Az Olsun Zehirsiz Olsun !

Cumartesi günü bahçenin tamamını zararlılara karşı ilaçladık. Henüz bizim bahçede göremedik ama komşuların zeytinlerinde tek tük de olsa zeytin güvesi görülmesi, fidanların taze sürgünleri ve çiçeklerde yaprak biti görmemiz üzerine zararlılardan nasıl kurtulmamız gerektiği konusunda hummalı bir araştırmaya girişmiştik.

Araştırmalar sonunda Hindistanda yetişen neem isimli ağaçtan elde edilen “Azadrachtin” aktif maddesi içeren organik böcek ilacı NeemAzal T/S kullanmaya karar verdik.

İlacın uygulaması tüm ağaçların ve bitkilerin pulvarizatörle yıkanmasını gerektirdiğinden yaklaşık 300 litrelik solusyon hazırlamamız gerekti.

Zeytinler, meyve fidanları, kestane aşıları, çiçekler derken, 300 litre de yetmedi, bir kısmını da sırt tulumbasıyla ilaçladık. Fiyatı zehirli ilaçlara göre oldukça yüksek olmasına rağmen bahçeye zehir ve başka kimyasal madde sokmamaya kararlıyız.

Uluslararası pek çok kuruluş tarafından organik tarımda kullanımı onaylanmış bir ürün olarak, yarı sistemik etkili Neemazal T/S, zararlıların beslenme yoluyla aktif madde ile temasından sonra beslenmelerini, üremelerini ve değişim geçirmelerini durduyor. Özetle zararlıları iştahlarını keserek açlıktan ölmelerini sağlıyor. Bu da birkaç gün sürebiliyor. Gerçekten de ertesi günü kontrol ettiğimde yaprak bitlerinin ölmüş ya da hareketsiz hale gelmiş olduğunu gördük.

11 Comments

  1. hatta sonra kaolin kili uygulaması daha da güzel.
    önüme gelene ben bu kaolin kilinden söz ediyorum, ciddi anlamda mucize çünkü 🙂

  2. Sevgili doğa severler,
    sayfayı yeni keşfettim. Doğal ürünler iannılmaz cezbediyor, elimden geldiğincede oğle yaşamaya çalışıyorum.
    size Kaolenin akrabası klinoptilolitden bahs etmek istiyorum. aslında bu maddeler zeolit ailesinin fertleri 43 -44 bireyden olusuyor denilebilir. En keyifli formlarıda kaolen, mormondanit, şabanit, sevgili Klinoptilolite (klino ile cok calıstıgım için ona özel ilgim var bağıslayınız) filispit gibi kocaman bir aile içinde eriyonit gibi birde haytaları var Solundugunda kansorojen, aynı amyant gibi hınzır. Onun dışındakiler bir mucize diyebiliriz. Peri bacalarımız da bu aileden o yüzden sağlıklı hava, bakteri tutuyor, sebzeler bozulmadan saklana biliyor vs.
    Arkadaşlar zeolit ailesine “kubalılar” vazıtasıyla asık oldum. Kubanın gizli silahı zeolitler. Orada sihir taşı anlamına gelen “magic stone” diyorlar. sanayii özellikle oragik tarımda kullanıyorlar
    Aynen sizlerin yaptığı gibi bitkilere püskürtüyorlar korumak için yanlız bileşimine biraz şeker katıyorlar yapıskanlık versin kolaylıkla ruzgarla uzaklaşmasın diye.
    Özellikle kazık koklerin saçak vermesini sağlıyor. İğne yapraklılar cok seviyor.Tropikal bitkilerde bayılıyor. Her bitki tek bu yapıların içinde büyümüyor diğer katkılarada gereksinimi var elbette.
    bileşiminde eser element olarak bölgesel olarak değişen mineraller barındırıyor. Örnegin bor yataklarının üzerinden cıkanda bor içeriği cok fazla domates ve bamya gibi bor seven bitkiler için harika.
    gordes yöresinde biraz selenyum ve magnezyum da var buda iz element ihtiyacınızı dogal yoldan karsılamanızı sağlıyor.Yapısı bal peteği gibi yani hekzogonal herseyi tutuyor azot, fosfor,amonyum, en cok severek tutuguklarından. Nemi tutmaya bayılıyor daha az sulama yapıyorsunuz. bikroorganizmaları zararlı bakterileri bazı virüsleri ( kristal capı turk zeolarda 2 angstrona kadar iniyor) virusleride tututor dogal elek. Sadece elek olarak değil aynı zamanda protein seker, su tutugu için yakaladıgı microorganizmanın hücre zarına yapısıp canına okuyor.
    Klinoptilolit adı altında netten uretici firmaları bulabilirsiniz reklam yapmak istemiyorum.
    Küba’da ve daha pek cok ülkede zeolit mühendisliği diye bilim dalı var henüz bizde 1990 dan beri biliniyor. TÜBİTAk’ sayfasına girersenizde orada detaylı bilgi bulabilirsiniz.
    Kubada sağlıklı beslenme için evlerin arka bahçelerinde kendi mahsullerini üretiyorlar dostlarıyla yetiştiremediklerini paylaşıyorlar.hatta kuçuk alanlarda bizim ondulunlerimiz gibi eskimiz delinmiş delik ondulunlerin içine klinoptilolite gubre ile karıştırıp( insan gubreside olabiliyor)toprak çürümüş yaprak ekleyip maydonaz nane, sogan, sarımsak, kıvırcık gibi bodur ihtiyaçlarını sağlıyorlar.
    Yine sıklıkla yapıla diğer uygulama evlerin bahçelerinde küçük tahtadan 1×1 ebatlarında hazırladıkları alana bitki atıklarını elbette ki klinoptilolite ve solucan tohumlarını ekip suluyorlar. solucanlar artıkçada tavuk ördek gibi hayvanlarını besledikleri gibi bitkilerin meyva agaçlarının diplerinede dokuyorlar beş yıllık gubre ihtiyaçlarını karsılıyorlarmıs.
    böylece balık kokmayan, alfa toksini olmayan et ve yumurta yiyorlar.
    Neden biz açlık sınırına ulaşmıs, koruyucu hekimlik hizmetleri verilmeyen ulkemizde sağlığımızı insanımızı gelecek nesillerimizi korumak için dogaya donmeyelim.
    Üstelik dünyanın en zengin zeolit yataklarına sahibiz.
    Bir bucuk yıl sonra emekli olacagım amacım sevgili İzmir’e dönüp bahçemde öğrendiklerimi uygulmak ve deneyimlerimi, siz başarılı arkadaşlarım gibi paylaşımcı arkadaşlar gibi sizlerle paylaşabilmek.
    Hepinize güneşli bereketli yamurları olan günler ve enerjiler diliyorum

  3. Sevgi hanım çok teşekkürler, Klinoptilolit bir süredir ilgi alanımızda. Bizim onlarca sayfa okuyup yorumlamaya çalıştıklarımızı o kadar güzel anlatmışsınız ki.
    Uzmanlık alanımız olmamasına rağmen Klinoptilolit hakkında bulgularımız çok etkileyici. Tek endişelendiğimiz ailenin haytası 🙂
    Türkiyede tüm diğer zeolit zenginliklerinin yanısıra eriyonit de oldukça yaygın anladığımız kadarıyla. Önümüzdeki bahar, bu yıl denemelerini yaparak çok olumlu sonuçlar aldığımız sebze adalarını biraz daha geliştireceğiz. Hedeflediğimiz, sürdürülebilir doğal tarımın kendine doğal özgü düzeni ile bu tarımın insanlar tarafından kolayca yapılabilmesinin düzenine ortak bir çare bulabilmek.
    Bunu yaparken Klinoptilolit önemli yardımcılarımızdan biri olacak.

  4. İyiki keşfettim bu sayfayı …hangi bilgiye takılacağımı şaşırdım,hepsi birbirinden güzel hepsi ilgimi cekiyor…bende doğa sever ama acemi bahçeciyim.
    Antalyada aksu çamköyde,seraların içinde ,kendimce organik ürün yetiştirmeye çalışıyorum..
    kırk adet zeytin ,otuz adetde meyva ağacım ve birazda sebzem var ama iyi şeyler yapabilmek için çok az bilgim var.sitenizi zevk ile okuyacağımdan ve yaralanacağımdan emin olabilirsiniz..sevgilerimle

  5. Merhaba benim küçük bir balkon bahçem var orada kullanmak istiyorum, bitkilerimde böceklenmeler oluyor bahsettiğiniz bu ilacı NeemAzal T/S nereden temin edebilirim.?Teşekkürler.

  6. Sevgili meyvelitepe iyi ki neem’den vazgeçmesiniz. Ben çiçek tripsi ve kırmızı örümcekten kullandım yürüyenleri etkisiz hale getiriyordu ama yumurtalara etkisiz 10 gün sonra zararlıları tekrar ortaya cikiyordu,sonra sıvı solucan gübresi denedim çok daha müthiş etkili oldu aynı zamanda bitkiye gübre ve iz element sağlıyordu ama o da yumurtaları fazla etkili olamadı en sonunda spinosa ve solucan gübresini dönüşümlü kullanarak idare ediyorum.solucan gübresi Ph ini biraz fazla yükselttiği için 6,5 a kadar düşürüp öyle puskurtuyorum aslında ucuz olsa statik elektrikli ilaçlama yapacağım ama henüz biraz pahalı ben amatörce cabaliyorum rehberim de sizlersiniz bu vesileyle sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum bahçenizin yeşillikleri solmasın gursel cebeci ist.

  7. Sayın Meyvelitepe, kullanıma hazır NeemAzal T/S yerine Neem yağının kendisini temin edip (D-limonen konsantresinde oldugu gibi) karışım yapmak sizce mümkün müdür?
    Mümkün ise nasıl yapılabilir? Teşekkür ederim.

    • Evet mümkün, emulsiyon hazaırlamak gerekir. Doğru miktarları tesbit etmek için biraz literatür karıştırıp biraz da çalışmak lazım.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*