardan birinde “şömine” ve “yakmak” ibareleri bulunduğu için de sitemizi buluyor arayanlar. Nasıl şömine  yakılacağını tarif etmek hiç aklımıza gelmemişti doğrusu.

Bu blogu yaratmaktaki amaçlarımızdan biri, konumuzla ilgili olabildiğince çok bilgiyi bizi izleyenlerle paylaşmak olduğundan, şöminenin nasıl yakılacağını arayıp sitemizi bulanları hayal kırıklığına uğratmamaya karar verdik. Bu yüzden elimizden geldiğince adım adım tarif edelim istedik..

18 yaşının altındaki çocuklar yanlarında ebeveynleri olmadan asla şömine yakmayı denememeliler. Hatta bu sayfanın devamına da bakmamalılar. Çocuklara zamanı geldiğinde nasıl ateş yakılacağı ebeveynleri tarafından uygulamalı olarak öğretilmelidir.

Şömine yakmak için …

.. öncelikle ortada usulüne göre inşa edilmiş, bacası açık ve yakılmaya hazır bir şömine olması gerekiyor. Sonra yakacak odun, çıra ve şömine maşası, küreği vb. araçların da olması gerekiyor.

Dikkat! Şömine yakarken başka herhangi bir kimyasal tutuşturucu asla kullanılmamalıdır. Kesinlikle tehlikelidir. Şöminede, meşe odunu veya pres şömine odunu dışında, kömür, başka cins odunlar, atık, plastik madde vb. asla yakılmamalıdır.

Şöminelerin pek çok çeşidi var. Kimisi ateş tuğlasından bir ocak biçiminde, kimi de, özellikle son zamanlarda, döküm hazneli, cam kapaklı ve haznenin etrafında inşa edilmiş ısı odalı yapılıyor. Bu yazıda şömine çeşitleriyle pek ilgilenmiyeceğiz. Daha çok şömine ateşi nasıl yakılır anlatmaya çalışacağız.

Şömineyi yakmadan önce bir kaç konudan emin olmalıyız. Şöminenin çok yakınında parlayıcı, kolay alev alıcı herhangi bir malzeme olmamalı. Şömine bacası açık olmalı. Şöminede sadece kuru meşe odunu yakılmalı. Başka tür ağaçlardan kesilen odun yanarken etrafa kıvılcım saçabilir, bu da tehlikeli olabilir. Bazı yapı marketlerinde preslenmiş malzemeden şömine için üretilmiş odunlar satılıyor. Onlar da olabilir.

Artık şöminemizi yakma hazırlıklarına başlayabiliriz. Şömineniz temiz olmalı. Önceki yakmadan kalan küller temizlenmiş olmalı.

Şömineyi yakabilmek için bir odunu, diğer tahta parçalarına ve odunlara destek olacak şekilde haznenin arka duvarına veya yan duvarına altında boşluk bırakacak şekilde dayayınız.

Sonra bu odunu dayanak olarak kullanarak inceli kalınlı biraz tahta parçasını sanki bir çadır gibi sağlı sollu yerleştiriniz.

Tahta parçalarının arasında bir-iki tane de çıra yerleştirebilirseniz tahtaların tutuşması daha kolay olur.

Sonra, bir çırayı alt ucundan resimde görüldüğü gibi tutuşturunuz. Bunu yaparken evin içine yağlı çıra dumanı girmemesi için tutuşturma işini olabildiğince şömine bacasının dumanı çekebileceği mesafede yapınız.

Tutuşturduğunuz çırayı, daha önce tahtaların arasına yerleştirdiğiniz çırayı tutuşturacak şekilde (ve elinizi yakmadan) tahtaların arasına yerleştiriniz. Unutmayın ince tahtalar daha kolay tutuşacağından yanar durumdaki çırayı nereye yerleştireceğiniz önemlidir.

Bir tane de diğer taraftan tutuşturursanız daha iyi.

Kalın tahta parçalarının iyice tutuşmasını bekleyiniz.

Sonra, yanan tahtaların üzerine sağlı sollu 2-3 odun yerleştiriniz. Bu odunlar ince, ya da bir tarafı uzunluğuna kesilmiş olmalı. Aksi halde tahta parçaları odunu tutuşturmaya yetmeyebilir.
Odunların da tutuşması için biraz bekledikten sonra duruma göre bir-iki odun daha yerleştirebilirsiniz. Hazneli veya ateş tuğlalı şöminelerin ısı üretir duruma gelmesi için yaklaşık yarım saat müddetle kuvvetli yanması, ilk koyduğunuz odunların kor haline gelmesi gerekir. Şömine duvarları belli bir ısıya ulaştıktan sonra şömineyi çok harlı yakmamanız, hazne duvarlarının ısısını olabildiğince sabit tutacak şekilde yeni odunla beslemeniz kafi gelecektir. Hazneli şöminelerde, hava kanallarının ayarlanmasıyla yakma işleminin hızlandırılması veya yavaşlatılması mümkündür.

Artık şömineniz yanıp sizi tatlı tatlı ısıtmaya başladığına göre gerisi keyfinize kalmış.
Güzel bir kadeh kırmızı şarap, yanında peynir tabağı, ve tabii Meyvelitepe zeytini hiç fena olmaz.

Elbette, sizden başka biri daha, üstelik de en iyi yeri kaparak şömine ateşinin keyfini çıkarıyor olabilir..

Son olarak, şöminenizi yanar ve kapağı açık durumda terketmeyiniz. Şöminenin yandığı odayı terkediyorsanız  mutlaka kapağı kapalı olmalı, içinde  devrilebilir durumda odun olmamalı, baca muhakkak  açık durumda olmalıdır…

35 Comments

  1. Aslında şöminenin içine demir bir ızgara alsanız daha güzel yakarsınız hem de korlar bazen ızgara üzerinde kalır yeni bir odun atmasanızda odayı sıcak tutar.
    Böylece ilk koyduğunuz odun gibi bir sabitleyiciye de ihtiyacınız kalmaz.
    Sobacılardan bulabilirsiniz..Ne için aldığınızı söylerseniz onlar size uygun olanı verirler.

  2. Teşekkürler.. Şömine içi demir ızgaraların çeşitli tipleri de var. Arkaya doğru verilen hafif bir eğim ile yanan odunların şöminenin ön tarafına devrilmesi de engellenebiliyor. Biz gerek duymadık ama gerçekten bir kolaylık..

  3. Bu kadar detaylı ve görsellerle destekli bir yazı için çok teşekkür ederim, en kısa sürede şöminemi yakıp keyfini süreceğim, önce bir print alayım da yazıyı 😉

  4. Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz. Küçük de olsa bir faydamız olduysa ne mutlu. Keyfiniz bol olsun. Sevgiler…

  5. verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Ben bugüne kadar hep yanlış sistemle yakıyormuşum.Şimdi daha bilinçli yakacağım.

  6. Aslında çok önemli bir konuda insanları bilgilendirdiğiniz için sizlere çok teşekkür ederim.Bundan sonra bende şöminemi daha bilinçli yakacağım.Saygılar…

  7. cok yararli oldu bu bilgiler. Biz Normandiya’ya tasindigimizda ilk evimizde bir turlu somineyi yakamamistik. Ben zaten somineli evi Fransa’da gordum, Francois somineli evde buyumus, Paris’te ama hic izin verilmemis yakmasina! Yan bahcedeki komsudan yardim istedik hih Paris’liler diye bir de burun kivirdi anlami bir seyi beceremezler demek:)Sonrasinda bir suru maceramiz oldu bacayi tutusturmakta dahil:) Cok zevkli hele bir bardak sarapla o o kadar ugrasin odulu. Selam olsun size mevsimi geldi yine.

  8. biz iki gündür kafayı yemekle meşgulüz bu konuda. Altta demir hazne var, odunu ve çıraları aynen dediğiniz gibi koyuyoruz, ama odun bir türlü yanmıyor nedense.

  9. Belgin hanım, alta yerleştirdiğimiz odunun başlangıçta yanması gerekmiyor, iyice tutuşmuş tahta parçaları üzerine ince odunlarla besleme yapmak gerekiyor. Önemli olan bu tahta parçalarının üzerlerine birer ikişer eklenen odunları tutuşturması. Ateş hızını aldıktan ve köz oluştuktan sonra sorun kalmaz. Kolay gelsin.

  10. Bu yazı benim için çok faydalı oldu. Birkaç yıl önce yaptırdığım şömineyi hiç yakma girşiminde bulunmadım. Ama bu kış havalar ısınmadan inşallah yakmayı deneyeceğim. Ama aklıma takılan bir kaç soru var. Benim şömine altında gömme ızgara olan, baca kısmında da bir kol yardımı ile açılır kapanır bir baca kapağı olan yaklaşık 50×50 büyüklüğünde, kapağı olmayan bir şömine.
    Sanıyorum yakma esnasında bu baca kapağı açık olacak. Peki ben bu baca kapağını hangi aşamada kapatacağım. Bir başka sorum, şömine kapağı yok. Bu yanma esnasında tehlike yaratır mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

  11. Muhteşem anlatmışsınız hem de görsel olarak desteklemişsiniz. Teşekkür ediyorum.

  12. Benim şğmine yakma şeklim başka.bir odun yerıne arka duvara üç tane odun diziyorum.odunların arasına gazete parçaları sıkıştırıyorum.kağıtların üzerine tahta parçaları yerleştiriyorum.kağıtları tutuşturunca şömine yanmaya başlıyor.sormak istediğim bir şey var.kare şeklinde odunları demir izgara üstüne dizsem (2,3 sıra)arasına önce kağıt sonra tahta parçaları koysam yanarmı? teşekkürler.

    • Kağıt ile tahtaları tutuşturmanız zor olmuyor mu? Normalde yanan kağıdın alevi tahtaları tutuşturmaya yetmez, çıra kullanmak daha iyi olabilir.

      Kare şekilinde odun ile ne kastediyorsunuz? Diktörgenler prizması şeklinde kesilmiş odun mu? Biz, bildiğiniz yuvarlak meşe odunları kullanıyoruz genelde. Üst üste dizilmiş odunlar da tutuşabilir elbette. Ancak, minimum hava ile yananacak şekilde şöminenin iç ısısını kademe kademe yükseltmek daha mantıklı olabilir. Bir çok odunu aynı anda tutuşturmak ısının kontrolü açısından biraz sakıncalı olabilir.

  13. Kapalı sistem şömineye ikinci ve artı yanmalarda hava kanalları tamamen açık mı olmalı yada odun atarken odaya duman kokusu gelmemesi için nadıl bir yol izlenmeli teşekkürler

    • Baca ve hava ayarları şöminenin tasarımına göre çok değişiyor. Burada amaç, yanmakta olan odunun dumanını yeterince bacaya verip bu esnada şöminenin iç sıcaklığını yükseltme olmalı. Baca çok açık, hava kanalları da açık olursa odunlar hızlı bir şekilde yanar ama ısı da bacadan çıkıp gider, şömine yeterince ısınmaz. Şömine ilk yakılırken baca ve hava kanalları tam açık olmalı. Devamında şömine maksimum sıcaklığa gelinceye kadar kademe kademe hava kanalları kısılıp baca açıklığı daraltılmalı.

  14. Benim şöminemin içinde birde ayaklı ızgara var bu olmalı mı?Cam ve portakal ağacı yakıyorum.zor tutusturuyorum

    • Ayaklı ızgara olup olmaması şöminenin tasarımıyla ilgili bir durum. Şömine yanma haznesinde zaten alttan hava alacak şekilde tasarlandıysa gerekmez.

  15. Somine yakmada vermis oldugunuz bilgiler gercekten super. Arkadasimin sominesinde denedik netice 10 numara. Bu sorumuda cevaplarsaniz cok sevinecegim . Alacağımız şömine tipi nasıl olmalıdır.Klapelimi yoksa klapesizmi. İyi çalışmalar.

    • Baca klapesini kastediyorsunuz sanırım. Klapenin varlığı şömine yanarken tüm kontrolü size verir, klape ile yanma hızını ayarlayarak ısı enerjisinin bacadan uçup gitmesini engelleyebilirsiniz.

  16. Merhaba benim şömine mutfak içinde çatıdaki borusunu da oldukca yukselttim fakat ıçeriye duman vermesini bir türlü önleyemedim. Altında ızgarasıda var. Ne yapmam gerekir.

  17. salonun içindeki şömine haznesinin yaklaşık 60 cm yukarısında dikdörtgen şeklinde bir delik var 20×40 gibi bu nedir şömine yanarken burası birşeyle kapatılmalımı vs bu konuda bilgi verebilirmisiniz.

    • Şöminenin içi mi dışı mı? Şömineyi aldığınız yere sorsanız daha iyi. Her şömine farklı tasarımda olabiliyor.

  18. Tas duvara ve tastan yapılmış bir sominem var ama hiç yakılmadı baca acma kapama yok hiç kullanılmadı nasıl başlamalıyım kullanmaya ?

    • Haznesiz, ocak tipi bir şömine sanırım. Pek ısıtmaz ama seyri güzel olur. Yakıp bir deneyin, baca çekiyormu diye.

  19. Merhaba Şöminenin kapağı asansörlü mü olmalı yana açılır mı? hangisi daha sağlıklıdır ve odaya duman kpkusu gelip gelmemesini kapağın modeli etkiler mi? Ve son bir sorum şömine camının çeşidi (asansörlü veya yana açılır) şöminenin yanarken camının açık veya kapalı olması gerekliliğini belirleyen bir ayrıntı mıdır? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

    • Bunun bir standardı yok. Çok güzel asansörlü camlı şömineler olduğu gibi, yine çok iyi yana açılır camlı şömineler de var. Asansör camlılar kapak açıkken de yanabiliyor. Diğerleri kapak kapalı yakılmalı. Bunlar haznenin tasarımıyla ilgili şeyler. Almayı düşündüğünüz hazneden kullanan bir kaç kişiyle görüşüp detaylı referans almakta fayda var.

  20. Merhabalar tartışma yaşıyoruz arkadaşlarla fındık odunu daha iyi ısı veriyor,ama kısa sürüyor,meşe ise daha uzun sürüyor,sorum şu fındık odununun şömineye zararı olurmu baca yarıya kadar çelik baca …meşe odunu pahalı ama fındık odunu ucuz ,fındığın külü kum gibi..

    • Bir zararı olmaz. Elinizde ne varsa onu yakarsınız 🙂

      Reçineli odunlarda dikkat etmek lazım. İs ve kurum sebebiyle problemli olabilir.

  21. Çok teşekkürler bizimde somunemiz var ama yakmak nasip olmadı daha doğrusu hic şömine yakmadik tecrubesizdik şimdi yazınızı okudum anladım teşekkürler

  22. Şömine de meşe odunu dışında başka çeşit odun atmamalımıyız camı kapalı halde döküm şömine, palet odun, çam tahta vs olmaz mı bizim burda çok varda bu odunlardan

    • Meşe, kalorisi, yanma şakli ve süresi bakımından en ideal yapıya sahip. Diğer odunlar da yanar tabii, fakat ağacına bağlı olarak düşük kalorili, hızlı yanıp geçen, yanma sırasında küçük patlamalarla etrafa kıvılcım saçan ya da aşırı is tabakası bırakan özelliklerde olabilir.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*