Meyve Fidanları

Geçtiğimiz hafta sonu Meyvelitepe oldukça hareketliydi. Fidanlarımız geldi. Eylül ayında hazırladığımız çukurlara İsmail, Bekir ve Ali Can’ın da yardımıyla 200 fidanı öğleye kadar diktik.

Yaklaşık bir dönümlük üst taraçaya ağırlıklı olarak nashi fidanları diktik. Yarısı Hosui, diğer yarısı Kosui. Türkiye’deki fidancılar nashi’nin kendine verimli olduğunu yazmışlar broşürlerinde. Fakat Avustralya kaynaklı bir dökümanda nashi’nin kendine verimli olmadığını hosui ve kosui’nin biribirlerini tozladığı yazılıydı. Bu yüzden garanti olsun istedik.

Deveci armutlarının arasına dikilecek iki akça armutun yanlışlık aşağıdaki bölüme, karışık meyvelerin arasına dikildiğini farkettik. Deveci armudunun tozlayıcısı olacak iki fidanı söküp tekrar olması gereken yere diktik. Toplam 96 fidan oldu üst bölümde.

Alt bölümde neredeyse yok yok. Beşi angeleno olmak üzere on erik, beş kiraz, dört şeftali, iki vişne, üç  elma, beş nar, iki hünnap, iki incir, iki dut fidanı diktik. Ayrıca bahçenin kuzey ve doğu sınırlarına 30 muşmula fidanı diktik.

Fidanlara hemen can suyu verildi. Önceden hazırlanmış yanık gübre döküldü diplerine. Tepe budamasını hemen yapıp yapmamakta tereddüt ettik. Budamayı yapıp macunlasak mı, yoksa Mart’a mı bıraksak diye epey bir düşündükten sonra çoğu yarı bodur anaçlara aşılı fidanların tepe budamasını Mart’a bırakmaya karar verdik.

Özellikle üst taraçadaki toprağı ısı pompası kazısıyla epeyce alt üst ettiğimiz için fidanların etrafına bolca bakla tohumu ektik.

İlk fırsatta zeytinlerle birlikte göztaşı atmak üzere şimdilik tamamlıyoruz meyve fidanı dikme işini. Böylelikle geçen yıl aşıladığımız yirmiyi aşkın kestane, 6-7 ceviz, hurma, üvez ve tabii ki zeytinlerden sonra meyvelitepe’nin meyve çeşitliliği büyük ölçüde tamamlanmış oluyor. Komşularımızın armağanı 5-6 fıstık çamı fidanını dikmiştik zaten. Geriye üzümler kaldı. Duvar diplerinde bol bol yerimiz var üzüm için. Elbette yapacağımız pergoleye tırmandıracağımız dört kiviyi de anmalıyız. Buna rağmen yedekte bir kaç yerimiz mevcut. Kocayemiş, iğde, kaymak ağacı, mimoza, manolya ağaçlarını evin etrafına yapacağımız peyzajda yerleştireceğiz.

Sadece sekoya fidanına uygun yere karar veremedik henüz. küçücük bir sürgünden köklendirip iki yıldır gözümüz gibi baktığımız sekoya fidanını özgürce büyüyeceği bir yere yerleştirmeliyiz.

6 Comments

  1. merhaba, meyve fidanlarınızı nederen tedarik ediyorsunuz, tavsiye edebileceğiniz bir yer var mıdır?

    • Sekiz senedir yeni meyve fidanı tedarik etmedik. Bir çok büyük fidancı var, onlardan size yakın olan biriyle görüşebilirsiniz.

    • Ağacına göre değişiyor. Standart ağaçlarda 5×5, yarı bodur ağaçlarda 3,5 x 5

  2. Merhabalar,

    meyve bahçesi yapmayı planlıyorum yarısı zeytinlik yarısı meyve olacak şekilde, gözlemlediğim kadarıyla meyvelerde daha çok hastalık gözleniyor zeytine göre, aynı bahçe içerisinde ekmek zeytinide etkiler mi deneyiminiz var mı hiç ?

    Teşekkürler şimdiden,

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*