Organik Bahçe – Nasıl Yapmalı – 3

Kışın planladığımız zeytin sineği ile savaş stratejisinin bir taktik adımı olarak, deneyimli ispanyol köylülerinin bir yöntemini uygulamaya aldık ve 12 kadar olipe hazırlayıp ağaçlara astık.

Olipe hazırlamak çok basit. Neredeyse bedava. Üstelik de pet şişelere çok önemli ve çevreci bir misyon yükleyerek organik tarıma katkıda bulunmalarını sağlıyoruz.

Pet şişelere üst bölümünden çepeçevre yarım santim çapında delikler deliyoruz. Kızdırılmış bir çivi çok iyi iş görüyor. Bu delikler sineklerin şişeye girmesi için.

Şişenin içine yarıya kadar su doldurup, suya da bir avuç DAP gübresi atıyoruz. Bizde böyle bir malzeme yok. Komşudan tuz ister gibi istiyoruz ve 2 kg kadar alıyoruz. DAP gübresi diamonyum fosfat içeriyor ve zeytin sineklerini cezbedici rolü oynuyor. Maksat sinekleri deliklerden içeri davet etmek.

Şişeye bir de zeytin sineği cezbedicisi bağlıyoruz. Bundan da maksat sineğin şişeye yaklaşmasını sağlamak. Elimizde feromon da var ama onları ilerleyen günlere saklıyoruz.

Olipe bir kitlesel tuzak olsa da tek başına yeterli değil. Esas işlevin kaolin kili tarafından yerine getirileceğini umuyoruz. Olipe ve sarı tuzaklar daha çok sineğin varlığını takip için. Fakat tuzaklara yapışmış ya da şişedeki suya düşmüş sineklerin zeytin sineği olup olmadığını anlamak da kolay değil. Alalade sinek de olabilir. Son bir kaç gündür olipelerin içinde birer ikişer sinek görmeye başladık.


Bu arada zeytinler kaolin kilinin koruyucu maskesi altında mutlu mesut büyümeye devam ediyorlar. Olgunlaşmalarına daha üç ay var ama sanki biraz fazla büyüdüler.


Baharda yaptığımız 15-20 aşının hemen hepsi tuttu. Kökten çıkıp kalınlaşmış yabani sürgünlere yine samanlı aşılamıştık. Böylelikle, bir kaç yıl içinde çok yaşlanıp koflaşmış gövdeleri aynı kökten gençleştirme imkanı bulacağız.

Daha önce sözünü ettiğim Toprak Tv söyleşisinin yayınlanmasından sonra kaolin kiliyle ilgili çok soru geldi. Ülkemizde çok bol bulunan bir madenin tarımda kullanıma hiç girmemiş olması, kullanılanların da sadece güneş yanıklarını engelleme amacıyla yapılmış olması önemli bir eksiklik. Bu malzeme ile ilgili yapılan araştırmaları ve deneyleri bulup okumaya devam ediyorum ve her gün biraz daha şaşırıyorum.

İnancım o ki, kaolin kili tarımın, özellikle de organik tarımın en önemli araçlarından biri olmaya fazlasıyla aday.

12 Comments

  1. Merhaba,
    Bilgiler harika, hele de severek ugrasiniz hepsinden güzel.
    Bizde yaklasik ayni yöntemi bahcedeki meyveleri ve kendimizi koruma amacli arilara uyguluyoruz.
    Kapagi iceriye dogru delinmis bir cam kavanozu, icine erilitilmis sekerli su ile yariya kadar dolduruyoruz.
    Bahcenin birkac kösesine bu kavanozlardan koyuyoruz.
    Sinek ve arilara tuzak oluyor ama baska da care yok. Eger arilara karsi birde alerjiniz varsa mecbursunuz bir yerde. Geceyi gözetim altinda hastanede gecirmek istemiyorsak bu uygulamayi yapmak zorundayiz.
    Yorum cok uzun oldu.
    Biz hala bir Tas Firin yapamadik ama sanirim bu Türkiyede, Köyde gerceklesecek. O zaman yardiminizi isteyecegiz.
    Selam ve sevgilerimle. Sonja

  2. Biz bu uygulamanın adını “Meyvelitepe Kaolin Uygulaması” koyalım. Baksanıza uygulamanın yaygınlaşmasına siz neden olacaksınız. Domates ve diğer sebzelerde de faydasını gördünüz yanılmıyorsam.

  3. Merhaba,
    Toprak TV deki programdan sonra biz de Ecosorb olarak kaolin kili ile ilgili cok sayida telefon aldik. Arayanlari sizin blogunuza yonlendirdik.
    Bu uygulamayla ilgili merak uyandirmis olmaniz bile cok guzel, umarim ilerleyen yazilarinizda bu malzemeyle ilgili arastirmalarinizi da bizlerle paylasirsiniz.
    Selamlar,
    Tuba

  4. Sevgili Sonja,
    Sizin taş fırını merakla bekleyeceğiz. İstemediğimiz zararlılara tuzak gerçekten iyi metod. Umarım bal arıları da girmiyorlardır şişelere.
    Nalan hanım,
    Maalesef gerçekten de “Meyvelitepe Kaolin Uygulaması” oldu. Bu denli yararlı bir uygulamanın memleketin tarımcıları tarafından bilinmemesine, eksik bilinmesine ya da uygulanmamış olmasına hayret ettiğimi itiraf edeyim.
    Tuba hanım,
    Ekosorb’u herkes duymuştu zaten. Uygulamalarını görmek de eminim çok yararlı olmuştur. Kaolin kili uygulaması böyle birden bire ortaya çıkınca çok merak uyandırdı. Bize de hala çok soru geliyor. Sevindirici olan ise bir çok üreticinin hemen aklına yattı ve uygulamaya başladı. Toprakta Ekosorb, yaprakta meyvede kaolin, oh ne ala !(slogan gibi oldu:))

  5. Orhan bey, internette arayıp bulmamızın bir anlamı yok. Gölge tozu diye pazarlanan bir malzeme. İlgili internet sitelerinde tek söylenen “tabii bir malzemedir”den ibaret. Hangi tabii malzeme? Mermer tozu da tabii bir malzemedir. Özellikleri ve analizi nedir? Neden bir analiz rapor verilmemiş? Özgül ağırlığı nedir? Parçacık büyüklüğü nedir? Meçhul. Bu gibi çok basit bilgilerin verilmesinden bile kaçınılmış. Bir hata, cehalet ya da kötü niyet sebebiyle değilse bu kadar basit bilgileri bile vermeden ürün satmaya kalkışmayı nasıl adlandırmalı bilemedim.
    İçinde ne olduğunu bilmediğimiz bir şeyi kullanmıyoruz. Elbette bilmek de yetmez bir de doğru malzeme olmalı.

  6. Sözüne edilen Toprak TV yayın kaydına ulaşmak mümkün müdür? Toprak TV youtube sayfasında en fazla 4 yıl öncesine ait videolar mevcut.
    Selam ve saygılar.

    • 9 sene olmuş, tamamen unutmuşum 🙂 Yayının kopyası bende yok. Facebook’tan Duran Bozkurt’a ulaşıp sorarsanız belki onda vardır.

  7. İnternetteki bir kaynakta gördüğüm kadarı ile dap gübreli tuzaklar, akdeniz meyve sineği için de kullanılabiliyormuş. Ancak aynı kaynakta, bu yöntemin çok sayıda başka sineğe/böceğe/arıya da zarar verdiği belirtilmiş. Bu yazı dizisinin 1. bölümündeki bir yoruma cevabınızda torula mayası yerine yaş mayanın da kullanılabileceğini belirtmişsiniz ; ekşi mayalı ekmek yapımında kullandığmız maya da kullanılabilir mi? Dap ile maya kullanımı arasında diğer canlılara verilecek zarar açısından bir fark olur mu?

    • Tuzakların meyve sineklerinden başka böceklere ve arılara da zararı olduğunu hangi kaynakta gördünüz bilmiyorum ama bunun pek bir olasılığı yok. Ekşi mayanın cezbedici olup olmadığını bilmiyorum doğrusu. Denerseniz ve sonucu bildirirseniz seviniriz.

      • https://www.researchgate.net/publication/221925823_From_Chemicals_to_IPM_Against_the_Mediterranean_Fruit_Fly_Ceratitis_capitata_Diptera_Tephritidae
        Bahsettiğim kaynağın linki, Tunusda gerçekleştirilmiş bir saha çalışması; burada daha seçici ve etkili bir cezbediciden de bahsedilmiş ve dab ile kıyaslama yapılmış. Bahçemdeki portakal ve mandalina ağaçları için Ekşi mayayı da deneyeceğim. Sizce turunçgiller için koruyucu kaolin kili uygulamasının hangi zamanda gerçekleştirilmesi sağlıklı olur;bu konuda bir fikriniz var mı? Akdeniz bölgesinde nemin yaza göre nispeten azaldığı ve portakal ve mandalina meyvelerinin olgunlaşmaya başladığı eylül sonu-ekim başı olabilir mi?

        • Araştırmayı hızlıca okudum. Dap’a alternatif olarak çürümüş balık kokusu ve amonyak kokusu salan meteryaller kullanmışlar ki, doğrudur, en iyisi dap değil zaten, sadece nisbeten kolay bulunuyor. Tuzaklar olipe tarzı ise delikleri küçük meyve sineklerine göre delersiniz, daha büyük böcekler giremez. öte yandan tuzaklardaki koku, birer predatör olan diğer böceklere cezbedici değil. Tuzaklara girmeleri tesadüfi de olabilir.

          Tuzaklar sineğin popülasyon takibi için iyi ama tek başlarına yeterli oluşu sinek popülasyonuna da bağlı olarak pek mümkün olmayabilir. En etkin koruma kaolin ile sağlanıyor, ikinci olarak “zehirli yem kısmi ilaçlama” metodu da olabilir. Burada da hidrolize protein içeren bir yeme çok düşük miktarda spinosad eklenerek, ağaçların güney yönünden iri damlalarla (tercihan sırt pompasıyla) 1-2 atış yapılıp 1 metrekare kadar bir bölümde yapraklara zehirli yem iri damlalar halinde yapıştırılıyor. Çiftleştikten sonra protein ihtiyacı olan dişiler yeme gelerek ölüyorlar.

          Kaolin çok etkili olmakla beraber malzemenin spekleri çok önemli. Malzeme, rafine edilerek arındırılmış saf kaolinit olmalı. Ortalama partikül bütüklüğü 1 mikron altı olmalı ve mutlaka kalsine edilmiş olmalıdır. Bu speklerdeki malzeme çok beyaz, parlak ve çok hafiftir. Piyasada satılanların çoğu ya topraktan çıktığı haliyle ham malzeme ya da kalsine edilmemiş malzemeler. Bu gibi malzemeler ağacınıza en azından fotosentezi düşürerek zarar verir. Doğru özelliklerde malzeme ve doğru uygulama ile maksimum koruma elde edebilirsiniz. Yanı sıra gerekiyorsa zehirli yem kısmi uygulama da yapabilirsiniz. Tuzakları da sinek uçuşlarını izlemek için kullanırsınız. Kaolin uygulamasını sineklerin yumurtlama zamanına göre yapmanız lazım. Emniyetli olması için Temmuz-Ağustos döneminde bir uygulama iyi olur, bu sayede güneş UV ve IR radyasyonundan da korumuş olursunuz.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*